Thursday, 22 December 2016

Pengalaman Bersalin - 19 Nov 2016..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Sebelum lagi lama..
Sebelum makin banyak benda yang aku lupa..
Sementara baby tengah tido ni..
Lagi pun baru pukul 10..
Boleh la update sikit..
Dah sebulan tak update blog..
Tapi tetap gak rajin BW kalau free..
Kalau BW aku guna fon je..
Nak update memang aku tak berapa reti guna fon..
Slow giler..
Kalau nak update memang aku kene guna laptop..

Hurmmm macam mana nak mula ek..
Dah lama tak menulis ni tetiba macam gagap pulak..kuikui..

Last entri hari tu aku ada share pasal contraction yang aku rasa masa on the way nak balik KL kan..
 Boleh baca dekat SINI..
So lepas tu memang tunggu je la bila nak bersalin..
Dah la hari Isnin tu aku tak pegi check up dekat KK tu kan..
Sebab sampai rumah pun dah pukul 4 pagi..
Lagi nak kene harapkan en.suami hantar pegi KK..
Kereta dah hantar balik kampung..
Cuak gak sikit in case kalau kene bersalin dekat govt, dah la skip check up dekat KK..
Tak pasal kene mara pulak nanti..huhu..
Lagi kitaorang ada plan nak balik kampung en.suami weekend tu sebab mak, ayah mertua dengan adik ipar nak pegi umrah..
Kalau dekat kampung memang kene pegi hospital govt la..

So setiap hari menghitung hari je la..
Anytime boleh deliver kan..
Sambil tu buat je aktiviti harian macam biasa..
Sampai la masa bangun tido pagi Jumaat tu..
Tetibe rasa lain macam..
Walaupun aku dah cuti, tapi tiap pagi en.suami nak pegi keje tu aku bangun je..
Lepas die pegi keje baru sambung tido balik..:)

So bangun pegi toilet sebab nak terkencing..
Sekali masa terkencing tu tengok macam ada darah..
Sejak yang false alarm haritu..
Memang tunggu pecah air ketuban atau keluar darah baru pegi hospital..:)

Lepas tu tengok macam makin banyak darah keluar..
Keluar dari toilet kejutkan en.suami..
Bagi tau die rasa nak bersalin dah..
Masa ni pun dah ada rasa contraction sikit-sikit..
So mandi lepas tu siap-siap kemaskan barang..
Nasib baik sangat en.suami tak pegi keje lagi masa ni..
Lepas mandi terus pakai pad sebab tengok darah makin banyak keluar..
Sambil kemas barang, sambil tu melayan contraction..
Biasa keje mengemas ni en.suami yang  in charge..
Lagi pun discharge dari hospital nanti nak terus balik kampung..

Dah settle semua so ke hospital la kitaorang..
Dalam kereta sempat lagi en.suami tanya nama anak..
Sebab tak decide lagi nak letak nama ap..hihi..

Sampai hospital dah register semua..
Lepas tu jumpa dr..
Jumpa dr. bagi tau yang ada keluar darah dan dah rasa contraction..
Masa ni dalam pukul 10 pagi..
Sebelum register sempat lagi pegi sarapan dengan en.suami..
Die macam confuse je sebab ak macam rilek je..
Takut pisang berbuah sekali lagi..hihi..

Ke hospital UMRA la kitaorang..
Masa dr check die nampak dan kata banyak jugak darah..
Bila check dah bukak 3cm..
Dr. kata Insyaallah bersalin hari ni sebelum petang..
Air ketuban tak lama lagi pecah..
So die pasangkan drip siap-siap..
Lepas tu boleh la masuk wad..

Keluar dari bilik dr. kitaorang register untuk masuk wad..
Pilih la wad yang nak..
Amik standard single je..
Nasib baik dapat harga lama..
Sebab harga baru ni untuk normal delivery dah naik rm400 dan untuk c-sect dah naik rm800..huhu..

Masuk wad makan tengah hari semua..
Lepas tu nurse keep on datang untuk check CTG..
Masa awal-awal check in CTG agak ok..
Contraction agak kuat..
So kitaorang rehat-rehat la, tido-tido..
Tapi aku tengok CTG makin lama contraction makin low..
En.suami siap cerita ada orang yang check in lebih kurang kitaorang, wife die dah bersalin..
Contraction aku pulak makin lama tak sakit sangat..

Petang sikit ada nurse datang..
Die nasihatkan aku banyak berjalan..
Suruh turun naik tangga..
Lagi anak 1st so progress slow..
Aku mintak nak pegi makan petang..
Die balut tempat drip then bagi aku pegi makan..
Balik sebelum pukul 7 katanya..
So pegi la makan dekat mamak..
Sempat pegi kedai baby usha pump..
Balik tu nurse check pun contraction tak tinggi pun..
Lepas tu jalan-jalan dekat wad, siap turun naik tangga..
Sebabkan hospital ni tak berapa besar..
Tetiba terfikir nak ajak en.suami pegi AEON..
Kebetulan balutan drip tak bukak lagi..

Dekat AEON kitaorang guna voucher beli towel dengan ada barang baby sikit..
Sambil jalan ni sambil layan mild contraction..
Sempat makan ABC sebelum balik.p.
Jalan dekat sini sampai AEON tutup..hehe..
Masa parking pun jalan jauh-jauh konon nak bagi cepat bersalin..

Abc terakhir sebelum bersalin..

Balik tu dalam pukul 11..
Rasanya kitaorang pegi jalan-jalan dekat hospital, Aku siap jalan-jalan, ketuk ketampi, jalan itik dekat wad..
En.suami macam dah give up je masa ni..
Ingat baby main-main lagi..hehe..

Dalam pukul 1 ada nurse offer ubat untuk buang air besar..
Sebab aku tak de buang air besar lagi hari tu..
Sebelum nurse tu letak aku siap tanya lagi berapa lama ubat tu berkesan..
Kalau ikut nurse tu kata dalam 5 minit je..
Sekali lepas letak je nurse tu letak terus rasa nak membuang..
Nasib baik sempat sampai toilet..hehe..
Lepas buang air besar aku rasa contraction aku makin kuat dan kerap..
Masa nurse check pun makin naik..
Dalam pukul 4 tak silap dr.ada turun check bukaan..
Masa ni dr. kata baru 4cm..huhu..
En.suami dengar macam tu, lagi sebelum tu nurse kata bukaan akan naik 1cm sejam..
Die macam malas layan je..
Sebab dari datang tu 3cm, ni baru 4cm..

Masa ni aku rasa makin sakit..
Aku kerap gak kejut en.suami..
Tapi kesian jugak dekat die..
Dah la tido atas sofa pendek je..
Tak selesa..
Aku siap suruh die tido atas katil aku..
Sebab aku dah tak selesa..
Serba tak kena..
Yang en.suami pulak ingat kene tunggu lama lagi, ye la baru 4cm..

Masa ni memang aku keep on makan kurma dengan minum air..
Tak tau berapa banyak kurma aku makan..
Kurma memang aku dah bawak siap-siap..
Masa ni pun aku siap pegi jalan-jalan dekat hospital sorang-sorang pagi-pagi tu..
Turun naik tangga..
Masa contraction memang tabah je la..
 
Last nurse check CTG memang sakit makin kuat..
Mengeluh-ngeluh dah aku masa dengan nurse..
Tapi kalau dengan nurse kurang sikit mengeluh..
Kalau dengan en.suami memang mengeluh sangat la..huhu..
Sakit dekat perut tak sangat..
Tapi sakit dekat punggung dengan peha yang lebih..
Nurse kata tu elok sebab baby turun ke bawah..
Nurse siap offer pain killer lagi..

Masa sakit aku pegi dekat en.suami..
Masa ni rasa badan macam penat sangat..
Tapi sebab sakit tak boleh tidur..
En.suami siap offer suruh amik epidural lagi..
Tapi aku refuse..
Last tu die call nurse, kata aku nak pain killer..
Tapi nurse datang bagi tau yang dr tengah handle delivery..
Ada midwife je..
Aku pulak makin lama makin sakit..
Nak bangun pun siap bagi tau nurse tunggu kejap amik masa..
Masa ni memang fikir..
Kalau tadi baru 4cm, ni mungkin 4 atau 5cm..
Macam mana la nak sampai 10cm sakit die..
Nurse sempat pesan kalau ada rasa nak teran bagi tau..
Masa ni aku bagi tau yang aku macam ada rasa nak teran..huhu..

Tak lama lepas tu ada nurse lain datang bawak wheel chair..
Nak bawak aku ke labour room..
Masa ni dalam pukul 5 atau 5 lebih..
En.suami dalam toilet masa ni..
Aku bagi tau nak tunggu en.suami..
Tapi nurse kata tak pe..
Nanti die inform dekat en.suami aku dah pegi labour room..
 Aku masuk labour room..
Tak lama lepas tu en.suami sampai...
Dr. check masa ni bukaan aku dah 8cm..huhu..
Masa ni dieorang baru set up kan tempat..
Nurse suruh aku sedut gas..
Rasa macam mamai-mamai je masa ni..
Dah lama sikit en.suami tolong pegang kan gas tu..

Walaupun mamai aku ingat la dr.kata nak pecahkan air ketuban..
Rasa masa dr inject bius dekat bawah.. 
Aku ada kene pegang besi..
Sekali masa contraction aku rasa baby dah nak keluar..
Dan dr suruh teran..
Aku rasa baby keluar dan dengar suara baby..
Dr. mintak en.suami potong kan tali pusat dan tanya baby boy ke girl dekat en.suami..
 Lepas tu dr keluarkan uri pulak..
Dan jahit dekat bawah..

Lepas baby dah keluar dr.minta en.suami keluar dulu..
Lepas dah settle dengan aku dr. suruh nurse panggil en.suami untuk qamatkan baby..
Dah settle semua, nurse pakaikan pad semua dan aku naik wheel chair masuk wad balik..

Alhamdulillah 6.41 pagi 19hb Nov 2016 aku selamat lahirkan baby girl..
Insyaallah nanti aku share pengalaman berpantang pulak..

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...