Monday, 18 April 2016

Wedding Review - Baju Nikah Perempuan..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Ok sambung cerita untuk baju nikah perempuan..
Untuk baju nikah lelaki bole baca dekat SINI..

Untuk baju nikah perempuan ni ada drama sikit la..
Kalau hal kawen ni antara cabaran paling besar ialah untuk kekal dalam budget yang kita dah buat..
Kalau tak memang pegi kedai, nampak benda best sikit..
Walaupun lebih seratus dua ratus..
Lepas tu amik..
Tapi kalau dah semua benda lebih macam tu, semua lebih budget..
Memang lari la budget kan..

Rasanya aku pernah share sebelum ni..
Mula-mula sekali, plan aku nak buat baju nikah dengan sepupu aku je..
Nak pegi beli kain sama-sama lepas tu die buatkan baju..
Tapi tak jadi sebab susah nak match kan masa..
Die prefer pegi cari kain hari Isnin sampai Khamis..
Kitaorang pulak masa tu keje..
Weekend yang kitaorang free, die pulak sibuk nak mengandam..
So aku decide nak buat dekat KL je..

Dalam cerita baju nikah lelaki tu aku ada mentioned yang Salikin ada offer aku buat baju nikah dengan harga yang menarik kan..
Dan bila dah decide tak jadi nak buat baju nikah dekat sepupu aku, nak buat baju nikah dekat KL..
Aku pun mula nak men survey tempat nak buat baju nikah..

Ni la yang aku malas sebenarnya kalau pasal baju..
Sebab ada range yang besar..
Ramai orang yang bole buat baju kurung moden, dress ni..
Aku ni pulak malas nak fikir..
Reference aku adalah harga Salikin..
Kalau harga lebih kurang atau lebih..
Aku fikir baik aku buat dengan Salikin je..
Sebab aku dah dapat best price dekat die..
So kalau nak buat dekat orang lain harga mesti la jauh lagi murah dari Salikin..

Finally aku decide buat baju nikah dengan ABIM HASSAN.. 
Die ni muda lagi..
Harga die mengikut kriteria aku..
Full pakej je senang..
Kitaorang memang malas nak cari kain atau nak cari benda-benda lain tu..

Sebenarnya aku tau pasal Abim ni dari kawan aku..
Die pernah buat baju risepsi dengan Abim..
So aku ada la refer sikit-sikit dekat kawan aku ni kalau pape..

Aku amik baju mini kurung..
Harga termasuk material (kain, lace dan manik), veil dan shawl..
Kain die aku amik satin je..
Tak amik chiffon pun..
Satin tu nanti die akan terbalikkan untuk elakkan kilat..
Bagus jugak la trick die tu..

 Mula-mula sekali kitaorang jumpa dekat Starbucks, The Strand, Kota Damansara..
Die tunjukkan pakej yang die ada..
Lepas tu discuss sikit-sikit,tunjuk gambar baju en.suami..
Aku terus confirmkan..
Malas nak cari-cari lagi..
Die pulak memang bawak je measuring tape dengan buku die..
So ukur je dekat situ..
Untuk deposit perlukan 50% dari harga..
On the way nak balik malam tu aku terus bank in..
Dah settle senang..
 Pertengahan bulan 11 masa ni..

Bulan 12 tak silap die wasap aku die beli kain..
Suruh aku pilih..


Die wasap gambar 2 lace ni..
Kitaorang decide pilih yang belah kanan tu..
Lace die halus sikit..
Kain satin warna off white..
Shawl dengan manik die belikan kain chiffon..

1st time pegi butik die masa fitting..
Butik die dekat Kota Damansara, dekat area kedai gadget kedai Ustaz.. 

Biasa nya untuk pakaian aku akan amik satu hari yang sama untuk settle kan 2 2 baju nikah dengan risepsi..
Hari fitting dan collect hari yang sama..
Senang settle 1 benda sekali bila keluar tu..
Tak payah satu hari ni keluar fitting untuk baju ni..
Satu hari lagi untuk pegi tempat lain, baju lain..
Lagi pun tak lama sangat pun kalau setakat nak fitting atau collect..
Kitaorang pun bukan la fussy sangat..

 Untuk fitting tak silap aku amikweekend pertama bulan Jan..
Majlis aku weekend pertama bulan Feb kan..
At least fitting sebulan sebelum majlis..
In case ada apa-apa isu ada masa lagi nak settle kan..

Aku propose satu tarikh dekat dua-dua..
Salikin ok je..
Walaupun Abim reply die akan inform bila dah bole fitting..
Tapi aku nak tarikh..
Senang aku nak manage..
Kalau hanging ni susah..
 Tak de apa yang nak di pegang..

Disebabkan nak pegi 2 tempat kene la manage masa betul-betul..
Maklumlah dieorang ni time weeekend busy sikit kan..
Dan sila la punctual..
 Customer dan designer kene la sama-sama punctual..

Seminggu sebelum tarikh yang aku propose Abim wasap dah bole datang fitting..
Masa fitting baju senang je..
Nak tengok saiz ok..
Lepas tu baru die akan jahit manik..

Next pulak ialah masa collect..
Pun hari yang sama..
Dan aku kene settle kan banyak benda masa ni..
Sebab ni weekend last aku dekat KL..
Hari ni jugak nak balik kampung..
So memang tak de kompromi la dengan dieorang..
Aku dah inform tarikh nak amik baju..
Nak tak nak dieorang kene la siapkan semuanya..

Masa collect ni aku tak de pun cuba..
Memang amik baju terus balik je..

 
 Ini la baju nikah aku yang simple je..
Ada manik dekat hujung tangan, hujung baju dan kepala veil..

Sepupu aku yang make up kan aku kata warna baju ni cantik..
Kain die adalah potongan duyung..

Untuk baju nikah ni aku suka sebab tak ketat sangat..
Selesa la bila pakai masa duduk bersimpuh atas bantal, duduk atas kerusi..
Nak jalan-jalan, nak makan semua..
Keselesaan tu adalah penting..

Sepanjang buat baju nikah dengan Abim ni..
Mengikut nasihat kawan aku dan pengalaman aku..
Kene selalu contact dengan remind die tarikh..
Kene selalu tanya/follow up dengan die..
Nak make sure die commit tarikh..
Tapi die jenis yang cepat je reply..
Tak de lah senyap je..

Berbanding dengan Salikin..
Bila bagi tarikh, walaupun 2 2 senyap je..
Biasa sehari sebelum aku check balik..
Die ok je dan masa nak datang tu memang siap je..
So tak payah nak fikir banyak..

Satu perkara yang kurang menarik dengan baju nikah aku ni ialah pasal manik..
Masa nak majlis tu..
Sebelum mekap, aku dah keluarkan baju, veil, shawl atas katil..
Sekali sepupu aku perasan yang ada batu dekat veil yang tanggal..
Sebab die ada guna batu-batu yang guna gam tu..
Kene la adik aku ke sepupu aku tolong iron kan..
Bukan setakat batu-batu kecik, tapi tak silap aku ada je baju besar dari baju tak silap yang tertanggal jugak..
So kualiti die agak kurang la..

Masa nak amik baju ni pun aku banyak kali remind tarikh nak amik baju..
Sebab bila tanya manik dah siap ke lom die kata tak siap lagi..
Aku pun tak pasti lama ke tak die nak jahit manik..
Tak tau la sebab rushing ke die ada guna batu yang pakai gam je..
Dekat sini aku agak kurang puas hati la..

Yang lain-lain aku ok je..
Tak de masalah pun..
Keseluruhannya aku puas hati je dengan baju nikah aku ni dengan apa aku bayar..

Kepada sesiapa yang nak tengok hasil die..
Atau yang berminat nak gunakan perkhidmatan die bole la usha IG die..


 Kalau wasap die, die cepat je reply..

2 comments:

  1. cantiknya baju nikah.. tak sabar nak tengok hari bahagia itu..! 😘😘😘

    ReplyDelete
  2. cantik...
    nk tgk pngantin pakai boleh?? hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...