Monday, 14 November 2016

Last Weekend - Nov 2016..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Last weekend tak balik kampung..
So weekend ni aku ajak en.suami balik kampung..
Duduk dekat sini cuti lama-lama boring jugak..

So Jumaat malam lepas en.suami balik keje kitaorang balik kampung..
Sampai Seremban pegi makan dulu..
Sampai pun dekat pukul 12 masa tu..
Mesti orang dekat rumah dah makan..
Tu yang pegi makan dulu sebelum pegi rumah nak amik Luqman..
Luqman nak tumpang balik kampung..

Sampai kampung siap-siap nak tido..
Sebab Sabtu pagi aku ada check up dekat KK..
Cerita pasal KK ni..
Kebetulan aku dapat tarikh hari Isnin..
Sebenarnya bole pegi mana-mana pun untuk check BP, berat dengan urine..
Tapi aku malas nak pegi private..
Sah-sah kene dalam rm100 nanti untuk check tu je..
Kalau hospital pulak yang memang ada khusus untuk check up ibu mengandung ada dekat Seremban je..
Bukak pun setengah hari je..
Malas aku nak terkejar-kejar..

Kalau dekat KK Taman Medan aku tanya memang bukak dari pukul 8 sampai pukul 11..
Lepas tu aku ada cuba call KK Juasseh..
Bercakap dengan bahagian pendaftaran tu rasanya..
Tutup hari Sabtu katanya..
Die nak sambungkan dekat bahagian Ibu & Anak aku cakap tak pe..
Berwasap dengan adik aku..
Teringat nak tanya KK Kuala Pilah..
Call KK Kuala Pilah..
Sama jugak bahagian pendaftaran yang angkat..
Tapi die sambungkan dekat bahagian Ibu & Anak..
Sekali die bagi tau klinik memang tutup hari Sabtu..
Tapi untuk Ibu & Anak ada nurse yang on call hari Sabtu..
Ok baru tau..

So aku pun call la balik KK Juasseh..
Dekat sini pun ada nurse on call..
Die bagi tau yang die available 830-930..
Janji nak jumpa pukul 830..
Lepas tu die nak keluar pegi melawat..
Aku sampai dalam pukul 830..
Memang die tengah tunggu aku..
Buat urine test, check BP, perut lepas tu timbang dah settle..
Kejap gila..
Sebelum pukul 9 dah settle kot..
Lepas aku balik die pun keluar nak pegi melawat..
Sebenarnya kalau aku tak datang, die bole je datang ke rumah..
Tapi aku pilih untuk datang je..
Dekat klinik senang sikit kan..

Balik tu pegi Sarapan..
Petang sikit aku, en.suami dekat Adik Ta keluar..
Pegi farmasi nak beli Iberet dengan disposable panty..
 Iberet Folic dekat Farmasi Alpro rm28.++..
Paling murah aku beli..
Lepas tu cari disposable panty..
Dekat sini habis stok..
Ada untuk lelaki je..
Pegi next farmasi die kata disposable panty untuk orang bersalin dah habis..
Ada yang biasa je..
Malas pulak aku nak tanya lagi..
Lepas tu pegi Watson..
Beli je disposable panty Watson yang size XL..
Kebetulan tengah ada promosi..
RM10 dapat 2 pack..
Ni untuk bawak pegi hospital..
Hari tu letak panty biasa je dalam beg nak bawak pegi hospital..
Tapi fikir balik bawak yang disposable je senang..

Dah settle terasa pulak nak makan cendol atau ABC..
Dah pukul 5 lebih masa ni..
Banyak dah tutup..
Last sekali ada jumpa orang jual burger jual ABC dalam cup..
Beli je la..
RM2 je satu cup..
Nampak macam biasa je..
Sekali balik tu rasa semua kata sedap..
Nak balik tu nampak Cendol Juasseh bukak pulak..
Pegi esok je la..

Ahad memang late morning..
Tak de plan pape..
Petang tu je keluar pegi cari cendol lagi..:)

 
Menu yang ada..


Pegi bertiga jugak..
Cendol jagung untuk aku, cendol pulut untuk en.suami, Adik Ta cendol kacang..
Order kuew teow goreng dengan laksa jugak..
Nak balik tu bungkus untuk orang dekat rumah..
Ok la cendol die..
Dekat sikit dengan rumah compare dengan cendol bus stand..

Balik tu saje bagi Adik Ta praktis kereta..
Hari tu die test JPJ untuk kereta..
Fail dekat bukit dengan jalan raya..
So saje bagi die praktis..

Malam semalam sebelum balik layan la GV kejap..
Tak dapat tengok dari awal sebab internet problem..
Masa ni en.suami tido..
10 lebih die baru bangun, mandi makan..

On the way balik tu bole pulak aku sakit perut..
Lagi dekat bahagian bawah..
Rasa macam period pain..
Tak pasal malam tadi pegi hospital 2 jam..
Masuk labour room..
Doc check CTG untuk monitor contraction, ada la mild contraction..
Kene seluk, ada bukaan sikit da..
Lepas tu doc bagi antobiotik sebab aku ada GBS..
Datang sebelum ni ada buat test - so die ada detect GBS..
Apa GBS tu? Nanti aku share..
Doc bagi option untuk duduk ward untuk die pantau atau nak balik..
Aku pilih balik je..
Sebab lepas tu rasa dah ok..
Pukul 4 jugak la sampai rumah..
Kesian en.suami..huhu..
 Lepas ni memang betul-betul sakit atau betul-betul turun tanda baru pegi..
 1st time maklumlah..kah kah..

Ok balik ni pun sempat la tengok barang-barang yang sampai..


Yang parcel besar tu bengkung..
Aku order online je..
Yang pack pos laju kecik tu Nursing bra..
Aku jumpa ada yang jual rm100 untuk 5 pcs termasuk pos..
Gamble je beli nasib baik saiz ok..
Tapi orang yang aku beli ni nice jugak la..
Sebab die dah bagi tau..
Kalau tak muat bole je pos dekat die balik..
Pos dekat die tu aku kene tanggung la..
Tapi die pos balik tu free..
Alhamdulillah saiz ok je..

Last sekali aku dapat voucher rm20..
Expired 2018 nanti..
Bole la guna beli apa-apa..

Hari ni sepatutnya ada check up dekat KK..
Tapi tadi call tak dapat datang..
en.suami pun sibuk..
Lagi pagi tadi sampai rumah pukul 4 pagi..
Kesian pulak die..

1 comment:

  1. Moga dipermudahkan segalanya ye...
    kiranya dh x lama la ni ye??
    dh ada mild construction tu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...