Tuesday, 12 September 2017

Pengalaman Sakit Telinga Kiri..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Lama pulak rasa tak menulis..
Jadual dah berubah..
Rutin pun dah berubah..

Sekarang pegi dan balik keje dengan en.suami..
Sepanjang perjalanan bersembang macam-macam benda dengan die..
Maklumlah forever Partner-in-Crime..hoho..

Sekarang dekat ofis sebenarnya..
Tapi baru lepas habis review docs..
Baru pass ke PM..
So boleh la horey-horey sekejap..
Rilek-rilek chill..hehe..

Sebenarnya aku nak share pengalaman cuci telinga dekat KK..
Dah lama jugak la buat..
Sebelum masuk keje lagi..

Mula-mula aku pegi KK sebab telinga aku sebelah kiri ni selalu macam ada banyak taik telinga..
Selalu la mintak mak buang kan..
Tapi mak kata dekat dalam pun banyak lagi..

Penyelesaian paling baik pegi KK je la..
Pegi KK dapat ubat titik untuk cairkan taik telinga dekat dalam..
Bila letak ubat titik ni memang sebelah telinga tak selesa, tak dengar semua la..
Lepas tu lubang telinga tu pun penuh dengan taik telinga yang dah cair..
Kene la buang, lepas tu titik lagi..
Penah la jugak pegi kelas dengan telinga sebelah tak berapa dengar nye..
I is struggle ok..huhu..

Lepas dah seminggu tu rasa tak berapa ok lagi..
Titik lagi ubat..
Dah tu malas nak melalui drama yang sama balik..
Petang tu aku decide nak pegi KK je..

Pegi KK doc check telinga..
Lepas tu die suruh pegi bilik emergency tak silap..
Dekat sini ada orang yang akan bersihkan telinga aku..

So dekat bilik ni kita akan baring..
Dah die akan flush air melalui benda macam picagari tu dalam telinga..
Air yang banyak ni akan menolak taik telinga tu semua keluar..

Sebelum procedure tu aku ada tanya person in charge (PIC) tu apa efek die..
Sebab aku puasa masa tu..
PIC kata tak de masalah..
So die kata mungkin akan pening kepala dan rasa mual..
Sebab telinga kan penting untuk keseimbangan..
Bila diganggu, so kita akan rasa macam mabuk la senang kata..

Lepas 1st flush pun aku pandang syiling dah rasa macam berpusing-pusing..
Ada la dalam 2 3 kali die masukkan air dalam telinga aku..huhu..
Lepas tu dalam telinga ada luka sikit die kata..
Tak pasti la sebab korek sebelum ni atau sebab flush tu..

Dah settle tu aku mintak nak baring jap..
Sebab kepala memang berpusing-pusing rasa..
Lepas tu jumpa doc..
Doc check kata ada luka sikit, then bagi antibiotic..

Settle amik ubat terus  balik..
Nasib baik la masa ni datang dengan Jo..
Masuk kereta sebab panas kea pa..
Rasa tak tahan gila..
Buka pintu terus muntah-muntah..huhu..
Dah la masa ni puasa..huhu..
Muntak keluar angin dengan air je lah..

Dalam kereta memang flat, memang tidur je la..
Sempat amik toto..
Sampai rumah pun memang laju-laju masuk bilik tidur..
Patut hari tu pegi open house pun tak pegi..
Aisyah jadi wakil pegi dengan wan..

Tu la pengalaman bersihkan telinga dekat KK..
Rasa trauma pun ada..huhu..
Pening dengan mual bukan main..

Masa ada luka ni aku ingat cepat elok..
Guna aitibiotik sekali 2 je..
Sekali dah seminggu pun tak ok..
Ada rasa macam berair dan sakit..
Minggu depan tu pegi jumpa pakar ENT..
Die bagi ubat makan – antibiotic, tahan sakit – dengan ubat titik..
Sekarang rasa dah ok sikit.
Tapi kadang-kadang telinga rasa sakit dengan tak selesa lagi..
Kalau ada masa nak pegi jumpa pakar ENT tu lagi sampai betul-betul elok..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...