Monday, 30 November 2015

Wedding Preparation - Kad Kahwin & Nasi Lemak Cinta Sayang Seksyen 13..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


 Fuh hari ni dah Isnin..
Isnin yang lemau dekat office..
 Hujung minggu lepas aku rasa agak sibuk..
So rasa macam tak rehat sangat..
Tak rehat sangat pun tapi masih rilek lagi la..
Buat pape pun slow and steady lagi..
So meh la kita cerita benda-benda secara random..

Last week kitaorang dah finalize kan detail untuk kad kahwin..
Tengah tunggu kad siap je ni..
Insyaallah next balik kampung dah bole bawak balik kad..
Sebenarnya selagi kad tak siap aku malas nak cerita pasal kad lagi..
Tapi sebelum aku lupa..
Baik la aku tulis dekat sini momen-momen tu sebagai kenangan persediaan perkahwinan kitaorang..
Nanti boleh baca lagi..

Aku cerita kisah last week je la ye..
Kisah-kisah kad ni nanti la aku cerita details bila kad dah siap..
Kalau tak siap ni tak best lagi nak cerita..

Macam biasa kita akan discuss detail masa booking kad kan..
Tapi lepas tu ada ubah venue pulak.
Nasib baik la peta budak tu tak buat lagi..
Dah la kitaorang ni pengantin pemalas..
Orang lain beria lukis map elok-elok..
Kitaorang ni masa dekat kedai tu la lukis atas note pad kecik tu je..
Sabar je la kan..

Pendekkan cerita..
Petengahan bulan Nov kitaorang dapat la 1st draft..
Lepas tu duk edit-edit sampai 2 3 kali..
Sudahnya budak tu suruh kitaorang datang je kedai..
Ni semua map punya hal..
Lagi kad customize..
Edit depan-depan je senang budak tu kata..

Kalau weekend payah sikit la..
Sebab weekend selalunya dieorang akan entertain customer..
Tak buat design sangat..
Kitaorang pulak free weekend je..
Kalau weekdays jauh nak pegi Shah Alam..
Kedai tutup pukul 7..
Takut tak sempat..
Sekali masa call die kata tak pe..
Die ok je kala lambat..
Max sampai pukul 11 malam..

Hari Khamis janji nak jumpa..
Aku puasa hari ni..
Tapi bole pulak petang tu dah pukul 5 lebih period..
Memang tak de rezeki..
Dah la tak de duit dekat tangan..
So naik komuter pegi Stesyen Shah Alam..
Kebetulan en.bf ada keje dekat Kota Kemuning hari tu..
Aku sebelum pukul 6 setengah da sampai..
Die pukul 7 lebih sampai..
Dah 4 5 train lalu die tak sampai-sampai lagi..
Jem satu hal sebab hujan dengan orang balik keje..
Lepas tu die bantai sesat pusing-pusing dekat kawasan tu nak cari jalan nak pegi stesyen..
Aku ni sebab tak de duit dekat tangan memang kering la tunggu dekat stesyen tu..
Dah la bau waffle bukan main sedap lagi..

Die sampai kitaorang terus pegi kedai vendor kad tu..
Sempat beli milo setin sebelum discuss..
Alas perut dengan milo je la dulu..
Discuss detail lepas tu buat map..
Tak de la lama sangat pun buat bila buat sama-sama..
Lagi pun selagi tak print bole je nak ubah apa-apa lagi..
Customize kan..
Suka hati la nak buat macam mana pun..
Design macam mana pun..
Budak ni pun memang layan je..
Tak de la merungut, buat muka ke apa..

Sambil buat tu sambil borak..
Budak 2 orang ni lagi muda dari kitaorang..
Tetiba masuk bab kereta..
En.bf ni bukan bole..
Die bab permotoran ni memang kegemaran die..
Budak ni ada part time bisness hal cut..
Lagi la rancak dieorang ni..
9 lebih dekat pukul 10 kot dah settle..
Kitaorang dah settle tu malas nak fikir lagi..
Terus ok je..
Kan bakal pengantin pemalas..

Lepas tu kitaorang memang nak pegi makan pun..
Aku kan tak jadi puasa..
Minum milo je tadi..
Period pulak tu..
Memang lapar la..
Ajak la dieorang pegi makan sekali..
Dieorang rajin nak stay back layan kitaorang nak bagi cepat siap tu pun dah cukup baik..


Kredit gambar dari blog INI..

Ke Nasi Lemak Cinta Sayang la kitaorang..
Kitaorang follow je dieorang..
Memang tak reti sangat area Shah Alam ni..
So masing-masing layan nasi lemak..
Sedap jugak la nasi lemak dengan lauk die..

Dah melepak tu sampai 11 lebih pun masing-masing rancak bercerita..
Dari cerita motor, kereta sampai ke cerita mengarut..haha..
Bersembang macam dah kenal lama..
Lepas tu bersembang macam masing-masing tak keje esok tu..huhu..
Pukul 12 lebih ke pukul 1 sampai rumah.. 

Best jugak la macam ni..
Padahal pasal buat kad kahwin je tapi bole macam ni..
Selain dari happy dengan kad kitaorang..
Ada benda lain jugak yang kitaorang dapat dan buat kitaorang happy..
Ada kenangan yang best untun di kenang nanti..

Balik tu aku memang lemau la..
Lagi 1st day period kan..
Esok tu bangun kat keje blog pulak..
Ada la rezeki blog sikit..

Ingat nak cerita pasal gambar borang nikah, site visit dan Akad Nikah last week..
Tapi nanti la..
Nak tengok Gegar Vaganza..:)

Thursday, 26 November 2015

Jenama Tudung Nur Kasih @ Zalora..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera


Hari tu dah cerita pasal treatment kan..
Hari ni nak bercakap pasal pakaian pulak..
Kalau dah perempuan tu memang tak lari dari topik-topik macam ni..

Aku ni bukanlah yang ikut perkembangan fesyen sangat..
Ikut pakai apa yang aku suka dan selesa je..
Tapi macam mana pun kene jugak la membeli sebab pakaian tu keperluan kan..
Lepas tu pakaian perempuan ni ber set set kan..

Macam aku sendiri memang ada set pakaian untuk keluar jalan-jalan.
Ni jenis yang simple-simple tu la.
Jeans, t-shirt dan yang sewaktu dengan nya la..:)
Lepas tu ada set untuk pakaian pegi keje..
Ni yang formal sikit..
Ada set pakaian untuk pakai rumah..
Dan ada pakaian muslimah..
Ni macam mana rock pun memang tak dapat lari..
Mesti ada baju kurung dan yang sewaktu dengan nya..
Ni untuk pakai pegi majlis yang yang lebih keagamaan la..
Pakai untuk raya, pegi kenduri apa-apa dan majlis yang sesuai la..
Haaa set ni termasuk la tudung..
Walaupun tak pakai tudung tapi tetap kene ada jugak..
Buat nya ada emergency macam kematian ke, atau pegi kenduri tahlil ke..
Kene jugak pakai kan..

Haaaa semua ni mesti la aku letak kan dekat tempat asing-asing..
Senang nak arrange dan nak cari..
Dan setiap pakaian tu memang beli la yang sepatutnya..
Even baju pakai dekat rumah pun kalau nak beli tu beria..
Dekat rumah pun kene hot ye..hahaha..

Ok intro selalunya memang panjang..
Bertabah la..haha..

So dari banyak-banyak kategori tu aku nak cakap pasal pakaian muslimah..
Walaupun aku tak follow sangat..
Tapi yang aku tau fesyen muslimah sekarang memang berkembang seiring dengan peredaran masa..
Sekarang memang banyak jenama atau platform yang menawarkan produk muslimah dekat pasaran.
Variasi jenama dan platform ni dating dengan banyak pakej..
Pakej ni merangkumi material, design dan fungsi..
Jadi pelanggan ada lebih banyak pilihan untuk membeli..

Untuk material, selalunya untuk pakaian kita suka material yang baik la kan..
Kain sedap pakai dan sesuai dengan cuaca dekat Negara kita..
Untuk pakaian muslimah, pakaian kene la labuh tutup apa yang sepatutnya dan tak jarang..
Bila pakai tu kene la pakai betul-betul..
Design pulak mesti la yang menarik ikut citarasa masing-masing..
Dah fungsi die sebagai pakaian sesuai dengan keperluan masing-masing..
Tu ada yang sesuai untuk ibu yang menyusukan anak, senang untuk wuduk dan sebagainya..

Sekarang pulak macam-macam platform nak beli barang..
Bukan setakat pegi kedai atau beli melalui orang..
Tapi nak lagi senang beli la online..
Duduk depan PC, klik klik pilih, bayar, nanti sampai depan rumah..:)
Tak payah nak penat, sesak-sesak dengan kos lain-lain tu..

Dekat luar memang ada banyak brand..
Ni korang lagi expert dari aku..
Dalam banyak-banyak brand tu hari ni aku nak share satu jenama fesyen Muslimah..
Nama jenama ni ialah Nur Kasih..
Sweet kan nama dia..:)
So brand ni target golongan yang pakai tudung la..
Sebut pasal tudung ni memang koleksi tak hingat la kan..
Macam-macam design, color, jenis kain la ada..
Ni semua bergantung dekat citarasa dan kelesaan masing-masing la..

  
Tudung Nur Kasih..

Nur Kasih ni ada design range yang besar..
Tak terhad dekat satu design je..
So korang bole pilih design ikut citarasa korang..
Ada banyak pilihan la bila korang nak pakai tu kan..

 Dalam banyak-banyak jenama yang ada di luar sana terdapat satu jenama fesyen Muslimah iaitu Nur Kasih yang kelihatannya sedang mengorak langkah untuk menduduki tangga teratas dalam carta Jenama Nur Kasih untuk wanita Muslimah menyasarkan golongan yang suka memakai hijab di Malaysia.



 Ni design-design lain bagi jenama Nur Kasih ni..

Cantik-cantik kn..
Lepas tu tudung die pun nampak tebal, tidak jarang dan paling penting menutupi bahagian dada..
Ayu-ayu je tengok model die pakai kan..
Corak pun pelbagai..
Kalau nak tengok design-design lain bole tengok dekat sini..

Korang bole la pilih design yang korang suka sesuai dengan citarasa, baju dan tempat..
Nur Kasih ni di jual dekat Zalora..
Zalora as platform menjual produk memang ada reputasi yang tak perlu di pertikaikan lagi..
So kalau nak shopping dekat sini memang tak de masalah..

Salam Jumaat dan selamat bershopping..
Dah gaji kan..:)

Tuesday, 24 November 2015

WW - Nostalgia..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..



video

Dapat video ni dekat wasap family..
Sebelum hilang meh la share dekat sini..

Pampering Myself - Thai Odyssey & Tanamera..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Rasanya semua perempuan suka pergi memanjakan diri kan..
Cuma limitation masa dan kos je..
Yang paling utama haruslah kos..

Pegi tu memang syok..
Tapi sekali pegi tu kos die bila fikir-fikir balik bole guna dekat macam-macam benda yang lagi penting..
Bole beli pape atau pegi makan sedap ke..
Kecuali la kalau duit berkepok-kepok..
Tu tak de hal..

Dari dulu lagi aku memang suka pegi benda-benda ni..
Satu sebab kulit aku memang bermasalah teruk..
So pegi ni antara salah satu cara yang berkesan untuk masalah kulit aku..
Sape yang kulit ada masalah tu memang beruntung sangat..
Memang jimat sebab tak payah spend banyak duit untuk produk dan treatment..
Sebab nya bila ada masalah macam-macam benda kene pakai, treatment pun lagi special..
Dah tentu la lagi mahal..

Satu lagi memang best kan pegi memanjakan diri ni..
Best bila kene urut-urut..
Dieorang ni pun kebanyakkan nya terlatih..
So ada teknik dan skill yang betul..
Ni antara benda yang penting ye..

Biasanya aku suka pegi tempat yang aku biasa pegi..
Kalau aku pegi tempat baru..
Lepas tu service ok..
Then aku akan compare harga..
Of course aku akan pegi dekat harga yang lagi mura dengan service yang ok..
Service yang ok ni tak semestinya tempat tu kene mahal ye..

Selalunya aku akan cari tempat baru bila aku pindah..
Sebab aku suka tempat yang aku senang nak pegi..
Unless kalau saloon tu ada banyak cawangan dekat merata tempat..

Contoh macam tempat aku selalu potong rambut..
Punya la aku pegi banyak tempat..
Tapi potong je dah mahal..
Lepas tu kadang aku tak berkenan sangat potongan die tu..
End up sekarang kalau nak potong rambut memang aku pegi ada satu kedai ni je..
Salon dekat kampung je..
Tapi potong memang ok..
Lepas tu aku suka cuci sekali..
Ada 2 orang dekat salon ni..
Yang ok potong onwer die..
Tapi kalau cuci assistant die memang terbaik..
Die punya urut terbaik..
Urut lama pulak tu..
Setiap kali aku datang die mesti tau aku nak die cuci..
Harga pulak murah giler untuk potong dan cuci..
Tak sampai rm30 pun..
 

Fuh bukan main panjang intro..
Nak cerita pasal pengalaman aku pegi Thai Odyssey dan Tanamera..
Dua-dua ni kisah lama..
Tapi sebab ada gambar..
Share je la..

Thai Odyssey..

Nak pegi Thai Odyssey ni sebab masa tu aku selalu sakit bahu sebelah kanan..
Kebetulan masa tu hari Jumaat..
Hari Jumaat lunch break lama sikit kan..
So usha-usha sekali tengok ada Thai Odyssey dekat Mid..
Call booked siap-siap..
Sampai tu cepat-cepat pegi dekat directory..
Mid tu kan besar..
Aku pun tak pernah perasan dekat mana..

Dah sampai tu aku confirmkan servis yang aku dah booked tadi lepas tu bayar..
Dah masuk dekat dalam..
Sekali aku nak pegi tandas..
Bole pulak tak de toilet dekat situ..

Sebab untuk dekat Mid ni..
Die dekat basement nak ke parking..
Dekat bawah escalator je..




Nampak tak macam besi berkilat tu..
Tu la escalator..

Aku amik pakej ni je..


Aku amik pakej Half Body Massage - Head, Neck & Shoulder..
Urutan memang best..
Aku siap terlelap lagi..
Rasa nak amik full body lepas tu..
Orang yang urut tu siap kata belah kanan aku sakit..
Memang sakit pun..huhu..
Yang tak syok nye pegi masa lunch break sebab rushing lorr...

Tempat selesa, cantik dan kemas..
So bole la sape-sape yang nak try..


Tapi tempat aku biasa sekarang offer full body massage rm68..
Tak pernah try lagi..
Sebab aku dapat free dari pakej facial yang aku amik..
Rasanya ok.
So lagi berbaloi la sebab lagi mura kan..

Tanamera

Ni aku pegi sebab nak buat hair treatment..
 Pegi weekend dekat SS15 Subang Jaya..
Mula-mula aku wasap je..

Tanamera Subang Jaya - 0123707175..

Dieorang rajin je layan dekat wasap..
Tanya la macam-macam yang berkaitan..

Pegi weekend dengan en.bf..
So haruslah amik kan pakej untuk die sekali..
Kalau tak kesian la die bosan tunggu aku nanti..
So aku amik pakej facial untuk die..

Traditional Facial untuk en.bf..


Aku pulak pakej creambath..



Ni detail untuk pakej ni..

Masa sampai tu en.bf macam tak berapa prefer je..
Sebab die biasa pegi Herbaline..
Herbaline pulak dekat area situ je..
Ak kata try je dulu..

Sekali dah settle..
En.bf memang tak prefer pun..
Sebab facial tu cuma urut muka dan guna tunku je..
Kitaorang prefer pegi facial part yang picit2 keluarkan segala kotoran tu..
Ni tu tak de..
Memang mengecewakan..

Staff die nice tapi PR kurang baik..
Maksudnya kurang ramah la..
Bila tanya die jawab je..
Tapi in term of consultation memang kureng..

Masa kitaorang sampai tu just isi form..
Lepas tu bg tea and minum..
Tak de la explain pakej ke apa..
Consult atau recommend pakej yang sesuai ke..

Masa nak balik pun sama..
Kita yang kene tanya lebih..

Untuk hair treatment aku ok je..
Die just buat apa yang patut..
Then habis..
So agak boring..
Urut pun kurang power..
Dekat salon aku selalu pegi tu lagi power..




Tempat memang selesa dan nice.. 
Staff pun nice tapi banyak kene inprove in term of PR dan skill..
Tapi kitaorang memang tak prefer untuk datang lagi..

Nak info lebih..
www.tanameraspa.com.my
http://www.tanameraspa.com.my/EZI-spa-menu-full.pdf

Kitaorang memang akan keep on hunting tempat yang best..
Yang best tu haruslah repeat datang kalau harga best..

Sunday, 22 November 2015

Weekend Nov 2015..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Apa aktiviti korang weekend ni?..
Mesti sibuk ke sana sini beraktiviti atau lepak dekat rumah berehat kan..

Semalam aku kuar la buat apa yang patut..
Jumaat malam tu tido lambat kan..
Melepak depan tv buat apa yang patut..

Sabtu tu memang bangun lambat la..
Lambat pun awal jugak la aku bangun..
Sebab nya nak masak untuk makan sama-sama..

Bangun pegi barang untuk masak dekat bawah..
Nasib baik kedai runcit dekat bawah ni dah jual barang basah balik..
Kalau tak jauh sikit kalau nak pegi beli barang..
Naik atas siapkan apa yang patut..
Sejam lebih jugak la nak siapkan..
Dah la tengah masak..
Baru lepas goreng ikan bole pulak api dapur gas tak menyala..
Ingatkan gas dah habis..
Tapi hari ni room mate aku kata ok je..
Masa tak bole tu nasib baik la ada periuk elektrik kawan aku..
Guna periuk die la masak..
1st time masak guna periuk elektrik doa je la masakkan tu jadi..
Sebab periuk tu lambat panas dengan bentuk die tu leper je..
Dah biasa guna kuali la katakan..


Aku sekarang beli barang memang cukup-cukup je untuk masak tu..
Beli bawang berapa ulas je, cili pun..
Sebab malas beli banyak-banyak nanti busuk..
Aku kan selalu balik kampung selang semimnggu..
Kalau minggu ni masak, minggu depan tu tak masak..
Benda dah 2 minggu lebih..
Nak guna balik pun tak confident..

Semalam aku beli 2 ekor ikan, bawang kecik berapa ulas, bawang besar sebiji, cili dalam 6 biji, sebiji tomato, seketul kecik halia, sebotol kicap, kacang botol 2 ikat..
Total rm12.30 je..

Dapat la ikan goreng masak kicap, goreng kacang botol dengan telur..
Lepas mandi tu aku potong mangga..
Mangga tu dah masak sangat..
Manis giler..

Selalu nya kitaorang makan la dekat food court dekat rumah aku..
Order nasi putih dengan air dekat kedai..

Plan semalam nak pegi Bangi dengan Seri Kembangan..
Gerak pun dah lambat..
Nasib baik aku whatapp kedai kitaorang nak pegi dekat Bangi..
Pukul 4 dieorang tutup..
Dah la tak familiar area sana..
Sesat sampai Kajang segala..
Sempat jugak la sampai sejam sebelum dieorang tutup..
Dah settle nak pegi Seri Kembangan pulak..
Dah la lambat gerak dari Bangi..
Carik-carik tak jumpa..
Tak sempat nak sampai..
Tapi at least dah tau tempat ok la nak datang lepas ni..

Lepas tu dah tak de arah tujuan..
En.bf ajak pegi Bagan Lalang makan seafood katanya..



Sampai waktu Maghrib..
Masa sampai tu ramai jugak orang..
Tak de meja masa sampai..
Tapi nanti dieorang akan carikan meja..
Kita pegi order dulu..

Order ikan siakap bakar dengan sotong goreng tepung je..
Nasi putih 2, air tembikai suam dengan fresh orange..
Total rm59..
2 2 ni sedap giler..

Sementara tunggu makanan sampai hujan turun dengan lebatnya..
Dah la depan pantai..
Dengan angin kuatnya..
Kalau tak mesti lagi ramai aku rasa..

Sekarang musim hujan kan..
Waktu siang tu ada setengah tempat hujan..
Tapi waktu malam tu memang dari waktu makan, nak balik tu hujan je..

Hari ni pulak tak kemana pun..
Bangun tadi siapkan keje dulu..
Dah siap email semua baru siap nak turun beli makanan..
Hari ni melepak dekat rumah je la laudry, menonton dan online je..

Have a nice weekend..:)

Friday, 20 November 2015

Food Lover..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera


Aku nak upload gambar makanan je sebenarnye..hehe..
Banyak gambar makanan dalam henfon..
So tadi baru transfer ke laptop..
Dekat IG aku pun penuh dengan gambar makanan je..
Awas gambar adalah banyak..hihi..


Ni masa aku puasa last week tak silap..
Punya teringin nak makan ABC ni..
Aku makan dekat food court..
So faham-faham la setiap kedai ada boundary die kan..
Kalau kedai yang kita pegi tu ada jual benda tu, tak bole order benda tu dari kedai lain..
Walaupun kedai lain tu punya lagi sedap..huhu..

So aku buka dekat kedai tom yam..
Sebab aku suka makan nasi dengan lauk dekat kedai ni..
Dekat kedai ni ada ABC tapi aku tak suka ABC die..
Sebab die pakai mesin elektrik tu..
So ice die ketul-ketul keras..
Aku suka ABC dekat kedai hujung..
Mula-mula pegi orang tu serba salah je..
Kata kalau bungkus bole la..
Kalau makan bungkus tak layan la..
Nanti ais krim pun penyek..
Sanggup tu lepas makan pindah pegi kedai ni..
Nak makan ABC punya pasal..hehe..
Yang tiramisu tu pulak ada budak KFC datang dekat food court tu jual mura..
So en.bf belikan aku satu..hehe..
Teringin minum susu lepas lama giler tak minum susu segar..
Aku memang peminat susu tapi sejak macam ada alergik susu..
Aku dah kurang giler-giler minum..
Hari tu bole pulak en.bf kata aku ada jerawat dekat bahagian muka tu sebab kurang kalsium..
Tu yang beli tu..
Tapi aku tak suka susu Marigold sangat sebab die macam manis..
Walaupun jarang minum susu aku selalu gak makan yogurt..
Nasi Arab Al Andalus dan ais krim ni citer semalam..
Semalam puasa lepas tu rasa nak makan nasi Arab..


Restoran ni dekat belakang Wisma Technip..
Sejak nasi arab dekat ofis en.bf tu dah tutup kitaorang pegi makan nasi arab dekat KL.. 
Hari tu pegi makan dekat Saba Restaurant, Dataran Jelatek..
Semalam pegi dekat Al-Andalus ni..

Aku tau kedai ni dari budak Arab ofis aku..
Tahun lepas kitaorang pegi buka puasa dekat sini ramai-ramai..

2 2 kedai ni nasi Arab die sedap..
Tapi Al-Andalus tempat die lagi best kot..
Kedai besar, deko pun cantik..hehe..
Nak parking pun lagi ok dari dekat Dataran Jelatek..
Dekat Dataran Jelatek tu parking semak..
Biasa parking tepi jalan je..
Lepas tu risau nak tinggal kereta lama-lama sebab kawasan tu gelap..
Halang lalu lintas ke..
Ye lah ada LRT, rumah-rumah pun banyak dekat situ..

Al-Andalus ni dekat menara-menara ofis..
So bila malam dah slow sikit la..
Nak parking pun selesa gak la..



 Dari masa makan tu teringin nak makan asi krim..
Balik tu singgah beli dekat kedai runcit bawah..
Naik atas layan makan sambil menonton Gegar Vaganza dengan room mate..
Sape sini layan Gegar Vaganza jugak?hihi..

Ni pulak untuk hari ni..


Sebelum pegi keje makan mangga dulu..
Beli rm10 5 biji..
Ada sebiji lagi tinggal..


Setiap pagi memang aku akan beli nasi putih dan lauk..
Dulu beli nasi lemak dengan lauk..
Jarang orang jual nasi putih pagi-pagi kan..
Dah ada ni memang tiap hari aku beli dekat die..
Lauk pun sedap-sedap..

Biasanya aku akan beli nasi putih dengan lauk lepas tu kueh..
Sampai ofis aku akan makan dulu..
Kira heavy breakfast sekali lunch..
Tengah hari tak keluar makan..
Sampai ke petang tu aku makan kueh slow-slow..
Biasa start makan kueh lepas lunch break la..

Karipap tu karipap sedap..
Kalau nampak mesti nak beli..
Kulit rangup, isi pun sedap dan sikit..
Aku tak suka karipap banyak inti..



 Kueh pegi tadi..
Seri muka yang sedap..
Dulu tak suka kueh ni..
Tapi sejak rasa yang ni sedap, selalu jugak la beli kalau ada..

Ni pulak kisah lama..


Pancake Paddington dengan blue berry tu aku punya..
Sedap gak blue berry die..

Aku suka pancake..
Dulu kalau zaman belajar..
Late night, late morning punya zaman..
Selalu makan breakfast dekat McD..
Sekarang dah lama giler tak masuk McD..



Spaghetti Aglio Olio..
Ni masa dating Jumaat malam dengan Sen..
Makan dekat Secret Recipe lepas kecewa tak jumpa Pasta Zanmai dekat Mid Valley..
Tengok dekat online ada..
Rupenya dah tutup..
Ada  Sushi Zanmai dekat The Gardens..
Tapi orang beratur bukan main panjang..
Tu end up maakn dekat sini..
Bayar dengan kad Maybank dapat free 1 slice cake dan air..


Haaa ni pun cerita lama..
Nasi kukus dekat Subang Jaya..
Bole tahan gak la..

Banyak nya gambar makanan kan..
Saje letak dekat sini sebelum aku buang gambar-gambar ni..
Buat penuh memori je..

Walaupun ada banyak gambar benda manis dekat atas..
Ais krim, ABC, kueh manis..
Sebenarnya aku jarang-jarang makan..huhu..
Selalu kalau balik tu tertelan-telan je air liur bila lalu depan kaunter ais krim McD..
Sama la kalau lalu dekat bridge Nu Sentral ke KL Sentral tu..
Tengok je la kek Secret Recipe, Aunty Anne, Cupcake Chic la..
Bau pulak bukan main menggoda lagi..
Tak masuk lagi kalau nampak durian crepe dekat Durian Durian..
Nampak cream puff ke..
Sooooo perempuan kan..
Lelaki kurang suka makan benda-benda ni kan..

Ok la semalam menjamu mata..:)

Friday Night November 2015..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..
 

Finally hari Jumaat pun tiba..
Nasib baik la weekend ni sibuk sikit buat drawing..
Check drawing, lepas tu betulkan..
Lepas tu bagi colleague aku check pulak..
Ada komen betulkan lagi..
Bersepah drawing nye..
HV Switchboard, Termination Diagram - Vessel main, Topsides Process/Utilities, Essential, Emergency Switchboard..
Sampai penat otak dengan mata duk layan drawing ni je..huhu..

Sampai rumah petang tadi masukkan baju dalam mesin lepas tu duduk makan depan tv..
Balik tadi hujan bukan main..
Guruh dengan kilat pun menakutkan..
Aku bole pulak main jalan je walaupun dalam hujan dengan petir sabung menyabung tu..
Dah separuh jalan baru cuak..
Buat nye kene panah petir ke kan..huhu..
Rasa jalan dah laju da, tapi tak sampai-sampai..
Tapi sempat jugak la singgah beli makanan..
 
Macam biasa kalau hari Jumaat aku selalu la terlelap lepas maghrib..huhu..
Lagi bila lepas makan, lepas tu baring-baring atas katil..
Luar pulak hujan.. 
Duk usha-usha guest book dekat IG..
Mata makin layu..
Hurmmm memang terlelap la jawabnya..

Sekarang ni tengah semak pasal kad..
Tak sabar nak siapkan kad..
Lepas tu bole tutup cerita..
Hari tu rilek sangat..
Dah hujung-hujung memang mendapat la..huhu..
Lagi pun selagi tak setel tu memang tak senang hati kan..

Dah bangun tadi duk settle kan pasal kad lagi..
Harap semua ok la..
Kalau nak harapkan en.bf memang agak susah la..
Keje die pun dah cukup semak kadang-kadang..
Tapi bila nak dapat keputusan sama-sama tu nak contact die tak kisah la call/sms/wasap ke pun dah buat aku sakit jiwa kadang-kadang..huhu..

Lepas dah sidai kain suma tadi..
Duduk melepak depan tv sambil mark up card..
Tunggu semua dah settle nanti la aku cerita pasal card ni..
 
 Bila la aku tido ni..
Esok nak keluar settle kan benda..
Sebelum nak keluar nak masak pulak dulu..

Have a nice weekend..:)

Tuesday, 17 November 2015

WW - Doa Pergi Bekerja..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..



Sekarang ni makin sejuk..
Makin malas nak bangun waktu pagi-pagi..:)

Sunday, 15 November 2015

Ujian Saringan HIV..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Dah settle kursus nikah..
Isnin kitaorang buat ujian saringan HIV..

Minggu sebelum tu aku dan cari tempat nak buat..
Mula-mula ingat nak buat dekat KK Dato' Keramat..
Bila survey dekat internet ada yang bagi tau ada tempat bole walk in, ada tempat kene buat appoinment, ada tempat ada kuota, ada tu ada masa tertentu je bole buat ujian saringan ni..
So aku amik jalan selamat..
Aku call KK Dato'Keramat..

Masa aku call, dieorang bagi tau yang dah tak buat ujian lagi tu..
Klinik tu dah nak tutup..
Orang tu bagi cadangan untuk buat dekat KK AU2..
Siap bagi no fon lagi..
Aku call, then die cakap yang dieorang utamanakan penduduk sekitar tu..
Tak prefer orang jauh..
Dieorang rekomen kitaorang buat dekat KK yang berdekatan dengan tempat tinggal kitaorang..
Dah la alamat kitaorang masing-masing alamat dekat n9 lagi dekat IC..

Teringat yang room mate aku bagi tau yang kawan die buat ujian dekat UTC Pudu..
So aku pun call la..
Ok bole buat ujian, walk in sahaja..

Masa pegi kursus kahwin tu dalam fail ada senarai KK untuk ujian saringan HIV..
Tapi mungkin tak update..
Sebab bila aku google ada beberapa klinik yang dah tutup..

Masa 

Isnin-Khamis: 830-1300..
Jumaat: 830-1200..
 Tapi better korang call dan confirmkan..
Takut ada perubahan pulak.

Pagi dalam pukul 10 baru kitaorang pegi..
Malas nak jem dengan orang pegi keje..
Kitaorang naik LRT je dari rumah aku ke Pudu Sentral..
Nak ke Pudu Sentral ni turun dekat Plaza Rakyat ye..
Bukan stesyen Pudu..

Sampai tu orang tak ramai pun..
Terus pegi kaunter bagi tau nak buat ujian saringan HIV..
Nanti die akan bagi isi borang KK dan borang untuk ujian saringan HIV..
Lepas isi bagi balik dekat PIC dekat kaunter..
Bayar rm1/pax dan dapatkan nombor..


Tak perlu tunggu pun..
Lepas je PIC dekat kaunter bagi bolrang dekat bilik..
Terus nama kene panggil..
Amik darah dekat jari je..

Tunggu kejap lepas tu dapat result..
Senang je..
Ok 2 2 dapat result Non-Reaktif..:)

Dekat sini bole buat ujian saringan HIV je..
Tak de untuk thalassemia.. 
Tapi nurse ni memang recommend sangat untuk buat..
Insyaallah kalau ada rezeki nanti bole la buat..

Summary

 Tempat: Klinik 1 Malaysia, UTC Pudu Sentral..
Yuran: rm1/pax..
Phone Number: +60 3-2026 2014
Masa: Isnin-Khamis 0830-1300, Jumaat 0830-1200..

Friday, 13 November 2015

Kursus Nikah - Part 2..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Meh la sambung dekat sini..
Kalau tak banyak panjang sangat..

Peserta

Masa aku kursus yang best nye tak ramai..
Total 14 orang je..
Perempuan - 6orang..
Lelaki - 8 orang..
So memang best giler..
Biasanya ramai..
Dieorang pun tanya macam-macam..

Isi Kursus



Ini lah isi kadungan kursus..
Ada 6 modul..
Syarat untuk kursus ni ialah mesti complete 12 jam..
Bergantung pada penganjur la macam mana nak susun jadual..

Penceramah

Penceramah memang ramai yang best..
Terutamanya yang hari Ahad..
Walaupun masa pagi tu slow..
Risau kot tertido je dalam kelas tu..
Tapi 3 lagi lepas tu memang terbaik..
Tak bosan dan mengantuk pun sampai petang..

 Kursus ni memang bagus..
Banyak input yang kitaorang dapat..
Keseluruhannya aku memang puas hati dengan tempat, penceramah, penganjur dan isi kandungan kursus ni..
Memang aku recommend sangat dekat sape-sape yang nak pegi kursus nikah..

Urusan pun sangat mudah..
Just sms untuk dapatkan tarikh..
Sampai pukul 2 buat pendaftaran..
Bayar rm240 masa pendaftaran..
Kalau tak bawak salinan IC pun nanti dieorang bawak printer buat kan salinan..
Lepas tu bole attend kursus..
Ahad settle kursus, Rabu dah dapat sijil..
Disebabkan aku dan en.bf balik lambat, penganjur tu tunggu sampai pukul 8mlm untuk sesiapa yang nak collect sijil..


Yeay dah bole proceed dengan borang nikah..:)

Summary 

 Tempat: Masjid Al-Najihin, Bandar Permaisuri Cheras
Masa: Sabtu - 1400-1865, Ahad - 0900-1845..
Yuran: rm120/pax (material, sarapan dan makan tengah hari untuk hari Ahad)..
Contact person: En.Rahman - 017-359 4326

Kursus Nikah - Part 1..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Jam sekarang pukul 252 pagi..
Tengah online sambil menonton tv..
Balik keje tadi, mandi, basuh baju, baring-baring terus terlelap sampai 10 lebih tak silap..
Bangun tadi pegi ampai baju..
Tengah lepak atas katil rasa lapar pulak..
Kuar nak masak maggi (cuba nak berenti makan maggi..huhu), bukak tv tetiba tengok ada cerita Bridesmaid pulak..
Tu yang tersadai depan tv ni..

Meh la kita cerita pasal kursus nikah..
Kursus nikah ni wajib kene pegi sekarang..
Dalam borang nikah memang sijil nikah dan ujian saringan HIV adalah dokumen yang perlu disertakan..
Ujian saringan HIV tu nanti aku cerita..

Awal tahun haritu memang aku survey beberapa tempat untuk buat kursus nikah ni..
Ada tempat nak kene booking tempat limited la..
Google sekali jumpa dekat masjid rumah aku ni ada buat kursus nikah ni..
Tapi tak de contact number tak silap..
Memang dah rezeki agaknya..
Sekali masa nak pegi keje aku jumpa atas jalan ada flyer pasal kursus nikah dekat rumah aku ni..
Aku amik dan sms contact number yang ada..
Die bagi tau tarikh yang available..
Nanti terus datang bawak duit je..
So sangat convenient dan flexible..

Dari awal tahun aku duk tanya tarikh..
Sampai kan room mate aku yang tak confirm nak kawen bila pun dah pegi lama dah..huhu..
Aku yang majlis nak dekat ni pulak yang tak pegi-pegi lagi..huhu..
Tiap bulan agaknya tanya tarikh..
Salah satu sebabnya, en.bf selalu tak available..
Masa die balik dari Canada memang dah decide yang kene pegi jugak macam mana pun bila orang tu bagi tarikh..

Maka dah selamat la pegi weekend lepas..

Tempat
Kitaorang buat kursus nikah ni dekat Masjid Al-Najihin, Bandar Sri Permaisuri, Cheras..
Dekat giler dengan rumah aku..
5-10 minit je jalan kaki..


Masjid Al-Najihin..
Aku amik gambar ni dah senja lepas kursus hari pertama..
Masjid ni ada 2 tingkat..
Bawak sekali ruang solat lelaki..
Tingkat pertama ruang solat perempuan..
Atas sekali ada bilik kuliah..


Koridor..

Ada mesin air..
So aku cuma perlu bawak botol sahaja dan bole refill air dengan gembiranya..


Ada sudut bacaan dan kerusi untuk duduk..


Ada kerusi urut sebelah bilik bacaan ni..
Kalau penat atau lenguh-lenguh badan bole la guna..:)



Bilik kursus..
Sangat selesa..

Yuran

 rm120/pax..
So total untuk 2 orang ialah rm240..


RM120 ni dapat 1 fail yang ada pen dan buku panduan ni..
Ada jadual dan kertas catatan..
Termasuk sarapan pagi dan makan tengah hari untuk hari Ahad..
Dan termasuk la sijil kursus nya..

Masa

Sabtu: 1400-1865..
Ahad: 0900-1845..

Ni pun kene buat 2 part..
Malas nak letak 1 entri..
Panjang sangat..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...