Thursday, 6 July 2017

Raya 2017 - Aisyah's Jangkitan Mulut..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..

Malam semalam boleh pulak ada musibah dekat Aisyah..
Dugaan buat kitaorang.. 
Semoga Aisyah cepat sembuh..

Asalnya hari Isnin badan die macam dedar je..
Kitaorang monitor je suhu die..
Paling tinggi suhu die 37.6..

Tapi hari Selasa suhu dah turun 36 macam tu..
Abah pun nak balik KL senang hati je nak tinggalkan Aisyah..
Sekali semalam aku nampak macam banyak putih-putih dalam mulut die..

Bila nak menyusu die macam menangis..
Makan pun kurang selera..
Die lapar, bila sua kan sudu die menganga, tapi lepas makan sesudu dua, die dah tolak..
Aku ingatkan putih-putih tu sisa susu..
Minta la mak tolong bersihkan..
Sekali lagi die menangis..
Tak syak apa pun lagi masa ni..

Sampai la masa malam..
Nampak putih-putih dah merah dekat lidah die..
Mak cuba nak bersihkan..
Lepas tu Aisyah menangis..
Bagi susu pun sama..
Masa die mengangis aku amik torch light suluh dalam mulut die..
Tengok ada darah..
Terus aku ajak mak pegi hospital..
Tak boleh tunggu lagi ni..

OTW pegi Aisyah tidur..



Ada infection dalam mulut die..
Banyak putih-putih tu..
Nasib baik bukan HFMD so far..

Rasanya ni sebab mainan die kotor, tangan die kotor, atau benda yang die bawak ke mulut..
Atau mungkin sebab susu dan makanan die..
Lagi Aisyah kurang minum air masak..
Alhamdulillah masa ni die dah tak demam..

Dapat ubat untuk infection, ubat gel tahan sakit bagi mulut kebas dan ubat demam..
Setakat ni aku guna ubat untuk infection tu je..
Ubat tu rasa die manis je..
Bila letak tu menagis jugak la die..
Mungkin sebab pedih bila kene dekat putih-putih tu..


Ini ubat untuk jangkitan kuman dalam mulut Aisyah, Tystatin..
Guna 1ml, 4 kali sehari..
Sekali setiap 4 jam..

Ubat tahan sakit gel dan ubat demam aku tak bagi lagi sebab Aisyah tak demam pun..
Nak menyusu kadang-kadang die menangis jugak mula-mula..
Tapi bila pujuk-pujuk lama-lama die ok..
Elok menyusu lepas tu..
Makan pulak tak berapa lalu..
Bila nak bagi makan, suakan sudu elok je die nganga..
Tapi lepas berapa sudu die tak nak..
Dalam mulut sakit, dan sakit nak telan tu kot..
Raya ni die baru nak selera makan..
Baru naik sikit badan..
Tapi ni dah terganggu..
Harap die cepat elok..
Selalu je cuba bagi die makan supaya cepat elok..
Alhamdulillah die masih aktif main..
Cuma banyak jugak tidur dan senang terjaga bila tidur..
Mungkin sebab badan die kurang sihat..
Masa aku tanya Pharmacist tu..
Bila berdarah tu bahaya..
Sebab akan bawak kuman tu ke seluruh badan nanti..
Air liur die pun banyak dan aku perasan die lambat telan benda..

Harap Aisyah cepat sembuh..

Aku perasan seminggu raya ni ramai baby kurang sihat..
Mungkin raya hari tu banyak jumpa orang, orang ramai usik/pegang, banyak tempat pegi, kurang rehat..
Lepas ni memang kene lebih berhati-hati..

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...