Thursday, 10 November 2016

Pengalaman Mengandung - Pemakanan..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Bercakap pasal pemakanan masa mengandung..
Aku memang simple je..

Of course aku mendengar jugak la nasihat orang tua..
Walaupun kalau tanya nurse die bagi jawapan selamat je..
Die kata ni bergantung kepada individu..
Ada orang yang mengandung makan main sebat je tapi ok..
Buat nya aku makan sekali jadi pape..
Tak pasal die dipersalahkan..
Jadi benda ni sangat subjektif..

Awal-awal masa mengandung aku memang tak makan benda yang bisa macam nenas, rebung, minum air soft drink ke..
Termasuk la air kelapa dan tebu..
Soft drink tu aku ada la sip sikit-sikit kalau en.suami minum..
Sekadar nak rasa..
Sama la dengan air tebu..
Nenas aku makan tak ingat masa dah berapa bulan..
Masa tu masak lomak ayam campur nenas..
I is cannot tahan..huhu..
Tapi air kelapa memang lambat aku minum..
 Alhamdulillah ok je kalau aku rasa sikit-sikit tu..

Sama la dengan benda berkafein..
Masa awal mengandung ada keluar dengan Sen, die bagi tau orang mengandung tak elok minum benda berkafein..
Tapi rasa macam tak pernah dengar..
Selamba je beli Starbuck masa tu..
Sekali baca memang orang mengandung tak digalakkan minum benda berkafein..
Terutama sekali kalau yang ada masalah HB rendah..
Memang cuba elakkan la minum benda berkafein macam teh, kopi ke..
Tapi disebabkan aku suka kopi..
En.suami pulak suka minum kopi..
Ada je la aku sip sikit-sikit..:)

Tapi dalam banyak-banyak makanan..
Aku paling trauma benda berangin..
Benda macam kobis, taugeh, tomato, timun memang aku cuba elakkan..
Kalau tengok pun macam tak berminat je..
Tapi ada jugak benda berangin yang aku makan je sebab bila ada depan mata rasa nak makan je..
Contohnya macam nangka..huhu..
Pulut kuning pun aku teringin gak..
Tapi aku tahan-tahan lagi..
Hari tu siap nak beli dekat Zarina pulut kuning dengan rendang die tu..
Siap dah tanya dah..
Sekali kalau nak free delivery kene beli 5 ke 6 pack..
Kalau tak kene charge..
So tak pelah..

Untuk supplement pulak aku memang tak de beli apa-apa makanan tambahan..
Susu pun aku tak de minum..
Abang ipar aku ada bagi susu Anmum..
Cuba jugak la minum beberapa kali..
Tapi nanti perut aku macam tak sedap..
So stop minum..
Masa ada jumpa doc pun die kata kalau tak bole minum jangan paksa diri..
Die ada bagi nama supplement untuk calcium dengan brand die..
Tapi entah mana aku letak..
Kalau pegi farmasi bole je tanya..
Atau mintak advise dari gynea korang..
Macam aku hari tu bila tak minum susu, aku beli Calciyum..
Makan tu tiap hari..
Tapi carefull dengan kandungan gula die..
Alhamdulillah bila scan baby, tulang die semua ok je..

Sepanjang mengandung ni aku ada masalah HB rendah..
Paling rendah 9.8..
Yang lain-lain tu atas 10..
So nurse memang bising la..
Mula-mula KK provide iron, vit c dengan acid folic..
Nurse advise makan vit c dengan acid folic lepas makan..
Iron tu makan masa perut kosong..
Pada aku leceh jugak la nak manage..
Masa bulan puasa tu siap kene kunci jam pukul 4..
Bangun makan ubat..
Lepas tu baru bangun untuk sahur..

Tapi makan 3 benda ni pun HB aku ada rendah lagi..
Tak tau la sebab faktor makanan atau aku salah makan ubat ke..
Masa aku pegi klinik sebab selsema, batuk..
Dr tu  recommend aku makan Iberet Folic..
Aku beli 14 biji tak silap untuk cuba..
Kira sampai next check up aku..
Sekali masa check up tu ada improvement..
So aku continue je makan Iberet Folic ni sampai sekarang..
Ingatkan dah nak deliver ni hari tu malas nak beli lagi..
Tapi pegi check up hari tu tanya nurse..
Die kata kalau dah bersalin pun ok je makan..
Elok untuk ganti balik darah yang banyak hilang masa bersalin..

 Biasanya aku beli Iberet ni dekat farmasi..
Dekat Watson, Guardian atau Caring..
Ada farmasi die letak je dekat rak..
Ada tu kene mintak dekat Pharmacist..
Sekotak ada 30 tablets rm2+.++ ke rm30.++..
Paling murah aku beli rm29.++ kot..
Aku makan sebiji sehari..

Walaupun consume Iberet ni setiap hari..
Ok ada je ter skip kadang-kadang..hehe..
Terutamanya kalau balik kampung..
Tak kisah la rumah sendiri ke rumah mertua..kuikui..
Pernah jugak HB aku bawah 11..

Selain tu untuk HB rendah ni..
Aku selalu makan jambu batu..
Lagi masa keje haritu..
Depan tempat keje ada jual air kelapa dengan jambu batu..
Setiap hari aku beli jambu batu..
Ada jugak makan kerang tapi jarang-jarang..

Selain tu ak banyak makan kurma masa mengandung..
Lagi masa awal mengandung dulu..
Siap bawak bekal kurma lagi pegi keje..
Biasanya aku beli kurma Mariami..
Aku suka liat-liat tak berapa manis..
Nak beli kurma Ajwa is mahal..hehe..
Kalau kurma dah habis ada jugak la delay..
Dan banyak jugak skip..
Tak la konsisten setiap hari..

Selain dari tu aku selalu order juice..
Ni untuk ganti buah..
Order juice tanpa ice, kurang manis..
Lagi satu pregnant ni rajin jugak la beli dan makan buah delima..

Tu je la yang aku consume sepanjang mengandung ni..
Tak de special pun..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...