Tuesday, 16 February 2016

Wedding Review: Welcome Board..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Idea untuk welcome board ni aku tak ingat macam mana..
Tapi salah satunya sebab masa survey kad selalu tengok ada welcome board..
Tapi dari awal lagi memang dah plan nak mintak tolong adik aku je buat..
Tak de la nak tempah ke apa..
Rasa macam tak berminat je..
Dapat free bunting pun aku mintak tukar arrow sign je..

Bila deal dengan adik aku..
Harus la custom made painting..
Dah ada adik sekolah seni 5 tahun kan..
Amik seni visual pulak tu..
Painting painting ni memang forte die..
Aku tinggal beli barang je..
Yang best nye memang bole buat ikut tekak sendiri dan demand tanpa rasa bersalah..hahahaha..
Kebetulan pulak die baru lepas SPM..
Memang ada je dekat rumah..

Jimat pun jimat..
Modal beli kanvas dengan warna gold je..
Pilih warna gold sebab more to classic and traditional kan..
Tu pun sebab adik aku tak de warna gold..
Kalau tak lagi jimat..
Yang lain tu pakai warna yang die ada je..

Lagi pun ada peluang macam ni kan..
Guna la peluang baik-baik..
Kalau nak tempah painting semata untuk welcom board ni memang tak la..
Tak mampu kot..
Lagi pun aku pun ada plan lain untuk painting ni lepas majlis..

Masa awal-awal memang banyak idea..
Nak buat painting atas songket la..
Itu la ini la..
Tapi aku memang prefer lukisan pakai warna macam cat minyak..
Berbanding guna water color..
Sebab lagi menarik - lukisan nampak hidup dan ada tekstur..

Untuk welcome board ni aku beli kanvas..
Tu yang pegi beli dekat Art Friend tu..
Bole baca dekat SINI..
Sebab nak beli kanvas dan warna acrylic..
Untuk orang-orang seni ni Art Friend ni memang best la..
Banyak giler barang..
Tapi untuk orang yang bukan orang seni macam aku ni..
Susah ok..
Kanvas ada macam-macam size nak pilih..
Nak beli tu call adik aku dulu untuk confirmkan..
Takut salah beli..

Adik aku minta beli warna acrylic gold..
Lalu jumpa warna tu..
Aku terus tanya SA dekat situ..
Sebab memang tak reti..
Ada macam-macam size, macam-macam jenama dan jenis..
Untuk gold je ada rich gold, ada gold original la..
Tu pun nasib baik banyak yang sold..
Kalau tak lagi la..
Aku tawakal je amik..

Aku sampai malam tu kebetulan Luqman ajak kuar..
Plan nak pegi kopitiam..
Terus masing-masing angkut laptop, tab segala..
Beria je..hahaha..
So online nak cari idea..

Idea nak buat tema ikan, couple, burung, merak, bunga, kerawang la..
Macam-macam idea sampai pening kepala tak tau nak pilih yang mana..
Keep on tukar-tukar..
Selagi tak siap selagi tu la pening..
Idea berubah-ubah..
Sebab rasa semuanya menarik..huhu..
Finally masa dengan en.bf semua decide design..

Aku dah balik KL baru adik aki start buat..
Masa aku cuti New Year 4 hari tu memang tersandar dekat dinding je la kanvas tu..
Sibukkan benda entah apa-apa je kitaorang..

Selasa malam tetiba adik aku hantar sketch die dekat whatapp..
Suruh aku komen..

 1st sketch..

Suruh bagi gambar tegak..
Senang sikit nak agak..


Ok settle..
Mintak die betulkan imbangan burung tu dengan element lain..
Lepas tu mintak die kuruskan sikit burung tu..hehe..

Esok tu adik aku nak keluar..
Mintak tolong pos kan kad dan beli stamp pad untuk cop..
Rupenya motif utama die nak beli filler untuk painting ni..
Sampai je rumah die memang terus start buat..
Balik tu dalam pukul 4 petang die start buat..
Die keep on hantar hantar share progess..


Haaaa ni la flow yang die share dekat aku..
Yang gambar kiri bawah tu gambar die hantar malam hari yang sama beli filler..
Buat dari petang sampai malam..
Setiap kali die hantar memang hepi tengok hasil die..
Efek timbul-timbul tu sebab pakai filler tu la..

Die siapkan tulisan huruf tu beberapa hari sebelum majlis..
Lepas tu spray..


Hasil akhir welcome board ni..


2 kali guna welcome board ni..
Sekali masa majlis akad nikah..
Sekali lagi masa majlis risepsi..
Tu nanti aku share gambar ye..

Ada sape-sape yang berminat nak tempah painting ke?..
Personalise painting macam ni untuk apa-apa majlis..
Kalau ada boleh WA Hakim - 019-624 9980..

Ada je yang tempah painting potrait kahwin la..
Aku pun macam nak buat je..hihi..

Painting aku ni dekat kampung lagi..
Memang plan nak gantung dekat rumah nanti..
Masa buat pun dah fikir nak letak dekat mana nanti..hihi..
Kalau berhabuk ke tak de masalah..
Bole lap je..

2 comments:

  1. Replies
    1. Bole la die share bakat masa wedding kakak die..hehe..
      Kalau lya berminat bole la roger-roger jugak..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...