Thursday, 27 October 2016

Menghitung Hari - Oct 2016..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Aku baru balik dari lunch..
Keje pun tak berapa banyak..
So boleh la nak update sikit..

Tajuk entri dah macam lagu Kris Dayanti kan - Menghitung hari..:)
Menghitung hari apa nya?..
Ye betul menghitung hari nak bersalin..
Tapi yang lagi sebetulnya adalah menghitung hari nak cuti..
Hari Sabtu ni last day aku keje sebelum start maternity leave Nov ni..
Disebabkan last day untuk bulan ni, 31st Oct adalah hari Isnin..
Isnin memang off day aku kan..
Maka last day aku adalah hari Sabtu ni..:)

Yeay tak sabar nak cuti sebab nak rehat..hehe..
Tapi sebenarnya dalam masa yang sama aku risau gak kalau boring duduk dekat rumah sorang-sorang macam masa mula-mula pregnant dulu..huhu..
Dah lah rumah ada tv je..
Internet pun guna data phone je..
Kejap je dah habis..
Kalau ada internet free macam dulu bole gak update blog, marathon movie, layan drama, layan gegar vaganza ke..hihi..
Trauma pulak duduk dekat rumah sorang-sorang dulu..
Kalau nak balik kampung kesian pulak dengan en.suami tinggal sorang dekat sini..
Dah la pantang nanti memang kene tinggal sorang..

Next week aku dah 36 minggu..
Sebenarnya aku ok je nak bergerak lagi..
Cuma saje cuti awal malas nak keje..haha..

Risau gak kalau dah cuti ni melepek je jadi makin malas..
Padahal kalau nak bersalin elok banyak bergerak kan..
Sekarang ni sebab keje lagi memang banyak la bergerak..
Bergerak tapi pergerakkan aku makin slow..
Pagi nak pegi keje kene pegi parking..
Parking dah la jauh..
Masa keje pun banyak berjalan..
Balik keje pun..
So bagus untuk nak bersalin..

Sekarang pun aku pegi keje still drive sendiri, pegi check up pun sendiri je..
Ye aku tau ramai je yang rilek je survive sampai bersalin baru cuti..
Tapi sebab aku ni 1st time..
So kene sedar diri sikit la..

Kalau ikutkan next week ex-colleagues ajak jumpa dekat KL Sentral..
Aku pun sekarang tolong Hawa sikit-sikit untuk persiapan kahwin die..
Kalau tetiba sakit bersalin ke tengah keluar aku tak de la takut sangat..
Sebab sepanjang jumpa doktor, bila sakit tu nanti amik masa berjam jugak untuk bersalin..
Yang aku risau kalau tetiba tengah horay-horay dekat kuar tetiba pecah air ketuban ke..
Dah la kalau pegi KL Sentral tu aku selalu naik train je..
Kalau dah leaking macam mana pulak kan dekat public..

Semoga semua nya selamat..
Tinggal 2 hari je lagi nak keje..
Bestnye nak cuti..:)
Bole kemas rumah..
Barang baby pun tak basuh lagi..

Tuesday, 25 October 2016

WW - Zero Hutang..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..




Sekarang ni tengah baca buku ni..
Dah lama tak membaca buku rasanya..
Lagi sejak kahwin ni..
Selalu baca benda dekat hp je macam blog ke..
Yelah siang keje, malam balik rumah spend masa dengan en.suami (masak, buat keje rumah ke, tak pun melepak teman die tengok tv, paling tak pun teman borak)..

Buku ni ayah yang bagi balik weekend baru ni..
Hadiah untuk aku dengan en.suami baca katanya..
Sanggup die beli yang lain..
Biasalah ayah aku suka beli buku..

So aku baca buku ni kalau free..
Masa pegi klinik untuk check up ke..
Sementara tunggu giliran tu kan..
Malam sebelum en.suami balik ke..

Baru baca sikit je sebenarnya..
So far isi kandungan die bagus, ayat pun mudah difahami..
Bagus untuk orang muda macam aku ni baca..

Zero Hutang - Bukan Mudah Tapi Tak Mustail..
Kalau rajin dah habis baca nanti aku share..

Friday, 14 October 2016

Last September..



Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Sekarang ni dah pertengahan Oktober pun..
Cepatnya masa berlalu..
Kalau ikut My Calender aku baby dah 33 minggu 3 hari hari ni..
Waktu menulis ni baby bergerak aktif..
Rasa macam nak buat entri untuk pregnancy journey..
Tengok la kalau ada masa nanti..
Mana la tau apa yang aku kongsi nanti berguna untuk orang lain jugak..

 Berbalik kepada cerita bulan lepas..
Sejak dah kahwin ni bulan September jadi bulan yang penting..
Sebelum kahwin penting jugak..
Tapi dah kahwin ni lagi la penting..
Sebab nya September bulan lahir en.suami..

Kebetulan hari lahir en.suami tahun ni jatuh hari Isnin..
Hari off day aku..
Hari Ahad tu tak silap kitaorang keluar..
Malam tu aku lupa wish birthday die..
Bangun pagi nak pegi keje tu baru teringat dan wish..
Still orang pertama wish kan..hehe..
Sebelum pegi keje tu pesan dekat en.suami balik keje awal hari tu..
Sebab nak ajak die makan dekat luar..
So malam tu aku belanja en.suami makan dekat NY Shack & Steak..
Kewangan kurang mantap tak dapat la nak belanja mahal-mahal..
Semoga Tuhan murahkan rezeki aku supaya boleh kongsi dengan orang lain jugak..

Hujung minggu lepas baru potong kek..
Last weekend ada cuti Awal Muharram..
Cuti Ahad Isnin..
Dekat kampung pun ramai sikit..
Adik Ta dengan Zack ada balik..
P.Long pun ada balik kampung..
So celebrate la sekali dengan birthday Wan, Wan Gentam dengan Zack..
Total 4 orang yang sambut birthday bulan lepas..
Menu simple-simple je..

Bulan lepas jugak kita sambut Hari Raya AidilAdha kan..
So tahun ni sambut raya dekat rumah en.suami..
Sabtu lepas keje balik Jemapoh..
Ahad balik rumah en.suami..
Isnin tu aku tak pegi sembahyang raya pun..
Lepas minum pegi kitaorang balik kampung en.suami dekat Rembau..
Malam tu balik rumah aku kejap..
Aku sempat tido sebab en.suami nak pegi main futsal dengan adik-adik aku..
Malam dah balik KL..
Pukul 2 pagi pun jem lagi jalan Kuala Pilah - Seremban...
Aku dapat cuti hari Isnin je..
Bising en.suami suruh cuti jugak Selasa..
Siap rasa nak suruh aku berenti keje lagi..
Marah benor..hehe..

Hari Sabtu weekend 17hb September family aku pegi Bukit Tinggi..
Pegi 5 orang, Ayah, Mak, Wan, Zack dengan Wafi..
Saje pegi jalan..
Sambil tu nak pegi majlis perkahwinan keluarga angkat Zack dekat sana..

Dieorang turun dekat Padang..
Then pegi Bukit Tinggi..
Sepanjang dekat sana family aku duduk dekat hotel family angkat die ni..
Family angkat adik aku ni ada beberapa bisnes..
Ada hotel, salon dengan perniagaan tekstil..

So enjoy gambar majlis dekat sana..




Bergambar dekat pelamin dengan pengantin..
 


 




Malam sebelum majlis..



Nice deko kan..


So ni la cerita bulan lepas yang nak diabadikan dekat blog ni..
 Bulan ni aku last keje..
Tinggal dalam 2 minggu lagi..
Tak sabar nak cuti..
Tapi dalam masa yang sama takut bosan je duduk dekat rumah..
Harap semua ok la..
Masih tak decide lagi dekat mana nak bersalin..
Just go with the flow je la..:)

Thursday, 13 October 2016

Wedding Review: Langsir..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Meh la sambung cerita pasal wedding..
Ada je dalam draf tapi tulis separuh lepas tu tak habis..
Meh la habiskan..
Nanti bole cerita pasal benda lain..

Cerita pasal langsir pulak..
Aku buat langsir untuk hall dan bilik pengantin je..
Bilik lain tu tak payah usik..
Langsir mengikut tema bilik masing-masing..hehe..

Untuk Hall ada tingkap 3 panel 2 set dan tingkap 2 panel 1 set..
Untuk bilik pulak ada satu set tingkap 3 panel dan 1 set tingkap 2 panel..

Aku buat dekat Jakel..
Masa cuti Hari Buruh tahun lepas aku dah survey siap-siap..
Awal kan..
Sebab senang nak budget duit..
Duit tak berapa banyak macam ni la..:)

Aku ada survey kedai kain satu Malaysia, MK Curtain dengan Jakel masa ni..
Tapi Jakel paling ok..
Dan dalam budget..

Lagi satu aku prefer dieorang sebab dieorang yang datang ukur dan pasang..
Jahit dan kayu pun aku amik dekat dieorang..
Senang pilih kain lepas tu langsir terus tergantung je..
Kalau kala beli kain sendiri, salah ukur ke apa malas aku..
Salah pasang ke apa..
Ni biar die buat semua..
Kalau salah bole mintak buat sampai betul..:)

Aku usha kain dan confirmkan tempahan bayar deposit hari Khamis..
Aku amik body langsir je dulu..
Tak de budget untuk day curtain lagi..
SA tu pun advice ok je amik body dulu..
Ada budget nanti buat day curtain pulak..
Insyaallah nanti ada rezeki buat day curtain pulak..

Sebelum pegi aku mintak adik aku ukur tinggi dulu..
Sebab syiling dekat rumah aku tinggi..
Tau banyak pakai kain..
Nak estimate harga nanti senang sikit..
Tak la jauh sangat..

Masa dekat kedai mula-mula aku tengok-tengok kain dulu..
Lepas tu bagi tau SA tu estimate tinggi dengan berapa panel..
Nak jahit dan rod kayu sekali..
Bagi tau budget..
So baru bole agak harga kain semeter berapa..
Dah tau anggaran harga kain semeter baru la pilih kain.. 

Untuk hall aku amik warna lain..
Untuk bilik aku amik warna lain..
Untuk bilik aku cuba match dengan cadar..
Entah match ke tak..haha..
Tengok je la hasil die nanti..

Kain untuk hall tu tak banyak sangat tinggal..
Untuk bilik banyak..
Dah la dekat hall pakai lagi banyak dari dekat bilik..

Hari Ahad orang Jakel dah datang ukur tingkap..
Masa dieorang datang ukur aku tanya nak confirmkan harga macam mana..
Sebab aku jumpa dekat kedai orang lain..
Yang datang ukur orang lain..
Yang datang ukur ni bagi tau mungkin hari tu jugak dapat quotation..
SA akan deal dengan orang yang amik deposit aku tu..
Tunggu-tunggu hari Selasa baru dapat..
Yelah lagi lama, lagi lambat siap kan..

Hari Selasa pagi SA tu sms aku quotation..
Mula-mula die bagi quotation untuk hall tu 2 set 3 panel dengan bilik je..
Sebab dekat hall ada tingkap 2 panel ni lain sikit..
Tapi masa orang datang ukur aku mintak je die ukur sekali yang 2 panel dekat hall ni tapi letak dalam KIV..
In case nak buat jugak..
Aku pulak tak nak amik risiko ukur sendiri..

Mula-mula die bagi quotation untuk 3 set 3 panel + 1 set 2 panel..
Lepas tu bincang dengan en.suami mintak quotation untuk 3 set 3 panel + 2 set 2 panel..
Mana tau ok pulak..
Tanya je tak salah..
Sekali harga ok jugak..
Sebab kitaorang saje buffer besar sikit quotation dengan actual budget..
Kalau fit fit sangat nanti mesti terlebih budget..huhu..

Cuma sebab kain untuk dekat hall tu hari tu dah tak banyak..
Makanya kain nya tak cukup..
Tapi SA tu carikan kain lain yang warna sama..
Cuma corak je lain sikit..
Lepas tu die wasap dekat aku corak kain..
Nampak ok, tanya en.suami pun ok..
Confirmkan harga..
So proceed la tempahan..

Tunggu la dalam 2 minggu nanti siap..


Langsir untuk hall..
Untuk dekat hall aku pilih warna purple..
Sesuai dengan perabot yang ada..
Dekat hall aku banyak perabot kayu..




Staff Jakel masa keje pemasangan..




Masa keje-keje permasangan..
Aku tak de masa ni..
Adik aku hantar gambar..




Ni untuk dalam bilik pulak..
Aku pilih warna sedondon dengan cadar katil kitaorang..

Selain langsir aku amik jugak rod kayu tu sekali..
Sekali senang je..

Untuk dua-dua langsir ni corak die dekat sulam je..
Aku kan suka yang simple-simple ni..
Kos untuk langsir dengan rod RM9++.++ tak silap..
Dah lama sangat lupa da..hukhuk..
Tak termasuk day curtain ye..

So far aku puas hati dengan langsir ni..
Kain on, pasang pun ok..

Kesimpulan nya kos untuk langsir adalah mahal..
Ni baru buat untuk hall dengan bilik je dah dekat seribu..
Kalau campur day curtain memang lebih seribu..
Kalau satu rumah tak tau la berapa ribu..
Lagi pun ni pun amik kain yang biasa-biasa je..

Tuesday, 11 October 2016

WW - Wordless Wednesday..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..




Air kelapa semalam..
1st air kelapa sejak pregnant..
8 bulan tak minum air kelapa..
Dah la favorite..
Semalam nak beli pun teragak-agak je..
Siap text en.suami dulu..
Masa minum tu rasa nikmat sangat..:)
Rasa nak beli je lagi hari ni..



Stok kekabu untuk barang baby..
Beli kekabu kampung..

Monday, 10 October 2016

Wedding Review - Entertainment..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Hari ni aku off day..
Dari pagi sampai ke petang dekat klinik..
Pukul 2 lebih dekat pukul 3 dah settle..
Balik tu aku baring jap..
Ok cerita pasal pregnant tu kita letak tepi dulu..
Aku nak sambung cerita pasal kawen ni..
Alang-alang dah ada dalam draf..
So sambung je la..
Walaupun cerita dah basi..
Sebenarnya banyak jugak benda nak share..
Tapi masih tak berkesempatan nampaknya..:(

Ok hari ni aku nak cerita pasal entertainment masa wedding aku hari tu..
Benda ni bukan compulsory pun..
Sekadar tambahan untuk menceriakan majlis je..
Alhamdulillah ada rezeki untuk ini.. 

Malam lepas nikah P.Long aku ada arrangekan Malam Bakat dekat rumah aku..
Malam Bakat ni macam pertandingan karaoke la..
Lepas tu ada celebrate birthday..
Untuk dua-dua ni aku memang tak masuk campur lansung..
Semua benda die yang uruskan..

Lepas nikah petang tu aku hujan turun..
Tapi malam bakat tetap meriah..
Sambil ada petandingan karaoke ada jugak cabutan bertuah untuk sape-sape yang datang..
Hadiah cabutan bertuah hasil sumbangan ramai..
Yang aku pasti, kakak aku ada bagi sumbangan..
Yang lain tu aku tak pasti dari sape..huhu..



Kek untuk sambutan hari lahir beramai-ramai..
Aku pun tak pasti siapa yang beli kek ni..huhu..



Banner untuk malam bakat..
Gambar-gambar tu adalah gambar peserta..

Sebenarnya untuk aktiviti malam lepas nikah ni aku memang aku tak amik port sangat pun..
Satu benda ni diuruskan oleh orang lain..
Lagi satu lepas Maghrib aku dengan en.suami pegi dewan dengan abang ipar dan adik ipar aku tengok persiapan dekat dewan..
Alhamdulillah masa pegi tu banyak benda dah settle..
Pelamin dah siap pasang, meja makan dah siap susun, walk way semua dah settle, meja makan pengantin pun dah ok..
Cuma PA System je belum setup lagi..
So tak de la drama pasal pelamin tak siap, meja tak ok ke apa.. 
Kebetulan masa aku datang tu kumpulan cak lempong pun baru sampai..
Dapat la dengar dieorang praktis..

Sebenarnya bila buat konsep tradisional aku memang ada  plan nak amik cak lempong dan silat..
Ada la jugak usha kumpulan cak lempong tanya harga..
Fuh harga bole tahan..
Ada sampai seribu lebih untuk 10 lagu tak silap..
Tapi untuk kumpulan ni aku dapat murah je..
Ayah yang settle kan..
Ni kumpulan cak lempong KV Juasseh..

Aku tak pernah dengar dieorang main pun sebelum tu..
Tapi ada beberapa orang yang bagi tau ok..
So aku layan kan je..
Malas nak fikir banyak sangat..
1st time aku dengar dieorang main masa malam lepas nikah dekat dewan tu..
Mula-mula aku ingatkan kene ada PA system untuk support, tapi cikgu dieorang kata tak perlu pun..
Bunyi benda tu sendiri pun dah cukup bergegar satu dewan..haha..
Cuma dieorang kene pandai-pandai communicate la dengan PA system dengan entertainment lain..
Dieorang main pun not bad..
 


Kumpulan cak lempong dekat tepi kanan dewan..
Belakang dieorang tu PA System..
Senang nak communicate kan..
Pemain cak lempong siap dengan pakaian dieorang..

Kebetulan pulak rezeki aku..
Majlis aku hari Sabtu..
Hari Jumaat dekat dewan kolej ni ada majlis..
Kumpulan cak lempong ni ada perform..
Jadi masa aku turun dari kereta..
Dieorang ajak berarak dari kereta ke pintu dewan..
(Plan asal nya nak berenti depan pintu dewan terus masuk dewan, tapi masa kitaorang sampai ramai gila depan pintu dewan..So park jauh sikit, berarak la sikit ke pintu dewan)
Sebenarnya dalam kad sepatutnya kitaorang sampai pukul 12.30..
Tapi sebab delay sikit, so sampai pukul 1..
Memang tengah peak hour..
So pengantin dekat depan, dieorang follow kitaorang dekat belakang dengan bunga manggar, dengan gendang semua sampai ke pintu gerbang dalam dewan..
Which is tak de dalam plan pun..
Tetiba ada bunga manggar segala..
Padahal bunga maggar majlis semalam tu..haha..
So rezeki kitaorang la..

Dah masuk dewan, depan pintu dewan, dekat pintu gerbang pulak pesilat dah tunggu..
Ada beberapa orang..
Seorang pegang sireh junjung..
Follow by 4 orang tak silap..
Ni untuk berarak dalam dewan pulak..
Dari pintu gerbang ke pelamin..
Ni je plan asal nya..
Tapi macam aku cakap ada rezeki pulak untuk berarak sikit dekat luar..
Jadi dekat dalam ni kitaorang berarak dengan pesilat dan kumpulak cak lempong tadi..
Yang best nya semua semua pengiring punya custume mengikut tema tradisional..:)



Yang berbaju hijaun dalam gambar dekat atas ni la pesilat yang ada..
Yang ni tak payah keluar duit pun sebab dieorang ni kawan-kawan kakak aku..
Kakak aku pun biasa buat persembahan formal..
Dieorang memang willing nak datang untuk memeriahkan majlis aku..

 Dari pintu gerbang kitaorang naik ke pelamin..
Kumpulan cak lempong amik tempat dieorang dekat tepi dewan, lepas tu pesilat pulak buat persembahan depan pelamin..
Simple je..
Just nice je flow die kan..
Tak payah rehearsal segala..haha..
Aku suka macam ni..
Semua professional tau part masing-masing..:)

Dah duduk tu ada lah kata aluan dari MC, which is kakak aku..
Wartawan plus producer program plus ex student Masscomm memang pandai bercakap..
So jimat lagi tak payah hire MC..
Die pun biasa kendalikan majlis formal..
Tukang baca doa pulak sepupu aku..
Pun dah biasa jugak..

 Sepanjang pesilat tu buat persembahan kumpulan cak lempong ada iring dieorang dengan lagu yang sesuai..
Settle persembahan silat, upacara tepung tawar pulak..
Settle tu kitaorang turun makan..
Lepas makan naik balik pelamin untuk sessi bergambar formal dengan family..
Panggil satu-satu family naik..
Kesian kawan-kawan kene tunggu nak bergambar...huhu..



Selain cak lempong dan silat..
Ada jugak persembahan violin dari kawan adik aku..
Budak sekolah seni ni..hehe..
Seminggu kawan-kawan adik aku dekat rumah..
Sebelum kenduri dieorang tolong apa yang patut..
Tolong buat goodies, racik bunga rampai..
Lepas kenduri pegi jalan-jalan shopping dekat MPO, mandi sungai, jalan-jalan dekat Sri Menanti pulak..

Ni masa sebelum kenduri adik aku memang bagi tau kawan die nak datang dan nak main violin dekat majlis aku..
Aku pun request la lagu..
Ada lagu tradisional..
Ada lagu yang die propose..
Aku propose lagu Dasyat-Mojo, Jauh-Akim..
Ada jugak die main lagu Jannam..
Masa ni tengah hangat lagu tu kan..hehe..

Ramai cakap persembahan die bagus dan menarik..
Ye lah well trained dalam bidang muzik..
Owner katering aku siap tanya, kot-kot die nak main untuk majlis-majlis die dekat KL..
Budak ofis aku pun kata persembahan violin ni menarik..
Jarang-jarang majlis ada persembahan ni kan..
Budak ni tak tetapkan harga pun..
Tapi aku bagi la jugak saguhati..
Persembahan dengan penampilan pun kene majlis kan..:)

Alhamdullillah untuk persembahan well blend dengan tema majlis hari tu..
PA System pun professional..
Dieorang ni tak pernah buat majlis sama-sama tapi flow very well..
In between ada jugak yang menyanyi persembahkan lagu..
So aku tak de lah pening-pening kepala nak arrange..
Tak de lah macam carca marba ke apa..
Bila kita bagi tau atur cara majlis dieorang faham dan execute ikut plan..
Kalau ada perubahan pun, perubahan yang lebih baik dari plan asal..
Dan aku pun memang tak keluarkan banyak belanja untuk semua ni..
Rezeki kitoarang la kot..

So settle part entertainment..
Sape-sape nak buat majlis nak details bole contact aku..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...