Friday, 15 April 2016

Wedding Review - Baju Risepsi/Sanding..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Kali ni aku nak share pasal baju risepsi..
Untuk baju risepsi ni aku rasa agak mudah..
Bila fikir tema untuk majlis kahwin aku rasa nak buat tema tradisional..
Walaupun sekarang ni banyak tema garden, moden segala..
So more to pilih warna je..
Tapi aku rasa aku nak buat tema tradisional..
Lagi aku ni orang Negeri Sembilan..
Bila pilih tema tradisional, macam dah bole imagine nak pakai baju apa, pelamin macam mana, dan lain-lain..
So pilihan aku lebih specific..
Tak payah nak tengok banyak dah..
Lagi pun aku rasa orang macam tak ramai sangat je pilih tema ni..
So lagi ok..hehe..

Bila sebut baju tradisional, memang aku dah terfikir Salikin Sidek..
So nak pilih sape yang buat baju pun senang kan..
Macam aku cakap..
Aku dah narrow down kan scope aku..
Senang keje..
Kalau pilih moden jenuh nak fikir design dress la, color la, detail la..

Salikin Sidek ramai yang kenal die memang expert buat baju tradisional kan..
Ayah pun ada beli buku die..
So dah ada jugak la tengok hasil-hasil die macam mana..
Macam aku kata, kitaorang tak de la rajin nak google sana sini..
Nak selak majalah pengantin ke apa..

Kitaorang jumpa Salikin dari sebelum tunang lagi..
Boleh baca dekat SINI..
Bila dah tunang, malas nak fikir banyak, malas nak cari lagi..
En.suami pun ok dengan pilihan ni..
Maka memang proceed je la untuk baju risepsi dengan Salikin..

Disebabkan masa jumpa 1st time tu dah tau sikit-sikit..
So senang sikit la aku..
Kitaorang amik pakej buat baju baru dengan Salikin..

Disebabkan nak buat baju baru so aku booked awal sikit la..
So ada masa nak untuk die dan aku..
Tak de la rushing..

Masa nak confirmkan booking aku call butik..
Bercakap dengan staff die..
Salikin dekat luar negara masa ni..
Staff die very nice..
So staff die bagi tau bila die balik, pape discuss dengan Salikin senang..

Bila Salikin dah balik aku call die..
Confirmkan booking buat baju songket lelaki dengan perempuan, veil, aksesori dan make up sekali..
So datang butik terus bayar deposit dan pilih kain tak silap..
Masa ni aku datang sorang je..


 Pilih warna yang klasik..
Dan paling penting sesuai dengan aku dan en.bf..
Kitaorang banyak bergantung dekat Salikin..
Die memang sangat membantu..
Sebab die lagi berpengalaman jadi dari segi pemilihan warna, cutting ke apa..
Lagi kulit aku cerah sikit, en.suami agak gelap..

Bila dekat butik tu tengok macam-macam kain..
Memang cantik-cantik..
Tapi die recommend color ni..
Kalau biru ke purple nampak lebam dalam gambar katanya..hehe..

So kain yang bunga ros tu adalah untuk aku, yang sebelah kiri tu untuk en.suami..
Masa die recommend memang aku suka sangat..

2nd visit adalah dengan en.suami..
Settle kan sebelum en.suami nak pegi keje dekat luar..
Masa ni confirmkan design baju, amik ukuran aku dengan en.suami, pilih tanjak, pilih capal, confirmkan design kasut dan ukuran..
Lama jugak la masa ni..
Lepas tu discuss dengan Salikin bila masa yang sesuai untuk fitting berdasarkan tarikh majlis kitaorang..

Next visit adalah masa fitting baju..
Once dah bagi tau tarikh untuk fitting, confirmkan dengan wasap ke..
Datang je semua dah ready..
In between tu aku tak de pun tanya ke apa..
Mintak gambar ke apa..
 
Cuma masa nak datang fitting tu aku adalah minta gambar..
Dapat gambar teaser je..


Surprise katanya..hehe..
Dan inilah hasil die..
Memang memuaskan hati kitaorang..


Aku yang tengah fitting baju..
Salikin tengok ada gelembung-gelebung dekat belakang sebab ketat dekat pinggang..
So kene adjust sikit..

 

Baju en.suami..



Front view..


Songket klasik untuk aku dan en.suami..
Masa mula-mula tengok baju ni pun memang suka sangat..
Aku mintak nak buat kebaya labuh sebenarnya..
Tapi masa 2nd visit die ada ternampak gambar ni butik die..
Aku cuma cakap aku suka je..


Ada lace dekat hujung tu kan..
Gambar yang berdiri tu..

Dan die buat kan baju yang sangat nice untuk aku..
Ada lace dekat lengan, dekat hujung..
Sesuai dengan veil..
Masa ni test dengan capal dan kasut sekali..
Die suruh aku duduk atas kerusi masa fitting..

Masa fitting ni pun memang dah ok..
Cuma lengan baju luar en.suami agak pendek dan baju aku dekat pinggang agak ketat..
Bila terlebih ketat dari sepatutnya..
So macam ada gelembung dekat belakang bahagian atas..
Nak betulkan tu je..
Lagi satu kain agak besar..

Masa ni kain tu pun agak panjang..
Sebab masa ni tak cakap pun nak amik terus baju ni..
Mungkin Salikin tak nak potong ikut saiz aku betul kalau ada orang nak guna nanti..
Mana tau orang tu lagi tinggi ke..
So die nak buat saiz yang variasi..
Mungkin pada pendapat aku la..

 Settle sessi fitting ni..
Tiba-tiba macam tak sedap hati aku rasa baju tu macam labuh je..
Wasap Salikin dan die yakin kan baju ni memang ok..
Kebaya labuh/kebaya panjang punya design..

 Aku amik baju ni seminggu sebelum majlis..
Weekend last dekat KL..
Kebetulan masa aku datang tu Salikin tak de dekat butik..
Anak die admitted dekat Gleneagles.
Baju en.suami memang ok je..
Aku cuba balik baju aku..
Tapi macam ada yang tak kene..
Kalut jugak la dengan staff die masa tu..hehe..
Cakap on the phone je dengan Salikin..
Sekali tengah cuba-cuba tiba-tiba Salikin sampai..
Lagi senang la aku nak deal..
Die bagi tau apa yang patut kene alter..
Lepas tu aku bagi tau nak amik baju ni terus..
Mintak die potong je kain ikut saiz aku..
So bawak balik baju en.suami, baju aku tukang mekap tu bawakkan nanti masa majlis..
Gamble je la..

Alhamdulillah masa majlis tu baju tu memang just nice dengan aku..
Aku dengan en.suami memang puas hati sangat dengan servis Salikin..
Highly recommended..
Die pun sangat nice, professional dan hasil die sangat memuaskan hati kitaorang..
Feedback memang positif la..
Orang pelamin, katering dengan photographer pun puji..:)

Apa yang aku suka baju ni..
Dan kenapa aku pilih pakaian ringkas je..
Sebab selesa sangat pakai sepanjang majlis..
Tak de lah ketak ke apa..
Nak jalan, nak duduk ke apa..
Memang selesa sangat..
Masa nak buat kasut pun walaupun masa cuba kasut lain tu 3inch..
Dan nampak lagi cantik..
Tapi aku pilih 2 1/2 inch je..
Sebab aku tau aku tak expert sangat pakai kasut tinggi..
Nanti banyak nak jalan sepanjang majlis, nak naik tangga pelamin semua..
So aku pilih yang aku selesa je berbanding nampak lagi cantik..
Kalau ikutkan lagi tinggi tu lagi cantik..
Dan ini jugak la sebab aku suka tempah..
Aku bole custom ikut sesuai aku..

Hasil die masa majlis nanti aku buat dekat entri lain la ek..
Suprise sikit kan..hahaha..

2 comments:

  1. cantikkkk...
    dh nampak sipi2 ... cantik orgnya

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...