Wednesday, 10 August 2016

Syawal 2016..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Dah cerita pasal Ramadhan..
Meh la kita cerita pasal Syawal pulak..
Sama macam Ramadhan, Syawal ni pun agak special sebab 1st time as husband and wife and pregnant..
Lebih special nya sebab as husband and wife la..
Pasal pregnant tu tak sangat pun sebenarnya..

Ok Syawal tahun ni kitaorang cuti seminggu macam tu..
Balik kampung hari Ahad petang lepas aku keje sampai hari Isnin minggu depan tu..
Dua weekend sebelum raya aku kene keje Sabtu Ahad..
Tapi hari Ahad balik awal..
Balik dalam pukul 3..

Untuk persiapan raya tahun ni memang sempoi je..
Sebab nya tak sempat sangat..
Dan malas nak pegi jauh-jauh..
Kalau dulu kitaorang suka pegi area KL..
Lagi sebab aku keje hari Sabtu Ahad kan..
Cuti hari Isnin je..
En.suami pulak cuti hari Sabtu Ahad..

Untuk raya kali ni en.suami cuma beli sehelai kemeja je..
Tu pun sebab masa jalan-jalan jumpa yang ok..
Lepas tu bole pakai pegi keje sekali..
Tak de lah baju raya sangat pun..hehe..
Untuk baju melayu en.suami pakai baju melayu masa kenduri abang die kahwin tahun lepas je..

Then en.suami ada belikan sandal untuk ayah die..
Dan aku ada belikan hand bag untuk mak..

Untuk baju kurung aku pulak..
Memang beli last minit..
Sebabnya masa mula-mula tu ada survey sikit..
Sekali masa 2nd time datang nak beli rasa macam tak berbaloi pulak dengan harga..
Ada text Salikin, tapi dah hujung Ramadhan masa tu..
Baju banyak dah habis..
Lagi pun jauh nak pegi Ampang Park..

Hari Ahad last day lepas keje sebelum balik kampung kitaorang singgah kejap SACC Mall..
Last minit sangat..
Berpusing la satu SACC tu cari..
Aku memang tak nak beli yang beratus-ratus ringgit..
Design semua tempat lebih kurang sama tapi harga bukan main lagi..
Tahun ni aku tengok banyak kebarung dengan batik, atau kurung kedah dengan batik..
Kain batik tu ada yang jual sampai 2 3 ratus sehelai..
Baju kebarung pun satu set sampai 3 4 ratus..
Dah la banyak design yang sama..
Material mungkin la berbeza..
Kalau ada baju kurung yang aku nak pun saiz dah tak de..
Maklumlah tahun ni tak bole pakai saiz S da..
Saiz M pulak cepat habis..
Akhirnya aku beli sepasang baju kurung rm70 je..
Ada jugak pegi usha dekat Anggerik Mall lepas tu..
Mana tau terbekenan untuk 2nd pcs pulak..
Tapi nan hado..hehe..

Sebelum raya..
Tak silap dua hari sebelum raya..
Sempat bawak adik-adik pegi facial..
Pegi dengan Adik Ta dengan Jo..
Zack tak dapat pegi sebab die balik lambat..
Balik dari facial tu terus amik Zack dekat Terminal 1..
Hari tu buka puasa dekat rumah P.Long..
Sempat la tengok P.Long yang baru lepas accident..
Die terlelap masa bawak kereta..
Dah nak masuk simpang rumah die pun..
Dah takdir kan..
Kereta die teruk jugak..
Claim as total lost..
So claim insurans..
Tengah tunggu kereta baru..
Alhamdulillah P.Long ok je..
Cuma sakit dada sebab air bag, ada melecur dekat tangan sikit dengan luka-luka kecik..

So suami isteri tak sedondon la di pagi raya..hehe..
En.suami punya baju melayu warna kelabu..
Baju kurung aku warna pink..
Masa pakai baju melayu en.suami pakai capal masa kawin hari tu..
Aku pulak pakai kasut songket warna maroon masa hari tu jugak..
Haaa tak pasal bole recycle balik kan..hehe..
Berbaloi-baloi beli..
Kasut aku custom masa buat baju dengan Salikin..
Capal en.suami ready made ada dekat kedai..
Salikin bagi je terus as a gift..hehe..

Awal tu balik rumah mertua dulu..
Petang sehari sebelum raya baru balik rumah aku..
Sebab 1st raya dekat rumah aku..
Malam raya tu bertakbir la ramai-ramai..

Pagi raya lepas sembahyang raya bergambar dulu..
Lepas tu pegi jalan-jalan rumah saudara mara..
Disebabkan baju limited..
Ada aku pinjam jubah adik aku..hehe..
Sebab tak muat dekat perut..

Raya ke 3 dah balik ke rumah mertua..
Masa ni semua baru nak balik..
Ipar dari Kedah dengan Kelantan..
Seminggu ni sebenarnya banyak masa dekat rumah mertua..
Walaupun 1st raya dekat rumah aku..
Pandai trick en.suami kan..hehe..
Tapi disebabkan rumah dekat je..
In between ada yang balik rumah aku kejap..
Ada pegi rumah kawan-kawan..
Tapi tak banyak macam sebelum ni pun..

Raya ni aku dah 4 bulan tak silap..
Tapi perut tak perasan sangat pun..
Ramai kata perut kecik je..
Masa raya ke 3 tak silap ada pegi scan baby..
Memang dah plan nak scan masa minggu cuti raya..
Nak tengok baby ok ke tak..
So far ok je..
Nothing to worry..
Baby dalam 300g masa ni..
Scan 2D dekat klinik biasa je..
Sebab masa raya ni banyak tempat tak boleh scan..
Sebab nya klinik buka..
Tapi doc ramai yang cuti lagi..

Tu je lah cerita Syawal untuk tahun ni..
Kalau dulu dengan family je..
Sekarang ni dah ada 2 family..
Sekarang pagi raya kene salam cium tangan suami minta maaf..hehe..
Nanti kalau rajin aku share pasal pregnancy pula..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...