Monday, 15 August 2016

Pengalaman Mengandung - Pakaian Mengandung..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Sambung cerita pasal pengalaman mengandung..
Sementara tunggu en.suami balik ni bole la update blog..
Kalau bertangguh nanti entah takut lupa je..

Entri pasal kawen terbengkalai je dalam draft..
Kalau rajin nanti aku continue..
Malas nak continue sebab banyak gambar..

Ok berbalik pada pengalaman mengandung..
Aku nak abadikan pasal beberapa perkara sebagai kenangan..

Pakaian..

Untuk pakaian masa mengandung ni of course la kene beli pakaian baru..
Pakaian sebelum ni memang tak muat la..
Terutama sekali seluar..
Pinggang seluar cepat je tak muat..
Lagi pun elok la beli pakaian baru yang sesuai supaya tak memudaratkan kandungan..
 Masa bukak buku pink dekat KK dulu memang kene sound la dengan nurse masa die check perut..
Bila die tengok jeans berkesan dekat perut..
Memang kene bebel la..
Seluar ketat, nanti kalau gugur ke apa la..
Ok baiklah..
Lagi pun memang tak selesa pakai seluar yang dah ketat sebab rasa memang tak selesa, macam senak je menekan perut..

Maka marilah pegi pakaian yang sesuai..
Untuk pakaian yang sesuai dengan mengandung ni aku beli seluar jeans je..
Beli seluar jeans sebab senang nak pakai pegi keje dan keluar jalan-jalan..
Tempat keje aku sekarang ni memang sesuai pakai seluar..
Walaupun boss aku risau je tengok aku jeans..
But dun worry bos..
I pakai jeans untuk wanita mengandung..:)

1st time aku beli seluar jeans dekat Mid Valley..
Dekat Mother Club..
Beli sehelai je masa ni..
Mentang-mentang la perut tak besar sangat masa ni..
Bole pakai seluar biasa lagi..
Walaupun masa tu ada offer 50%..
Sekali memang perlu..
Rugi tak beli dua helai ke..
Dah la SA tu kata seluar jeans cepat habis..huhu..



Dekat Mother Club ni aku beli seluar jeans yang macam ni..
Bahagian atas die bersambung terus dengan jeans die..
Getah dekat pinggang die bole adjust..
So kalau perut tak besar sangat lama la bole pakai..
Harga asal rm17+.++ tak silap..
Tapi masa ni ada offer dapat la rm8+.++ tak silap..



Dekat sini la bole adjust..
Adjust kiri kanan..
Sebelah untuk adjust depan, sebelah lagi untuk adjust belakang..
Jeans die lembut dan tak tebal sangat..
So far selesa je pakai..

Masa pegi Mid Valley ni memang susah nak cari seluar jeans..
Boleh kata semua kedai untuk pakaian mengandung kitaorang masuk..
Sampai la ke The Garden, Robinson, Jusco..
Tapi memang tak banyak kedai jual pakaian mengandung terutamanya seluar jeans..

Disebabkan seluar ada sehelai je..
Tiap hari nak pegi keje dengan keluar aku memang prefer pakai jeans..
So marilah beli sehelai lagi..
Kali ni kitaorang pegi dekat Empire Subang pulak..
Aku ada baca blogger ni share..

Masa ni bulan puasa tak silap..
So end up beli sehelai lagi jeans dekat 9 Months..

Pattern jeans kali ni lain sikit..
Kali ni beli cutting skinny..
Tengah mengandung pun still nak pakai skinny kan..hahaha..
Selagi boleh sarung kita sarung je la kan..




Untuk jeans yang ni kain die tebal sikit..
Bahagian yang bole adjust die dekat kain jeans tu..
So bole attach dekat badan..
Bahagian kain die yang lembut tu kadang-kadang buat aku tak berapa selesa..
Sebab asyik turun ke pinggang je..
Mungkin sebab perut tak besar sangat kot..
Tapi aku suka dan selesa je pakai seluar ni..
Seluar ni rm18+.++ tak silap..
Pun ada ajdustable die kiri dan kanan kan..

Selain daripada seluar, aku ada beli bra jugak dekat 9 Months ni..
Masa dekat Mother Club tu ada jugak jual..
Tapi tak de padding dekat dalam..
Padding die kene beli asing dekat luar..
Lagi pun rasa tak perlu lagi..
Tapi lepas tu rasa perlu..
Masa nurse dekat KK bising pakai jeans..
Die pun bising pasal bra..
Suruh pakai bra yang sesuai..
Lagi pun saiz breast akan bertambah masa mengandung..
Kalau pakai yang biasa, ada beli mungkin tak selesa..
Kalau ikutkan SA dekat Mother Club, biasanya akan bertambah satu saiz..

Alang-alang dah pegi 9 Months tengok ada bra aku pun tengok-tengok la..
Dekat sini jual sekali ada padding..
So aku beli la sehelai..
 Bra ni nursing friendly jugak..
So dah deliver nanti Insyaallah bole pakai jugak..

Untuk jeans dengan bra ni aku rasa berbaloi je beli..
Kain dan saiz die selesa je pakai..
Untuk jeans biasanya SA tu suruh beli yang besar sikit..
Kalau ada rezeki bole pakai sampai 9 bulan..
Walaupun masa dekat kedai tu nampak lagi ok je pakai saiz yang kecik..
Tapi jauh lagi perjalanan nak ke 9 bulan kan..
So sila la dengar nasihat dieorang kalau tak nak kene beli banyak-banyak..

Sama la dengan bra..
Aku pilih yang bole pakai untuk kancing paling kecik..
In case badan naik pun ada 2 kancing lagi..
In term of harga pulak..
Semalam aku tengok nursing bra brand Autumz dekat Manjaku tu macam lagi mura je..
Masa aku beli ni atas rm5+.++
Tapi dekat Manjaku dalam rm3+.++ dah dapat tak silap..

Untuk baju pulak setakat ni aku tak de beli lagi..
Pakai je t-shirt yang ada..
Nasib baik la keje ada banyak t-shirt lepas tu bole amik je..
Untuk pakai jalan pulak ada lagi t-shirt yang muat..
Cuma nampak la perut macam mengandung..
Kadang-kadang aku pakai je baju en.suami..hehe..

Aku malas nak beli baju sebab nya baju mengandung banyak yang macam blouse..
Aku pulak bukan keje dekat ofis lagi kene pakai pakaian casual..
Tu rasa malas nak beli..
Kalau ada jual t-shirt pun jenis yang macam baby-t..
Memang untuk tunjuk perut SA tu kata..
Malas aku..

Setakat ni aku tak de beli dress atau jubah..
Hari tu masa raya beli baju kurung je..
Lepas tu pinjam jubah Zack..
Ada jugak plan nak beli dress casual..
Nanti la kalau ada jalan-jalan bole la tengok-tengok..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...