Thursday, 3 November 2016

Wedding Review - Door Gift - Isi Door Gift..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Ok ni last part untuk door gift..
Dah cerita pasal box (KLIK) dan deko untuk box (KLIK)..
Last sekali kita cerita pasal isi door gift..
Semua tetamu yang datang majlis kitaorang dapat bekas dan isi yang sama..
Tak kisah la Dato', Datin, Tan Sri, Pun Sri, orang biasa, sedara mara, kawan-kawan, boss aku ke..
Tak de diskriminasi..hehe..
Benda ni memang aku dah highlight awal-awal..
Semua orang pasrah je..
Kalau ada bagi idea pun aku tetap bertegas..:)

Untuk isi door gift ni aku letak gula-gula, kacang tumbuk dan coklat..
Simple je..
Orang dah makan tengah hari nasi dan lauk, lepas tu ada kuih muih sebagai pencuci mulut..
So door gift boleh la bagi sweet..
Benda yang ringan..
Sebab dah makan berat..
Sambil lepak-lepak borak-borak bole la minum air makan benda simple..
Kalau bagi benda makanan berat aku rasa macam tak ok je.
Sebab baru lepas makan benda berat kan..
Kalau nak bagi barang perhiasan pun dengan budget aku macam tak berbaloi je..
 Sebab biasanya kalau dapat pasu kecik, cawan kecik ke..
Tak guna pun..
Terbiar je..

So mula la cari vendor/tempat nak beli barang-barang tu semua..
Door gift ni antara benda last beli sebab kalau beli awal-awal takut semut ke apa..
Lagi satu risau coklat tu cair ke..
Lagi pun guna ruang kan..
Walaupun ruang bukan lah masalah utama pun dekat rumah aku..
Sebab lepas siap letak dalam tong..
Guna dalam 4 5 bekas plastik je..
Box door gift tu pun tak besar sangat..
Bekas plastik tu pun boleh stack je..

1st sekali kitaorang beli kacang tumbuk..
Cari dan beli online je..

Untuk kacang tumbuk ni beli dalam kilo..
Sekilo dalam 70pcs orang tu bagi tau..
Ada jugak yang bagi tau dalam 80pcs..
Jadi aku amik dalam 25kg je..
Sekilo die jual rm26 sepatutnya..
Tapi die bagi aku rm23 sekilo..
Cuma die ada tanya aku beli banyak untuk order atau kenduri..
Tak tau la pulak aku ada beza harga ke..
Harga tu termasuk delivery..
Die dekat Shah Alam..
Masa ni aku tanya untuk delivery ke Bdr Sri Permaisuri..

So awal-awal die quote aku total harga kacang tumbuk + delivery, rm23x25 = rm575..
Deposit rm100 je..
Baki bayar masa amik barang..
Last price aku dapat rm560..
Die bagi diskaun sebab nak kenduri, die faham perlu pakai banyak duit..:)

Untuk delivery die hantar dekat en.suami..
Masa die hantar barang tu die siap amik gambar die deliver dekat en.suami..
Sebab yang order orang lain, deliver dekat orang lain..
Die takut salah orang ke..
Customer service die pun bagus gila..
Memang aku recommend..

Mus - 019 259 6037..


Ada peanut candy warna merah tu kan..
Dah siap packing letak dalam bekas plastik warna merah tu..
Ada tutup then boleh stack..
Nak bawak pegi dewan pun senang..

Next kitaorang beli gula-gula pulak..
Untuk gula-gula ni kitaorang beli dekat Fantasi Food Jungle Wangsa Maju..
Sebelah NSK Wangsa Maju..


Beli gula-gula cloud 9 macam-macam perisa..
Tak silap dalam 1 box tu ada dalam 2-3 biji gula ni..
Yang ni sebab macam-macam perisa..
So kita letak campur-campur je..

Tak ingat dah beli berapa pack, berapa ringgit satu pack..
Tapi tak silap dekat sini kitaorang spend dalam plus minus rm200..

Last sekali adalah untuk beli coklat..
Yang ni la paling mahal..
Kalau ikutkan nak beli coklat Beryl's mula-mula..
Dah siap pegi kilang die dekat Sri Kembangan..
Kebetulan pulak masa tu nak dekat Sale die..
Biasanya nya Beryl's akan buat sale dekat nak raya cina kan..
Dah siap kira-kira, dah ok..
Tapi yang tak ok nye macam cepat cair..
Masa pegi tu kitaorang ada beli beberapa box bawak balik rumah nak bagi orang dekat rumah rasa..
Rasa memang ok..
Tapi cair..
Masa aku call nak confirmkan order tu pun budak tu tak berani jamin..
Kemungkinan nak cair memang tinggi..
Lagi nanti beli letak dalam kereta, masa packing, nak bawak pegi dewan naik Triton letak dekat belakang je, dekat dewan lagi..
Risiko memang tinggi..
So aku cari option lain..

Kebetulan masa tu nak dekat CNY kan..
Aku ada terjumpa dekat Cold Storage KLCC masa keluar dengan Sen Sneakers mini atau Mars mini murah..
Tak pun Kinder Bueno Mini..
Ada jugak consider Locker mini, music mini ke..
Sebab die susah sikit nak cair..
Ada kacang, wafer ke..

Last weekend sebelum aku balik kampung tu masa nak amik baju nikah dekat Kota Damansara aku ajak en.suami singgah OU kejap..
Masuk kedai jual candy, pegi Cold Storage la..
Tapi tak berjaya..
Kebetulan masa ni banyak promosi sebab nak CNY..
So harga murah sikit..
Walaupun ada harga yang ok, tapi tak berjaya pun beli sebab dieorang tak cukup stok..
Nak 2000 pcs masa tu kan..

Masa jalan-jalan sementara nak collect baju nikah tu..
Sebab orang tu lambat..
Singgah dekat The Cocoa Trees..
Finally beli coklat Sorini..


Yang ni memang ready stok..
Aku beli 5 perisa berbeza tak silap..
Wrap die color lain-lain colourful macam dekat gambar atas ni..
Yang ni 1pc/box..
So nasib-nasib la dapat perisa apa..

Yang ni pun aku tak ingat beli berapa pack, berapa ringgit satu pack..
Sebab per pack tu kuantiti dengan harga die lain-lain..
Total semua untuk beli coklat ni rm rm1737.85..
Tapi banyak lebih..
Sebab macam aku cakap yang setiap pack tu kuantiti die lain-lain..

Masa dekat sini SA tu memang membantu sangat..
Lama jugak kitaorang dekat sini..
Tanya harga tu, tanya harga ni..
Nasib baik la akak tu rajin melayan..
Sebab nak dapat kan 2000 pcs coklat harga dalam budget kitaorang..
Kitaorang bayar hari tu..
Tapi en.suami yang collect sebelum balik kampung sebab die balik lambat..
Tunggu dekat pintu lobi je akak tu hantar dekat kereta..


Dapat free gift masa beli tu..
Dapat la makan coklat free dalam kereta..:)
Kalau beli pun dah berapa ringgit..

Untuk kacang tumbuk, gula-gula dengan coklat memang ada lebih..
Boleh la family makan, orang yang tolong buat door gift makan..
Lagi coklat tu..
Ada dua 3 pack extra, bole la lepas kenduri makan..
Kawan adik aku bawak balik..
Tapi tak de lah lebih banyak gila sampai membazir..
Sedang-sedang elok..

Ok meh kira total untuk isi..

Kacang tumbuk + delivery (1pc/box)  - rm560..
Coklat Sorini (1pc/box)  -  rm1737.85..
Gula-gula Cloud 9 - rm200 (estimate)..

Total isi - rm560 + rm1737.85 + rm200 (estimate) = rm2497.85..
 rm2497.85/2000 = 1.25/box

So kos total untuk door gift ialah:

Total isi - rm560 + rm1737.85 + rm200 (estimate) = rm2497.85..
Box + deko (rubber stamp + stamp pad + ink) = rm488..
Total = rm2497.85 + rm488 = rm2985.85..

Almost rm 3000 untuk door gift..
Lebih kurang rm1.50 kos untuk 1 box..

Plan asal budget rm1 untuk satu box..
Tapi hujung-hujung tersasar sikit..
Beli coklat tu antara benda last..
Kebetulan ada budget lebih sikit untuk letak dekat sini..
Sebab nya ada benda yang kitaorang boleh cut kos..
So letak dekat sini sikit..
Lagi pun untuk bagi tetamu..
Kira ok la..

Fuh finally tamat pasal kisah door gift..
Lepas ni sambung mana yang tertunggak lagi..
Mana la tau post ni membantu bakal pengantin, orang nak buat door gift untuk majlis pape ke (birthday, majlis aqiqah, etc.)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...