Tuesday, 3 January 2017

Bon Voyage 2016, Hola 2017..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Hari ni dah 3hb Jan 2017..
Baru ada peluang nak update blog..
Maklumlah New Year masa weekend..
Weekend en.suami selalunya balik..
So kalau tak menghadap baby, spend masa dengan en.suami..
Ke memang malas update..hehe..
Maklumlah komitmen makin banyak..
Nasib baik la ni dekat rumah mak lagi..
Bole mandi, mandi dengan senang hati..
Sebab mak ada tolong jaga baby..
Kalau dah sorang-sorang tak tau la macam mana..huhu..

Ok entri ni nak cerita pasal tahun 2016..
Tahun 2016 ni ada suka dan duka nya..
Biasa la..
Hidup ni memang ada manis dengan pahit die kan..
Kalau manis je tak ok jugak..
Potong kaki pulak karang..
So Tuhan tu bagi sesedap rasa..

Kalau ikutkan tahun 2016 ni agak stress..
Stress dengan career masing-masing.

March aku habis contract dekat company lama..
Konon nak duduk rumah..
Tahan duduk sebulan je..
Rasa lemau gila tido, makan dengan tengok tv je..
Dah la masa tu awal-awal pregnant..
Rasa lagi tak sihat duduk berehat je macam tu ada la..
May aku start keje dekat tempat baru..
Ok jugak keje tu..
Cuma working hour dan payment tak berapa best..huhu..
Keje hari Sabtu, Public holiday susah nak cuti, dah gelap baru sampai rumah..
Pukul 7 lebih, pukul 8 balik kadang-kadang..
Gaji pun lagi kecik dari sebelum ni, dan tak de benefit..:(
Yang paling penting bukan bidang aku..
Rindu engineering..:)

Ada jugak beberapa kali interview dekat tempat lain..
Tapi gagal sebab background lain kononnya..
Last aku apply keje masa mengandung 6 bulan tak silap..
Tapi masa ni kalau ada panggil interview pun memang dah bagi tau awal-awal yang pregnant..
So awal-awal jugak kene reject..

Cerita pasal interview..
Paling latest pegi pertengahan bulan 12..
Masa tu Aisyah baru sebulan..
Gigih jugak la pegi interview naik komuter sorang-sorang dekat KL Sentral..
Tinggalkan Aisyah dengan mak sekejap..
Dengan pakai stokin, dengan usung beg pump nye..
Tak pump pun sebab nak cepat..
Last pump bangun pagi tu, sebelum pegi susukan Aisyah sekejap..
Sampai rumah pukul 5 petang..
Memang bengkak la..
Sampai-sampai memang terus susukan Aisyah dan pump..

Masa nak pegi tu mak dukung Aisyah sampai depan pintu..
Aisyah jaga masa ni..
Tengok muka die pandang kita pun sebak je rasa..
Belum tinggalkan lama-lama lagi..
End up tak dapat pun post ni..
Tak pe la belum rezeki lagi..
InsyaAllah ada yang lebih baik Tuhan tu dah aturkan..

Tempat sekarang pulak elok je bayar gaji aku macam biasa cuti bersalin ni..
Adeh serba salah rasa..
Aku seboleh-boleh tak nak usik duit tu..
In case nak berenti nak pulangkan balik nanti..

 Cerita pasal kerjaya en.suami pulak..
Dah 4 tahun die dekat tempat sekarang..
Kalau ada rezeki nak pegi tempat yang offer lagi ok..
Status interview bulan 11 haritu tak tau lagi..
Kenangan jugak interview tu..
Kot nak baca dekat SINI..
Selagi tak tau keputusan lagi doa je la mana tau ada rezeki..

Hal kerjaya masing-masing ni la yang akan menentukan kitaorang duduk mana awal 2017 ni..
Bulan Feb ni cukup setahun sewa rumah sekarang..
Kalau ikut kontrak masa sewa hari tu sewa setahun..
En.suami memang dah tak bagi keje dekat tempat sekarang..
So kalau tak keje ada kemungkinan aku duduk dekat kampung je kot dengan Aisyah..
En.suami sewa tempat lagi mura..
 Jimat duit sewa..
Ni semua sementara rumah en.suami yang dijadualkan siap tahun ni..
Fening-fening..

Senang kata hal kerjaya macam tak berapa memihak dekat kitaorang untuk 2016..
Masing-masing masih lagi struggle dengan kerjaya masing-masing..
Semoga hal kerjaya ni memihak pada kitaorang untuk tahun 2017 ni..Amin..

Disebalik struggle tu..
Tahun 2016 sangat bermakna untuk kitaorang..
Feb 2016 kitaorang berkahwin, dan Nov 2016 lebih ceria dengan kehadiran Aisyah..
Dua-dua ni nikmat Allah yang sangat besar..
Tahun 2016 kenangan sangat 1st raya sebagai suami isteri..
2016 1st time mengandung..
Pengalaman tu berharga sangat..
Tak tergambar dengan kata-kata..
Sebak pun ada bila tulis..hahaha..

Kadang-kadang ada benda yang kita sendiri tak sangka..
Contohnya struggle simpan duit dan buat persiapan untuk kahwin..
Alhamdulillah semua berlansung dengan sangat baik..
Sama juga dengan pengalaman mengandung sampai la melahirkan Aisyah..
Alhamdulillah Tuhan permudahkan..
Kadang-kadang bila fikir rasa macam tak mampu. susah dll yang negetif..
Tapi bila biar je jadi ikut flow..
Benda tu tak la seteruk yang kita fikirkan..

Cukup dengan 2016..
Untuk 2017 ni aku berharap urusan kerjaya aku dengan en.suami bertambah murah rezeki..
Bertambah murah rezeki jugak untuk hal-hal lain..
Semoga semuanya baik-baik je untuk aku, en.suami, Aisyah, family dan semua..
Amin..

 
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...