Thursday, 31 August 2017

Merdeka & Raya Haji Shopping - Origins, iPANEMA, Baby GAP..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..



Semalam lepas keje sempat pegi beli barang dengan en.suami..
Balik keje sebelum balik keje tu amik masa nak beli barang sebelum balik kampong..
Barang yang susah nak beli dekat Negeri Sembilan..
Ke takde beli sini..
Kene lah ambil masa sekejap untuk beli barang..


Balik keje tu aku pegi minum sekejap dekat Starbuck dengan intern dekat aku..
Die duduk sebelah aku..
Semalam last day die..
So sementara tunggu en.suami balik keje..
Aku ajak la die pegi minum sekejap belanja die..
Dah lama tak minum Caramel Frap..
Hari ni pun macam teringat-ingat je nak minum lagi..huhu..

Dekat nak pukul 8 en.suami sampai..
Pegi ambil barang dulu..
Ada drama dengan delivery barang aku beli..
Malas aku nak share dekat sini..
Antara kesimpulan dari situasi semalam yang aku dapat buat ialah ada sesetengah benda yang memang lelaki boleh buat..
Perempuan kalau buat entah apa-apa..
Biasa la perempuan, kadang kurang cerdik, lepas tu emosi pulak..

Lepas tu dari Puchong kitaorang gerak ke Mid Valley..
Tu je tempat yang senang nak beli..
Nak pegi ke KL leceh..
Dalam pukul 8 lebih sampai Mid..
Lincah-lincah pegi beli barang..

1st destinasi pegi beli pencuci muka..
Dah lama gila tak beli pencuci muka..
Sampai pencuci muka favorite dah tak de keluar lagi..huhu..
Tapi aku tetap setia nak guna Origins..
Maka belilah yang lain tak lebih kurang..

Mula-mula pegi dekat Sephora dulu..
Jumpa, check harga..
Lepas tu pegi dekat Metrojaya..
Tanya SA tu sekali dieorang dah tak de jual..
Untuk kosmetik punya kaunter banyak yang dah tutup..
Nasib baik la Sephora dengan Metrojaya tu depan-depan je..
Terus beli dekat Sephora..



Origin..
Untuk combination skin..
Oily n dry skin..
Rm105..

Ada je tengok online..
Harga sama je..
Kalau beli online ada free gift..
Semalam dekat Sephora tak de pun..
So far guna aku puas hati..

Dah settle beli pencuci muka dekat G tak silap..
Laju-laju naik atas sekali nak beli barang kedua..

Next barang ialah sandal..
Seliper dengan sandal aku dah rosak teruk..
Seliper aku dekat nak putus belakang die dua-dua belah..
Sandal pulak dah nak haus..
Tapi tetap pakai sandal tu pegi kelas dan pegi keje..
Kadang licin je rasa sebab tapak dah haus kan..
Dapat gaji ni boleh la beli yang baru..
Last beli tak ingat dah bila..



Selagi boleh guna kita guna..
Sandal lama yang banyak berjasa..


Sandal baru..
RM 69.90..
Pattern lebih kurang, design lain sikit je..
Warna pun sikit lebih kurang je..
Yang lama coklat gelap, yang baru purple gelap..

Ada jugak jual online..
Cuma aku lagi suka cuba dekat kedai..
Nak pakai tengok sesuai tak dekat kaki..

Ada je beli seliper baru yang murah..
rm2.50 je sepasang..
Tapi tak sesuai pakai heavy duty..
Dengan licin bila basah..
Kalau dengan Ipanema ni aku memang puas hati guna..
Selesa dan berbaloi dengan harga..

Kalau guna public transport dan perlu berjalan..
Aku memang suka pakai sandal..
Lagi kalau hujan..
Tak de lah basah..
Ada jugak plan nak beli kasut..
Tu next plan..:)

Dah settle ni laju-laju pulak pegi The Gardens nak beli baju Aisyah..
Saje belikan sepasang baju raya untuk Aisyah..

Masuk GAP, Poney dengan Carters..
End up beli dekat GAP..
Masa ni dah pukul 9 lebih..
Dieorang pun nak tutup dah..
Nasib baik sudi layan kitaorang..

Masa ni ada promotion dekat GAP..
Beli 3 helai dapat free 3 helai..
Best jugak promo tu..

Tapi sebabkan masa tu dah 9 lebih..
945 dah masa tu..
Tutup pukul 10..
Kitaorang pun malas nak beli banyak-banyak..
Budget pun tak besar..

Satu kitaorang jarang beli baju Aisyah banyak-banyak..
Lagi pun kitaorang tak sabar nak belikan Aisyah seluar jeans..
Yang ni kene tunggu die pandai berjalan dulu..:)

Nasi baik semua barang tu memang kitaorang dah tau nak beli apa..
Dah tau tempat die dekat mana..
Memang cepat-cepat la..

Balik pukul 10..
Lepas tu kitaorang ke Klana Jaya jumpa adik suami..
Lepas makan kitaorang gerak balik kampong ikut Sungai Besi..
Alhamdulillah jalan ok je..

Sampai Senawang singgah kejap ambil barang..
Lepas tu gerak balik kampong..
Sampai semalam dalam pukul 2lebih..

Tak sabar nak makan

Tuesday, 29 August 2017

WW - Terus Mencintai - Siti Nordiana..

Assalammualaikum & Selamat sejahtera..


Hari ni sampai awal dekat ofis..
Mungkin sebab jalan tak jem sangat kot..
Sampai pasar seni tadi aku tengok jam pukul 7.12..
Kalau tak pukul 730 baru sampai..huhu..
Tengok ig ada yang otw nak balik kg..
Tu sebab tak jem kot..
Orang dah start cuti..

Ok balik pada tajuk..
Sape suka lagu ni..


Aku suka lagu ni..
Tengok MV die pun layan kan..

Tapi sekarang tak boleh dengar lagu dekat hp dekat ofis sebab hands free entah ke mana..huhu..

Pape pun selamat bercuti..
Selamat travel untuk yang akan travel sepanjang cuti ni..

Borak kosong - Design Failure?

Assalammualaikum & Selamat sejahtera..


Sekarang aku dalam train nak balik rumah..
Hujan lebat dekat luar..
Jom baca doa..
Antara waktu yang digalakkan untuk berdoa waktu hujan kan..:-)

Sebenarnya tak de apa buat dalam train ni bolehlah update blog kan..
Bulan depan en.suami pun dah pindah seremban tak tau la lagi macam mana perjalanan aku..
Walaupun sekarang agak penat travel..
Tapi ada benda yang aku bersyukur..
Macam aku cerita sebelum ni aku keluar rumah seawal 6 pagi..
Masuk je waktu cepat2 solat nak naik bas pertama..
Hikmahnya setiap hari aku pegi keje aku akan mandi sebelum subuh..
Sangat elok untuk badan dan untuk bakar lemak kan..
Dan aku akan bersolat di awal waktu..
Kalau tak dah hujung waktu..huhu..
Terima kasih aisyah selalu kejutkan mama pagi-pagi..

Tak ingat pulak aku pernah cerita tak pasal ni..
Kalau pernah pun tak pelah..
Benda elok ulang banyak kali pun tak pe kan..
Disebabkan aku naik bas awal, dan rumah aku dekat gila..
Bila sampai bas selalu hampir penuh..
Kurang dari 5 seat kosong selalu nya..
Tak pun aku selalu jadi orang last naik..huhu .
Maksudnya dieorang keluar sebelum subuh..
Aku tengok ada yang bersolat dalam bas..
Wah benda baru ni..
Sampai aku sendiri rasa nk belajar cara solat dalam kenderaan..
Dan bila tengok orang lain pun jadi motivasi untuk aku untuk survive..
Dalam bas biasanya aku tidur je..hihi..

Sampai pasar seni aku akan naik lrt je puchong..
Perjalanan lebih kurang 45 minit..
Kebiasaannya aku akan guna masa ni untuk baca surah al-waqiah dan surah al-mulk..
Sebelum ni selalu abai..huhu..

Next tak tau lagi macam mana..
Ok get back kepada tajuk lepas jauh tersasar..Hahaha..

Masa balik tadi aku tengok langit macam berat je..
Nak hujan ni..
Sekali sampai bdr tasik selatan hujan mencurah-curah..

Disebabkan masa tu dekat platform tak ramai orang lagi..
Aku pun duduk la dekat kerusi..
Mula-mula rasa titik-titik je..
Makin lama makin kasar..
Aku pun pindah..
Sekali tengok basah gila tempat tu..
Air pun sampai banjir atas platform..huhu..


Adeh ini ke yang kita panggil design failure..
Ada bumbung tapi masa hujan tak boleh guna pun..hu hu..
Nak naik train ke hujung pun tak boleh..
Yang lelaki pun naik je dekat coach perempuan lepas tu pindah..
Design dengan function kene la selari kan..hihi..
Masa ni teringat masa survey kitchen kabinet hari tu..

Ok saje je nak borang kosong..
Update gak blog ni kan..

BTW tadi dah dapat jadual untuk sem depan..
Excited jugak nak pegi kelas..
Tak sabar nak belajar dan jumpa class mate..hihi..
Jadual pun aku dah siap update dekat email..

Masa duduk tunggu train tadi aku wish, kan best kalau boleh share benda ilmiah yang bermanfaat..
Tapi nak study tu ambil masa..
Insyaallah kalau ada rezeki aku akan cuba. 

Monday, 28 August 2017

Last Weekend - Doll Tom Yam by Cik Mok & Kahwin Hendry..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Dah pukul 4.11 ptg..
Meh rilek kejap..
Ponek tengok Excel dari pagi tadi..
Duk compare info dalam data sheet dengan Excel..

Sementara rehat-rehat ni meh la update blog sikit..
Nak cerita pasal aktiviti weekend lepas..

Sabtu adalah hari santai-santai dengan Aisyah dengan mak..
Pukul 3 baru makan tengah hari..
Lapor kot..
Sebab nya tunggu ayah balik dari reunion die..
Baru pegi makan tengah hari dekat rumah..
Nasib baik makan sedap..
Banyak jugak la aku makan..kihkihkih..

Petang tu pulak Cik Mok balik dengan B. Wan..
Ada la borak-borak sikit..

Malam mula keluar pegi makan-makan..
Cik Mok nak belanja sempena gaji die jaga Mak Lang aku..
Mak Lang aku kene kanser rahim..
Dari lepas operation Cik Mok jaga die dekat hospital dan dekat rumah..
Jaga die office hour..
Tolong amik barang, masakkan makanan die..
Jadi malam tu die belanja makan..

Ke Doll Tom Yam la kitaorang..
Doll Tom Yam yang depan Tesco Seremban Jaya tu..
Dekat traffic light , sebelah Shell sebelum toll Senawang nak masuk Plus..


Kitaorang amik set untuk makan 6 orang..
Memang berbaloi sangat dengan harga..
Untuk 6 orang rm127.++ tak silap..
Tak termasuk air ye..
Ada nasi putih, Ikan Siakap Stim, Telur dadar, Daging Black Pepper, Kailan Ikan Masin, Puyuh goreng, Tom Yam Campur..
Banyak kan lauk die..
Makanan memang perisa, kuantiti pun banyak..
Sampai en.suami tak larat nak habiskan..
Dengan variasi menu, dengan kuantiti makanan, dengan rasa..
Memang berbaloi..
Highly recommend..

Esoknya pulak adalah Majlis Perkahwinan Hendry..
Must attend kan..:)
Sambil tu dapat jumpa Hawa, Apis, Kucai, Yazid dengan ada yang lain..
Kitaorang sampai dalam pukul 1 ke satu lebih..
Patutnya peak hour kan..
Tak sempat tengok pengantin berarak..
Masa aku tengah makan pun,, rombongan pengantin perempuan nak balik..
Kenduri dekat kampong cepat settle dieorang kata..huhu..
Antara yang aku tunggu-tunggu ialah nak makan..
Sebab nya dekat rumah Hendry ni kalau kenduri selalu masak ramai-ramai lagi..
Ada daging masak merah, kari daging, masak lemak umbut..
Kari daging tu pakai daging fresh..
Rasa daging die memang terbaik..:)

Semalam masa buka FB Nampak gambar Hendry tengah berarak..
Konvoi ramai-ramai dengan kawan-kawan die..
Meh la simpan buat kenangan..


Pengantin lead konvoi berarak dengan kawan-kawan..:)


Tak sabar nak cuti panjang..
Nasib baik minggu ni keje 3 hari je..:)

Friday, 25 August 2017

Selamat Pengantin Baru Sahabat - Hendry..

Assalammualaikum dan selamat sejahtera..


Sekarang ni otw nak balik rumah..
Selalu nya aku akan naik train pukul 7 lebih..
Sampai rumah dalam pukul 9..

Salah satu benda yang elok ialah badan aku banyak bergerak lepas lama berehat sejak bersalin..
Pagi-pagi jalan kaki dari rumah ke giant untuk naik bas..
Jalan, turun naik escalators nak kejar train..
Jalan kaki dari pasar seni ke masjid jamek, ke pudu pun penah..
Biasanya pagi2 aku tak jalan jauh sangat sebab nak kejar masa..
Tapi kalau petang biasanya kalau ada peluang untuk jalan aku akan jalan je..
Dari ofis ke lrt dalam 10-15 minit aku jalan je selalunya..
Jalan pulak kene laju2 atas banyak sebab..
Kejar train, lalu tepi jalan besar banyak kereta, ada tempat ada anjing..
Alhamdulillah untuk semua pengalaman ni..

Weekend lepas siap pegi berurut satu badan lagi dekat orang yang urut aku masa nak habis pantang..
Saje nak check condition badan, terutamanya rahim..
Sebab dekat peha macam sakit..
Muscle crame mungkin..
Sebab dah lama tak aktif..

Sekarang pun aku cuba memanfaatkan masa yang ada dalam train untuk benda-benda yang berfaedah..
Pun aku bersyukur sangat untuk peluang ni..
Sebab bila dah balik rumah aku jarang pegang henfon..
Main dengan aisyah..
Cuma sekarang production susu agak merudum..
Mungkin sebab badan penat, Aisyah pun tak banyak menyusu sangat..

The best thing of course la berat makin turun, badan makin fit, banyak belajar dan rasa pengalaman baru..
Boleh ber blog semula jugak..hihi..
Aku sebolehnya cuba sesuai kan diri dengan situasi yang ada..

Ok berbalik ke tajuk asal..
Hari ni merupakan hari pernikahan sahabat baik aku, Hendry..
Kalau yang dah lama baca blog aku ni..
Terutamanya masa aku dekat Kemaman dulu, selalu la nama die disebut sebut dalam blog ni..

Lagi kalau die nak sign on, sign off  shore leave..
Antara orang yang banyak membantu, bagi sokongan dekat aku..
Sampai la aku grad dengan baik dekat Kemaman..

Persahabatan kitaorang pun kekal baik sampai sekarang..
Sesuai dengan status masing-masing..


Dari pagi tadi kitaorang chit chat..
Saje nak tanya khabar..
Sempat jugak die hantar gambar masa otw nak ke rumah pengantin perempuan tadi..
Gambar masa masih bujang..hihi..

Ni die baru hantar gambar dah selamat..
Alhamdulillah dengan sekali lafaz dieorang sah sebagai suami isteri..

Sebagai kawan aku memang doakan yang baik-baik untuk diaorang berdua..
Semoga kekal sampai ke syurga..
 Semoga selamat menjalani kehidupan rumah tangga yang penuh perisa..
Dan semoga cepat cepat dapat baby..

Lagi berjauhan..
Bila Hendry berlayar, wife die pun sekarang keje dekat Riyadh..
Pape pun tahniah mate..
Insyaallah aku dengan aisyah akan sampai meraikan korang..:-)

Thursday, 24 August 2017

Salam Jumaat..

Assalammualaikum dan selamat sejahtera..


Hari ni hari Jumaat..
Hari yang ditunggu tunggu oleh orang orang yang berkerja..
Sebab esok dah weekend..

Sepatutnya esok aku ada exam..
Tapi disebabkan kitaorang dah drop subjek tu..
So weekend ni free la..
Tunggu sem depan la..
Hari tu dah keluar jadual tentatif untuk sem depan..
Expected utk daftar subjek awal september..
Aku dah ada cakap pasal result sem lepas ke?
Result utk sem lepas alhamdulillah. 

Sekarang ni aku dekat ofis rilek rilek kacang lagi..hihi..
Projek masih early stage..
Tengah tunggu customer comment datasheet..
Sambil tu boleh la study dan make it use dengan apa yang patut..

Hari ni lagi best sebab pay day..hihi..
Tapi tak check lagi pun akaun..
Excited pulak rasa ada gaji sendiri balik..

Ok la chit chat pagi jumaat..
Dah lrt nak ke ofis ni..
Ada komitmen yang nak diselesaikan..


Selamat berhari jumaat..
Selamat berhujung minggu..
Minggu ni nak pegi majlis BFF kawin..
I is excited..:-)

Wednesday, 23 August 2017

Koleksi Bekal..

Assalammualaikum & Selamat sejahtera..


Insyaallah kalau rajin aku akan manfaat kan masa perjalanan yang ada dengan update blog..
Tapi tak dapat lah nak taip panjang guna hp ni .
Penat nak taip, nak baca skrin kecik, nak upload gambar pun susah kadang-kadang..

Satu lagi episod baru, yang mana dah lama aku wish nak buat ialah bawak bekal pegi kerja dengan makanan home made..

Main reason nak bawa bekal ialah aku suka makanan home made..
Dapat la kawal apa benda yang kita makan..
Lepas tu ofis baru ni pun susah sikit nak pegi makan..
Kalau dulu dekat kl sentral senang je r merata kedai runcit, food court, restoran yang ada..
Tapi sekarang ni susah sikit la..
Kene ad kenderaan, kene jalan jauh nak dapatkan makanan..
Lagi pun malas nk buang masa terkejar kejar sejam waktu rehat tu..

Kalau ikutkan dulu pun ak jarang pegi makan tengahari. 
Selalunya aku beli heavy breakfast dengan kuih muih..
Sampai ofis makan kenyang kenyang..
Lepas tu tengahari pegi tidur..kroh kroh..Hahaha..

Sekali sekala tu adalah aku pegi makan ramai-ramai, bersosial..
Tapi selalunya tak la..
Dulu pun aku rajin puasa isnin khamis. 
Tak lama lagi boleh gak puasa balik..
Dah biasa sikit dengan jadual perjalanan dekat tempat sekarang..

Sejak duduk dengan mak, sejak ada aisyah..
Aku dah jarang masak..
Jadi bekal selalunya mak la yang masak..


Nasi putih, sebiji avocado dengan goreng sardin..
Kurma tu aku suka makan waktu pagi atau snek petang..


Keledek goreng, kurma dengan sebiji avocado..



Ni bekal untuk hari ni..
Kuih muih, pau, kurma dengan tembikai..
Nyum nyum..

Simple bekal..
Alhamdulillah cukup je. 
So sekarang selalu la share buah avocado dengan buah lain dengan aisyah..hihi..

Tuesday, 22 August 2017

WW - Kurma..

Assalammualaikum & Selamat sejahtera..


Favourite snack..




Sape suka makan ni jugak? Kita geng..hihi
Nasib baik la banyak tempat jual kurma sekarang..
Ada buah tin juga..
Nanti nak beli..

Makanan yang sesuai bawak kemana-mana dan bila lapar je aku makan ni sebiji..
Kecik-kecik, kering, senang nak simpan jugak..

Monday, 21 August 2017

The Bikes..

Assalammualaikum & Selamat sejahtera..


Sambil menunggu komuter yg tak sampai sampai ni meh la update blog kejap..
Dah lama tunggu tak sampai..
Nasib baik balik keje..
Kalau nak pegi keje macam ni, pukul 12 sampai ofis agaknye..huhu..

Lagi pun sebab dalam phone ni banyak gambar..
Konon konon hari tu ada lah survey motor untuk pegi balik keje..
Disebabkan kos pengangkutan agak mahal, salah satu option yang kitaorang fikir ialah motor..
Jimat minyak, tol, elak jem..
Cuma sakit pinggang, klu hujan, dan lebih berisiko die punya contra la pulak..
Jadi konon-konon nak transfer kos transport aku dengan en.suami ke motor la..

Salah satu nya kitaorang usha motor berkuasa tinggi..
Nak ulang alik seremban kl, jauh kn..
Cari la yg kuasa tinggi sikit supaya cepat sampai..hihi..
So apalagi, terus roger roger Hendry..
Die pun share la ilmu yang ada, cadangkan la apa yang patut..

Punya la BFF kan..
Die siap pegi kedai tolong tanyakan motor..hihi..
Jom tengok antara hasil survey..



Hensem hensem kan..
Budget kitaorang je yang tak berapa nak hensem..Hahaha

Bukan setakat kira monthly instalment..
Bila kira maintenance, tayar, minyak, roadtax, spare part..
Fuh memang tak mampu..

Makanya mampu berhuhu je la..
Insyaallah mana tau ada rezeki ke nanti kan..

Isnin yang Mencabar..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Fuh boleh tahan mencabar hari ni untuk aku..
Mencabar kesabaran dan emosi aku..huhu..

Pagi ni aku pegi ofis dengan en.suami dengan adik ipar aku..
Sebab pegi naik kereta jadi bangun lambat sikit..
Kunci jam awal je..
Tapi duk snooze, sudahnye terlajak la sikit..huhu..
Lagi pulak 3 orang nak bersiap..
Lama la sikit..

Aku pulak minggu lepas ada iron baju..
Konon nak pakai hari Jumaat tapi tak jadi sebab hari Jumaat pakai simple je la..
Pakai jeans dengan t-shirt je la..
So biar je la baju tu tergantung..

Malam semalam aku tak check pun baju tu..
Sebab yakin ada je..
Balik malam semalam pun dah lambat..
Tapi bila ingat baju dah iron, so rasa ok je la..
Sekali masa nak siap pagi tadi tetibe aku tengok baju tu tak de..
Mencari ler..
Tanya mak aku, sekali mak cakap adik aku pakai pegi Johor semalam..
Dah la aku tak pernah pakai baju tu lagi, dah siap iron nak pakai pegi keje..
Satu-satunya baju yang dah ber iron yang aku ada..
Sabar je la..
Terus aku text die..
Bukan masalah berkira, tapi respect..
Makanya pakai je la apa yang ada, yang cepat..

Sampai ofis just nice je..
Dekat Saujana Putra slow..
Lepas tu sebab keluar lambat, timing pun dah lari..

Masuk ofis letak barang aku pegi surau nak pam..
Tengah setting sekali tengok diaphragm pump tak de la pulak..adoi..
Aku pakai double pump..
Tapi selalu bawak 1 je head..
Semalam aku ada mintak en.suami pasang pam aku, mungkin ada part yang tertinggal..
Aku pulak main amik je pagi tadi..
Jenuh pulak nak cari sekarang ni..huhu..

Tadi ada aku jumpa yang boleh COD..
Tapi mahal dah leceh pulak..
Nak cerita kenapa leceh pun dah malas..haha..
Terus aku cancel order..
Aku pegi kedai sendiri je la senang..

...........................................

Update lepas lunch..

Tadi sempat pegi beli Cimilre Handfree 2 set..:)
Mula-mula nak beli Treenie Kompakto..
Lepas tu bertukar..
Dah guna pun..:)
Kalau rajin nanti aku share..hoho..



All the best je la dekat diri sendiri hari ni..
Tabah je la menghadapi dugaan..

Saturday, 19 August 2017

New Chapter - Welcome Back to The Industry..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


14th Ogos, Isnin hari tu adalah hari pertama aku kerja..
New chapter, new journey, new experience untuk aku..

Ofis sekarang dekat Puchong..
Setiap hari aku akan keluar pukul 6 pagi untuk naik bas pertama dari Senawang ke Pasar Seni..
Lepas je azan cepat-cepat solat Subuh lepas tu cepat-cepat keluar rumah untuk kejar bas pertama..
Alhamdulillah setakat ni manage untuk catch up bas pertama..
Lepas tu dari Pasar Seni aku akan ke Masjid Jamek untuk naik LRT ke Bandar Puteri..
Kalau masa pertama kali dulu aku jalan kaki je dari LRT ke ofis..
Tapi disebabkan kekangan masa, dari LRT kene amik grab..
Kalau tak mau pukul 9 aku sampai ofis..

Balik pulak aku akan jalan kaki dari ofis ke LRT..
Turun dekat TBS, Lepas tu naik komuter ke Senawang..
Kene la ayah aku amik aku dekat Komuter Senawang..

Sekarang ni masih try n error lagi apa yang terbaik macam mana nak pegi balik keje..
Setiap hari macam marathon berjalan nak kejar transport..
Pagi-pagi kene jalan laju-laju nak kejar bas pertama..
Itu pun tak sempat lagi nak sampai ofis sebelum pukul 830..huhu..
Kalau balik pun aku akan cuba untuk sampai rumah seawal yang mungkin sebab nak cepat-cepat jumpa Aisyah..huhu..
Untuk perjalanan je pergi balik amik masa 5 - 6 jam..
Kos ulang alik rm500-600 sebulan..

Positifnya memang boleh kurus..
Setiap hari banyak berjalan dan berjalan laju..
Setakat ni pakai sandle baru..
Lepas ni nak beli kasut, harap pakai kasut lagi laju..haha..
Jangan amik serious, melawak je..

Bila dah bekerja ni antara benda yang berubah ialah pasal breastfeeding..
Ada few items yang aku kene add on untuk sesuaikan dengan keadaan sekarang..
Buat masa ni aku akan pam bila sampai ofis, dalam pukul 9pagi, tengah hari dalam pukul 1 atau 2 petang waktu pegi solat Zohor lepas tu petang sebelum balik..
Kalau tak pam sebelum balik aku akan pam dekat rumah atau dalam train..
Seminggu ni tak sibuk lagi..
Boleh la macam ni..
Lepas ni dah dapat projek aku memang kene manage balik rasanya..

Kalau ikutkan aku nak pam sebelum masuk ofis..
Tapi tu lah..
Tak sempat pulak..
Kalau tak ramai pulak yang meyampah dengan aku nanti sebab banyak masa spend untuk pam..

Sementara aku pegi keje, Aisyah tinggal dengan mak..
Nasib baik la sebelum ni kalau pegi mak die dah biasa dengan mak..
Die pun macam dah besar sikit..
Dah makan, dah biasa tinggal dengan mak dengan family aku..
Sebab bila aku tak de die kurang sangat menyusu guna botol..
Aku nak keje pun tak risau sangat la bila tinggalkan Aisyah dengan mak, dengan family aku..

Ofis sekarang nak makan macam susah sikit..
Selalunya aku bawak bekal..
Nasib badan la duduk dengan mak kan..
Ada lauk, pagi mak buat breakfast bagai..huhu..

Pape pun keje baru ni cabaran baru untuk aku..
Kalau sebelum ni aku dekat bahagian Technology development (most likely mcm R&D), disiplin Eletrical..
Sekarang aku bahagian projek,  disiplin Instrument..
Totally benda baru, cuma in term of soft skill la ada pengalaman sikit..
Dulu client, sekarang vendor..

Untuk minggu pertama ni aku banyak study produk dan servis company baru..
Cuma untuk fahamkan dan map dengan pengetahuan yang aku ada..
Jujur aku cakap mula-mula aku macam underestimate jugak..
Tapi lepas berbual dengan en.suami..
Memang buka mata aku yang semuanya very very very useful kalau aku bole map kan semuanya dengan baik sekali..
Aku pun banyak belajar benda baru walaupun seminggu ni..
Alhamdulillah untuk semua rezeki..

All the best untuk diri sendiri..:)

Thursday, 10 August 2017

KWSP: Pengeluaran Pendidikan Master..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Kali ni aku nak share cerita untuk Pengeluaran Pendidikan untuk Master aku..
Nampaknya memang aku fully utilized Akaun 2 ni untuk pengeluaran pendidikan..
Kalau rajin korang boleh baca untuk pengeluaran aku yang sebelum ni..

Untuk pengeluaran kali ni agak simple, mungkin sebab IPTA..
  1. Aku call KWSP untuk confirmkan aku boleh pengeluaran atau tidak, confirm kan jugak dokumen yang diperlukan.
  2. Aku bukak web KWSP check i-Akaun dan check balik dokumen yang diperlukan - IC (original dan salinan), Surat Tawaran Belajar, Surat Pengesahan Pendaftaran Belajar yang asal).
  3. Email Bahagian akaun U, kebetulan aku ada email dan nombor telefon die..Jadi agak mudah nak berhubung..Request melalui telefon, lepas tu aku email kan details aku, die preparekan Surat Pengesahan Pendaftaran Pelajar, lepas tu pos kan ke alamat aku.
  4. Bila semua dokumen dah siap, pegi Pejabat KWSP. Ambil borang dekat kaunter, isi borang Pengeluaran Pendidikan, tunjukkan dokumen yang diperlukan. Die printkan Penyata akaun aku dekat kiosk, then ambil nombor..
  5. Bila nombor dipanggil, serahkan semua dokumen, thumb print lepas tu settle.

Kali ni aku tak claimed balik bayaran yang aku buat..
Tapi aku request untuk dieorang buat bayaran terus ke pihak U..
Untuk ni dieorang akan sediakan cek lepas tu pos kan ke pihak U..
Semua detail untuk ni ada dalam Surat Pengesahan Pendaftaran pelajar yang pihak U pos kan dekat aku..
Just isi balik dalam borang KWSP..

Lepas tu aku check i-Akaun untuk tengok penolakkan dalam akaun KWSP aku..
Maksudnya proses berjaya..
Untuk pastikan pihak U dapat, aku check la profile akaun U aku dekat bahagian kewangan..

Masa mula-mula aku tengok i-Akaun dah deduct..
Server U pulak problem tak boleh check..
Aku pun call person in charge yang aku biasa deal..
Die pun check la akaun aku..
Masih tak terima lagi..
Lambat sikit sebab bulan raya masa tu..
Walaupun pakai cek, biasanya tak de masalah pun..

Dalam seminggu dua bila server dah ok..
Bila check akaun, bayaran dah diterima..:)
So kali ni agak mudah..

Biasanya aku akan check dokumen yang diperlukan tu..
Selalu remeh dekat situ..
Sebelum pegi KWSP aku siap tanya in case kalau perlu cop/pengesahan ke..
Tapi tak perlu pun..
Ada pak cik sebelah aku tu dah dua kali datang sebab ada masalah dengan Surat Pengesahan Pendaftaran Pelajar..
Senang bagi tau pihak U je biar dieorang prepare..
Walaupun ada format die online..

Itu je yang aku nak share kali ni..
Harap bermanfaat..

Wednesday, 9 August 2017

WW - Shopping Baju Formal..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..






Shopping last weekend untuk baju formal..
RM 49.00 each..
Yang atas warna hijau tu aku suka sebab bila try nampak nice..
Mungkin boleh pakai kalau pegi kenduri ke..
Share beli dengan Cik Mok..
Kain pun best dua-dua ni..
Yang hijau ni mungkin nak pakai kenduri Hendry nanti..:)

Friday, 4 August 2017

Barut Baby RM2.50..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Pukul 11 malam tadi Aisyah dah tidur..
Senja tadi die tidur sekejap..
Dalam pukul 8 ke 8 lebih Aisyah terjaga..
Aku biar die main je..
Sekarang ni die suka bebas..
Nak main je..
Usik sana sini..
Tak nak orang dukung/pegang..

Jumaat malam biasanya en.suami balik..
Dekat pukul 12 malam tadi en.suami SMS..
Die baru gerak balik..
So fikir-fikir..
Angkat beg, bawak pegi dapur..
Cubaan nak siapkan keje untuk minggu depan..
Sementara tunggu en.suami balik..
Kalau nak tidur pun karang kene bangun balik nak siapkan en.suami makan..

Ok berbalik kepada tajuk..
Dah jauh menyimpang..
Aku nak share pasal satu benda..
Buka iklan berbayar ye..

Esok plan nye nak jumpa Hawa, ex room mate dulu..
Awalnya plan nak hand over beberapa barang Aisyah dekat die..
Tapi in between tetiba ada orang yang lebih memerlukan..
Kitaorang dah bagi kebanyakkan barang dekat orang tu..
Masa tu memang dah asingkan siap-siap barang yang Aisyah tak guna lagi..
Di sebabkan benda tu jadi dalam masa yang singkat..
Pegi tu aku angkut je semua..
Sekali orang tu kata tak pe die amik je semua dulu..
Kebanyakkan baju pun memang unisex..

Kisahnya masa jalan raya ada jumpa kawan en.suami ni yang baru accident..
Die patah bahu ke tulang rusuk..
Keje pun company tak berapa proper..
Dapat MC tapi kalau tak keje tak de gaji..
Anak pulak baru seminggu lahir..
Family masing-masing pun bukan la orang yang berkemampuan sangat..
Masa tengok anak die pun balut dengan kain batik je instead of selimut baby yang cantik-cantik..
Tak tau la kebetulan ke apa..
Tapi memang buat aku agak terkesan..
Bertapa banyak benda yang aku patut bersyukur..
So aku dengan en.suami amik keputusan untuk bagi barang Aisyah dekat die..
Masa pegi tu bawak juga beberapa barang keperluan lain - pampers, wet tissue, shower gel..

Arghhh panjang nye intro..
So aku saje la order barut baby untuk bagi Hawa..
Cari-cari dekat IG terjumpa seller ni..
Serious murah gila aku rasa..


Cuma kain die agak satu layer die..
Bukan la ada fennel ke apa..
Tapi masih berbaloi dengan harga..
Tak de limit berapa pieces ke untuk beli..
Minimum pieces ke untuk dapat harga ni..
Aku terus order 10 helai, so rm25..
Postage adalah rm10..
Total adalah rm35..



Aku order hari Rabu..
Pagi semalam die pos..
Hari ni dah sampai..
Alhamdulillah aku puas hati dengan apa yang aku bayar..

Selain dari yang ni..
Ada barang lain jugak..




Harga memang murah-murah kan..
Aku plan nak tempah nursing cover..

So sesiapa yang berminat boleh la follow IG..

Selamat Bershopping..:)

PTPTN - Melunaskan Hutang Degree..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Sementara ada masa ni meh laju-laju update..
Ada presentation sebenarnya minggu depan..
Tapi susah betul nak start..huhu..

Ok aku nak share pasal PTPTN aku masa buat degree dulu..
Aku habis belajar tahun 2010..
Loan PTPTN aku masa ni less dari 10k..
Lepas tu keje sekejap..
Masa keje ni aku memang bayar konsisten je..
Bayar online..
Aku keje sekejap je masa ni lepas tu sambung belajar dekat Terengganu..
Tak sampai setahun pun aku keje..

Bila dah sambung belajar tu tertangguh la bayar..
Tertangguh 2 tahun jugak rasanya..

Bila dah keje balik tahun 2014..
Kebetulan keje dekat KL Sentral..
Kaunter PTPTN dekat situ je..
So aku selalu berurusan dekat situ je..

Masa ni aku buat pertukaran ke Ujrah..
Bukak akaun SSPN jugak..
Setiap bulan bayar dekat kaunter..
Pape senang..
Sebab berurusan direct..
Ada isu boleh terus tanya..

Masa awal-awal jumpa tu nak reschedule pembayaran, nak tukar Ujrah..
Org tu ada offer untuk bayar guna Akaun 2 KWSP..
Tapi disebabkan baru keje dan duit KWSP dah guna masa diploma..
Dah licin Akaun 2 KWSP masa ni..hehe..
So kita reschedule je la..
Dapatkan year dengan monthly installment yang baru..
Lepas tu bayarkan bulan-bulan sampai la aku berenti keje balik hujung tahun lepas..

Walaupun masa keje sementara masa pregnant hari tu gaji tak berapa besar..
Cuba la gagahkan diri jugak untuk bayar tiap bulan..hehe..

Sekali hari tu en.suami terbukak hati nak settlekan PTPTN die..
Masa jemput aku balik dari kelas..
Kitaorang singgah sekejap Giant Senawang..
Lalu dekat kaunter PTPTN tu terus tanya..
Pegawai masa ni memang membantu sangat..
Die check berapa baki, lepas tu tolong kirakan..

Sempena Bajet 2017 ni ada 15% diskaun kalau bayar penuh..

  1. Sempena Bajet 2017, insentif-insentif berikut disediakan untuk peminjam PTPTN yang membuat bayaran balik:
    1. Diskaun 15% untuk penyelesaian penuh keseluruhan baki hutang pinjaman.
    2. Diskaun 10% untuk bayaran sekurang-kurang 50% daripada baki hutang dalam sekali bayaran.
    3. Diskaun 10% untuk bayaran balik melalui potongan gaji atau Direct Debit mengikit Jadual Bayaran Balik (JBB) ditetapkan.
  2. Tempoh kuat kuasa insentif ini ialah mulai 22 Oktober 2016 hingga 31 Disember 2017

    Sumber https://www.ptptn.gov.my/web/guest/insentif_bajet_2017 



    Untuk pengeluaran pendidikan bayaran untuk PTPTN melalui KWSP perlu ada i-Akaun..
    Disebabkan masa ni kitab ajaib en.suami yang ada semua maklumat rasmi die tertinggal..
    Lupa maklumat nak login i-Akaun..
    So kitaorang kene datang balik..

    Esok nya tak silap kitaorang datang balik..
    Login i-Akaun, tengok berapa baki yang ada..
    Alhamdulillah cukup untuk bayar semua..
    Terus proceed bayaran..
    Senang je..

    Lepas tu dalam masa 3 hari tak silap akan dapat SMS dari KWSP..
    Dalam masa 14 hari berkerja dari tarikh korang dapat SMS dari KWSP ni korang boleh la datang mana-mana pejabat KWSP untuk settlekan proses..
    Datang KWSP bawa transkrip (original dan copy), IC (original dan copy)..
    Lepas tu KWSP akan print surat yang korang kene cop dengan cap jari (manual dan elektronik)..
    Dah settle semua boleh la balik..
    Lepas tu inform Pegawai PTPTN yang uruskan korang..
Macam aku dengan en.suami..
Buat dekat tempat yang sama tapi lain-lain pegawai yang uruskan..
Dapat surat yang lain-lain..
Aku dapat surat Pengesahan Penerimaan Bayaran oleh PTPTN, en suami dapat surat Penyelesaian Hutang..
Tapi kalau baki dalam akaun PTPTN aku tu memang dah tak de outstanding la..
Kalau ada isu berbangkit kemudian pegi la kaunter PTPTN balik nanti..
Harapnya dah tak de lah..
Dah settle semua..
Tak payah tiap bulan pening kepala nak bayar PTPTN..
Image result for HUTANG
 

Image result for HUTANG 


 Cuma menyelesaikan tanggungjawab..:)

Thursday, 3 August 2017

Quick Update..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Fuh makin terpinggir blog ni..
Tak de masa nak menulis..hukhukhuk..
Ni pun curi masa menulis sebab petang ni pegi pusat akses sekejap..
Kononnye nak study..
Sebab next week ada presentation..
Minggu last bulan ni, seminggu sebelum raya haji ada exam..
Ohhhhh cuaknye..

 Tapi hujung-hujung tahun ni macam lagi sibuk je..
Hari tu call developer, Insyaallah bulan ni akan dapat notis untuk rumah dan bulan depan Insyaallah dapat kunci rumah..
Bila dapat kunci rumah mungkin sibuk nak check rumah, nak beli barang rumah semua..
 Sekarang ni pun tak start apa pun lagi..
 Memang tak de survey barang lansung..
Mungkin dah boleh start slow-slow survey apa yang patut..
Wake up call..

Bulan September nanti pulak akan masuk untuk Sem 2..
Borak-borak dengan senior hari tu..
Sem 2 adalah sem yang paling tough dalam program ni..hohoho..

In between nak manage family sendiri, in law, suami, Aisyah..
Terima kasih menceriakan hidup ni dengan bermacam rencah..
Hidup jadi lebih berwarna warni dan mencabar..

Apa pun aku serahkan semuanya kepada Allah..
Die tak kan beri kalau aku tak mampu..
Dan sesungguhnya Die Sebaik-baik Perancang..
Semua ni membuatkan aku lebih dekat dan selalu tunduk dan sujud memohon pertolongan Dia..
Semoga perjuangan aku dalam mencari ilmu dan mencari rezeki menjadi ibadah yang baik bekalan dikemudian hari nanti..
Amin..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...