Saturday, 6 August 2016

Ramadhan 2016..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Sekarang ni free sikit..
So bole la update blog sikit..
Meh la mengabadikan kenangan Ramadhan tahun ni dekat sini..

Sebenarnya Ramadhan tahun ni memang sangat berbeza berbanding dengan Ramadhan sebelum ni..
Ramadhan pertama sebagai seorang isteri dan Ramadhan pertama sebagai ibu mengandung..:)
Totally pengalaman baru untuk aku untuk dua situasi ni..

Ok cerita pasal Ramadhan sebagai isteri dulu..
Seingat aku 1st puasa kitaorang tu kitaorang buka puasa dekat rumah family en.suami dulu..
2nd day dapat buka puasa dekat rumah family aku pulak..
Nasib baik awal-awal kitaorang dah dapat buka puasa dengan family masing-masing..
Sebab weekend lepas-lepas tu macam busy sikit..

Aku pulak sekarang ni dekat tempat keje baru..
Sejak Mei..
Dekat area Subang Jaya, 10-15 minit je macam tu dari rumah..
Waktu bekerja ialah 830-630..
Tapi masa bulan puasa aku mintak keluar awal..
Pukul 6 keluar..
Sebab takut jem, so tak sempat nak sampai rumah sebelum buka..
Lagi pun bulan puasa ni tak de keluar pegi makan kan..
Nasib baik yang lain semua chinese..
So tak de masalah nak balik awal..
Bazar pun depan tempat keje je..

Lepas tu waktu bulan puasa ni bole pulak ada drama sikit..
Tak silap aku masa ni buka puasa dekat rumah P.Long..
Lepas tu balik Kuala Pilah..
Disebabkan kurang sabar en.suami..
Kitaorang ada accident sikit masa on the way nak balik kampung..
Dah sampai pekan Kuala Pilah pun..
Tak jauh lagi nak sampai rumah..
Sekali kene minor accident..
Redha je la..
Teguran dari Tuhan..
Peringatan buat kitaorang jugak especially en.suami..
Tak pasal kene hantar kereta dekat bengkel untuk beberapa hari..
Lepas tu kene keluar duit lagi..

Tapi ada hikmah jugak..
Tak pasal tau tempat buka puasa yang best dekat Seremban untuk buffet Ramadhan..
Masak nak amik kereta lepas dah siap..
Ajak P.Long buka puasa sekali..
P.Long recommend buka puasa dekat Spanish Villa..
Confirm then P.Long yang booking kan..

Pegi 5 orang..
RM39/pack..
Tak de GST tak silap..
Makanan, rasa, tempat dan harga memang terbaik..
Pilihan makanan sangat banyak..
Tak sempat rasa semua..
Lauk dengan kueh citarasa kampung sangat..
Rasa pun terbaik..
http://ruangdamai10.blogspot.my/
Tahun depan bole la pegi lagi..

Sepanjang puasa ni rasanya aku tak de pun masak untuk buka puasa..huhu..
Kesian en.suami..
Nasib baik la bazar depan tempat keje..
So setiap hari beli dekat bazar..
Walaupun rasa makanan die biasa-biasa je..
Tak pun buka dekat luar..
Memang tak sempat nak masak..
Sampai rumah pun dah pukul berapa..
Weekend pulak kalau tak buka dekat luar..
Kitaorang balik kampung..

Cerita pasal sahur pulak..
Awal-awal tu adalah kitaorang sahur makan makanan berat..
Aku pun ada la sekali 2 masak..
Tapi lepas tu tak de masak pun..
Sebab en.suami nak makan makanan simple-simple je..
Sahur roti, buah ke..

Cerita pasal pengalaman pertama mengandung waktu Ramadhan pulak..
Awal-awal tu aku macam risau jugak nak puasa..
Sebab awal-awal mengandung aku ada masalah angin..
Bila lambat makan rasa lemau gila..
Lepas tu perut sebu..
Memang tak sedap badan..
Lepas je makan ok..
So nurse nasihatkan makan dalam kuantiti yang sikit tapi kerap..
Of course aku elakkan makan benda yang membuatkan aku ada masalah ni..
Seingat aku, aku elakkan makan kobis, taugeh, timun, kangkung..
Sampai sekarang pun tak makan..
Trauma kot..hahaha..

Lepas tu pulak aku ada terbaca yang pasal pengalaman orang yang mengandung berpuasa masa trimester..
Masa tu die pregnant 14 minggu tak silap..
Die puasa ok je..
Tapi gugur lepas Ramadhan..
Waktu dah raya..
Risau jugak la..
Tapi masa tanya nurse die kata tu semua bergantung pada individu..
Jawapan selamat sangat nurse tu kan..hehe..
Tak nak amik risiko..
Buat nya kata bole je puasa, sekali jadi pape dekat kandungan..
Die pulak yang dipersalahkan..

Banyak kali jugak tanya en.suami pasal puasa ni..
Lagi bila rasa lemau..
Takut tak larat ke apa kan..
Dengan panas nya cuaca sekarang..
Keje pulak indoor dan outdoor..
Selalu doa supaya bole berpuasa..
Kalau tak lagi banyak nak ganti..
Ni peluang nak puasa full..:)
So aku cuba je puasa..

Untuk 1st day tu aku dekat rumah mertua..
Bangun sahur makan nasi..
Minum air dan makan kurma sebelum sahur habis..
Tak silap lepas sahur sambung tidur..
Bangun tu rasa ok je..
Even dah petang pun rasa ok je..
Macam puasa normal..
Perut pun ok..
Tekak pun tak de lah dahaga sangat..
Tapi tak banyak buat keje sangat la..
Melepek depan tv..
Petang ada pegi bazar dengan en.suami..
Alhamdulillah hari pertama berjaya dengan cemerlang..:)
So badan sendiri boleh berpuasa..
Berdoa kandungan pun baik-baik je..
Ada tanya ex-officemate yang mengandung last year masa bulan puasa pun die kata ok je nak puasa..
Die ada 3 orang anak, dan 3 kali pengalaman mengandung masa 1st trimester dalam bulan puasa..
So die bagitau, kalau larat nak puasa ok je puasa..
Cuma jangan skip sahur..
Alhamdulillah tahun ni dapat puasa penuh..
Masa keje pun ok je..

Cuma masa check up berat berkurang la..
Tapi nurse tak bising pun..
Die boleh agak aku puasa kot..
Dan disebabkan sebelum puasa masa check up HB aku low..
Kene makan iron, vit-c, vit b dengan acid folic yang KK provide..
Aku tak de amik apa-apa supplement pun..
Penat sikit la puasa dengan cuaca panas, malam kene bangun banyak kali..
Pengalaman baru..:)
Masa cuti raya seminggu, sempat la pegi scan nak tengok baby ok ke tak..
Alhamdulillah semua ok je..
Dr pun kata tak de masalah pun puasa tu..

Semoga berjumpa lagi..
Ni pun 2 hari nak siapkan entri ni..huhu..

2 comments:

  1. betul tu.. masa puasa kita hamil agak penat sikit.. take care ye.. in shaa Allah semuanya dipermudahkan ☺️☺️👍👍

    ReplyDelete
  2. kite masa awal peknen dulu pon banyak angin dalam badan...bulan puasa pulak lebih banyak berbuka kat rumah mak daripada masak sendiri..hehehehe sebab rumah mak dekat..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...