Tuesday, 14 March 2017

Breadfeeding Journey - Breastmilk Storage Bags & Disposable Breast Pad..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Hari ni nak share pasal Disposable Breast Pad..
Jarang-jarang aku cerita hal mak mak ni kan..
Rasa macam tak cukup ilmu lagi pasal ni nak share dengan orang..
Selalu rajin baca dekat blog orang je..
Aku masih try and error lagi..
Lagi pun aku tak beli banyak barang pun..
Banyak beli benda yang penting-penting je..


 2 benda dekat atas ni, Breasmilk storage bags dengan disposable breast pad ni aku tak beli pun..
Dapat free masa beli pump..
Tapi tersimpan je sejak dapat..
Tak de guna pun..

Storage bag tu aku tak guna lagi sebab 9oz..
Kalau pernah guna pun yang 5oz atau 7oz je..
Aku pulak lagi prefer guna bekas plastik tu..

 Berbalik kepada cerita disposable breast pad..
Sekarang ni jadi antara benda yang penting dekat aku..
Nasib baik la dapat free dulu..

Disposable breast pad ni jadi benda penting sejak aku sambung belajar ni..
Kalau dulu ada keluar pun dengan en.suami selalunya..
Atau pun sekejap-sekejap dekat area rumah ni..
Jadi bila sampai masa perlu pam..
Aku akan pam dalam kereta atau dalam nursing room..

Tapi bila dah start kelas..
Kelas pulak 9-5..
Aku pulak travel Seremban-KL-Seremban..
At least aku akan pam 3-4 kali..

1. Kalau aku tak sempat pam sebelum keluar dari rumah, naik je train pukul 642 aku akan terus pam..
Pam dalam train dah jadi kewajipan..Sebab tu bila ada lelaki duduk dalam ladies coach aku rasa bengang gila..
2.Biasanya sampai je sebelum masuk kelas pukul 9 aku akan pam lagi..Selalunya aku akan pam dalam tandas je.:p
3. Kalau ada break (biasanya antara pukul 12-2) aku akan pam lagi..
4. On the way balik dalam train aku akan pam lagi..

Nombor satu tu boleh skip kalau aku dah pam dekat rumah..
Nombor 3 tu pun pernah skip sebab kelas tak de break, balik awal..

Kebiasaanya dekat rumah aku akan pam 3 jam sekali..
Kecuali kalau aku susukan Aisyah direct..
Malam contohnya sekarang aku dah jarang bangun pam..
Dah bangun tu je aku ada pam..
Tapi kalau terjaga pukul 3 ke aku pam la jugak..
Tapi jarang-jarang la..hihi..

Bila pegi kelas memang fully pam la kan..
Bayang kan kalau aku pam pukul 9..
Lepas tu pukul 4 baru pam balik..
Memang kene pakai breast pad tu la..
Sama ada basah sebab lambat pam..
Atau bila pam tu sebelah lagi bocor..
Jadi memang aku perlukan sangat breast pad ni..
Nasib baik la dapat free dulu..

Jadi kalau dah start keje balik memang aku dah boleh plan apa benda yang aku perlu..
Memang ada beberapa item yang aku kene beli kalau aku keje balik ni..
Semalam aku ada terbaca yang breast feeding journey ni tak mudah..
Tapi Alhamdulillah aku happy je sekarang..
Lagi pun boleh jimat duit en.suami dari beli susu..
Susu mahal kot..huhu..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...