Monday, 29 February 2016

Selamat Hari Lahir Mak..

Assalammualaikum & Selamat sejahtera..


Hari ni 29 Februari 2016..
Hari unik ni hari lahir mak..
So bole celebrate birthday mak 4 tahun sekali je untuk exactly tarikh hari lahir die..
Kalau tak celebrate la sebelum atau selepas tarikh tu..

Tapi disebabkan tarikh die hari Isnin..
Masing-masing kene keje..
Maka kitaorang celebrate semalam..
Plan dari minggu lepas lagi..
Ajak P.long sekali..
Kebetulan p.long memang nak balik pagi semalam nak meracun kebun..

Celebrate waktu minum petang..
Menu simple je..
Tapi sampai penuh perut makan..


Kek, pizza domino dgn buah..


Ada pizza lagi, cream puff dgn bihun goreng..

Aku makan semua sikit2 pun dah penuh perut..
En.suami mkn sampai 3 keping pizza..
Tapi badan macam tu jugak..huhu..

Kek dengan puff lebih aku, p.long dengan orang dekat rumah bole ulang makan..
Pagi tadi aku breakfast puff..huhu..

So selamat ulang tahun kelahiran mak..
Bertambah lagi umur mak..
Tapi tetap sweet..
Aku doakan yang baik-baik untuk mak..


Nak upload gambar mak tapi tak bole pulak..huhu..

Tuesday, 23 February 2016

WW - Pre-Wedding Facial..

Assalamualaikum & Selamat sejahtera..

Ni cerita sebelum wedding hari tu..
Sebelum balik kg tak sempat nak pegi facial..huhu..
Dah booked tapi cancel sebab sibuk kesana sini cari door gift..huhu..
Lagi satu byk tempat fully booked sebab nak CNY..

So balik kg pg Herbaline je..

Lobi..

Fish spa lepas facial..

Toilet..
Aku suka interior toilet die..

Herbaline seremban 2 ni 2 tingkat..
Interior macam biasa menarik..
Bilik dengan 

Thursday, 18 February 2016

Wedding Review - Door Gift - Box..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Meh la sambung pasal wedding review sementara ada masa ni..
Untuk door gift aku budget rm1 untuk seorang tetamu..
Jemputan ada 2000.
Jadi budget untuk door gift adalah rm2000 sahaja..:)
Hujung-hujung tersasar sikit jugak la..
Sebab spend seringgit lebih untuk door gift per pax..

Untuk door gift ni aku pukul rata je..
Semua orang dapat door gift yang sama..
Tak kisah la VIP ke kanak-kanak ke..
Aku malas nak fikir banyak-banyak nak asing-asing kan..
Nak beli banyak kali..

Lepas tu memang dah fikir awal-awal nak letak candy je dalam die..
Tu je budget yang murah..
Pun kene cari jugak..

Ok meh cerita pasal box dulu..
Untuk box aku memang pilih semurah yang boleh..
Konsep die adalah malas nak beli yang mahal-mahal nanti orang buang..
So mencari la dekat kedai dan online box yang murah..
Ada yang murah aku jumpa dalam 20 sen..

Box macam ni..


Sekarang aku tak pasti berapa dah harga box ni..
Paling murah aku jumpa 20 sen..
Tapi ada jugak jual box yang sama tapi lagi mahal..

Lepas tu aku cari box pulak online..
Sekali jumpa ada orang jual pillow box..
Harga pun ok..
Terus bayar..
Total untuk pillow box ni rm430 untuk 2000pcs termasuk postage..
Jadi untuk satu box ni dalam rm0.215..
Orang yang buat ni dekat Johor..



Tak silap ni saiz untuk pillow box aku..
Tak besar sangat pun..
Ok la untuk candy yang aku nak letak..
Ni pun aku tempah yang paling murah je..
Box guna kertas kraf..
Ada box yang dari kertas metallic..
Tapi lagi mahal la..
Aku pulak malas nak membazir..

Dah dapat saiz tu aku pun cuba la buat sendiri..
Sebab nak agak saiz die..
Lepas tu nak agak deko ni..
Bincang dengan adik aku yang last tu kitaorang buat macam konsep candy bar..



Ni adik aku yang lukis atas box tu..
Disebabkan tempah kalau dah siap cop lagi mahal..
Nak tampal sticker pun mahal..
Budget memang kene kawan ketat ye untuk mengelakkan ketirisan dekat mana-mana..haha..
Lagi tempat yang tak sepatutnya..
So end up kita tempah cop je..
Cop la sendiri lagi murah..

Untuk pasal cop ni nanti aku buat entri lain la.. 
Untuk entri pasal rubber stamp/cop bole baca dekat SINI


 

Orang ni hantar box ni by batch..
Tak ingat dah berapa kali yang die hantar..
Antara banyak-banyak vendor yang aku deal..
Ni yang bermasalah kot..
Sebab nya die tak menepati janji date yang die nak deliver..
Walaupun tak de lah barang sampai lambat gila..
Tak sempat nak majlis ke apa..
Tapi pada aku die tak menepati janji..
Lepas tu siap menipu pulak lagi..
Konon nak hantar 23hb..
Sekali bila tanya 23hb tak hantar pun barang..
Ko yang bagi tarikh ko sendiri tak boleh commit..
Lepas tu bila tanya bagi macam-macam alasan atau tak reply pun..
Tapi dekat IG upload tempahan orang yang die deliver untuk orang lain..
Memang kene maki la dengan aku..

Tak kisah la aku order barang murah ke apa..
Orang pegang dekat janji..

Kalau tak silap awal awal die janji nak hantar 2 kali je..
Tapi sebab die buat lambat ke apa..
Die hantar sikit-sikit banyak kali..
Lebih dari harga postage yang sepatutnya..
Memang aku tak amik tau la..
Pandai-pandai la..
Kalau mintak lebih memang aku maki je lagi..

Dan aku macam kurang berpuas hati dengan kualiti box die..
Mungkin die buat untuk orang lain ok je kot..
Mungkin dekat aku je yang tak ok..
Dekat tempat yang die gam tu banyak yang terbukak..
Kitaorang kene gam balik..


Ni lah box yang dah di cop..
Aku cop sendiri je masa dah start cuti..
Adalah adik aku tolong sikit-sikit..
Memang awal-awal cuti tu aku siapkan cepat-cepat sebab nanti nak isi door gift pulak..

Masa dah dapat semua box orang ni adalah WA aku tanya ok ke tak..
Aku tak reply pun..
Malas aku nak bising-bising..
So aku malas nak share dekat sini..
Tapi kalau ada yang berminat bole je contact aku..
Mungkin die dah improve service die..
Mungkin korang tak de masalah macam aku.

Wednesday, 17 February 2016

Skinny Jeans - Cara Pakai Skinny Jeans

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera

Break kejap dari cerita kahwin-kahwin..
Cerita pasal benda lain pulak kejap..
Siapa peminat skinny jeans aka Seluar jean ketat?..
Yeah aku salah seorang peminat skinny jeans..:)

Sebenarnya sejarahnya dulu aku memang tak suka skinny jeans..
Sebab bila pakai tu Nampak pelik je..
More to straight cut..
Sebab bila pakai straight cut nanti naturally nampak ada cutting..
Tapi entah macam mana sejak berat badan semakin berkurang..
Aku ada beli skinny jeans..
Memang peminat skinny jeans la lepas tu..
Dan die memang ikut bentuk kaki elok je..
Tak payah pening fikir pasal cutting seluar..
Cuma kaki kene maintain la..
Haaa motivasi sangat kene kurus kan..hehe..

So sejak tu memang aku prefer skinny jeans..
Even pegi keje pun aku suka pakai skinny..
Bukan setakat untuk keluar santai-santai je..
Lagi satu aku selesa pakai sebab kain die stretchable..
Tak de la keras je, ketat dan menyakitkan..:)

Seluar jean ketat mungkin kurang sesuai untuk orang yang sudah berusia lagi-lagi untuk yang berhijab.
Tapi macam aku cakap sebelum ni koleksi seluar jean ketat atau skinny jeans ini memang selesa je pakai.
So kepada yang suka dan bercadang nak pakai..
Ni ada tips untuk menggayakan skinny jeans..:).


First of all, ALWAYS padankan koleksi seluar skinny anda dengan baju yang lebih labuh dan loose.
Contohnya, boleh pakai oversized shirt atau loose sweatshirt yang labuh dan tutupi bahagian punggung.

Kedua pulak, bole gayakan jean ni dengan t-shirt yang korang suka lepas tu pakai outerwear macam long cardigans dekat bahagian luar..
Atau boleh jugak pakai jacket untuk ganti cardigan.
Outerwear ini jugak berfungsi sebagai ‘pelindung’ bahagian pinggul dan peha.

Dan untuk anda yang daring sikit, bole cuba pakai seluar skinny korang dengan midi dress atau midi skirts dekat bahagian luar.
So, skinny jeans ini boleh berfungsi sebagai inner untuk tutup bahagian kaki yang terdedah.
Macam pakai tight la..

So macam-macam gaya yang korang bole cuba kan..
Kalau pakai dress labuh muslimah dengan skinny jeans pun ok..
Untuk rasa konfiden dan kepuasan sendiri..
Kalau aku memang suka pakai dengan t-shirt dan blouse loose la..
Skinny jeans memang bagi efek kurus dan tinggi dekat aku..hehe..


OOTD untuk pegi ofis hr ni..
Sempat lagi kan..hehe..

Tuesday, 16 February 2016

Wedding Review: Welcome Board..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Idea untuk welcome board ni aku tak ingat macam mana..
Tapi salah satunya sebab masa survey kad selalu tengok ada welcome board..
Tapi dari awal lagi memang dah plan nak mintak tolong adik aku je buat..
Tak de la nak tempah ke apa..
Rasa macam tak berminat je..
Dapat free bunting pun aku mintak tukar arrow sign je..

Bila deal dengan adik aku..
Harus la custom made painting..
Dah ada adik sekolah seni 5 tahun kan..
Amik seni visual pulak tu..
Painting painting ni memang forte die..
Aku tinggal beli barang je..
Yang best nye memang bole buat ikut tekak sendiri dan demand tanpa rasa bersalah..hahahaha..
Kebetulan pulak die baru lepas SPM..
Memang ada je dekat rumah..

Jimat pun jimat..
Modal beli kanvas dengan warna gold je..
Pilih warna gold sebab more to classic and traditional kan..
Tu pun sebab adik aku tak de warna gold..
Kalau tak lagi jimat..
Yang lain tu pakai warna yang die ada je..

Lagi pun ada peluang macam ni kan..
Guna la peluang baik-baik..
Kalau nak tempah painting semata untuk welcom board ni memang tak la..
Tak mampu kot..
Lagi pun aku pun ada plan lain untuk painting ni lepas majlis..

Masa awal-awal memang banyak idea..
Nak buat painting atas songket la..
Itu la ini la..
Tapi aku memang prefer lukisan pakai warna macam cat minyak..
Berbanding guna water color..
Sebab lagi menarik - lukisan nampak hidup dan ada tekstur..

Untuk welcome board ni aku beli kanvas..
Tu yang pegi beli dekat Art Friend tu..
Bole baca dekat SINI..
Sebab nak beli kanvas dan warna acrylic..
Untuk orang-orang seni ni Art Friend ni memang best la..
Banyak giler barang..
Tapi untuk orang yang bukan orang seni macam aku ni..
Susah ok..
Kanvas ada macam-macam size nak pilih..
Nak beli tu call adik aku dulu untuk confirmkan..
Takut salah beli..

Adik aku minta beli warna acrylic gold..
Lalu jumpa warna tu..
Aku terus tanya SA dekat situ..
Sebab memang tak reti..
Ada macam-macam size, macam-macam jenama dan jenis..
Untuk gold je ada rich gold, ada gold original la..
Tu pun nasib baik banyak yang sold..
Kalau tak lagi la..
Aku tawakal je amik..

Aku sampai malam tu kebetulan Luqman ajak kuar..
Plan nak pegi kopitiam..
Terus masing-masing angkut laptop, tab segala..
Beria je..hahaha..
So online nak cari idea..

Idea nak buat tema ikan, couple, burung, merak, bunga, kerawang la..
Macam-macam idea sampai pening kepala tak tau nak pilih yang mana..
Keep on tukar-tukar..
Selagi tak siap selagi tu la pening..
Idea berubah-ubah..
Sebab rasa semuanya menarik..huhu..
Finally masa dengan en.bf semua decide design..

Aku dah balik KL baru adik aki start buat..
Masa aku cuti New Year 4 hari tu memang tersandar dekat dinding je la kanvas tu..
Sibukkan benda entah apa-apa je kitaorang..

Selasa malam tetiba adik aku hantar sketch die dekat whatapp..
Suruh aku komen..

 1st sketch..

Suruh bagi gambar tegak..
Senang sikit nak agak..


Ok settle..
Mintak die betulkan imbangan burung tu dengan element lain..
Lepas tu mintak die kuruskan sikit burung tu..hehe..

Esok tu adik aku nak keluar..
Mintak tolong pos kan kad dan beli stamp pad untuk cop..
Rupenya motif utama die nak beli filler untuk painting ni..
Sampai je rumah die memang terus start buat..
Balik tu dalam pukul 4 petang die start buat..
Die keep on hantar hantar share progess..


Haaaa ni la flow yang die share dekat aku..
Yang gambar kiri bawah tu gambar die hantar malam hari yang sama beli filler..
Buat dari petang sampai malam..
Setiap kali die hantar memang hepi tengok hasil die..
Efek timbul-timbul tu sebab pakai filler tu la..

Die siapkan tulisan huruf tu beberapa hari sebelum majlis..
Lepas tu spray..


Hasil akhir welcome board ni..


2 kali guna welcome board ni..
Sekali masa majlis akad nikah..
Sekali lagi masa majlis risepsi..
Tu nanti aku share gambar ye..

Ada sape-sape yang berminat nak tempah painting ke?..
Personalise painting macam ni untuk apa-apa majlis..
Kalau ada boleh WA Hakim - 019-624 9980..

Ada je yang tempah painting potrait kahwin la..
Aku pun macam nak buat je..hihi..

Painting aku ni dekat kampung lagi..
Memang plan nak gantung dekat rumah nanti..
Masa buat pun dah fikir nak letak dekat mana nanti..hihi..
Kalau berhabuk ke tak de masalah..
Bole lap je..

WW - Pelamin..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..

Disebabkan aku ada masalah dengan internet..
Meh la kita teaser sikit apa yang aku ada..
Biasa memang update blog dekat rumah..
Nak transfer gambar dari fon ke laptop pun senang..
Tak biasa dekat ofis..

Nanti rajin aku review la ek mana yang rajin..
Gambar pun guna mana gambar yang ada dekat fon je..
Tu pun wasap dari kawan-kawan, dekat fb ke..

Layan la gambar ala-ala teaser ni ek..haha..


Pelamin risepsi..


Sireh junjung dekat pelamin nikah..

Monday, 15 February 2016

1st Entry After Wedding..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..

Hari ni hari kedua dekat ofis lepas cuti 2 minggu untuk kahwin..
Seminggu sebelum kahwin..
Seminggu selepas kahwin..
Seminggu sebelum kahwin sibuk dengan persiapan..
Alhamdulillah majlis nikah dan risepsi berlansung dengan baik..
Silap sana sini tu biasa la..

Dua hari sebelum balik kampung sibuk kesana kemari dekat KL ni..
Pegi collect baju, collect baju je dekat 3 tempat..
Lepas tu tempah door gift..
Balik pulak sibuk buat keje dekat rumah..
Nasib baik la ramai ada dekat rumah..
Adik Ta baru lepas SPM, Zack dengan Wafi tengah cuti sem..
Lepas tu kawan Adik Ta pun ada datang duduk seminggu dekat rumah..
Bole la tolong apa yang patut..
Saudara mara pun ada la datang tolong sikit-sikit..

Selepas kahwin pulak pon busy..
Busy kesana sini..
Disebabkan rumah kitaorang ni dekat je..
So kejap dekat rumah aku, kejap dekat rumah en.suami..
In between tu kene pegi pejabat agama submit dokumen nak dapatkan sijil nikah dengan kad..
Pegi bank untuk urusan kewangan, pegi dobi untuk hantar dan collect baju..
Ada 2 hari aku bawak en.suami pegi ziarah rumah sedara mara aku..
Sambil tu nak sesuaikan diri dengan kehidupan baru..

Sabtu kami dah balik KL..
Amik barang dari rumah lama lepas tu terus pindah rumah sekarang..
Ahad kami keluar pegi beli barang rumah..
Pegi Mr.DIY dan Aeon Big..
Beli barang pekaskas rumah dan makanan basah dan kering..
Alhamdulillah semalam dan hari ni dapat la prepare breakfast untuk en.suami sebelum pegi keje..
Malam aku masak untuk dinner..

Ok untuk kenangan, sejak duduk sama..
Orang pertama yang masak adalah en.suami..hihi..
Ahad malam die masak maggi, aku goreng nugget..
1st menu aku masak pulak ialah untuk dinner malam tadi..
Nasi, kari ayam campur kentang dengan kobis goreng..
Sekarang semangat beli barang dapur..
Harap aku rajin la untuk selalu masak..

Sekarang dekat rumah tak de internet lagi..
Tu yang susah sikit nak update..
Insyaallah kalau rajin aku akan review apa yang patut untuk wedding aku..
Cuma lambat sikit la..
Sekarang ni memang dalam fasa nak sesuaikan diri dengan hidup baru..
Harap semua nya baik-baik je..Insyallah..Amin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...