Tuesday, 19 April 2016

WW - Roti Canai & Roti Tisu..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Haritu terasa nak makan roti canai..
Bagi tau en.suami nak order 2 keping roti canai..hehe..
Tamak kan..
Sekali masa nak pegi ubah fikiran pulak..
Nak roti canai dengan roti tisu..

So en.suami bawa pegi Subaidah dekat Sunway Mentari..
Tapi aku rasa 2 2 tu tak berapa kene dengan selera aku..

Order roti canai tapi tak berapa kene dengan selera aku..
Order roti garing tapi tak garing sangat pun..



Roti tisu die letak susu..
Kurang kene gak dengan tekak aku..
Pada aku manis giler..
Aku lagi prefer roti tisu dengan gula..
Penat aku nak habis kan roti tisu ni sorang-sorang..
Bukan main lama lagi melepak dekat mamak tu..

 Sape tau roti canai dekat mana yang sedap?..
Meh share sikit..

Monday, 18 April 2016

Wedding Review - Baju Nikah Perempuan..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Ok sambung cerita untuk baju nikah perempuan..
Untuk baju nikah lelaki bole baca dekat SINI..

Untuk baju nikah perempuan ni ada drama sikit la..
Kalau hal kawen ni antara cabaran paling besar ialah untuk kekal dalam budget yang kita dah buat..
Kalau tak memang pegi kedai, nampak benda best sikit..
Walaupun lebih seratus dua ratus..
Lepas tu amik..
Tapi kalau dah semua benda lebih macam tu, semua lebih budget..
Memang lari la budget kan..

Rasanya aku pernah share sebelum ni..
Mula-mula sekali, plan aku nak buat baju nikah dengan sepupu aku je..
Nak pegi beli kain sama-sama lepas tu die buatkan baju..
Tapi tak jadi sebab susah nak match kan masa..
Die prefer pegi cari kain hari Isnin sampai Khamis..
Kitaorang pulak masa tu keje..
Weekend yang kitaorang free, die pulak sibuk nak mengandam..
So aku decide nak buat dekat KL je..

Dalam cerita baju nikah lelaki tu aku ada mentioned yang Salikin ada offer aku buat baju nikah dengan harga yang menarik kan..
Dan bila dah decide tak jadi nak buat baju nikah dekat sepupu aku, nak buat baju nikah dekat KL..
Aku pun mula nak men survey tempat nak buat baju nikah..

Ni la yang aku malas sebenarnya kalau pasal baju..
Sebab ada range yang besar..
Ramai orang yang bole buat baju kurung moden, dress ni..
Aku ni pulak malas nak fikir..
Reference aku adalah harga Salikin..
Kalau harga lebih kurang atau lebih..
Aku fikir baik aku buat dengan Salikin je..
Sebab aku dah dapat best price dekat die..
So kalau nak buat dekat orang lain harga mesti la jauh lagi murah dari Salikin..

Finally aku decide buat baju nikah dengan ABIM HASSAN.. 
Die ni muda lagi..
Harga die mengikut kriteria aku..
Full pakej je senang..
Kitaorang memang malas nak cari kain atau nak cari benda-benda lain tu..

Sebenarnya aku tau pasal Abim ni dari kawan aku..
Die pernah buat baju risepsi dengan Abim..
So aku ada la refer sikit-sikit dekat kawan aku ni kalau pape..

Aku amik baju mini kurung..
Harga termasuk material (kain, lace dan manik), veil dan shawl..
Kain die aku amik satin je..
Tak amik chiffon pun..
Satin tu nanti die akan terbalikkan untuk elakkan kilat..
Bagus jugak la trick die tu..

 Mula-mula sekali kitaorang jumpa dekat Starbucks, The Strand, Kota Damansara..
Die tunjukkan pakej yang die ada..
Lepas tu discuss sikit-sikit,tunjuk gambar baju en.suami..
Aku terus confirmkan..
Malas nak cari-cari lagi..
Die pulak memang bawak je measuring tape dengan buku die..
So ukur je dekat situ..
Untuk deposit perlukan 50% dari harga..
On the way nak balik malam tu aku terus bank in..
Dah settle senang..
 Pertengahan bulan 11 masa ni..

Bulan 12 tak silap die wasap aku die beli kain..
Suruh aku pilih..


Die wasap gambar 2 lace ni..
Kitaorang decide pilih yang belah kanan tu..
Lace die halus sikit..
Kain satin warna off white..
Shawl dengan manik die belikan kain chiffon..

1st time pegi butik die masa fitting..
Butik die dekat Kota Damansara, dekat area kedai gadget kedai Ustaz.. 

Biasa nya untuk pakaian aku akan amik satu hari yang sama untuk settle kan 2 2 baju nikah dengan risepsi..
Hari fitting dan collect hari yang sama..
Senang settle 1 benda sekali bila keluar tu..
Tak payah satu hari ni keluar fitting untuk baju ni..
Satu hari lagi untuk pegi tempat lain, baju lain..
Lagi pun tak lama sangat pun kalau setakat nak fitting atau collect..
Kitaorang pun bukan la fussy sangat..

 Untuk fitting tak silap aku amikweekend pertama bulan Jan..
Majlis aku weekend pertama bulan Feb kan..
At least fitting sebulan sebelum majlis..
In case ada apa-apa isu ada masa lagi nak settle kan..

Aku propose satu tarikh dekat dua-dua..
Salikin ok je..
Walaupun Abim reply die akan inform bila dah bole fitting..
Tapi aku nak tarikh..
Senang aku nak manage..
Kalau hanging ni susah..
 Tak de apa yang nak di pegang..

Disebabkan nak pegi 2 tempat kene la manage masa betul-betul..
Maklumlah dieorang ni time weeekend busy sikit kan..
Dan sila la punctual..
 Customer dan designer kene la sama-sama punctual..

Seminggu sebelum tarikh yang aku propose Abim wasap dah bole datang fitting..
Masa fitting baju senang je..
Nak tengok saiz ok..
Lepas tu baru die akan jahit manik..

Next pulak ialah masa collect..
Pun hari yang sama..
Dan aku kene settle kan banyak benda masa ni..
Sebab ni weekend last aku dekat KL..
Hari ni jugak nak balik kampung..
So memang tak de kompromi la dengan dieorang..
Aku dah inform tarikh nak amik baju..
Nak tak nak dieorang kene la siapkan semuanya..

Masa collect ni aku tak de pun cuba..
Memang amik baju terus balik je..

 
 Ini la baju nikah aku yang simple je..
Ada manik dekat hujung tangan, hujung baju dan kepala veil..

Sepupu aku yang make up kan aku kata warna baju ni cantik..
Kain die adalah potongan duyung..

Untuk baju nikah ni aku suka sebab tak ketat sangat..
Selesa la bila pakai masa duduk bersimpuh atas bantal, duduk atas kerusi..
Nak jalan-jalan, nak makan semua..
Keselesaan tu adalah penting..

Sepanjang buat baju nikah dengan Abim ni..
Mengikut nasihat kawan aku dan pengalaman aku..
Kene selalu contact dengan remind die tarikh..
Kene selalu tanya/follow up dengan die..
Nak make sure die commit tarikh..
Tapi die jenis yang cepat je reply..
Tak de lah senyap je..

Berbanding dengan Salikin..
Bila bagi tarikh, walaupun 2 2 senyap je..
Biasa sehari sebelum aku check balik..
Die ok je dan masa nak datang tu memang siap je..
So tak payah nak fikir banyak..

Satu perkara yang kurang menarik dengan baju nikah aku ni ialah pasal manik..
Masa nak majlis tu..
Sebelum mekap, aku dah keluarkan baju, veil, shawl atas katil..
Sekali sepupu aku perasan yang ada batu dekat veil yang tanggal..
Sebab die ada guna batu-batu yang guna gam tu..
Kene la adik aku ke sepupu aku tolong iron kan..
Bukan setakat batu-batu kecik, tapi tak silap aku ada je baju besar dari baju tak silap yang tertanggal jugak..
So kualiti die agak kurang la..

Masa nak amik baju ni pun aku banyak kali remind tarikh nak amik baju..
Sebab bila tanya manik dah siap ke lom die kata tak siap lagi..
Aku pun tak pasti lama ke tak die nak jahit manik..
Tak tau la sebab rushing ke die ada guna batu yang pakai gam je..
Dekat sini aku agak kurang puas hati la..

Yang lain-lain aku ok je..
Tak de masalah pun..
Keseluruhannya aku puas hati je dengan baju nikah aku ni dengan apa aku bayar..

Kepada sesiapa yang nak tengok hasil die..
Atau yang berminat nak gunakan perkhidmatan die bole la usha IG die..


 Kalau wasap die, die cepat je reply..

Kleenex Wet Toilet Tissue..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Siapa suka guna tandas duduk?..
Aku adalah orang yang tak suka guna tandas duduk..
Memang aku lagi prefer guna tandas cangkung..
Tapi ada masa-masa tertentu terpaksa guna jugak tandas duduk..
Dah la rumah sekarang kalau buat tandas memang tandas duduk je semata..Bosang..

Hari tu aku tengok ada promo benda ni..
Balik kampung weekend ni pulak tiba-tiba tengok ada surat untuk aku dekat atas meja solek..
Macam pelik je..
Sekali bukak surat tu rupanya ada ni dekat dalam..


Kleenex Wet Toilet Tissue..


Masa ada promo tu..
Die nak bagi free 2 pack ni..
Aku pun isi la..
Sekali dapat..
Ok i loike..
Benda ni memang berguna..

So dah letak siap-siap dalam handbeg..
Kalau toilet duduk ni orang suka pijak la, ada kesan air apa entah, macam-macam..
Memang menjijikkan kadang-kadang..
So ada benda ni membantu la sikit..

Rasanya dah ada jual dekat kedai..
Kalau berminat bole la beli..
Simpan dalam bag..
Senang nak guna kalau pegi mana-mana..

Friday, 15 April 2016

Wedding Review - Baju Nikah Lelaki..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Salam Jumaat semua..
Tak sabar nak balik kampung malam ni..
Nak makan banyak-banyak..
Sebelum balik ni dah order macam-macam dekat adik..hehe..
Kebetulan Zack dengan Jo pun ada dekat rumah..
Esok dah nak balik..
Dapat la jumpa kejap malam ni..

Ok kali ni aku nak sambung cerita pasal baju nikah..
Aku asing kan la cerita baju nikah lelaki dengan perempuan..
Padahal taip entri ni dulu tadi..
Tapi sebab berkait dengan risepsi..
So tulis risepsi, post tu dulu..haha..

Baju nikah lelaki..

Mula-mula sekali lepas tunang kitaorang ada pegi jalan-jalan jugak la untuk usha baju nikah..
Ada la jalan-jalan dekat Jalan TAR, SACC Mall, Jalan Pumbum, ada jugak pegi Bangi tak silap..
Masa pegi SACC Mall masuk ada kedai baju melayu ni die ada cakap..
Biasanya orang akan buat baju perempuan dulu..
Sebab baju perempuan ni yang leceh..
Baju lelaki senang je..
Baju melayu plain dengan samping je kan..
So bila baju perempuan dah siap, nak cari baju lelaki senang je la..

Untuk baju nikah ni..
Kalau bole kitaorang tak nak pakai baju putih..
Sebab baju nikah ni tempah..
Jadi nanti bole pakai lagi..
Bincang-bincang dengan en.suami, kitaorang pilih warna biru cair..

Tapi case kitaorang ni lain sikit..
Mula-mula cuba la follow nasihat dekat atas tu..
Tapi masa buat baju risepsi dah terjumpa baju nikah lelaki..

Ni punca dari masa buat baju risepsi la..
Untuk kisah baju risepsi bole baca dekat SINI..
Macam aku cerita sebelum ni..
Kitaorang buat baju risepsi dengan Salikin Sidek..

So masa 2nd visit..
Masa duk amik ukuran tu alang-alang dah ada dekat butik die mesti la tengok-tengok kan..
Masa borak-borak tu terjebak la cerita pasal baju nikah dengan die..
Die pun tunjuk-tunjuk la baju melayu yang ada..
Aku pun bagi tau la yang plan kitaorang nak buat baju nikah warna biru cair..
Die pun bagi cadangan..
Kalau untuk nikah lelaki ok baju putih..
Amik samping warna biru cair..
Untuk baju aku buat warna biru cair..
Perempuan tak pe..
Nanti bole pakai lagi..
Lelaki pakai la putih..
Nampak baju nikah nye..hehe..

So die suruh en.suami cuba baju melayu warna putih yang ada..
Ada macam-macam jenis kain dan pattern..
Ada yang cutting moden, so kecik sikit..
Ada yang cutting lama, so besar sikit..
Die yang suggest lepas tu en.suami cuba la..
Nampak ok..
Lepas tu die pun keluarkan la koleksi samping yang die ada..



Cuba terus rasa memang dah ok..
Baju melayu tu bila dalam gambar tak de la nampak berkilat ke..
So aku suka..
Aku tak suka satin yang berkilat..
Samping tu pulak aku suka design die..
Simple je..
Corak dekat tenun die je..
Songket tu tak silap aku songket tenun tangan dari Terengganu..
Tu yang lagi suka tu..


Yang belah kanan tu samping tu..
Ni masa tengah tengok samping warna biru yang ada..
Yang 2 kiri tu macam biasa nampak kan..
2 kiri tu pun lagi mahal..
So aku lagi suka yang kanan tu..
Nampak corak tenun dengan benang die kan..

En.suami dah cuba lepas tu malas nak fikir, nak cari-cari dah..
So decide nak amik yang ni je..
Kitaorang kalau bole memang malas nak fikir pasal nak beli kain, nak pilih design, nak fitting ke apa..
Tu tengok ni ok..
Terus on je..

Untuk baju nikah ni Salikin bagi harga yang agak menarik..
Sebabnya kitaorang dah amik pakej baju risepsi dekat die..
So tak de lah follow harga dekat tag..
Bercakap pasal harga ni jugak..
Untuk baju nikah lelaki ni yang lebih belanja nya adalah dekat samping..

Untuk baju nikah aku Salikin ada jugak offer aku..
Offer die memang menarik la..
Harga ok, material pun memang ok la..


En.suami tengah sibuk-sibuk dekat fitting room lagi..
Die dah tunjuk lace ni dekat aku..
Matching sangat kan dengan baju en.suami tadi..
Die pun cerita la idea die pakai lace ni buat baju, kain chiffon lepas tu veil lagi..
Arghhhh senang sangat ni..
Menarik sangat ni..
Harga pun memang ok la..
Macam semua pakaian settle dekat die je kan..
Tapi tak tak terus buat keputusan..
Aku kene balik fikir dulu dan tengok budget..

Sebab budget untuk baju nikah macam dah over je ni..
Jadi kene fikir balik..
Kalau semua benda nak over budget masak la kan..
Pegi dekat kedai memang banyak yang best..
Tapi kita kene pandai-pandai la nak buat keputusan..

Ingat kan nak buat entri pasal baju nikah ni sekali je..
Tapi ni pun dah panjang..
So untuk baju nikah perempuan kita sambung entri lain la ek..hehe..

Wedding Review - Baju Risepsi/Sanding..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Kali ni aku nak share pasal baju risepsi..
Untuk baju risepsi ni aku rasa agak mudah..
Bila fikir tema untuk majlis kahwin aku rasa nak buat tema tradisional..
Walaupun sekarang ni banyak tema garden, moden segala..
So more to pilih warna je..
Tapi aku rasa aku nak buat tema tradisional..
Lagi aku ni orang Negeri Sembilan..
Bila pilih tema tradisional, macam dah bole imagine nak pakai baju apa, pelamin macam mana, dan lain-lain..
So pilihan aku lebih specific..
Tak payah nak tengok banyak dah..
Lagi pun aku rasa orang macam tak ramai sangat je pilih tema ni..
So lagi ok..hehe..

Bila sebut baju tradisional, memang aku dah terfikir Salikin Sidek..
So nak pilih sape yang buat baju pun senang kan..
Macam aku cakap..
Aku dah narrow down kan scope aku..
Senang keje..
Kalau pilih moden jenuh nak fikir design dress la, color la, detail la..

Salikin Sidek ramai yang kenal die memang expert buat baju tradisional kan..
Ayah pun ada beli buku die..
So dah ada jugak la tengok hasil-hasil die macam mana..
Macam aku kata, kitaorang tak de la rajin nak google sana sini..
Nak selak majalah pengantin ke apa..

Kitaorang jumpa Salikin dari sebelum tunang lagi..
Boleh baca dekat SINI..
Bila dah tunang, malas nak fikir banyak, malas nak cari lagi..
En.suami pun ok dengan pilihan ni..
Maka memang proceed je la untuk baju risepsi dengan Salikin..

Disebabkan masa jumpa 1st time tu dah tau sikit-sikit..
So senang sikit la aku..
Kitaorang amik pakej buat baju baru dengan Salikin..

Disebabkan nak buat baju baru so aku booked awal sikit la..
So ada masa nak untuk die dan aku..
Tak de la rushing..

Masa nak confirmkan booking aku call butik..
Bercakap dengan staff die..
Salikin dekat luar negara masa ni..
Staff die very nice..
So staff die bagi tau bila die balik, pape discuss dengan Salikin senang..

Bila Salikin dah balik aku call die..
Confirmkan booking buat baju songket lelaki dengan perempuan, veil, aksesori dan make up sekali..
So datang butik terus bayar deposit dan pilih kain tak silap..
Masa ni aku datang sorang je..


 Pilih warna yang klasik..
Dan paling penting sesuai dengan aku dan en.bf..
Kitaorang banyak bergantung dekat Salikin..
Die memang sangat membantu..
Sebab die lagi berpengalaman jadi dari segi pemilihan warna, cutting ke apa..
Lagi kulit aku cerah sikit, en.suami agak gelap..

Bila dekat butik tu tengok macam-macam kain..
Memang cantik-cantik..
Tapi die recommend color ni..
Kalau biru ke purple nampak lebam dalam gambar katanya..hehe..

So kain yang bunga ros tu adalah untuk aku, yang sebelah kiri tu untuk en.suami..
Masa die recommend memang aku suka sangat..

2nd visit adalah dengan en.suami..
Settle kan sebelum en.suami nak pegi keje dekat luar..
Masa ni confirmkan design baju, amik ukuran aku dengan en.suami, pilih tanjak, pilih capal, confirmkan design kasut dan ukuran..
Lama jugak la masa ni..
Lepas tu discuss dengan Salikin bila masa yang sesuai untuk fitting berdasarkan tarikh majlis kitaorang..

Next visit adalah masa fitting baju..
Once dah bagi tau tarikh untuk fitting, confirmkan dengan wasap ke..
Datang je semua dah ready..
In between tu aku tak de pun tanya ke apa..
Mintak gambar ke apa..
 
Cuma masa nak datang fitting tu aku adalah minta gambar..
Dapat gambar teaser je..


Surprise katanya..hehe..
Dan inilah hasil die..
Memang memuaskan hati kitaorang..


Aku yang tengah fitting baju..
Salikin tengok ada gelembung-gelebung dekat belakang sebab ketat dekat pinggang..
So kene adjust sikit..

 

Baju en.suami..



Front view..


Songket klasik untuk aku dan en.suami..
Masa mula-mula tengok baju ni pun memang suka sangat..
Aku mintak nak buat kebaya labuh sebenarnya..
Tapi masa 2nd visit die ada ternampak gambar ni butik die..
Aku cuma cakap aku suka je..


Ada lace dekat hujung tu kan..
Gambar yang berdiri tu..

Dan die buat kan baju yang sangat nice untuk aku..
Ada lace dekat lengan, dekat hujung..
Sesuai dengan veil..
Masa ni test dengan capal dan kasut sekali..
Die suruh aku duduk atas kerusi masa fitting..

Masa fitting ni pun memang dah ok..
Cuma lengan baju luar en.suami agak pendek dan baju aku dekat pinggang agak ketat..
Bila terlebih ketat dari sepatutnya..
So macam ada gelembung dekat belakang bahagian atas..
Nak betulkan tu je..
Lagi satu kain agak besar..

Masa ni kain tu pun agak panjang..
Sebab masa ni tak cakap pun nak amik terus baju ni..
Mungkin Salikin tak nak potong ikut saiz aku betul kalau ada orang nak guna nanti..
Mana tau orang tu lagi tinggi ke..
So die nak buat saiz yang variasi..
Mungkin pada pendapat aku la..

 Settle sessi fitting ni..
Tiba-tiba macam tak sedap hati aku rasa baju tu macam labuh je..
Wasap Salikin dan die yakin kan baju ni memang ok..
Kebaya labuh/kebaya panjang punya design..

 Aku amik baju ni seminggu sebelum majlis..
Weekend last dekat KL..
Kebetulan masa aku datang tu Salikin tak de dekat butik..
Anak die admitted dekat Gleneagles.
Baju en.suami memang ok je..
Aku cuba balik baju aku..
Tapi macam ada yang tak kene..
Kalut jugak la dengan staff die masa tu..hehe..
Cakap on the phone je dengan Salikin..
Sekali tengah cuba-cuba tiba-tiba Salikin sampai..
Lagi senang la aku nak deal..
Die bagi tau apa yang patut kene alter..
Lepas tu aku bagi tau nak amik baju ni terus..
Mintak die potong je kain ikut saiz aku..
So bawak balik baju en.suami, baju aku tukang mekap tu bawakkan nanti masa majlis..
Gamble je la..

Alhamdulillah masa majlis tu baju tu memang just nice dengan aku..
Aku dengan en.suami memang puas hati sangat dengan servis Salikin..
Highly recommended..
Die pun sangat nice, professional dan hasil die sangat memuaskan hati kitaorang..
Feedback memang positif la..
Orang pelamin, katering dengan photographer pun puji..:)

Apa yang aku suka baju ni..
Dan kenapa aku pilih pakaian ringkas je..
Sebab selesa sangat pakai sepanjang majlis..
Tak de lah ketak ke apa..
Nak jalan, nak duduk ke apa..
Memang selesa sangat..
Masa nak buat kasut pun walaupun masa cuba kasut lain tu 3inch..
Dan nampak lagi cantik..
Tapi aku pilih 2 1/2 inch je..
Sebab aku tau aku tak expert sangat pakai kasut tinggi..
Nanti banyak nak jalan sepanjang majlis, nak naik tangga pelamin semua..
So aku pilih yang aku selesa je berbanding nampak lagi cantik..
Kalau ikutkan lagi tinggi tu lagi cantik..
Dan ini jugak la sebab aku suka tempah..
Aku bole custom ikut sesuai aku..

Hasil die masa majlis nanti aku buat dekat entri lain la ek..
Suprise sikit kan..hahaha..

Wednesday, 13 April 2016

Pengalaman Bekam..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Ok asyik cerita pasal wedding je..
Bosan jugak korang kan..
Meh kita cerita pasal benda lain pulak kejap..
Cerita pasal bekam..

Sebenarnya ni 1st time aku dengan en.suami buat bekam..
Yang beria nak pegi bekam ni sebab en.suami ada sakit pinggang..
Aku pulak selalu sakit kepala..

So kitaorang pun mencarik la tempat untuk buat bekam..
Memula tanya dekat tempat yang aku tau..
Dekat area rumah lama aku..
Tapi harga die agak mahal..
RM260 tak silap untuk 14 cup..
Cup die pakai buang..

Lepas tu aku cari-cari la dekat tempat lain..
Sebab office mate aku selalu buat dekat Melaka mura je..
Tak ingat berapa harga tapi mura la..
Jumpa satu tempat ni dekat Bangi..
RM55 untuk 10 cup..
Setiap tambahan cup kene charge rm5..
Tengok harga ok kitaorang terus book..
Yang penting ada juru bekam perempuan..

Kitaorang buat hari Sabtu..
On the way nak tengok anak Apis dekat Nilai singgah Bdr Baru Bangi..
Die dekat Seksyen 7..

Mula-mula en.suami yang buat dulu..
Masa awal-awal tu aku tak masuk pun..
Tapi sementara tunggu darah keluar tu aku tengok..
En.suami buat dekat belakang dan tambah 5 cup lagi untuk dekat pinggang..

Next turn aku pulak..
Mula-mula die letak cup tu dulu mungkin untuk dapatkan saiz..
Then die cucuk dekat kesan cup tu..
Die cucuk macam ada pakai jarum tapi cepat la..
Tak sakit pun cuma terkejut je..

Sebab selalu pening kepala, aku buat dekat belakang, tengkuk dan kepala..
Dekat kepala tu buat dekat tepi dahi..
Dekat bahu tu ada certain tempat banyak angin..
Die suggest aku berurut nanti..
Dekat tengkuk dengan kepala bole tahan jugak darah..
Ingatkan next visit nak amik pakej urut dengan bekam..
rm110 je tak silap..
Bekam tu nak fokus dekat kepala je..

Lepas dah settle semua ada air disediakan..
Sementara nak minum dan settlekan bayar..
Ada mak cik ni tengah tunggu turn..
Die kata urut dekat sini best..
Tu lagi rasa nak urut..
Mana la tau bole lega sikit angin..:)

Kesan berkam dekat kulit tu bergantung kepada individu..
Macam en.suami kulit die tak berbekas pun..
Ada kesan jarum je..
Tapi macam aku kesan bulat-bulat tu jelas la..
Amik masa sehari dua jugak la nak hilang..
Lepas tu dekat cucuk jarum yang keluar darah tu berkesan jugak la..
Kadang-kadang rasa gatal tapi tahan je la dari garu 2 3 hari tu..

Total kitaorang hari tu 19 cup..
So rm155 semua..

Masa nak pegi opening gym Apis haritu aku ada contact dieorang..
Tapi jurubekam perempuan tak de pulak..
Tak jadi pegi..
Sekarang aku tak sure dah ada balik ke belum..

Harga berbaloi aku rasa..
Sape-sape berminat bole la contact:

D'manje Spa Bangi & Pusat Bekam Bangi..
Waktu operasi: 10am - 10pm setiap hari..
Last appointment: 9pm
Phone: 012-261 8082

Tempat ni dekat Seksyen 7, Bdr Baru Bangi..
Dekat JPJ Seksyen 7..
Aku JPJ tu je..

Wedding Review - Berinai..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Ok meh sambung cerita berinai pulak..
Sebenarnya tak de lah majlis berinai ke apa..
Cuma acara memakai inai je beramai-ramai..

Macam aku cerita dalam entri sebelum ni..
Lepas maghrib tu aku pegi hantar door gift yang dah siap dekat rumah en.suami..
Sementara aku pegi tu, masing-masing yang dipertanggungjawabkan dekat rumah tengah meracik bunga rampai dengan tumbuk inai..
Aku pakai inai pokok je..
Ada 2 pokok inai dekat rumah aku ni..
Memang tak pernah pun bercadang nak guna inai lukis-lukis tu..

Balik dari hantar door gift tu aku pun mandi..
Sebab nya pakai inai ni terus tidur..
Bangun pagi nanti baru basuh..

Tukang buat inai ni adalah mak, adik aku dan kawan-kawan die..
Ada 2 orang kawan adik aku yang last, yang sekolah seni tu datang..
Seminggu dieorang duduk dekat rumah aku..
Memang banyak tolong apa yang patut..



Haaa nampak tak tu siap ada gambar batu lesung untuk tumbuk inai ni..hehe..
Tu gambar mak tengah pakai kan inai dekat tangan aku..
Letak sellotape dekat bahagian bawah untuk elakkan inai tu meleleh-leleh..



Ni pulak adik aku dengan kawan die handle dekat bahagian kaki..

Sebenarnya aku plan dengan adik perempuan aku nak pakai baju kurung kedah dengan kain batik masa berinai ni..
So bole bergambar dekat pelamin nanti..
Tapi sebabkan pelamin lambat pasang..
So kita pakai je la baju biasa..



  Ni gambar pagi tu dekat pelamin..

Aku pakai malam tu sampai dalam pukul 5 pagi..
Adik aku temankan aku tido dekat hall malam tu..
Die la selalu tolong spray kan dengan air bila inai tu macam nak kering..
Masa tanggalkan tu warna die tak de lah pekat sangat pun..
More to oren oren macam dalam gambar dekat atas ni..

Tido dekat hall tu aku asyik terjaga je..
Lagi sebab tak selesa tangan dengan kaki susah nak gerak kan..huhu..
Lepas basuh tu sambung tido dekat dalam bilik..hehe..



 Ok ni dah tukar baju..
Sebab bila pelamin dah siap pagi tu..
Masing-masing nak bergambar..
So bole la bergambar ala-ala berinai..

Aku pakai baju kebaya wan (nenek) aku ni..
Baju die masa muda-muda dulu..hehe..
Dulu masa sekolah aku ada pakai baju ni..
Lepas tu dah tak muat..
Sekali masa ni aku cuba sarung muat pulak..

Inai aku tu tak pekat sangat pun kan..
Tapi jangan tertipu..


Dah 2 bulan lebih kahwin..
Masih ada lagi inai dekat hujung jari aku tu..
Dekat jari kaki pun sama..
Inai die kekal lama..
 Ok la mungkin sebab kuku aku lambat panjang ke apa..
Tapi masa aku masuk keje lepas cuti kawen pun..
Lepas seminggu lebih majlis..
Inai dekat tepi kaki aku tu masih ada lagi..
Jelas jugak la..

Aku pakai pun masa malam tu je la..
Nak bersanding tu tak de pun tambah pakai lagi ke apa..

Ok ni je la cerita pasal berinai aku..

Tuesday, 12 April 2016

Wedding Review - Pelamin Nikah..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Ok meh kita up satu lagi entri..
Walaupun hari ni hari Rabu..
Ingatkan nak layan WW..
Tapi disebabkan aku malas nak buat schedule entri ke apa..
Sebab tengah ada mood nak menulis..
So kita up kan je la cerita..

Rasanya aku pernah cakap yang pelamin nikah ni aku amik dari sepupu aku je..
Aku just inform tarikh, lepas tu kitaorang discuss warna baju nikah aku nanti..
So selebihnya aku serahkan dekat die je..

Aku nikah hari Jumaat..
Tak silap hari Rabu ke hari Khamis (dah lupa..huhu) kitaorang pegi amik barang..
Die charge aku untuk pelamin ni murah je..
Murah sangat aku rasa..
Tapi kitaorang kene datang amik barang sendiri..
Aku ok je..
Sebab rumah aku dengan die dekat je..
Lepas tu adik-adik lelaki aku ramai boleh tolong angkat..
So angkut naik Triton je 2 trip..hehe..

Kitaorang amik barang petang..
Malam tu sepupu aku baru datang pasang..

Sebenarnya masa discuss tarikh die dah ada amik pakej untuk orang lain..
Nasib baik la orang tu nikah dengan majlis hari Sabtu tak silap..
Tapi die agak busy la masa tu sebab orang tu amik full pakej untuk baju segala..
Nak buat baju family untuk adik dengan mak aku lagi..

Hari Khamis tu masa kitaorang amik barang untuk pelamin orang tengah busy-busy masukkan isi door gift..
Alhamdulillah ramai jugak la yang tolong buat door gift tu..
Ada mak cik aku, kawan-kawan adik aku..
Petang tu je dah siap..
Malam tu aku hantar semua dekat rumah en.suami..
Balik tu aku siap-siap untuk pakai inai..
Cerita door dift dengan inai ni nanti aku cerita lain la ek..

Disebabkan aku pakai inai dekat hall..
Kene tido dekat hall je la..huhu..
So sepupu aku sampai settle kan langsir bilik dulu..
Lepas tu buat pelamin..
Kitaorang pulak memang duduk dekat hall je sebab pakai inai..
So sepupu aku pasang malam tu lambat pun kitaorang ok je..
Orang-orang tua ni je la yang bising-bising sebab lambat la apa la..


Ni hasil malam tu..
Pasang langsir, ada kerusi dengan aksesori lain..
Bunga semua tak de lagi..
Tak ingat pukul berapa sepupu aku balik malam tu..

Malam tu aku tido pakai inai..
Pukul 4 ke 5 aku dah terjaga..
Lepas tu sakit badan aku basuh je..
Lepas basuh aku masuk tido dalam bilik..
 

 
 Ni hasil pagi Jumaat tu tak silap..
Pagi-pagi tu sepupu aku datang bawak bunga, bantal bulat dengan sangkar tu..
Yang lampu atas tu lampu dinding rumah aku..
Gambar ni pun tak pasang lampu chandelier kiri kanan dengan spot light tu..
Tapi masa petang nikah tu fuh bukan main panas lagi sebab lampu-lampu tu kot..huhu..
Spot light tu warna nya bole berubah-ubah..
Sepupu aku provide bunga tangan sekali..

Welcome board tu asalnya dekat tempat lain..
Untuk guna hari Sabtu..
Tapi kakak aku tengok macam matching je dengan pelamin..
Tu die letak dekat sebelah tu..
Kebetulan warna tu metching pulak kan..hehe..
Sireh junjung tu mak long yang buatkan..
Untuk guna hari Sabtu jugak..
Sama la dengan tepak sireh tu..
Tapi dah ada tu letak je la dekat pelamin kan..



Jumpa gambar pelamin masa petang nikah..
Terang benderang..hihi..

Ahlamdulillah aku happy je dengan pelamin ni..
Kalau perasan pengantin lelaki dalam gambar ni..
Pakai baju melayu putih dengan samping biru cair..
Memang matching la dengan pelamin kan..hehe..

Sebenarnya masa discuss cakap mulut je..
Lepas tu ada tunjuk gambar warna samping kot..
Untuk bagi tau warna biru cair tu..
Tak de pun nak matching giler ke dengan langsir, bunga, aksesori ke apa..
Aku percaya je dengan sepupu aku ni..
Lagi pun dengan pelamin ni, dengan saiz die..
Memang berbaloi-baloi sangat untuk aku..

Sepupu aku ni ada full package dari baju, mekap dengan pelamin..
Tak de butik lagi..
Buat dekat rumah je lagi..
Sape-sape dekat negeri sembilan yang nak guna khidmat die bole la roger-roger die untuk discuss..



Ok gambar pelamin sendiri dengan nama sepupu aku tu ye..hehe..

Agak-agak berapa harga yang aku bayar untuk pelamin ni ek..hihi..

Kurma..

Assalammualaikum & Selamat sejahtera..



Makanan harian..

Hari biasa ni kadang-kadang susah sikit nak cari kurma ke..
Melainkan dekat kedai-kedai Arab..

Mula-mula dulu ada beli kurma Ajwa dekat Bangi Gateway..Betul ke nama mall ni..haha..
Beli 100g je tak silap..

Lepas tu hari tu cari dekat AEON tak de..
Usha-usha sekali tau dekat Cold Storage ada jual..
Beli 1 pack..
Besar bekas tau fu fa tu je rm1+.++..
Tak tau kurma apa..
Tulis kurma premium je..
Balik tu letak dekat dapur..
Agaknya tutup tak ketat..
Esok tu nak makan sekali tengok penuh semut..Huwaaaaaa...
Tak de rezeki la nampaknya..

Weekend hari tu kebetulan ada pegi area Ikea..
Ajak en.suami beli kurma..
Memang tak ada kedai jual kurma dekat situ..
Macam-macam jenis kurma dan makanan arab ada..
Kedai ni ada satu lagi cawangan dekat Ampang Point..
Tu yang aku tau tu..

Cuba tester yang ada..
Aku beli kurma Mariyami rm28.++ tak silap..
Disebabkan bekas die macam dekat gambar dekat atas tu..
Balik tu memang terus masukkan dalam botol..
Harap tak de la masuk semut ke apa..

Wedding Review - Bilik Pengantin..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Sementara ada masa ni meh kita up satu lagi entry..
Sebenarnya aku dah lama buat senarai draft untuk wedding..
Tapi tak tulis-tulis je..
Dalam banyak-banyak senarai tu tadi aku tengok macam ni je yang agak senang..haha..
So marilah kita bercerita pasal bilik pengantin..

Bilik pengantin ni simple je..
Bilik pun tak de lah besar sangat..
Lepas tu aku pun tak de la beria sangat plan itu ini..

Awal-awal memang aku dah cat siap-siap bilik ni masa cat rumah..
Lepas tu kebetulan ayah ada beli katil kayu..
Sekali beli dengan katil untuk bilik die..


Ni cadar dengan katil tu..
Ayah memang beli 2 set katil je semata..
Almari, meja solek, side table semua tak de..
Yang aksesori lampu kiri kanan tu ayah dapat hadiah masa die pencen..
Kebetulan nampak macam ok je matching dengan katil..
Tu yang letak dekat situ..

So bila dah ada katil ni aku plan nak beli almari/chest drawer dengan cermin je..
Simple je..
Lepas tu buat langsir..
Ada jugak la survey sana sini nak fit in dalam budget..

Finally end up bilik pengantin adalah ini..


 Cadar yang sama..
Masa cari langsir kebetulan jumpa warna langsir yang sedondon dengan cadar..

Cermin dekat dinding tu dah terbeli dulu..
Frame die bukan kayu pun..
Plastik biasa je..
Aku dengan en.suami pegi cari sticker corak kayu dekat Mr.DIY lepas tu tampal je..
So nampak la macam matching dengan perabot lain..
 
Yang meja kecik bulat depan cermin tu pun dapat free masa ayah pencen..
Atas meja tu pulak bekas kayu memang ada dekat rumah..

Mula-mula nak tempah buah langsir katil ni sekali dekat Jakel..
Masa dieorang pasang langsir ni dah siap ukur segala..
Tapi masa aku call nak confirmkan harga..
Sekali SA tu kata die tak buat langsir untuk katil..
Sebenarnya masa ni nk CNY kan..
Dieorang pun banyak tempahan langsir..
Tu pun antara sebab dieorang malas nak layan kot..hehe..
So mintak sepupu aku je yang tolong hiaskan..
Aku kan amik pelamin nikah dekat die..
So sekali la dengan ni..
 Die buat la langsir tu guna kain yang die ada..
Hari Rabu ke Khamis aku pegi amik barang untuk ni dan pelamin..
Malam sebelum nikah tak silap die siap pasang langsir ni..
Kejap je pun buat die..
 


Almari dengan meja solek sekali..
Dapat la 3 pintu almari..
Senang la nak simpan baju semua..

Atas meja solek tu aku alas dengan table runner yang memang ada dekat rumah ni je..
Beli dekat Serawak tak silap..
Aku alas tu sebab tak nak meja calar..

Ada bekas barang kayu jugak atas meja solek tu..
Sebenarnya tu untuk letak majalah dekat hall..
Tapi tak guna sangat pun..
Tu aku bawak masuk letak toiletries kitaorang bila balik..

 Kotak tisu pun dari kayu jugak..
Amik dekat rumah tu je jugak..
Sebenarnya dekat rumah aku ni memang banyak barang kayu..hihi..
So amik lepas tu mix and match je la..



Gambar katil lagi..
Abaikan cadar yang tak beriron tu ye..hehe..

Sebenarnya dalam bilik ni ada karpet..
Beli sekali dengan perabot ni tapi masa majlis aku tak guna pun..
Letak je dekat hall je..
Aku pakai karpet kecik hujung katil tu..
Sebab lagi senang nak kemas bilik..
Ada karpet nak kene vacuum segala..
Malas aku..

Set perabot ni ayah yang belikan..
Masa awal-awal tu aku ada jugak la usha-usha kan..
Tapi bila dah hujung-hujung aku mintak mak tolong carikan je..
Sebab dieorang lagi pandai beli benda-benda macam ni..
Lagi banyak berjalan lepas tu survey-survey..
So senang mintak tolong dieorang je..

So ini lah bilik pengantin kitaorang..
Simple je..

Monday, 11 April 2016

Last Weekend - Topfitness Nilai..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Fuh bukan main lama aku dah tak update kan..
Mungkin paling lama dalam sejarah aku buat blog ni..hehe..
Tahun 2016 ni aku rasa memang agak mencabar sikit..
So nak menyesuaikan diri tu amik masa sikit..

Salah satu alasan paling utama aku jarang update ni sebab macam aku cakap sebelum ni..
Dekat rumah tak de internet..
Tapi aku selalu je bukak blog dekat henfon..
Cuma nak menaip dekat henfon tu aku tak suka..
Lagi kalau nak upload gambar segala..
Semak aku..
Online dekat laptop jugak yang best nye..
Ni pun pakai hot spot henfon je..
Baru topup internet tadi..hehe..

Kalau dulu duduk Bangsar walaupun tak de internet dekat rumah..
Aku rajin jugak la menapak pegi Old Town pegi makan lepas tu melepak online dekat situ..
Nak consider masuk Unifi fikir banyak kalai..
Dengan kene contract nye..hurmmm..
Monthly pun bole tahan kan..

 Sebenarnya masa mula-mula nak update blog tadi tengok draf bukan main banyak lagi cerita pasal kawen dalam draf..
Tapi karang tetibe nak update cerita pasal kawen macam terkojot pulak kan..hehe..
So kita cerita yang light light je la dulu ye..
Lagi pun rasa macam dah lama je cerita pasal kawen tu..
Macam dah basi je..haha..
Kalau up pun ada yang baca lagi ke..hahaha..

Ok berbalik kepda tajuk..
Meh la kita cerita pasal weekend lepas..
Alhamdulillah weekend makin terurus..
Tak de la penat macam masa baru-baru kawen hari tu..

So weekend lepas Sabtu kitaorang pegi Nilai..
Ada opening untuk gym kawan kitaorang, Apis..
So meh la kita ke sana support kawan-kawan dan makan-makan..


Majlis sepatutnya dari pukul 11pg-3ptg..
Aku dengan en.suami pukul 2 baru keluar dari rumah..hehe..
Sebelum gerak contact Mok dulu..
Die baru 4 5 hari turun dari kapal..
So ajak jumpa sekali..

Dekat pukul 3 kitaorang sampai..
Memang dah bagi tau Apis kitaorang nak datang untuk makan je..hehe..
Mok sampai lambat sikit..
Sementara tu kitaorang makan la dulu..
Gambar makanan tak de..
Makanan kesihatan sangat..
Ayam dgn ikan dowry grill, mashed potato dengan mix vege..
Melepak la sampai petang..
 En.suami dengan Mok sempat la cuba equipment yang ada..

Sape-sape yang duduk area Nilai tu bole la pegi..
Lokasi die dekat depan INTI College..

Bole usha IG dengan FB dieorang untuk info lanjut..


Ahad pulak kitaorang keluar kejap je..
Aku pegi facial, en.suami pulak pegi basuh kereta..
Petang tu konon en.bf ajak melepak dekat Putrajaya kejap..
Tapi tak menarik pun..
Lepak kejap je lepas tu balik..

Tu je la kisah weekend haritu..
Kalau tak balik kampung kitaorang settle kan hal apa yang patut..
Kalau tak tu sebulan dua kali la balik kampung..
Gilir-gilir balik rumah aku dengan rumah en.suami..

Ok kalau rajin nanti aku update cerita kawen yang dah basi tu..hehe..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...