Tuesday, 15 November 2016

WW - Wordless Wednesday..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..



Pray for the Best..
He is always know the best for you..

Monday, 14 November 2016

Last Weekend - Nov 2016..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Last weekend tak balik kampung..
So weekend ni aku ajak en.suami balik kampung..
Duduk dekat sini cuti lama-lama boring jugak..

So Jumaat malam lepas en.suami balik keje kitaorang balik kampung..
Sampai Seremban pegi makan dulu..
Sampai pun dekat pukul 12 masa tu..
Mesti orang dekat rumah dah makan..
Tu yang pegi makan dulu sebelum pegi rumah nak amik Luqman..
Luqman nak tumpang balik kampung..

Sampai kampung siap-siap nak tido..
Sebab Sabtu pagi aku ada check up dekat KK..
Cerita pasal KK ni..
Kebetulan aku dapat tarikh hari Isnin..
Sebenarnya bole pegi mana-mana pun untuk check BP, berat dengan urine..
Tapi aku malas nak pegi private..
Sah-sah kene dalam rm100 nanti untuk check tu je..
Kalau hospital pulak yang memang ada khusus untuk check up ibu mengandung ada dekat Seremban je..
Bukak pun setengah hari je..
Malas aku nak terkejar-kejar..

Kalau dekat KK Taman Medan aku tanya memang bukak dari pukul 8 sampai pukul 11..
Lepas tu aku ada cuba call KK Juasseh..
Bercakap dengan bahagian pendaftaran tu rasanya..
Tutup hari Sabtu katanya..
Die nak sambungkan dekat bahagian Ibu & Anak aku cakap tak pe..
Berwasap dengan adik aku..
Teringat nak tanya KK Kuala Pilah..
Call KK Kuala Pilah..
Sama jugak bahagian pendaftaran yang angkat..
Tapi die sambungkan dekat bahagian Ibu & Anak..
Sekali die bagi tau klinik memang tutup hari Sabtu..
Tapi untuk Ibu & Anak ada nurse yang on call hari Sabtu..
Ok baru tau..

So aku pun call la balik KK Juasseh..
Dekat sini pun ada nurse on call..
Die bagi tau yang die available 830-930..
Janji nak jumpa pukul 830..
Lepas tu die nak keluar pegi melawat..
Aku sampai dalam pukul 830..
Memang die tengah tunggu aku..
Buat urine test, check BP, perut lepas tu timbang dah settle..
Kejap gila..
Sebelum pukul 9 dah settle kot..
Lepas aku balik die pun keluar nak pegi melawat..
Sebenarnya kalau aku tak datang, die bole je datang ke rumah..
Tapi aku pilih untuk datang je..
Dekat klinik senang sikit kan..

Balik tu pegi Sarapan..
Petang sikit aku, en.suami dekat Adik Ta keluar..
Pegi farmasi nak beli Iberet dengan disposable panty..
 Iberet Folic dekat Farmasi Alpro rm28.++..
Paling murah aku beli..
Lepas tu cari disposable panty..
Dekat sini habis stok..
Ada untuk lelaki je..
Pegi next farmasi die kata disposable panty untuk orang bersalin dah habis..
Ada yang biasa je..
Malas pulak aku nak tanya lagi..
Lepas tu pegi Watson..
Beli je disposable panty Watson yang size XL..
Kebetulan tengah ada promosi..
RM10 dapat 2 pack..
Ni untuk bawak pegi hospital..
Hari tu letak panty biasa je dalam beg nak bawak pegi hospital..
Tapi fikir balik bawak yang disposable je senang..

Dah settle terasa pulak nak makan cendol atau ABC..
Dah pukul 5 lebih masa ni..
Banyak dah tutup..
Last sekali ada jumpa orang jual burger jual ABC dalam cup..
Beli je la..
RM2 je satu cup..
Nampak macam biasa je..
Sekali balik tu rasa semua kata sedap..
Nak balik tu nampak Cendol Juasseh bukak pulak..
Pegi esok je la..

Ahad memang late morning..
Tak de plan pape..
Petang tu je keluar pegi cari cendol lagi..:)

 
Menu yang ada..


Pegi bertiga jugak..
Cendol jagung untuk aku, cendol pulut untuk en.suami, Adik Ta cendol kacang..
Order kuew teow goreng dengan laksa jugak..
Nak balik tu bungkus untuk orang dekat rumah..
Ok la cendol die..
Dekat sikit dengan rumah compare dengan cendol bus stand..

Balik tu saje bagi Adik Ta praktis kereta..
Hari tu die test JPJ untuk kereta..
Fail dekat bukit dengan jalan raya..
So saje bagi die praktis..

Malam semalam sebelum balik layan la GV kejap..
Tak dapat tengok dari awal sebab internet problem..
Masa ni en.suami tido..
10 lebih die baru bangun, mandi makan..

On the way balik tu bole pulak aku sakit perut..
Lagi dekat bahagian bawah..
Rasa macam period pain..
Tak pasal malam tadi pegi hospital 2 jam..
Masuk labour room..
Doc check CTG untuk monitor contraction, ada la mild contraction..
Kene seluk, ada bukaan sikit da..
Lepas tu doc bagi antobiotik sebab aku ada GBS..
Datang sebelum ni ada buat test - so die ada detect GBS..
Apa GBS tu? Nanti aku share..
Doc bagi option untuk duduk ward untuk die pantau atau nak balik..
Aku pilih balik je..
Sebab lepas tu rasa dah ok..
Pukul 4 jugak la sampai rumah..
Kesian en.suami..huhu..
 Lepas ni memang betul-betul sakit atau betul-betul turun tanda baru pegi..
 1st time maklumlah..kah kah..

Ok balik ni pun sempat la tengok barang-barang yang sampai..


Yang parcel besar tu bengkung..
Aku order online je..
Yang pack pos laju kecik tu Nursing bra..
Aku jumpa ada yang jual rm100 untuk 5 pcs termasuk pos..
Gamble je beli nasib baik saiz ok..
Tapi orang yang aku beli ni nice jugak la..
Sebab die dah bagi tau..
Kalau tak muat bole je pos dekat die balik..
Pos dekat die tu aku kene tanggung la..
Tapi die pos balik tu free..
Alhamdulillah saiz ok je..

Last sekali aku dapat voucher rm20..
Expired 2018 nanti..
Bole la guna beli apa-apa..

Hari ni sepatutnya ada check up dekat KK..
Tapi tadi call tak dapat datang..
en.suami pun sibuk..
Lagi pagi tadi sampai rumah pukul 4 pagi..
Kesian pulak die..

Friday, 11 November 2016

Hancur Aku..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Sekarang aku tengah menonton Muzik-Muzik Separuh Akhir ke 2 untuk 2016..
Ni semua gara-gara en.suami balik lambat malam ni..
Petang tadi die bagi tau mungkin sampai rumah malam ni dalam pukul 9..
Sekali 8 lebih tadi call die mungkin balik lambat sikit..
Sebelum pukul 10 katanya..
Harap nya betul la..

Sementara tunggu en.suami sampai boleh la layan Muzik-Muzik Separuh Akhir..
Minggu lepas tak tengok pun..
Kan teman en.suami pegi interview lepas tu pegi beli seliper..

Masa tu tak aware pun pasal Muzik-Muzik Separuh Ahkir ni..
Tau-tau je ada terbaca pasal orang kritik Fazura nyanyi masa Muzik-Muzik Separuh Akhir..
Lagu Fazura dengan Estrange - Hancur Aku..
Asal Fazura nyanyi je mesti ramai yang kritik..hihi..
Hari tu masa dekat Sepang..
Tu aku tak tengok sangat video tu..
Tengok sikit je..
 
Hari tu masa tengah bosan-bosan menunggu..
Tergerak la hati nak bukak youtube tengok Fazura dengan Estrange nyanyi masa Separuh Akhir Muzik-Muzik..
Aku rasa Faruza nyanyi biasa-biasa je..
Tak de la teruk sangat pun..
Dan tak de la impres pun..
Tapi masih ok la untuk lagu die tu..
Part die memang tak berapa mencabar pun kan..
 
 Lagi pun aku pun tau kemampuan die kalau menyanyi..
Kalau bole lebih baik lepas ni lagi bagus la..
Mana tau masuk kelas vokal ke..


Haaa sape yang tak tengok lagi bole la layan video ni..


Entri ni saje nak borak-borak je..
Ok la nak siap-siap nak balik..
 


Thursday, 10 November 2016

Pengalaman Mengandung - Pemakanan..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Bercakap pasal pemakanan masa mengandung..
Aku memang simple je..

Of course aku mendengar jugak la nasihat orang tua..
Walaupun kalau tanya nurse die bagi jawapan selamat je..
Die kata ni bergantung kepada individu..
Ada orang yang mengandung makan main sebat je tapi ok..
Buat nya aku makan sekali jadi pape..
Tak pasal die dipersalahkan..
Jadi benda ni sangat subjektif..

Awal-awal masa mengandung aku memang tak makan benda yang bisa macam nenas, rebung, minum air soft drink ke..
Termasuk la air kelapa dan tebu..
Soft drink tu aku ada la sip sikit-sikit kalau en.suami minum..
Sekadar nak rasa..
Sama la dengan air tebu..
Nenas aku makan tak ingat masa dah berapa bulan..
Masa tu masak lomak ayam campur nenas..
I is cannot tahan..huhu..
Tapi air kelapa memang lambat aku minum..
 Alhamdulillah ok je kalau aku rasa sikit-sikit tu..

Sama la dengan benda berkafein..
Masa awal mengandung ada keluar dengan Sen, die bagi tau orang mengandung tak elok minum benda berkafein..
Tapi rasa macam tak pernah dengar..
Selamba je beli Starbuck masa tu..
Sekali baca memang orang mengandung tak digalakkan minum benda berkafein..
Terutama sekali kalau yang ada masalah HB rendah..
Memang cuba elakkan la minum benda berkafein macam teh, kopi ke..
Tapi disebabkan aku suka kopi..
En.suami pulak suka minum kopi..
Ada je la aku sip sikit-sikit..:)

Tapi dalam banyak-banyak makanan..
Aku paling trauma benda berangin..
Benda macam kobis, taugeh, tomato, timun memang aku cuba elakkan..
Kalau tengok pun macam tak berminat je..
Tapi ada jugak benda berangin yang aku makan je sebab bila ada depan mata rasa nak makan je..
Contohnya macam nangka..huhu..
Pulut kuning pun aku teringin gak..
Tapi aku tahan-tahan lagi..
Hari tu siap nak beli dekat Zarina pulut kuning dengan rendang die tu..
Siap dah tanya dah..
Sekali kalau nak free delivery kene beli 5 ke 6 pack..
Kalau tak kene charge..
So tak pelah..

Untuk supplement pulak aku memang tak de beli apa-apa makanan tambahan..
Susu pun aku tak de minum..
Abang ipar aku ada bagi susu Anmum..
Cuba jugak la minum beberapa kali..
Tapi nanti perut aku macam tak sedap..
So stop minum..
Masa ada jumpa doc pun die kata kalau tak bole minum jangan paksa diri..
Die ada bagi nama supplement untuk calcium dengan brand die..
Tapi entah mana aku letak..
Kalau pegi farmasi bole je tanya..
Atau mintak advise dari gynea korang..
Macam aku hari tu bila tak minum susu, aku beli Calciyum..
Makan tu tiap hari..
Tapi carefull dengan kandungan gula die..
Alhamdulillah bila scan baby, tulang die semua ok je..

Sepanjang mengandung ni aku ada masalah HB rendah..
Paling rendah 9.8..
Yang lain-lain tu atas 10..
So nurse memang bising la..
Mula-mula KK provide iron, vit c dengan acid folic..
Nurse advise makan vit c dengan acid folic lepas makan..
Iron tu makan masa perut kosong..
Pada aku leceh jugak la nak manage..
Masa bulan puasa tu siap kene kunci jam pukul 4..
Bangun makan ubat..
Lepas tu baru bangun untuk sahur..

Tapi makan 3 benda ni pun HB aku ada rendah lagi..
Tak tau la sebab faktor makanan atau aku salah makan ubat ke..
Masa aku pegi klinik sebab selsema, batuk..
Dr tu  recommend aku makan Iberet Folic..
Aku beli 14 biji tak silap untuk cuba..
Kira sampai next check up aku..
Sekali masa check up tu ada improvement..
So aku continue je makan Iberet Folic ni sampai sekarang..
Ingatkan dah nak deliver ni hari tu malas nak beli lagi..
Tapi pegi check up hari tu tanya nurse..
Die kata kalau dah bersalin pun ok je makan..
Elok untuk ganti balik darah yang banyak hilang masa bersalin..

 Biasanya aku beli Iberet ni dekat farmasi..
Dekat Watson, Guardian atau Caring..
Ada farmasi die letak je dekat rak..
Ada tu kene mintak dekat Pharmacist..
Sekotak ada 30 tablets rm2+.++ ke rm30.++..
Paling murah aku beli rm29.++ kot..
Aku makan sebiji sehari..

Walaupun consume Iberet ni setiap hari..
Ok ada je ter skip kadang-kadang..hehe..
Terutamanya kalau balik kampung..
Tak kisah la rumah sendiri ke rumah mertua..kuikui..
Pernah jugak HB aku bawah 11..

Selain tu untuk HB rendah ni..
Aku selalu makan jambu batu..
Lagi masa keje haritu..
Depan tempat keje ada jual air kelapa dengan jambu batu..
Setiap hari aku beli jambu batu..
Ada jugak makan kerang tapi jarang-jarang..

Selain tu ak banyak makan kurma masa mengandung..
Lagi masa awal mengandung dulu..
Siap bawak bekal kurma lagi pegi keje..
Biasanya aku beli kurma Mariami..
Aku suka liat-liat tak berapa manis..
Nak beli kurma Ajwa is mahal..hehe..
Kalau kurma dah habis ada jugak la delay..
Dan banyak jugak skip..
Tak la konsisten setiap hari..

Selain dari tu aku selalu order juice..
Ni untuk ganti buah..
Order juice tanpa ice, kurang manis..
Lagi satu pregnant ni rajin jugak la beli dan makan buah delima..

Tu je la yang aku consume sepanjang mengandung ni..
Tak de special pun..

Tuesday, 8 November 2016

WW - Air Kelapa Muda..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..



Rindu nak minum air kelapa muda..
Gambar dekat atas ni last air kepala muda yang aku minum sebelum cuti hari tu..
Kalau masa keje hari tu senang nak minum air kelapa muda..
Depan tempat keje aku tu ada orang jual air kelapa muda..
Boleh letak dalam kole minum dekat tempat keje..
Isi pun sodap..
RM4 satu kole..
Kalau minum air kelapa ni kejap je tak sedar dah habis sekole..
Tapi kalau nak minum air masak punya la lambat nak habis..

Monday, 7 November 2016

Last Weekend - Interview, KLCC, Putrajaya & Bagan Lalang..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Berehat kejap dari wedding review..
Dah kawen lama pun..
Cerita tak habis-habis..

Hari ni aku ada check up dekat KK..
Rasanya result tak de la teruk sangat..
Berat naik sikit, then hb agak rendah which is 10.8..
Tetibe kene datang check up macam setiap hari dalam minggu ni..
Kene datang 8hb, 10hb dengan 12hb..
Rajin betul nurse KK ni..
Dah la orang ramai, kereta pulak dah hantar balik kampung..
Stress pulak aku..
Nak je rasa stop check up dekat KK..
Continue dekat private je..
Sabar je la..

Ok cerita pasal pregnancy ni nanti la ye..
Banyak pulak cerita bertangguh..
Lepas tu nanti dah lupa..hihi..
Tak pelah sementara cuti ni boleh la layan..
Lagi kalau dah duduk kampung nanti..
Sebab dekat kampung ada internet free satu Malaysia..
Laju pun laju..

Ok kembali ke tajuk asal..
Nak cerita pasal aktiviti weekend lepas..
Weekend baru ni busy gak la..
Tak balik kampung pun..

Cerita weekend mula dari hari Jumaat..
Jumaat tu en.suami cuti..
Ada interview dekat KL..
Interview pukul 430-5 petang..
So decide cuti je la satu hari tu..
Dan keputusan tu memang tepat..

Dari awal masa dah confirm tarikh dan masa tu ada la study sikit-sikit..
Lagi lepas kene jawab soalan-soalan mencabar dalam application form tu..
Macam susah je ni..
Kene study ni..

So ada la cari bahan dan prepare sikit-sikit..
Tapi sebab kan en.suami sekarang ni pun macam sibuk sikit dekat fabricator..
Balik keje pun dalam pukul 8 lebih pukul 9 malam..
Balik dah lambat lepas tu dah penat..
Nak study pun macam tak de masa sangat..
So biar je la die rehat-rehat tengok tv ke dah sampai rumah tu..
Kadang-kadang balik rumah pun ada gak die bukak email ke settle kan hal keje..

So disebabkan die interview Jumaat petang..
Pagi tu dapat la die study sikit..
Lepas makan baru kitaorang keluar..

Mula-mula tak plan pun aku ikut sekali..
Tapi lepas makan tu fikir alang-alang dah pegi KL tu..
Lepas tu tak de plan pape..
Bole la pegi cari barang lepas tu..
Nak pegi cari seliper en.suami dengan nak usha breast pump sebenarnya..
Kalau sempat siap plan nak pegi Seremban lepas tu sebab ada sambutan Deepavali dekat kawasan rumah P.long..
Ada makan-makan..

Dalam pukul 2 jugak kot gerak..
Sekali nak masuk KL tu bole tahan lambat sebab dekat federal kereta slow..
Dekat jalan Tun Razak pun sama..
Ingatkan weekdays orang keje tak de la semak sangat..
Sekali bole tahan mencabar..

Lepas tu satu hal pulak nak mencari parking dekat LRT..
Biasanya kalau nak naik LRT kitaorang parking dekat stesyen Jelatek je kan..
Tapi disebabkan hari tu hari Jumaat..
Ada pasar malam dekat perking lot tu..
Kene pulak mencari stesyen lain..
Pegi dekat Dato Keramat parking full..
Pegi dekat Damai pun sama..
Yelah weekdays orang pegi keje kan..
Memang full la parking lot..
Sudah nya pusing balik pegi dekat Setiawangsa..
Nasib baik la ada parking..
Walaupun dekat tepi jalan..

Naik LRT sampai Dang Wangi..
Lepas tu naik monorail dekat Bukit Nenas ke Jln Raja Chulan..
Laju jugak la kene jalan masa ni nak tukar train tu..
Dalam pukul 4 sampai Jln Raja Chulan..
Sekali dah jalan jauh jugak dekat Jln Sultan Ismail tu bole pulak salah arah..Dem..huhu..
Kene patah balik..
Masa ni memang dah dekat pukul 4 setengah..
Memang kene jalan laju-laju nak kejar masa nak kene sampai dekat office company tu sebelum 4.30..
4.30 interview maksudnya interview start pukul 4.30 kan..
Bukan sampai tempat tu pukul 430..huhu..
Oh My..
Masa patah balik tu bole pulak hujan baru nak turun renyai-renyai..
Nasib baik aku ada bawak payung..
Dan nasib baik renyai-renyai..
Kalau lebat lagi ler..
Dan aku adalah wanita mengandung 36 minggu..
Nak kene jalan laju-laju..huhu..
Masa ni rasa bersalah pulak dekat en.suami..
Kalau die sorang je mesti die bole jalan laju-laju kan..
Ni tak kene tunggu aku..

Dah masuk jalan yang betul lega sikit..
Lagi lega bila dah nampak menara tu..
Masa ni dah 4.2+ entah..
Dah la kene tunggu trafik light nak melintas jalan pegi menara tu..
Aku masa ni suruh en.suami pegi dulu..
Sebab kalau nak naik dekat menara kan kene register semua dulu..
Tapi en.suami rilek je..
Jalan je la sama-sama..
Berpeluh-peluh masing-masing jalan laju-laju..
Masa ni memang tak fikir apa..
Jalan je la laju-laju nak kene sampai 430 kalau bole..
Sambil jalan laju-laju tu berdoa je la dalam hati semoga semua die permudahkan..
Yelah tak senang nak dapat peluang macam ni time ekonomi sekarang ni..
 Nak ada opening pun susah..

Ok kisahnya sempat la sampai pukul 430..
Register dekat bawah lepas tu naik atas..
Nasib baik senang je dah sampai menara tu..
Kebetulan masa sampai tu ada candidate lain tengah interview..
So kene tunggu dalam 10 minit..
Fuhh selamat..
Kalau interviewer dah tunggu..
Memang masak la..
Sementara en.suami interview tu aku tunggu la dekat sofa lobi..
Main henfon je la..
Sepatutnya 430 sampai 5 sessi die..
Tapi drag sampai 5 lebih jugak..
Insyaallah kalau ada rezeki dapat la..
Walaupun kadang-kadang malas nak letak harapan tinggi..
Tapi jauh dekat sudut hati tu memang menggunung-gunung harapan tu..huhu..

 Dah settle tu kitaorang pegi KLCC pulak..
Nak cari seliper untuk en.suami..
Dah lama gila seliper die putus..
Lepas tu gigih je la pakai seliper lama yang tapak dah haus..
Bila hujan, jalan dekat tempat licin kene jalan slow2..
Sampai la seliper tu pun putus..
Lepas tu pakai pulak seliper yang kecik..
Sampai kan kalau aku pakai seliper tu pun kaki aku bole sakit..
Memang kene beli seliper baru..
Masa ni pun banyak gak aku berjalan..
Sambil cari seliper sambil tu usha breast pump..
Tapi dekat mall biasanya ada jual Medela dengan Avent je la..
Riban-riban hokeh...

Sebelum cari seliper kitaorang pegi minum dulu..
Ponek berjalan tadi kan..


Pegi dekat food court Signature ke apa nama nya tu..
Jalan-jalan cari makanan ringan ternampak ada kiosk jual ni..
RM 5.5 untuk saiz large dekat Cafe Milano..
Murah compare dengan yang dah tutup dekat RASA tu..
Wafer pun rangup, dan boleh pilih ais krim..
Ok la dengan harga tu..
En.suami beli kebab..
Tapi rasa kurang mantap..
Harga rm9 tapi daging hancur rasa kari je..
Lepas tu harap banyak kobis je..

Sebut pasal kebab ni..
Teringat tortila wrap yang sedap dekat Kenny Rogers..
Tapi hari tu aku pegi Kenny Rogers belek-belek menu dekat depan tu tak de pulak lagi menu tu..
Ada lagi ke tak jual ke ha?..
 Kebab dekat Auliah pun sedap..Windu....

Lepas minum kitaorang pun pegi la mencari seliper..
Kalau nak cari barang memang tak kan settle cepat..
Masuk keluar kedai..
Turun naik berapa tingkat..
End up dapat la seliper dekat Havaianas..

 Tu pun dah settle pukul berapa..
Tak sempat dah nak pegi usha breast pump dekat Wangsa Maju dengan pegi Seremban..
So singgah makan dekat Setiawangsa je.
Makan ayam penyet rm7 sepinggan..
Tapi sambal die not bad jugak..

Sabtu tak de aktiviti pun..
En.suami pegi fabricator kejap hari Sabtu..
Bos die mintak datang kejap sebab die cuti hari Jumaat tu kan..
Lagi pun ada dekat KL je..
Tak pegi mana-mana pun..
Petang dalam pukul 5 die sampai rumah..
Lepas tu melepak dekat rumah je..
Menonton Shin Chan dengan Doraemom..
Lepas maghrib turun pegi makan..
Malam tu menonton movie - A thousand words..

Ahad pulak was a busy day..
Sarapan dan lunch dekat rumah..
Lepas tu rotong royong kemas rumah..
Basuh toilet, basuh baju, lipat baju, sapu & mop rumah..
Jarang weekend ada dekat rumah..
Biasa balik kampung kan..
So sesekali ada dekat kampung ni boleh la kemas rumah..
Walaupun rumah kecik je..
Tapi tetap kene ada effort nak kemas..huhu..

Malam semalam ada dinner dengan Apis dengan Hawa..
Dinner sempena Hawa nak kahwin..
Ke ikan bakar la kita..
Tak de dah buat bbq..
Apis pun dengan sibuk keje, study, bisnes gym, ada anak kecik lagi..
Aku pulak dengan macam ni..
Pegi makan orang masak je la..

Keluar rumah dalam pukul 5 lebih..
On the way tu kitaorang singgah dekat Putrajaya kejap..
Singgah usha pump dekat Pump on the Go..
Sampai pun dah pukul 630..
Kedai tutup pukul 7..
Tapi sempat la tengok-tengok apa yang ada..
SA sangat nice dan membantu..
Aku tak decide lagi nak beli yang mana..
In case terbersalin pun, kene beli masa pantang en.suami dah boleh tolong belikan..

Kalau nak beli nursing bra pun dekat sini murah..
Yang biasa rm25/pc..
Yang Autumnz rm29/pc..
Jauh lagi murah dari masa aku tengok dekat kedai pakain ibu mengandung dekat Mid dan masa aku beli dekat Emipre..
Aku pernah tengok dekat baby Manjaku pun rm3+/pc tak silap..
So kalau nak beli nursing bra bole la consider sini..
Dekat online mungkin murah..
Tapi tak bole nak cuba..
Saiz kene agak-agak je..
Kalau dekat kedai bole cuba, beli saiz yang sesuai..

Dah settle kitaorang gerak ke Bagan Lalang..
Janji lepas maghrib pukul 8..
Dah sampai Sepang WA yang lain, Hawa bole pulak baru gerak dari Balakong..
Kebetulan en.suami nak basuh kereta..
Usha-usha tepi jalan ternampak ada car wash yang bukak lagi..
Elok letak kereta bole pulak Apis bagi tau die dah sampai..
Alamak..huhu..

Mungkin sebab dah malam, kereta en.suami last sekali..
Dieorang pun mungkin dah penat..
Slow gila dieorang buat..
Ke dekat sini memang slow..
Pukul 9 baru siap..
Kesian Apis satu family tunggu lama..
Nasib baik anak die tak meragam..

Tak lama lepas aku sampai Hawa pun sampai..
Total 6 orang..
Order ikan siakap bakar, ikan kerapu masak 3 rasa, sotong goreng tepung, dengan butter prawn..
Ikan siakap bakar dengan sotong goreng tepung ok la..
Tapi ikan siakap 3 rasa dengan butter prawn tak berapa mantap pun..
Total semua rm135..
Murah la pada aku makan 6 orang..

Lepas makan borak-borak kejap..
Dekat pukul 12 baru gerak balik..

Itu la kisah weekend..
Weekend ni nak balik kampung..
Setiap kali fikir pasal check up ni stress je rasa..Sabar je tau..

Friday, 4 November 2016

Wedding Review - Katering Risepsi/Sanding..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Kali ni nak cerita pasal katering untuk majlis risepsi/sanding..
Dekat sini la belanja yang paling besar sekali..
Disebabkan aku nak buat majlis dekat dewan..
So aku survey katering yang boleh bagi full pakej untuk dewan..
Senang bagi seorang je settle kan dewan..
Tak payah aku nak pening kepala nak coordinate lain-lain orang..

Untuk Katering ni aku ada usha beberapa katering..
Ada yang aku jumpa dekat Pameran Pengantin, contact thru phone, email untuk mintak quotation..
Antara caterer yang aku pernah contact ialah DJari Artz, ISDA, Indah Katering dengan Bella Zarra Catering, Angsana, d-Hidang..

Cari punya cari aku jumpa dengan Qareezma Design..
Office dekat Wangsa Maju..
Owner die Lutfi Yusof..

Mula-mula aku mintak quotation dan die email aku..
Lepas tu berhubung melalui WA atau call je..
 Aku deal dengan die dari sebelum tunang lagi..

1st time jumpa die masa karnival pengantin dekat The Curve..
Sebelum tu memang WA atau call je..
Kebetulan die ada bukak booth dekat sana..
So jumpa dekat sana je masa weekend untuk discuss detail..

Awal-awal cuma ada makanan dan deko dewan je..
Nego punya nego dapat la diskaun sikit dari harga asal..
Lepas tu dapat la selit photographer dengan PA system sekali..:)
Harga termasuk kos pengangkutan sekali.. 

Pengangkutan dari KL ke Kuala Pilah..
Kos pengangkutan kadang-kadang tak murah ye..
Kitaorang pernah pegi Expo Pengantin saje survey..
Pernah ada katering quot pengankutan sahaja dalam seribu lebih ke 2k..

Ada jugak cari dekat Kuala Pilah..
Tapi ada tu lagi mahal..
Makan je dah mahal..
Tak termasuk deko dewan, PA system, photographer segala..
Lagi pun ada jugak yang family carikan kalau hal katering ni..
So lagi senang cari dekat kampung je..
Tapi sebab ni kitaorang uruskan sendiri..
So rasa agak senang jugak kalau dekat KL sebab kitaorang duduk sini..
Weekend atau malam bole pegi kejap..

Ok apa menu untuk Risepsi/Sanding?


Menu:
  • Nasi Beriani / Nasi Minyak / Nasi Tomato
  • Nasi Putih 10%
  • Ayam masak merah @ Ayam Grg Berempah
  • Daging Masak Hitam
  • Dalca Sayur
  • Gulai Lemak Nangka @ Gulai lemak nenas ikan masin
  • Sambal Sotong
  • Acar Buah
  • Dessert : Puding sagu @ Tapai 
  • Buah-Buahan
  • Minuman Kordial
  • Mineral Water
  • Pelayan terlatih & beruniform 
(Alhamdulillah makanan cukup untuk semua tetamu, siap ada lebih lagi, dapat la bagi orang sikit lepas majlis dan makan sendiri..Ramai jugak yang kata rasa makanan sedap) 


Hiasan untuk meja VIP  
  • 4 set meja VIP
  • Sarung kerusi Dan ribbon
  • Hidangan secara Dome
 (Untuk meja VIP ni aku tak amik port sangat pun, kalau ada pun bagi saudara yang tua-tua tu duduk..Yang lain tu tak kira la sape pun pandai-pandai la nak makan dekat mana pun)


Meja santapan pengantin  10Pax
  • Hiasan bunga segar
  • Tambahan Lauk pengantin : Ayam golek, Udang, Siakap
(Masa makan ni tak beria sangat pun..Maklumlah masa ni kawan-kawan datang nak salam la kalau yang balik cepat tu..Nak bergambar la..Lagi pun kene makan cepat-cepat sebab lepas tu ada acara bergambar family pulak..Makan buat syarat je..Tak silap untuk meja makan pengantin ni Adi buat arrangement, tapi bunga segar Lutfi yang buat) 

Coffee Corner: 500 pax
  • Kuih Koci
  • Kuih Serimuka
  • Kole kacang
  • Bubur Kacang
  • Tea Tarik
(Yang ni memang aku tak sempat rasa pun..Tak sempat nampak pun..huhu..)


 Untuk Dewan


Pelamin Dewan
  • Pelamin untuk saiz dewan (KLIK) - tq Adi untuk hiasan dewan yang nice..:)
  • Set alat merenjis - Adi yang siapkan..
  • Bunga Tangan - Lutfi yang sediakan - Bunga tangan dari bunga segar yang memang gorgoues..Aku tak de pulak gambar die..Kalau ada nanti aku share..

Pintu gerbang ( artificial flower ) & Flower stand untuk walkway
                                                     Ni pun Adi yang siapkan..                                               
  • 6 batang yang diletak dikiri kanan laluan  Pengantin - Tak ingat pulak berapa batang, tapi just nice untuk dewan tu..
  • Red Carpet - Adi jugak yang siapkan - Yang ni tukar dengan karpet kuning..Sesuai dengan tema tradisional..

7.      Kek Perkahwinan ( 3 Tingkat : Icing )

(Kek biasa je..Alhamdulillah sedap je..Aku pun tak tau macam mana family aku arrange..Lepas majlis tu ada lebih lagi dan aku dapat rasa..)

8.      Kelengkapan
  • Set Kerusi meja beserta alas : 30Set - Tak silap set ni lebih dari 30set..Sebab bil tetamu bertambah..Tapi tak de charge tambahan..
  • Sarung kerusi dan riben - Aku pilih riben warna gold tak silap..
  • Meja buffet 3 Set - Tak pasti berapa..
  • Meja hadiah 2 set - Pun aku tak sure berapa - Yang pasti ada meja untuk hadiah, door gift dengan guest book..Ni family kitaorang pandai-pandai la urus..
  • Meja kek  - Meja bulat simple je..Rasanya aku pernah share sebelum ni dekat pelamin Risepsi..


Aku bayar satu value yang dah cover semua..
Termasuk la pengangkutan untuk dieorang..
Nego awal-awal dapat la sekali PA system dan Photographer..
Lepas tu dapat bunga telur dengan baju jugak..
Tapi baju tu aku tak pakai pun..
Sebab dah ada baju lain..
Malas nak ganti-ganti.

Makanan dan Pelamin dr KL..
Untuk kerusi meja dan PA system tak silap aku dari Negeri S

Cerita pasal service pulak..
Pada aku dieorang memang professional..
Macam dengan Lutfi..
Memang sentiasa keep in touch..
Nak WA dan call senang je..

Untuk food testing aku dapat 2, 3 kali tak silap..
Sekali masa aku kitaorang jumpa die 1st time dekat The Curve..
Lepas tu aku ada pegi kenduri yang die arrangekan dekat Dewan Perdana Keramat Mall..
Last sekali masa datang butik untuk discuss.. Kebetulan masa hari tu ada kenduri..So die asingkan sikit untuk kitaorang..

Disebabkan die dekat KL..
Family kitaorang dekat Kuala Pilah..
Sebelum majlis die ada datang dekat dewan untuk jumpa family aku dengan family en.suami untuk bincang pasal deko, menu dan aturcara majlis..
Sambil tu dapat la jumpa family kitaorang sekali..

Hari Jumaat masa aku nikah dan masa hari majlis aku pun die ada datang..
Hari Jumaat untuk tengok persiapan..
Hari majlis untuk tengok kelancaran majlis..
Masa hari majlis die datang kejap je..

Untuk makanan Alhamdulillah tak de masalah..
Masa hari majlis Lutfi WA aku dalam pukul 7 pagi lori dah gerak..
Pukul 9 lebih macam tu lori dah sampai..

Adi yang handle pelamin pun sangat bagus..
Rasanya aku dah cerita dekat review Pelamin..
Untuk Photographer dengan PA system tu pending lagi..
Tapi keseluruhan die family aku puas hati je..
Walaupun ada komplen dari orang-orang tua ni yang kata pelayan tu lambat angkat pinggan kotor..
Tu je la komplen yang aku dengar..
Tu pun dari sorang dua je..
Yang lain macam mak, ayah, M.Long, P.Long, adik beradik aku kata ok je..
Makanan sedap..
Service ok..
Tak de lah makanan lambat sampai, makanan tak sedap ke, sakit perut ke makan..

Last sekali berkaitan pembayaran..
Lepas dah bayar 1st payment memang aku dah berenti cari..
Aku bayar sikit-sikit sampai habis..
Selalunya online transfer la..
Berapa amount tu bergantung pada persetujuan korang la..
Pembayaran adalah full sebelum majlis..

Untuk kene bayar full ni korang memang kene yakin la..
Sebab biasanya orang bayar deposit dulu kan..
Ada yang bayar 10% lepas majlis..
Ada jugak kawan aku cerita die bayar full masa majlis..
Tapi dengan ketering yang family die memang dah biasa amik la..

Bila kene bayar full dekat Lutfi..
Automatik aku bayar full untuk Pelamin dan deko dewan, PA system, Photographer..
Aku faham orang tak bayar full atas sebab-sebab tertentu..
Takut service tak ok, makan tak cukup ke, pelamin tak ok, dieorang tak datang ke..
Macam family aku pun bising jugak pasal hal ni..
Tapi aku bincang balik dengan Lutfi..
Nasib baik jugak payment kitaorang yang uruskan sendiri..
Pada aku kalau dieorang sayang reputasi dieorang, be professional la..
Alhamdulillah aku tak de la jadi bridezilla sebab pelamin lambat pasang ke apa..
Aku pernah je tengok orang kene macam ni..
Tapi dah pilih tu aku memang tawakal je la..

Positifnya pulak kalau dah bayar full payment sebelum majlis ni..
Seminggu dua tu dah tak payah pening kepala fikir pasal duit..
Boleh tanya update dengan senang hati..
Masa majlis dan lepas majlis pun sama jugak..
Tak de pening pasal payment..
Sebenarnya memang banyak benda aku amik full payment sebelum majlis..
Pakaian, mekap semua dah settle sebelum majlis..
So lepas majlis lega je..


Ok kita tunjuk sikit gambar abg Lutfi ni..
Alhamdulillah aku dengan family berpuas hati dengan servis die..
Nak contact number ke?..
Kalau nak roger-roger la aku ye..:)

Thursday, 3 November 2016

Wedding Review - Door Gift - Isi Door Gift..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Ok ni last part untuk door gift..
Dah cerita pasal box (KLIK) dan deko untuk box (KLIK)..
Last sekali kita cerita pasal isi door gift..
Semua tetamu yang datang majlis kitaorang dapat bekas dan isi yang sama..
Tak kisah la Dato', Datin, Tan Sri, Pun Sri, orang biasa, sedara mara, kawan-kawan, boss aku ke..
Tak de diskriminasi..hehe..
Benda ni memang aku dah highlight awal-awal..
Semua orang pasrah je..
Kalau ada bagi idea pun aku tetap bertegas..:)

Untuk isi door gift ni aku letak gula-gula, kacang tumbuk dan coklat..
Simple je..
Orang dah makan tengah hari nasi dan lauk, lepas tu ada kuih muih sebagai pencuci mulut..
So door gift boleh la bagi sweet..
Benda yang ringan..
Sebab dah makan berat..
Sambil lepak-lepak borak-borak bole la minum air makan benda simple..
Kalau bagi benda makanan berat aku rasa macam tak ok je.
Sebab baru lepas makan benda berat kan..
Kalau nak bagi barang perhiasan pun dengan budget aku macam tak berbaloi je..
 Sebab biasanya kalau dapat pasu kecik, cawan kecik ke..
Tak guna pun..
Terbiar je..

So mula la cari vendor/tempat nak beli barang-barang tu semua..
Door gift ni antara benda last beli sebab kalau beli awal-awal takut semut ke apa..
Lagi satu risau coklat tu cair ke..
Lagi pun guna ruang kan..
Walaupun ruang bukan lah masalah utama pun dekat rumah aku..
Sebab lepas siap letak dalam tong..
Guna dalam 4 5 bekas plastik je..
Box door gift tu pun tak besar sangat..
Bekas plastik tu pun boleh stack je..

1st sekali kitaorang beli kacang tumbuk..
Cari dan beli online je..

Untuk kacang tumbuk ni beli dalam kilo..
Sekilo dalam 70pcs orang tu bagi tau..
Ada jugak yang bagi tau dalam 80pcs..
Jadi aku amik dalam 25kg je..
Sekilo die jual rm26 sepatutnya..
Tapi die bagi aku rm23 sekilo..
Cuma die ada tanya aku beli banyak untuk order atau kenduri..
Tak tau la pulak aku ada beza harga ke..
Harga tu termasuk delivery..
Die dekat Shah Alam..
Masa ni aku tanya untuk delivery ke Bdr Sri Permaisuri..

So awal-awal die quote aku total harga kacang tumbuk + delivery, rm23x25 = rm575..
Deposit rm100 je..
Baki bayar masa amik barang..
Last price aku dapat rm560..
Die bagi diskaun sebab nak kenduri, die faham perlu pakai banyak duit..:)

Untuk delivery die hantar dekat en.suami..
Masa die hantar barang tu die siap amik gambar die deliver dekat en.suami..
Sebab yang order orang lain, deliver dekat orang lain..
Die takut salah orang ke..
Customer service die pun bagus gila..
Memang aku recommend..

Mus - 019 259 6037..


Ada peanut candy warna merah tu kan..
Dah siap packing letak dalam bekas plastik warna merah tu..
Ada tutup then boleh stack..
Nak bawak pegi dewan pun senang..

Next kitaorang beli gula-gula pulak..
Untuk gula-gula ni kitaorang beli dekat Fantasi Food Jungle Wangsa Maju..
Sebelah NSK Wangsa Maju..


Beli gula-gula cloud 9 macam-macam perisa..
Tak silap dalam 1 box tu ada dalam 2-3 biji gula ni..
Yang ni sebab macam-macam perisa..
So kita letak campur-campur je..

Tak ingat dah beli berapa pack, berapa ringgit satu pack..
Tapi tak silap dekat sini kitaorang spend dalam plus minus rm200..

Last sekali adalah untuk beli coklat..
Yang ni la paling mahal..
Kalau ikutkan nak beli coklat Beryl's mula-mula..
Dah siap pegi kilang die dekat Sri Kembangan..
Kebetulan pulak masa tu nak dekat Sale die..
Biasanya nya Beryl's akan buat sale dekat nak raya cina kan..
Dah siap kira-kira, dah ok..
Tapi yang tak ok nye macam cepat cair..
Masa pegi tu kitaorang ada beli beberapa box bawak balik rumah nak bagi orang dekat rumah rasa..
Rasa memang ok..
Tapi cair..
Masa aku call nak confirmkan order tu pun budak tu tak berani jamin..
Kemungkinan nak cair memang tinggi..
Lagi nanti beli letak dalam kereta, masa packing, nak bawak pegi dewan naik Triton letak dekat belakang je, dekat dewan lagi..
Risiko memang tinggi..
So aku cari option lain..

Kebetulan masa tu nak dekat CNY kan..
Aku ada terjumpa dekat Cold Storage KLCC masa keluar dengan Sen Sneakers mini atau Mars mini murah..
Tak pun Kinder Bueno Mini..
Ada jugak consider Locker mini, music mini ke..
Sebab die susah sikit nak cair..
Ada kacang, wafer ke..

Last weekend sebelum aku balik kampung tu masa nak amik baju nikah dekat Kota Damansara aku ajak en.suami singgah OU kejap..
Masuk kedai jual candy, pegi Cold Storage la..
Tapi tak berjaya..
Kebetulan masa ni banyak promosi sebab nak CNY..
So harga murah sikit..
Walaupun ada harga yang ok, tapi tak berjaya pun beli sebab dieorang tak cukup stok..
Nak 2000 pcs masa tu kan..

Masa jalan-jalan sementara nak collect baju nikah tu..
Sebab orang tu lambat..
Singgah dekat The Cocoa Trees..
Finally beli coklat Sorini..


Yang ni memang ready stok..
Aku beli 5 perisa berbeza tak silap..
Wrap die color lain-lain colourful macam dekat gambar atas ni..
Yang ni 1pc/box..
So nasib-nasib la dapat perisa apa..

Yang ni pun aku tak ingat beli berapa pack, berapa ringgit satu pack..
Sebab per pack tu kuantiti dengan harga die lain-lain..
Total semua untuk beli coklat ni rm rm1737.85..
Tapi banyak lebih..
Sebab macam aku cakap yang setiap pack tu kuantiti die lain-lain..

Masa dekat sini SA tu memang membantu sangat..
Lama jugak kitaorang dekat sini..
Tanya harga tu, tanya harga ni..
Nasib baik la akak tu rajin melayan..
Sebab nak dapat kan 2000 pcs coklat harga dalam budget kitaorang..
Kitaorang bayar hari tu..
Tapi en.suami yang collect sebelum balik kampung sebab die balik lambat..
Tunggu dekat pintu lobi je akak tu hantar dekat kereta..


Dapat free gift masa beli tu..
Dapat la makan coklat free dalam kereta..:)
Kalau beli pun dah berapa ringgit..

Untuk kacang tumbuk, gula-gula dengan coklat memang ada lebih..
Boleh la family makan, orang yang tolong buat door gift makan..
Lagi coklat tu..
Ada dua 3 pack extra, bole la lepas kenduri makan..
Kawan adik aku bawak balik..
Tapi tak de lah lebih banyak gila sampai membazir..
Sedang-sedang elok..

Ok meh kira total untuk isi..

Kacang tumbuk + delivery (1pc/box)  - rm560..
Coklat Sorini (1pc/box)  -  rm1737.85..
Gula-gula Cloud 9 - rm200 (estimate)..

Total isi - rm560 + rm1737.85 + rm200 (estimate) = rm2497.85..
 rm2497.85/2000 = 1.25/box

So kos total untuk door gift ialah:

Total isi - rm560 + rm1737.85 + rm200 (estimate) = rm2497.85..
Box + deko (rubber stamp + stamp pad + ink) = rm488..
Total = rm2497.85 + rm488 = rm2985.85..

Almost rm 3000 untuk door gift..
Lebih kurang rm1.50 kos untuk 1 box..

Plan asal budget rm1 untuk satu box..
Tapi hujung-hujung tersasar sikit..
Beli coklat tu antara benda last..
Kebetulan ada budget lebih sikit untuk letak dekat sini..
Sebab nya ada benda yang kitaorang boleh cut kos..
So letak dekat sini sikit..
Lagi pun untuk bagi tetamu..
Kira ok la..

Fuh finally tamat pasal kisah door gift..
Lepas ni sambung mana yang tertunggak lagi..
Mana la tau post ni membantu bakal pengantin, orang nak buat door gift untuk majlis pape ke (birthday, majlis aqiqah, etc.)

Wednesday, 2 November 2016

Wedding Review - Door Gift - Rubber Stamp..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Ok kita continue terus cerita pasal Door gift tu..
Kalau nak baca cerita pasal box boleh baca dekat SINI
Ni kita cerita pasal rubber stamp atau cop yang aku tempah..
Nilah kos paling murah compare dengan beli dah siap cop atau sticker..
Sticker sekeping pun dah berapa kan..
Yelah kalau beli dah siap cop die pun kene keluarkan kos untuk buat rubber stamp, tenaga dengan masa die lagi..
Antara 3 option ni memang aku akan buat option paling murah la..

So aku pun mula la mencari tempat buat cop murah..
Cari online je..
 Of course cari yang quote paling murah..
Sebelum tu ada jugak cari template yang dieorang sedia ada..
Adik aku pun ada bagi idea...


Box tu kitaorang cuba buat sendiri je ikut saiz yang die bagi..
Buat pakai cover buku yang keras tu je..
Lepas tu adik aku lukis atas box tu..
Sebab nak agak saiz cop tu..

End up dengan corak ni..



Lepas dah tanya boleh buat ke tak design yang aku nak dengan harga..
So close deal..
Biasanya untuk design sendiri ada orang tak nak buat atau pun charge mahal sikit dari design yang sedia ada..
Aku WA je die gambar ni..
So die trace dari gambar dekat atas ni je..


Design yang die bagi lepas trace..
Almost similar kan..
Halus pun halus jugak keje die..


Ni lah rubber stamp/cop yang aku dapat..
Dapat pun on time macam yang kitaorang dah janji..

Lepas tu kene la beli Stamp pad dengan ink untuk refill die..
Dah kata nak buat untuk 2000 pcs kan..


Harga stamp pad dengan ink..
Aku pilih color hitam je..
Aku cari dekat Sun Mag, MPH dengan Parkson..
Sila la klik untuk gambar lagi besar..



Hasil die bila cop atas pillow box..
Nampak kemas je kan..
Macam printed pun ada kan..hihi..

 Untuk yang ni memang aku recommend..
Sebab hasil ok..
PR pun bagus..
Apa yang die cakap die buat..
Kalau tak bole tunaikan pun die inform cepat-cepat..
Tak de la senyap je..
Kalau aku yang tanya dulu die terlepas pandang ke die mintak maaf..

Ni contact number orang tu..
012-696 2625..
Die dekat Saujana Putra tak silap..

Jom tengok kos pulak..

Upah trace design - rm30..
Stamp - rm12..
Pos - rm6..
So total Rubber Stamp - rm48..

Stamp pad + refill ink - RM20..
Aku amik saiz yang besar..

Jadi total adalah rm68 je..
Murah la banding tempah sticker..
Tapi kene cop sendiri la

So modal untuk box sahaja..

Box + postage - rm420..
Deko (rubber stamp + stamp pad + ink) - rm68..
Total -  rm488..
Kos untuk 1 box - rm488/2000 = rm0.244..

Kalau box siap cop dekat orang yang sama tu - rm0.25/pcs..
2000pcs rm500 tak termasuk postage..
Design sedia ada..
Macam ni bole la buat design sendiri..

Kalau sticker pulak lagi mahal..
Sekeping pun dah berapa sen..
Silap-silap lagi mahal dari harga box..

Settle cerita pasal box..
Nanti aku share cerita isi dalam box pulak ye..

Interview Preparation - Application Form..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Sementara banyak masa terluang sekarang ni..
Marilah update blog rajin sikit..
Kalau boleh nak settlekan entri kahwin yang tertunggak dalam draf dengan entri pasal pregnant..

Hari ni lepas en.suami pegi keje aku tak sambung tido pun..
Terjaga pun awal..
Mata tu dah biasa bangun awal kot masa keje hari tu..

Bila dah bangun tu makan la apa yang patut untuk alas perut..
Sekarang ni rasa macam healthy je makan..
Aku memang malas nak keluar kalau seorang je dekat rumah..
Makan je apa yang ada..
So selalunya aku makan roti, cereal dengan susu, goreng tepung ke..
Nak masak benda berat-berat aku malas..
Paling-paling kalau rajin pun aku buat bubur je..

Sambil makan aku menonton..
Lepas tu bole pulak tv buat hal..
Rancangan tersekat-sekat..
Apahal entah dengan signal..

Sambil tu berwasap la nak hilangkan boring..
Sekarang pun aku ada tolong sikit-sikit Hawa untuk persiapan kahwin die..
Tak pun yang rajin melayan aku adik Ta la..
Die tengah cuti semester..

Untuk Hawa rasanya aku tak dapat attend majlis die nanti..
Besar kemungkinan tengah berpantang masa tu..
So untuk kahwin die ni aku belanja die Pakej Spa je..
Semalam ternampak ada pakej yang ok dekat IG..
Aku contact orang tu tanya pakej terus bayar..
Nanti die arrange kan la masa sendiri untuk pegi..



Pakej tak de lah mahal sangat..
Sebab aku beli sendiri je..
Kalau Catt dulu siap dapat pakej Hammam sebab share 3 orang beli..
Yang ni simple je..
 Kebetulan Hawa pun tak de booked nak pegi SPA ke lagi..

Aku pilih tempat yang dekat dengan rumah die..
So kalau weekdays atau weekend senang la die nak pegi..

Sambil tu aku ni duk mengingatkan en.suami pasal interview die Jumaat nanti..
Semalam dah received official invitation, sekali dengan attachments, ada application form dan list of the documents yang kene prepare..
Kene submit paling lambat hari ni..
Sebenarnya kene isi dalam application dalam google drive..
Dah submit request tapi tak dapat pulak..
So call balik person in charge, die sent email dengan application form guna email..
Kene la complete kan hari ni..
Dapat pulak die bukan main busy hari ni..
Pagi masuk office ada discussion, petang kene pegi dekat fabricator..
So die mintak tolong aku tengok-tengok dulu..

Ada 4 page je yang kene isi..
Biasa la 4 page tu kan..
Tapi soalan die..
Bole tahan mencabar..hoho..
Antara soalan die..

Part 1..
Why did you choose the specialized education you did?
The most difficult part of your education was:
If you could adopt other opportunities, what kind of education would you embrace?
Did you participate other activities besides your studies, if yes, what kind of activities?


Part 2..

Why do you wish to change your situation concerning work?
Would you reconsider your option of leaving if the company decided to retain you?
Describe what you did in your former position?
Describe your cooperation between you and present/previous superior..
What do/did you like about the position?
Why do/did quit the current position?
Briefly sum up your opinion about periods of extra working stress? 


Part 3..

If you could rearrange your life again. what kind of position would now be holding?
What kind of position do you want to hold, 5 years from now?
What are your strengths and weakness?
What kind of work tasks interest you the most?


Yang lain tu banyak soalan general..
Macam perubatan, legal, yang common..
Fuh berpeluh jugak la aku nak cari idea nak jawab..
Nasib baik la aku faham sikit-sikit keje die..
Line pun lebih kurang..
Bole la bagi idea sikit-sikit..
Lagi die tengah keje..
Kene submit hari ni jugak..
Nasib baik la aku tengah free dekat rumah..
Bole la tolong sikit-sikit..

Aku tau memang susah nak dapat tempat ni..
Tapi apa yang bole kitaorang buat usaha sebaik yang mungkin je la..
Nak dapat benda elok tak senang kan..
Kalau ada rezeki Alhamdulillah sangat..

Ok la nak bersiap-siap..
Malam ni nak pegi check up..:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...