Thursday, 23 March 2017

UMRA dan Kos Bersalin..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Bersiaran dari Pusat Akses dekat rumah aku..
Dekat rumah aku ni ada Pusat Akses (Pusat Internet) dan library..
Hari tu ada assignment dekat sini la aku bertapa nak siapkan keje..
Kalau dekat rumah baru nak bukak 5 10 minit Aisyah dah jaga..
Dah cry cry..
Kene la entertain die..
Tak kan la nak biar je kan..
Kadang tu sambil online, sambil die main dekat sebelah..
Tak fokus..
Kalau setakat online je tak pe jugak..
Tapi kalau nak buat keje kene fokus la kan..

Ok berbalik kepada tajuk dekat atas..
Hari ni aku nak share kos bersalin dekat beberapa hospital dekat KL/Selangor..
Ada la beberapa maklumat yang aku dapat..
Biasanya aku tanya melalui email..
Kalau tak pun korang boleh je bukak web dieorang kalau nak tau roughly figure..


UMRA Shah Alam..


 
Dekat sini la aku bersalin..
Aku amik Standard Single Room..
Duduk 3 hari 2 malam..
Tak termasuk makanan..
Makanan beli sendiri je dekat bawah..
Kalau nak makanan tambah lain.. 

Yang kiri tu harga lama, dan yang kanan tu harga baru..
Nasib baik aku dapat harga yang lama..

Aku tak amik pulak gambar bilik..
Bilik ni bilik seorang dengan toilet dekat dalam..
Ada air cond, kipas, TV..
Lepas tu ada kerusi panjang..
Untuk aku selesa la..
Tapi kalau next time nak bersalin dekat sini lagi aku prefer amik bilik lain kot..
Sebab kesian dekat en.suami..
Tido dekat kerusi panjang tak selesa dan sakit badan..
Better amik 2 bedded room (Non-Sharing)..

Hospital ni adalah lot kedai..
Kalau datang masa check up siang, parking agak penuh depan hospital ni..
Kene la parking jauh sikit..
Kalau malam ok la boleh parking depan hospital ni betul..

Kawasan ni pulak ada la beberapa kedai makan..
Ada mamak yang bukak 24 jam tak silap..
Dah deret hospital ni ada barang bayi dan Speedmart in case kalau nak beli apa-apa..

Untuk labour room bersalin normal aku rasa ok je..
Selesa dan suami boleh teman..
Untuk bersalin czer tak silap aku husband tak boleh teman aku pernah tanya..
Ada kawan aku yang bersalin czer husband boleh teman..

Untuk nurse pulak pada aku dieorang sangat membantu..
Kalau call cepat je datang..
Boleh jugak tinggalkan anak dekat nursery kalau nak rehat..
Aku pernah request dieorang hantar Aisyah pukul 4 pagi..
Dieorang ok je..

Dekat hospital lain aku tak pasti..
Tapi dalam kes aku, aku rasa UMRA ni kurang menitikberatkan pasal breast feeding..
Lepas Aisyah lahir, dah bawak pergi nursery dieorang bagi je susu formula..
 Lepas dah bawa ke bilik baru la aku ada bagi susu..
Tak silap aku ada bagi tau yang aku prefer untuk breast feeding.. 
Nasib baik nurse tu pun galakkan aku untuk bagi..
Masa ni la baru tau yang ada banyak susu dan Aisyah pandai latch..

Berbanding dengan hospital govt..
Dieorang memang sangat menggalakkan susu ibu..

Ada juga harga untuk rawatan lain..




Untuk 3 hari 2 malam..
Bilik Standard Single Room..
Tanpa makanan..
Dengan bantuan vacuum dan gas untuk pain relief..
Termasuk ubat-ubatan semua..
Total bil aku RM3+++.00
Tak ingat dah figure..
Dan ini adalah harga lama..

Masa check up aku pernah mintak nak tengok semua bilik..
 Dan masa check in kene bayar deposit..
Contoh macam aku..
Masa check in tu aku bagi tau nak bilik Standard, kene la bayar deposit RM2099.00
Baki tu bayar masa nak discharge..

Untuk vacuum tu aku tak de request pun..
Dan seingat aku, die tak de pun tanya aku atau en.suami..
Tapi mungkin die buat keputusan tu atas dasar keperluan..
Sama dengan gas..
Aku tak request pun..
Tapi aku agak ok la.. 

Ni contact details untuk UMRA..

HOSPITAL UMRA
No.12-18, Jalan Bola Tampar 13/14
Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor D.E
Tel : 03-5518 4319 / 03-5519 4319 / 019-6644319
Fax : 03-5511 4319
Website : www.umra.com.my
 
Ok alang-alang dah cerita pasal hospital ni..
Meh la aku share harga-harga yang sempat aku tau dulu..
Ni harga tahun lepas ye..
Mungkin harga dah berubah..

Pantai Hospital Kuala Lumpur 


Below is the estimated delivery charges.  We have also included the room charges for your kind attention.

Estimated charges  (without complication)
 
1.            Delivery – Normal      = RM 4,500   – RM 7,000    (deposit RM 5,000)
2.            Delivery – C-Section  = RM 12,000 – RM 14,000 (deposit RM 12,000)

Pantai International Care Centre
Pantai Hospital Kuala Lumpur
8 Jalan Bukit Pantai,
59100 Kuala Lumpur,
Malaysia.
Tel: +603 - 2296 0888  D/L: +603 – 2284 6025
Fax: +603 - 2296 0557


Columbia Puchong

Greetings from Columbia Asia Hospital – Puchong.
 
Thank you for your enquiry.
 
We regret to inform that we do not have any delivery packages at the moment. Thus, we are only able to provide an estimated price on our delivery charges in our hospital as follows;
 
1. Cost for “Normal” delivery is between RM3000.00 to RM5000.00 (without assisted
delivery such as forceps, vacuum, inductions, epidural and without complications).
Collection of deposit upon admission is RM1500.00. Payment can be made via cash
and/or credit card. The above estimated price includes the following:-
a) The O & G’s fees
b) Medication for the mother
e) Room (either single or double-bedded whichever is available upon admission)
f) Meals
 
The above charges does not include neonatal charges. Refer (3)
 
2. Cost for “Caesarean” is between RM7500.00 to RM9500.00 (without complications)
- Same as above from (a) – (f) and also inclusive of Anesthesia. Collection of deposit
upon admission is RM4000.00.
The above charges does not include neonatal charges. Refer (3)
 
3. Cost for baby (Neonatal) is between RM1800.00 to RM2000.00 (without complications)
a) The Pediatrician fees
b) Nursery
c) Baby’s 1st jab
 
We have three Consultants Obstetrician & Gynecologists. They are:-
a. Dr. Raja Juhaidah (Female)
b. Dr. Ng Soon Pheng (Male)
c. Dr. Silvam Sellappan (Male)
 
The Specialist Obstetrician & Gynecologists Consultation charges are from between RM180.00 –
RM240.00 per visit. It excludes medicine or usage of equipments. For first-time visit with our Specialist, we would appreciate if patient were to come on weekdays.
 
The charges for our specialist Consultants, Procedure and Surgical fee is subject to 6% GST*.
The various types of rooms and rates are as follows:-
a. Private room - RM 195.00
b. Two-bedded room - RM120.00
c. Four-bedded room - RM 85.00
 
If you wish to make an appointment, kindly call our Appointment & Scheduling counter at no. 03-
80648688 ext 8670 / 8671.
 
 

SALAM Senawang Specialist Hospital 


Please be informed that our maternity charges for Normal delivery starts from RM 1,999++ and Caesarean starts from RM 6,000 ++. 


In order for you to deliver here, you may need at least ONE (1) visit for antenatal check up with our Gynae. We currently have TWO (2) OB & Gynae as below:-

1. Dr. Alinawati binti Mohd Ali
2. Dr. Shukiman bin Ismail.


Kindly bring along your antenatal book/records if any. For appointment or further enquiries, kindly contact Obstetrics & Gynaecology Specialist Clinic at 06-6751188 ext 113 (Dr. Alinawati) or 117 (Dr. Shukiman). If you need further assistance, feel free to contact us again and we’ll be more than happy to assist you.



SALAM Shah Alam


Our maternity packages runs from RM2,499 (normal delivery) and RM6,499 (caesarean).
 
Attached is the maternity package brochure for your further information.
 
To make an appointment or any explanation on our maternity package.Appreciated if you would directly call our O&G clinic at 03-5543 4000 ext 4053/014-6175938 for Dr Siti Mariam’s Clinic and 03-5543 4000 ext 4055 for Dr Nurul Azwa’s Clinic.
 
Hope the above clarifies and please do visit our webpage @ www.salam.com.my or like our FB (SALAM Shah Alam Specialist Hospital) for more information.


Ni la ada sikit info yang aku sempat korek-korek..
Maklumlah dah lama kan..
Aku banyak cari dekat kawasan sekitar tempat aku..
Boleh jugak kalau nak call, email atau tanya orang..
 
 

 

2 comments:

  1. pengalaman bersalin kat UMRA untuk 2nd baby memang puas hati. fast service. harga berpatutan untuk sebuah hospital swasta yang dah ada "brand"..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...