Monday, 7 November 2016

Last Weekend - Interview, KLCC, Putrajaya & Bagan Lalang..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Berehat kejap dari wedding review..
Dah kawen lama pun..
Cerita tak habis-habis..

Hari ni aku ada check up dekat KK..
Rasanya result tak de la teruk sangat..
Berat naik sikit, then hb agak rendah which is 10.8..
Tetibe kene datang check up macam setiap hari dalam minggu ni..
Kene datang 8hb, 10hb dengan 12hb..
Rajin betul nurse KK ni..
Dah la orang ramai, kereta pulak dah hantar balik kampung..
Stress pulak aku..
Nak je rasa stop check up dekat KK..
Continue dekat private je..
Sabar je la..

Ok cerita pasal pregnancy ni nanti la ye..
Banyak pulak cerita bertangguh..
Lepas tu nanti dah lupa..hihi..
Tak pelah sementara cuti ni boleh la layan..
Lagi kalau dah duduk kampung nanti..
Sebab dekat kampung ada internet free satu Malaysia..
Laju pun laju..

Ok kembali ke tajuk asal..
Nak cerita pasal aktiviti weekend lepas..
Weekend baru ni busy gak la..
Tak balik kampung pun..

Cerita weekend mula dari hari Jumaat..
Jumaat tu en.suami cuti..
Ada interview dekat KL..
Interview pukul 430-5 petang..
So decide cuti je la satu hari tu..
Dan keputusan tu memang tepat..

Dari awal masa dah confirm tarikh dan masa tu ada la study sikit-sikit..
Lagi lepas kene jawab soalan-soalan mencabar dalam application form tu..
Macam susah je ni..
Kene study ni..

So ada la cari bahan dan prepare sikit-sikit..
Tapi sebab kan en.suami sekarang ni pun macam sibuk sikit dekat fabricator..
Balik keje pun dalam pukul 8 lebih pukul 9 malam..
Balik dah lambat lepas tu dah penat..
Nak study pun macam tak de masa sangat..
So biar je la die rehat-rehat tengok tv ke dah sampai rumah tu..
Kadang-kadang balik rumah pun ada gak die bukak email ke settle kan hal keje..

So disebabkan die interview Jumaat petang..
Pagi tu dapat la die study sikit..
Lepas makan baru kitaorang keluar..

Mula-mula tak plan pun aku ikut sekali..
Tapi lepas makan tu fikir alang-alang dah pegi KL tu..
Lepas tu tak de plan pape..
Bole la pegi cari barang lepas tu..
Nak pegi cari seliper en.suami dengan nak usha breast pump sebenarnya..
Kalau sempat siap plan nak pegi Seremban lepas tu sebab ada sambutan Deepavali dekat kawasan rumah P.long..
Ada makan-makan..

Dalam pukul 2 jugak kot gerak..
Sekali nak masuk KL tu bole tahan lambat sebab dekat federal kereta slow..
Dekat jalan Tun Razak pun sama..
Ingatkan weekdays orang keje tak de la semak sangat..
Sekali bole tahan mencabar..

Lepas tu satu hal pulak nak mencari parking dekat LRT..
Biasanya kalau nak naik LRT kitaorang parking dekat stesyen Jelatek je kan..
Tapi disebabkan hari tu hari Jumaat..
Ada pasar malam dekat perking lot tu..
Kene pulak mencari stesyen lain..
Pegi dekat Dato Keramat parking full..
Pegi dekat Damai pun sama..
Yelah weekdays orang pegi keje kan..
Memang full la parking lot..
Sudah nya pusing balik pegi dekat Setiawangsa..
Nasib baik la ada parking..
Walaupun dekat tepi jalan..

Naik LRT sampai Dang Wangi..
Lepas tu naik monorail dekat Bukit Nenas ke Jln Raja Chulan..
Laju jugak la kene jalan masa ni nak tukar train tu..
Dalam pukul 4 sampai Jln Raja Chulan..
Sekali dah jalan jauh jugak dekat Jln Sultan Ismail tu bole pulak salah arah..Dem..huhu..
Kene patah balik..
Masa ni memang dah dekat pukul 4 setengah..
Memang kene jalan laju-laju nak kejar masa nak kene sampai dekat office company tu sebelum 4.30..
4.30 interview maksudnya interview start pukul 4.30 kan..
Bukan sampai tempat tu pukul 430..huhu..
Oh My..
Masa patah balik tu bole pulak hujan baru nak turun renyai-renyai..
Nasib baik aku ada bawak payung..
Dan nasib baik renyai-renyai..
Kalau lebat lagi ler..
Dan aku adalah wanita mengandung 36 minggu..
Nak kene jalan laju-laju..huhu..
Masa ni rasa bersalah pulak dekat en.suami..
Kalau die sorang je mesti die bole jalan laju-laju kan..
Ni tak kene tunggu aku..

Dah masuk jalan yang betul lega sikit..
Lagi lega bila dah nampak menara tu..
Masa ni dah 4.2+ entah..
Dah la kene tunggu trafik light nak melintas jalan pegi menara tu..
Aku masa ni suruh en.suami pegi dulu..
Sebab kalau nak naik dekat menara kan kene register semua dulu..
Tapi en.suami rilek je..
Jalan je la sama-sama..
Berpeluh-peluh masing-masing jalan laju-laju..
Masa ni memang tak fikir apa..
Jalan je la laju-laju nak kene sampai 430 kalau bole..
Sambil jalan laju-laju tu berdoa je la dalam hati semoga semua die permudahkan..
Yelah tak senang nak dapat peluang macam ni time ekonomi sekarang ni..
 Nak ada opening pun susah..

Ok kisahnya sempat la sampai pukul 430..
Register dekat bawah lepas tu naik atas..
Nasib baik senang je dah sampai menara tu..
Kebetulan masa sampai tu ada candidate lain tengah interview..
So kene tunggu dalam 10 minit..
Fuhh selamat..
Kalau interviewer dah tunggu..
Memang masak la..
Sementara en.suami interview tu aku tunggu la dekat sofa lobi..
Main henfon je la..
Sepatutnya 430 sampai 5 sessi die..
Tapi drag sampai 5 lebih jugak..
Insyaallah kalau ada rezeki dapat la..
Walaupun kadang-kadang malas nak letak harapan tinggi..
Tapi jauh dekat sudut hati tu memang menggunung-gunung harapan tu..huhu..

 Dah settle tu kitaorang pegi KLCC pulak..
Nak cari seliper untuk en.suami..
Dah lama gila seliper die putus..
Lepas tu gigih je la pakai seliper lama yang tapak dah haus..
Bila hujan, jalan dekat tempat licin kene jalan slow2..
Sampai la seliper tu pun putus..
Lepas tu pakai pulak seliper yang kecik..
Sampai kan kalau aku pakai seliper tu pun kaki aku bole sakit..
Memang kene beli seliper baru..
Masa ni pun banyak gak aku berjalan..
Sambil cari seliper sambil tu usha breast pump..
Tapi dekat mall biasanya ada jual Medela dengan Avent je la..
Riban-riban hokeh...

Sebelum cari seliper kitaorang pegi minum dulu..
Ponek berjalan tadi kan..


Pegi dekat food court Signature ke apa nama nya tu..
Jalan-jalan cari makanan ringan ternampak ada kiosk jual ni..
RM 5.5 untuk saiz large dekat Cafe Milano..
Murah compare dengan yang dah tutup dekat RASA tu..
Wafer pun rangup, dan boleh pilih ais krim..
Ok la dengan harga tu..
En.suami beli kebab..
Tapi rasa kurang mantap..
Harga rm9 tapi daging hancur rasa kari je..
Lepas tu harap banyak kobis je..

Sebut pasal kebab ni..
Teringat tortila wrap yang sedap dekat Kenny Rogers..
Tapi hari tu aku pegi Kenny Rogers belek-belek menu dekat depan tu tak de pulak lagi menu tu..
Ada lagi ke tak jual ke ha?..
 Kebab dekat Auliah pun sedap..Windu....

Lepas minum kitaorang pun pegi la mencari seliper..
Kalau nak cari barang memang tak kan settle cepat..
Masuk keluar kedai..
Turun naik berapa tingkat..
End up dapat la seliper dekat Havaianas..

 Tu pun dah settle pukul berapa..
Tak sempat dah nak pegi usha breast pump dekat Wangsa Maju dengan pegi Seremban..
So singgah makan dekat Setiawangsa je.
Makan ayam penyet rm7 sepinggan..
Tapi sambal die not bad jugak..

Sabtu tak de aktiviti pun..
En.suami pegi fabricator kejap hari Sabtu..
Bos die mintak datang kejap sebab die cuti hari Jumaat tu kan..
Lagi pun ada dekat KL je..
Tak pegi mana-mana pun..
Petang dalam pukul 5 die sampai rumah..
Lepas tu melepak dekat rumah je..
Menonton Shin Chan dengan Doraemom..
Lepas maghrib turun pegi makan..
Malam tu menonton movie - A thousand words..

Ahad pulak was a busy day..
Sarapan dan lunch dekat rumah..
Lepas tu rotong royong kemas rumah..
Basuh toilet, basuh baju, lipat baju, sapu & mop rumah..
Jarang weekend ada dekat rumah..
Biasa balik kampung kan..
So sesekali ada dekat kampung ni boleh la kemas rumah..
Walaupun rumah kecik je..
Tapi tetap kene ada effort nak kemas..huhu..

Malam semalam ada dinner dengan Apis dengan Hawa..
Dinner sempena Hawa nak kahwin..
Ke ikan bakar la kita..
Tak de dah buat bbq..
Apis pun dengan sibuk keje, study, bisnes gym, ada anak kecik lagi..
Aku pulak dengan macam ni..
Pegi makan orang masak je la..

Keluar rumah dalam pukul 5 lebih..
On the way tu kitaorang singgah dekat Putrajaya kejap..
Singgah usha pump dekat Pump on the Go..
Sampai pun dah pukul 630..
Kedai tutup pukul 7..
Tapi sempat la tengok-tengok apa yang ada..
SA sangat nice dan membantu..
Aku tak decide lagi nak beli yang mana..
In case terbersalin pun, kene beli masa pantang en.suami dah boleh tolong belikan..

Kalau nak beli nursing bra pun dekat sini murah..
Yang biasa rm25/pc..
Yang Autumnz rm29/pc..
Jauh lagi murah dari masa aku tengok dekat kedai pakain ibu mengandung dekat Mid dan masa aku beli dekat Emipre..
Aku pernah tengok dekat baby Manjaku pun rm3+/pc tak silap..
So kalau nak beli nursing bra bole la consider sini..
Dekat online mungkin murah..
Tapi tak bole nak cuba..
Saiz kene agak-agak je..
Kalau dekat kedai bole cuba, beli saiz yang sesuai..

Dah settle kitaorang gerak ke Bagan Lalang..
Janji lepas maghrib pukul 8..
Dah sampai Sepang WA yang lain, Hawa bole pulak baru gerak dari Balakong..
Kebetulan en.suami nak basuh kereta..
Usha-usha tepi jalan ternampak ada car wash yang bukak lagi..
Elok letak kereta bole pulak Apis bagi tau die dah sampai..
Alamak..huhu..

Mungkin sebab dah malam, kereta en.suami last sekali..
Dieorang pun mungkin dah penat..
Slow gila dieorang buat..
Ke dekat sini memang slow..
Pukul 9 baru siap..
Kesian Apis satu family tunggu lama..
Nasib baik anak die tak meragam..

Tak lama lepas aku sampai Hawa pun sampai..
Total 6 orang..
Order ikan siakap bakar, ikan kerapu masak 3 rasa, sotong goreng tepung, dengan butter prawn..
Ikan siakap bakar dengan sotong goreng tepung ok la..
Tapi ikan siakap 3 rasa dengan butter prawn tak berapa mantap pun..
Total semua rm135..
Murah la pada aku makan 6 orang..

Lepas makan borak-borak kejap..
Dekat pukul 12 baru gerak balik..

Itu la kisah weekend..
Weekend ni nak balik kampung..
Setiap kali fikir pasal check up ni stress je rasa..Sabar je tau..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...