Saturday, 8 July 2017

Pakaian Raya & Breastfeeding Journey 2017..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Aisyah baru je lelap..
Sementara ada masa ni marilah update laju-laju..

Untuk tahun ni memang banyak berjimat cermat..
Maklumlah keadaan ekonomi tak berapa baik..
Lepas tu en.suami seorang je yang berkerja..
Aku pulak tengah belajar..
Ada satu komitmen lagi, Aisyah..
Insyaallah cukup je..
Cuma kene pandai manage la..

Untuk tahun ni kitaorang shopping untuk raya lepas aku habis exam paper last..
Paper last habis pukul 12 tgh hari..
En.suami amik aku lepas tu terus pegi beli barang untuk Aisyah, aku dan en.suami..

Untuk Aisyah kitaorang beli pakaian die dekat Parkson..
Lepas tu nak cari baju kurung untuk die..
Abah die nak jugak die pakai baju kurung/tradisional untuk raya ni..
Sebelum ni ada jumpa dekat Bangi..
Abah die pun dah berkenan..
Sekali masa turun bawah dekat tengah-tengah tu ada jual baju raya untuk kanak-kanak..
Banyak yang cantik-cantik..
Harga pun lebih kurang je..
So amik dekat sini je..

Dapat la 2 pasang baju kasual, sepasang baju kurung untuk Aisyah..

Lepas tu jalan-jalan tengok-tengok sekali jumpa pulak baju lace warna maroon..
Ada pulak clearance masa ni..
Harga asal rm2++.++ tapi masa ni rm100 je..
Kebetulan pulak memang en.suami plan nak pakai baju melayu masa sanding dulu warna maroon..
So cuba tengok ok..
Boleh la amik baju ni..

Lace Top in Lilac 

Baju aku macam ni tapi color maroon..

Tetiba aku dah ada baju raya pulak..
Aku memang tak kisah sangat pun pasal baju raya ni..
Lepas tu en.suami ada suruh cari baju untuk kasual..
Tapi tak pelah..

Baju ni ada top die je..
Balik tu aku padankan la dengan kain batik..
Alhamdulillah nampak elok je dalam gambar raya dan bila pakai..
Untuk Aisyah pulak aku pilih kurung warna merah jugak..
Tapi warna terang..
Kanak-kanak elok pakai warna-warna ceria kan..

Cari gambar tak jumpa pulak..
 Ada gambar jauh je..

Lepas tu en.suami pulak beli sehelai t-shirt dekat Uniqlo..
Masa ni orang beratur nak masuk fitting room ramai gila..
Malas betul ak..
Nak membayar dekat cashier pun boleh tahan que..huhu..

Settle tu terus gerak balik Seremban..
Buka puasa dekat rumah Pak Long hari ni..

Lepas buka cubakan baju Aisyah..
Seksa gila nak pakaikan die masa ni..
Sebab zip belakang die pendek..
Die pakai zip kain je kot..
Nasib baik Azrai ada,, so die alter kan tukarkan zip panjang..
Charge rm5 je..
Lepas tu senang nak pakaikan Aisyah..
Kalau tak pagi-pagi raya lagi dah drama..

Untuk baju Locka ni aku suka je..
Tapi mungkin tak sesuai dipakai bila ada anak kecik..hoho..
Baru separuh hari dah ada tempat lace yang koyak..
Lagi satu hujung baju tu lace die berjurai-jurai..
Boleh refer dekat dalam gambar..
Aku pulak duk riba, dukung, susukan Aisyah..
Memang berjurai-jurai benang..huhu...

Aku rasa satu lagi masalah baju ni sebab lengan die muat-muat..
Memang nampak elok bila pakai..
Tapi bila tarik keatas nak amik wuduk ke..
Memang 
Totally tak sesuai untuk mak ada anak kecik..
Tapi aku suka baju tu..
Sebab die macam mini kurung je..
So senang nak bf kan Aisyah..
Kain die pun stretchable, selesa dan memudahkan aku bf..
 Lepas basuh memang kene solex lepas tu nanti anak dah besar baru boleh pakai balik..hihi..

 Sebelum balik rumah mertua aku memang dah gosok baju untuk aku 2 pasang dan baju en.suami..
Senang nanti dekat sana..

Untuk raya ni aku pakai baju maroon tu dengan kain batik, baju kurung moden, baju kurung kedah dengan kain batik, baju kurung pesak gantung, baju kurung biasa, dan jubah..
Untuk ibu menyusukan anak kecik, baju yang loose macam pesak gantung, kurung kedah, atau kurung biasa memang pilihan terbaik..
Paking baik baju kedah..
Sebab singkat je..
Kurung moden memang payah la sebab baju tu muat-muat je, ikut badan..
Jubah pun sama..
Sekali sampai ke bawah, memang susah la..
Pakai jubah tu masa jalan malam dekat-dekat je..

Nursing cover pulak memang wajib dibawa ke mana-mana..
Aku stand by 2 nursing cover..
Plus dalam kereta memang ada selimut..

Lagi satu bila ada anak kecik ni..
Nak keluar tu memang makan masa lama..
Kalau dulu nak siapkan diri sendiri je..
Sekarang ni nak siapkan diri, Aisyah..
Barang Aisyah je dah macam-macam..
Sepersalinan die, selimut, toiletries, pampers, napkin, makanan, buah die..

Untuk Aisyah pun mak cik, pak cik dengan atok pun banyak sponsor baju die..
Alhamdulillah..

Thursday, 6 July 2017

Raya 2017 - Aisyah's Jangkitan Mulut..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..

Malam semalam boleh pulak ada musibah dekat Aisyah..
Dugaan buat kitaorang.. 
Semoga Aisyah cepat sembuh..

Asalnya hari Isnin badan die macam dedar je..
Kitaorang monitor je suhu die..
Paling tinggi suhu die 37.6..

Tapi hari Selasa suhu dah turun 36 macam tu..
Abah pun nak balik KL senang hati je nak tinggalkan Aisyah..
Sekali semalam aku nampak macam banyak putih-putih dalam mulut die..

Bila nak menyusu die macam menangis..
Makan pun kurang selera..
Die lapar, bila sua kan sudu die menganga, tapi lepas makan sesudu dua, die dah tolak..
Aku ingatkan putih-putih tu sisa susu..
Minta la mak tolong bersihkan..
Sekali lagi die menangis..
Tak syak apa pun lagi masa ni..

Sampai la masa malam..
Nampak putih-putih dah merah dekat lidah die..
Mak cuba nak bersihkan..
Lepas tu Aisyah menangis..
Bagi susu pun sama..
Masa die mengangis aku amik torch light suluh dalam mulut die..
Tengok ada darah..
Terus aku ajak mak pegi hospital..
Tak boleh tunggu lagi ni..

OTW pegi Aisyah tidur..



Ada infection dalam mulut die..
Banyak putih-putih tu..
Nasib baik bukan HFMD so far..

Rasanya ni sebab mainan die kotor, tangan die kotor, atau benda yang die bawak ke mulut..
Atau mungkin sebab susu dan makanan die..
Lagi Aisyah kurang minum air masak..
Alhamdulillah masa ni die dah tak demam..

Dapat ubat untuk infection, ubat gel tahan sakit bagi mulut kebas dan ubat demam..
Setakat ni aku guna ubat untuk infection tu je..
Ubat tu rasa die manis je..
Bila letak tu menagis jugak la die..
Mungkin sebab pedih bila kene dekat putih-putih tu..


Ini ubat untuk jangkitan kuman dalam mulut Aisyah, Tystatin..
Guna 1ml, 4 kali sehari..
Sekali setiap 4 jam..

Ubat tahan sakit gel dan ubat demam aku tak bagi lagi sebab Aisyah tak demam pun..
Nak menyusu kadang-kadang die menangis jugak mula-mula..
Tapi bila pujuk-pujuk lama-lama die ok..
Elok menyusu lepas tu..
Makan pulak tak berapa lalu..
Bila nak bagi makan, suakan sudu elok je die nganga..
Tapi lepas berapa sudu die tak nak..
Dalam mulut sakit, dan sakit nak telan tu kot..
Raya ni die baru nak selera makan..
Baru naik sikit badan..
Tapi ni dah terganggu..
Harap die cepat elok..
Selalu je cuba bagi die makan supaya cepat elok..
Alhamdulillah die masih aktif main..
Cuma banyak jugak tidur dan senang terjaga bila tidur..
Mungkin sebab badan die kurang sihat..
Masa aku tanya Pharmacist tu..
Bila berdarah tu bahaya..
Sebab akan bawak kuman tu ke seluruh badan nanti..
Air liur die pun banyak dan aku perasan die lambat telan benda..

Harap Aisyah cepat sembuh..

Aku perasan seminggu raya ni ramai baby kurang sihat..
Mungkin raya hari tu banyak jumpa orang, orang ramai usik/pegang, banyak tempat pegi, kurang rehat..
Lepas ni memang kene lebih berhati-hati..

Raya 2017..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Alhamdulillah dah lebih seminggu raya..
Raya dah up cerita raya..
Cuba gigihkan diri menulis cerita raya dekat sini buat kenang-kenangan nanti..
Makin lama makin sendu blog ni..
Susah betul nak cari masa nak menulis..
Tapi BW selalu je..
Sebab BW guna hp je..
Nak menulis tu memang kene pakai laptop..

Meh la cerita pasal raya tahun ni..
Special nye raya tahun ni sebab ada Aisyah..
So tahun ni pengalaman raya bertiga..
Kalau tahun lepas raya berdua, Aisyah dalam perut lagi..

Raya tahun ni en.suami cuti lama sikit..
Balik cuti pun bawak beg besar..hihi..
En.suami cuti dari hari Jumaat, 30hb June sampai 3hb July..
Extra satu hari 4hb sebab MC cirit birit..hehe..

Khamis malam en.suami sampai kampung..
Plan asalnye nak balik Jumaat mlm lepas buka..
Dah siap-siap semua sekali Aisyah dah tidur en.suami tak sampai hati pulak nak gerak kan die..
Kalau balik Jumaat malam dapat la en.suami bersahur hari last puasa tu dekat rumah die..
Tapi bila plan berubah, dapat buka puasa hari last tu je la dekat rumah in law..

Tahun ni turn raya rumah en.suami..
Semua ipar pun sama..
Complete la rumah in law..
Memang meriah..
Cuma bila balik rumah in law..
Aisyah tak nak dekat orang lain..
Dunia die mama, abah dah Aisyah je..huhu..

Kadang aku tinggalkan die kejap pegi mandi pun melalak-lalak die..
Sabar je la..

1st raya tu pagi-pagi yang lain semua pegi solat sunat Aidilfitri..
Aku tinggal berdua dengan biras sebab ada baby..
Balik solat raya semua makan-makan..
Lepas tu semua keluar pegi studio pegi amik gambar raya..
Semua ni gara-gara abang ipar tertinggal kabel kamera die..huhu..

1st time amik gambar dekat studio..
Ramai gila rupenya org amik gambar dekat studio..
Que tight kot..haha..
Dan rupenya mahal kot..
Tak silap aku rm9++.++ macam tu..hukhuk..
Cuma boleh edit ler..
Masa dapat draft beria masing-masing komen sebab nak kan hasil terbaik..kuikuikui..

Lepas bergambar balik rumah balik sambung makan..
Lepas Zohor baru keluar balik. balik kampung en.suami dekat Rembau..
Otw balik Aisyah tidur je dalam kereta..
Sampai tu memang meragam je die..
Sampai dari dalam pukul 3ptg macam tu ke lepas Isyak..
Dekat kampung ramai orang, nak tidur pun tak proper..
So die tak selesa..
Meragam je la die..

Malam tu elok je die tidur..
Sebab penat kot..

Hari raya kedua petang jalan-jalan rumah dekat-dekat kampung en.suami je..
Nasib baik cuaca ok..
So pegi rumah orang bawak die jalan-jalan dekat luar..
Tak de lah die meragam sangat..
 Lagi Aisyah ni tak nak dekat orang sangat..
Bila orang tegur-tegur atau usik-usik die mula la die emosi tak tentu pasal..
Hari ni pun pagi Atok Jemapoh, Wan Jemapoh, Onyang, Mak Long dengan Cik Mok datang beraya dengan Aisyah..
Nasib baik dekat je..
Tu cepat je sampai..
Melepet je die dekat wan die masa ni..hihi..

Malam raya kedua ni tak kemana pun..
Ada orang datang dekat rumah dah dieorang main bunga api..

Raya ketiga dah balik Jemapoh..
Balik lepas makan tengah hari..
Lepas tu petang tu lepas asar gerak ke Seremban..
Beraya dekat rumah Pak Long..
Plan nye lepas Maghrib..
Tapi kitaorang sampai awal sebeb takut jem..
Mak dengan yang lain memang dah gerak awal sebab nak melawat Mak Lang dekat Hospital Seremban..
Disebabkan sampai awal..
So kitaorang decide nak pegi McD beli bubur..
Mula-mula pegi McD Senawang..
Pergh lama tunggu tapi kereta tak gerak-gerak dekat drive thru..
Tengok dekat dalam pun bukan main ramai beratur..
Pusing balik pegi McD Forest Hight..
Kereta Beratur dekat drive thru boleh tahan melingkar die keliling bangunan..
Dekat dalam pun ramai beratur..
Tak sangka padat macam ni..huhu..
Tapi dapat jugak la bubur dengan fries..

Sampai tu tengok dah ramai dekat rumah Pak Long..
Lepas tu beraya dekat rumah Pak Cik Alan pulak..

Raya keempat..

Raya keempat ni melayankan en.suami beraya dengan kawan-kawan die..
Dah tu kitaorang org pertama pulak..
Memang satu hari berjalan la jawapnye..

Dari Jemapoh ke Ramuan Besar Cina - Tg. Bidara, Kg. Rim Jasin, Pasir Besar Gemas, Bt. Kikir..
Last Sekali rumah aku..
Sampai Cik Mok wasap aku tanya jadi ke tak kawan en.suami datang..
Fuh memang penat..
Gerak pukul 11 pagi, pukul 11 malam kot baru sampai rumah..
Tu pun masa dekat Batu Kikir aku dah emosi sebab dah pukul 10 tapi en.suami chill je macam tak de perasaan lagi dengan kawan kawan die, aisyah dah merengek..

Asalnya nak keluar pukul 10 pagi..
Tapi dah ada anak kecik ni memang lambat la..
Sebelum keluar nak siapkan anak, siapkan diri, siapkan beg anak, makanan die segala..

Selebihnya tu kitaorang jalan dekat-dekat ni je la..
Pegi rumah sedara mara dekat-dekat..
Ada jugak pegi Gachong tengok projek durian belanda sedara aku..

In between ada jugak balik rumah in law..
Dan settlekan hal pegi bank, gunting rambut semua..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...