Thursday, 9 February 2017

Flu & Cough..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Hari ni hari ke empat aku batuk dan selsema..
Mula-mula Zack yang kene selsema..
Lepas tu Aisyah..
Lepas tu aku pun dah kene..

Masa hari pertama kene rasa sikit-sikit je..
Hari kedua kene aku batuk dan selsema..
Hari kedua ni aku pegi medical check up dekat KK Kuala Pilah dan KK Juasseh..
Buat x-ray, urine, general test dekat KK Kuala Pilah..
Jumpa Dr dekat KK Juasseh..
Masa ni aku dah inform Dr yang aku dah ada selsema dan batuk..
Tapi Dr kata kalau kene sikit-sikit tak perlu amik ubat..
Minum air masak banyak-banyak je..
Masa pegi KK ni hujan lebat, balik tu hujan renyai..
Balik tu aku singgah dekat kedai tepi jalan beli madu..
Kene la renyai sikit..
Semalam batuk dan selsema makin teruk..
Hingus meleleh, tekak gatal (tapi tak de kahak)..
Malam la yang teruk batuk..

Aku memang malas nak amik sembarangan ubat sebab menyusukan Aisyah..
So semalam mak suruh makan ubat..
Aisyah dah 3 malam kot tidur dengan mak..
Sebab nya tak nak hingus die makin teruk..
Dan kalau tidur dengan aku, die kerap terkejut sebab aku batuk..huhu..
Aisyah dari minggu lepas selsema..
Teruk selsema bila die menangis..
Kalau die menyusu mengiring sebelah kiri die ok..
Tapi kalau menyusu mengiring sebelah kanan die akan menangis kadang-kadang..
Sebab hingus die meleleh..
Tak selesa dia..

Mula-mula semalam nak pegi farmasi je amik ubat..
Tapi end up aku pegi emergency dekat HTAN malam semalam..
Sebab dekat tengkuk dah rasa sengal-sengal..
Badan rasa lenguh-lenguh..
Dah la baru-baru ni ada kes denggi dekat area rumah ni..

Pegi emergency jumpa Dr dan aku highlight la pasal BF..
So dapat la ubat ni..



Masa dekat farmasi, pharmacist tu inform yang ubat tu mengantuk..
So aku tanya apa effect die dekat baby sebab aku BF..
Dieorang inform yang baby mungkin tak mengantuk tapi dua-dua ubat ni ada kemungkinan untuk kurang kan susu..

Balik tu sempat singgah beli burger..
Balik tu semua makan burger..
Setengah jam lepas makan aku pun makan ubat selsema dan ubat batuk..
Lepas makan memang tidur lena..
Tapi bangun jugak la untuk pam susu..

Cepatla selsema dengan batuk ni elok..
Amin..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...