Thursday, 30 July 2015

Mastercook - Masakan Muslim dan Cina, Dim Sum Halal Jenis Hong Kong & Shiseido Black Mask..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Amboi tajuk..
Kemain panjang..
Tapi tak pela..
Nanti orang google senang nak jumpa..
Baca tajuk pun senang nak faham..hehe..

Sebenarnya aku tengah tunggu en.bf sampai..
Dan tunggu rambut kering..
2 alasan macam entah pape je kan..

Aku dah mengantuk giler sebenarnya tadi..
Baring-baring kalau tak betul-betul mau terlelap..
Tapi tengah tunggu en.bf sampai..
Die ada day trip pegi Singapore hari ni..
So pegi la bangun basuh rambut..
Kene la tunggu rambut kering baru bole tido..

Jadi sementara tu meh la update blog..

Ni cerita malam semalam sebenarnya..
Sejak balik raya hari tu memang tak de jumpa en.bf lagi..
Hari Isnin dengan Selasa ajak die teman aku buka puasa..
Tapi tak available..
Malam semalam baru available..
Tu pun sebab hari ni sampai Sabtu die tak available..

So malam tadi die ajak keluar..
Mula-mula plan nak ajak die pegi makan nasi Arab dekat Subang Jaya..
Ajak Hadi sekali..
Janji pukul 8, 8 lebih sampai tapi bole pulak jalan jem lain macam pulak dekat area rumah aku semalam..
Hadi pulak plan nak pegi tengok wayang dengan wife die..
Sekali on the way die call yang restoran nasi arab tu tutup..
So cancel plan..
Kitaorang patah balik dan fikir nak makan dekat area rumah aku je..

Masa dalam jam tu nampak durian dekat seberang jalan..
Patah balik harusla aku singgah beli dulu..

 
Ada durian kampung, D24 dan Musang King..
Aku pilih durian kampung je..
3 paket rm20..

Mula-mula cancel nak pegi Subang tu aku cakap nak nasi..
Bagi tau nak makan ikan bakar, gelak besar en.bf..
Jauh nak pegi Bangi..
Die dah la tak bole balik lambat..
Flight die pukul 830 pagi..
So fikir makan western je la dekat Western Express..
Aku pernah nampak masa pegi Murni..
Tak pun ada kedai makanan Thai aku pernah ternampak dekat web.

Sekali on the way nak carik kedai ternampak kedai ni..
Memang terus ajak en.bf makan dekat sini la..
Dah la memang teringin nak makan ketam telur masin dari bulan puasa..
Beria google dengan tanya office mate..
Tapi tak pegi pun..haha..


Restoran Mastercook..



Nasi dalam ni untuk keep warm..
Portion nasi die pun banyak..
Aku pulak memang lapar..
Sebab tengah hari tu makan harsh brown je dengan buah..
Konon pagi tu makan nasi lemak ayam masak merah makan nak makan benda berat..

Masa nak order..
Beria tengok menu..
Tapi tak jumpa ketam..
Sekali tanya waiter..
Rupenya ketam dekat menu lain..
Ada separate kertas untuk ketam dengan menu set..

Oranr tu pun cepat je amik kertas tu balik..
Tak sempat nak snap..
Tapi kalau nak order ketam ada 5 jenis masakan ketam tak silap..
Harga die seekor ketam rm 10.50 tak silap..
Min order 2 ekor..
Aku rasa murah harga ni..


So order ketam masak telur masin 2 ekor dengan sayur campur..
Nasi untuk 2 orang, dengan air bandung..
Aku bawak botol air aku je..


Lepas tu aku ada order Prawn Dumpling..
Saje nak bagi en.bf rasa..
Nak pegi Dolly Dim Sum entah bila..

Gambar dekat atas ni aku amik dekat SINI..
Korang bole la baca blog die untuk tau menu sebab die rajin nak snap..
Ak tak de maknanya serajin tu nak snap menu..
Sibuk bercakap je dengan en.bf..

Dah habis semua aku makan durian pulak..
2 pack aku sorang je makan..
En.bf ada amik dua tiga ulas je..
Satu pack lagi bawak balik bagi Hawa..
Tu pun aku ada join lagi..

Pagi tadi terjaga en.bf call pukul 6 lebih die dah on the way pegi air port aku rasa berpeluh-peluh giler..
Penangan durian kot..
Tapi tido lena je..haha..



Ni total kitaorang makan dekat retoran tu semalam..
Dekat kedai ni ada 5% cukai perkhidmatan ye..

Aku rasa sedap jugak la makanan dekat kedai ni..
Walaupun tak de la wow giler..
Masa aku tanya ketam masak telur masin mana lagi sedap..
En.bf kata dekat Bangi lagi sedap..
Tapi kalau tekak aku yang ni pun not bad jugak..

Orang amik order cepat, dapat makanan pun cepat jugak..
Suasana kedai selesa, kawasan sink pun ok..
Toilet die aku tak pegi..

Kalau nak melepak lama tak ok sangat kot..
Sebab restoran kan, so tutup awal..

Satu yang tak best sikit dekat sini ialah ramai sangat orang masuk..
Kejap budak Tahfiz masuk, kejap orang jual CD masuk, kejap lagi orang jual tisu masuk..
Kalau dekat restoran aku tak expect sangat la benda macam ni..
Dah la bercukai GST dengan perkhidmatan lagi..
Patutnya nak makan dengan aman la kan..

..............................................................................................

Nak selit sikit..
Semalam jugak dapat Shiseido Black Mask..
Aku ada lagi yang Gold punya sebenarnya..
Tapi aku rasa yang hitam punya lagi best..
Room mate aku punya pulak dah habis..
So beli sama-sama masing-masing 50pcs..

Macam biasa carik paling murah dan convenient dekat mudah..
Ahad petang order siap bayar..
Malam tu die dah snap gambar siap bagi tracking number..

Isnin die pos katanya..
Tapi track guna no die bagi tak de dalam rekod..
Tanya die, die bagi no lain pulak..
Kawan die tolong pos kan dengan packing lain katanya..
Nasib baik semalam aku dah dapat..
Rasanya Selasa tu da sampai tapi room mate aku keje dekat luar..



Total black mask 50pcs dengan 3 white mask free..
Satu box, 50pcs rm15..
2 box rm30..

Postage untuk 1 box rm7 untuk semenanjung tak silap..
Kalau dua box rm9..
Nak COD bole dekat area Bukit Tinggi, Klang tak silap..

So total rm39 untuk 100pcs black mask + free 6pcs white mask..

Wednesday, 29 July 2015

Seminggu Aidilfitri 2015 - Part 3..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Ok sambung cerita lagi..
Mungkin last Part..
Payah jugak nak cover cerita raya seminggu ni kan..haha..
Raya Kelapan

Rasanya hari ni aku melepak dekat rumah je..
Masa ni kawan-kawan adik ramai yang datang..
Kalau ada keluar pun dekat-dekat je..

Raya Ke Sembilan 

Kisah beli cat..
Bole baca dekat SINI..

Malam tu dah balik KL..
En.bf keje hari Ahad..
Ada testing apa entah..

Raya Ke Sebelas
 Memang bangun lambat sebab tak de plan..
Tapi pagi tu dapat invitation dari Apis..
Ada makan-makan dekat rumah die..

Dah petang baru decide nak pegi..
Dah la perut lapar..
Ok la tu ada makan-makan..
Disebabkan en.bf keje..
Maka aku pegi dengan room mate je..



Nak balik tu ada amik gambar ramai-ramai depan rumah tuan rumah..
Tapi malas pulak nak tepek tayang muka dieorang dekat sini..hehe..
Dekat sini ada la kawan-kawan lain yang kitaorang jumpa..

Balik tu jumpa en.bf..
Pukul 2 lebih baru balik sebab tunggu abang die dari Terengganu..
Sabar je..huhu..

Fuh akhirnya settle jugak kisah raya yang tertunggak..haha..

Kisah Cat - Nippon Pecan..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..

Layan kan je la walaupun hari ni hari Rabu..
Dah post siap WW tadi..haha..

 Hari raya kesembilan hari tu kitaorang decide nak beli cat sikit dulu..
Hari tu ada survey dekat San Cora, Jotun, Delux, dengan Nippon..
Tengok harga tak de lah beza sangat..
Kalau ada beza pun puluh ringgit je..
So en.bf advice amik Nippon je..

Kedai cat San Cora tu cuti lama la pulak..
27hb baru bukak kedai balik..
Sebab ada cat die yang mura..

Adik aku pulak suruh beli cat dulu sebelum aku balik..
So sementara die cuti ni bole la die cat sikit-sikit..
So pegi kedai jual cat Nippon tu dengan adik dan en.bf.

 Sebelum pegi amik gambar rumah dulu..
Beli pun sikit je dulu..
Buat sikit-sikit la katakan..
Kalau tak karang bazir je kalau berlebih..


Ni total aku beli..
Beli cat Nippon Q-Shield untuk tiang..
Beli cat putih..
Lepas tu beli tool untuk mengecat sikit..

Balik tu singgah beli kertas pasir..
Asal nya wan ada beli 2 keping..
Tapi jumpa yang lagi kasar..
So aku beli lagi..

Balik tu beria aku, Luqman dengan wan gosok pintu dengan kertas pasir..
Pergh memang ponek..
Tiga orang pun tak siap lagi..
Baru sebelah pintu je buat..
Sebelah pintu pun tak siap lagi tu..hohoho..
Memang praktis yang elok untuk kuruskan badan la..
Berpeluh tak payah cakap la..
Patut la kalau upah orang cat mahal..


Aku pilih cat Pecan tu..
Masing-masing susah sangat nak decide..
Banyak sangat color yang cantik-cantik..
Tapi tak tau warna mana yang sesuai dengan rumah kita kan..

Nak sesuaikan dengan warna cat yang sedia ada..
Dan perabot-perabot yang sedia ada..

Sebagai rujukan korang bole la tengok dekat web Nippon ni..

Paling senang pegi je kedai..
Tak pun korang bole jugak download apps..


Bole la try main-main dengan apps ni..
Aku pun tak khatam sangat lagi..hehe..

Haaa hari tu pun ada promo sempena hari raya..
Tapi tak silap sampai hujung bulan ni je..
Ada la diskaun dari rm5 ke rm20 tak silap..
Tapi aku snap ni je..
Sebab tau korang suka ni kan..


Balik tu aku compare-compare harga yang aku dapat dengan harga dekat kedai jual San Cora masa 1st visit dulu..
Ada harga cat tu memang jauh lagi mura..
RM38 shj untuk 7liter..
Dan rm55 untuk special color..
Cuma pilihan warna tak banyak sangat..

Mungkin aku akan pilih cat ni untuk bahagian dalam..
Cat luar ni ok la beli yang tahan sikit..
Sebab terdedah dekat cuaca semua kan.. 

Ok tu je kisah cat setakat ni..
Aku memang buat slow and steady je..
Harap sempat la siap..

Tuesday, 28 July 2015

WW - SOCIAL NETWORKS..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..





Seminggu Aidilfitri 2015 - Part 2..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Ok sambung balik kisah raya ni..
Nasib baik la kisah raya aku tak meriah sangat..
So cepat bole settle..hihi..

 Raya Keempat

 Family bakal mertua adik aku datang beraya dekat rumah..
Datang 3 kereta penuh..
Mak aku masak sambal udang, gulai labu, ikan masak kicap dengan pulut..
Lama jugak la dieorang dekat rumah aku..
Dekat 3 jam kot..
Dari makan lepas tu lepak-lepak..
Siap bergambar bagai..

Mak dengan adik beradik gf adik aku ni pulak dah la peramah giler..
Borak-borak, lepak-lepak dengan dieorang dapat info best ni..
Beria la die bergambar dekat rumah aku..
Amik gambar dekat taman, amik gambar family la..
Sekali abang ipar die photographer..
Dan wife die selalu buat hantaran dan DIY ni..

Kalau berminat boleh la usha hasil kerje dieorang dekat fb dieorang ni..


Petang tu aku pegi rumah Apis kejap sebab sementara die dekat kampung baik pegi..
Karang dah balik Mambau atau Nilai jauh nak pegi..

Malam tu pulak mak masak daging salai dekat rumah..
Lauk siang tu tak cukup..
Aku makan awal..
Malam sikit Haziq datang dengan anak buah die..
Beria dieorang makan daging salai dengan lauk labu..
Siap tapau lagi lauk labu tu..hehe..

Raya Kelima & Raya Keenam

 Lepak rumah..
Ada keluar dengan en.bf pegi usha cat antara dua hari ni..
Balik tu suruh en.bf tengokkan keadaan cat rumah..

Ada pegi melepak teman Haziq makan malam..
Pesan lauk daging masak merah dan telur..
Haziq janji nak masakkan makanan untuk aku..hihi..

Raya Ketujuh

 Hari ni memang dah ada plan..
Plan nak pegi Seremban untuk PTPTN..
Tapi end up sibuk giler hari ni..

Haziq bole ingat aku datang rumah die hari ni..
Beria die call aku sebab tak sampai-sampai lagi die dah siap masak..
Nasib baik dekat rumah lagi..
Dah rumah die dekat je..


Ajik masakkan daging masak merah dengan tom yam..
Memang terbaik air tangan die..
Habis daging masak merah dalam piring aku ratah..hihi..

Then terus pegi PTPTN..
Sampai dalam pukul 4..
Nasib baik tak ramai..
Tapi tak de achievement pun dekat sini..

Pukul 5 gerak pegi rumah P.long dengan M.Long..
Awal sangat kitaorang sampai..
Kol adik aku, dieorang baru bersiap..
Janji sekali nak pegi sama..
Kek baru masak, so makan kek dengan biskut raya je dulu..
Sementara tunggu yang lain sampai M.long masak mee..

Lepas Maghrib pegi rumah gf adik aku..
Ni memang plan mengejut je..
Masa sampai pun mak die baru sampai dari hantar kakak die pegi fisio..
Tapi insist giler nak bagi kitaorang makan..
Beria buat mee sup..
Aku nak balik die tak bagi..
Kene makan jugak..huhu..

Tapi tak rugi pun tunggu..
Sebab mee sup ayam dengan udang die memang terbaik.
Rahsia die letak susu segar dengan butter dalam mee sup..
Kalau tak de susu segar bole jugak guna susu cair..
Bole try nanti..:))

Last destinasi adalah rumah en.bf..huhu..
Dalam pukul 10 baru sampai..
Yelah dari rumah sebelum pun dah pukul 9..
Henfon en.bf pulak bole pulak tertinggal dekat rumah Haziq..
Kesian mak die tunggu..
 Dah la kene singgah rumah Haziq amik fon dulu..
Nasib baik satu jalan je..

Dekat sini dapat makan buah durian dengan santan durian dengan roti..
Dapat jugak makan kerepek pisang dengan muruku..
Aku memang teringin dua ni sepanjang raya ni..
Besa makan rendang je dengan kueh raya biasa..
Payah pulak nak jumpa dua ni..

Sampai pukul 11 lebih bersembang dekat sini..
Sekali balik tu mak semua tak balik pun lagi..
Aku macam saje balik lambat biar dieorang balik dulu..huhu..
Tapi dieorang tunggu atok sedara aku dekat rumah P.Long dengan tunggu kakak aku..
Masa sampai rumah, kakak aku baru sampai Seremban..

Hari ni memang banyak giler makan..
Unexpected macam ni memang best kan..

Ok malas nak taip lagi..
So ada part 3 la nampaknya..haha..

Monday, 27 July 2015

Seminggu Aidilfitri 2015 - Part 1..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Alang-alang nak update ni aku terus la update cerita pasal raya..
Walaupun tak de cerita sangat pun..
Tapi bole la buat kenangan dekat sini..
Bole la simpan gambar dekat sini..
Tahun-tahun depan nanti bole la baca lagi..

Raya tahun ni aku banyak lepak dekat rumah je..
Tak berjalan rumah sedara sangat..
Seperti selalu..hehe..
Dan tak berjalan rumah kawan sangat..

Aku pun entah ingat ke tak lagi apa jadi seminggu lepas..
Tapi tak pela..
Cuba untuk recall..hehe..

Raya Pertama

Lepas sembahyang raya, salam raya..
Lepas tu gerak pegi Jelebu satu family rumah atok sedara aku..
Rendang itik dengan rendang paru die memang terbaik..
Bila teringat memang kecur air liur..
 Balik tu terus pegi atok sedara aku..

Lepas tu semua balik sebab lelaki nak pegi sembahyang Jumaat..
Kitaorang tido sampai petang..
Petang sampai malam mak cik-mak cik aku datang..

Malam ni jugak la mak cik aku bagi tau esok tu nak pegi merisik dan anak die nak bertunang..
Ad hoc giler..
Sembang-sembang malam tu sampai pukul 3 pagi baru tido..

Raya Kedua

Mak, ayah dengan Wan pegi merisik dan bertunang..
Kitaorang memang melepak dekat rumah..
Petang sampai malam sedara datang beraya..
So hari ni memang lepak dekat rumah je..

Raya Ketiga 

Apis bagi tau nak datang raya..
Aku pulak busy je..
Petang tu baru decide nak buat bbq sebab family P.Long ada dekat rumah..
Dan nak pegi rumah sedara aku sebab dah janji nak datang..

So siap pegi Giant beli barang-barang untuk bbq..
Siap pakai baju kurung sebab nak pegi beraya rumah sepupu aku..


Anggaran untuk 20 orang..
Beli ayam dah siap marinate, sosej biasa dan sosej ada filling, brown sauce untuk kuah bbq, mushroom soup, roti, arang semua..
Detail macam dekat atas..
Dan tu la total belanja die..

Balik dari rumah sepupu aku ada hidupkan api untuk bakar ayam..
Aku sibuk dekat dapur buat kuah bbq dan sup sendawan..

Dapat la jugak ada sepupu-sepupu aku datang beraya rasa sikit ayam dengan sup cendawan tu..
Malam tu en.bf datang, Apis dengan 3 orang lagi pun dapat la rasa sikit-sikit..

Kuah bbq dengan sup cendawan pertama kali cuba..
Menjadi dan sedap..
Banyak lagi lebih brown sauce dengan sup tu..
So nanti bole buat lagi..

Malam ni jugak orang tua nya sibuk buat wajik dekat dapur..
Dapat la kawan-kawan aku merasa gak..
En.bf pun dapat la bawak balik satu tupperware kecik..

Jam dah pukul 12.20..
So patut tido la..
Esok baru Selasa..
Kalau tak lemau lagi esok..

To be continue...

Aidilfitri 2015 - 1st day Keje & PTPTN..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Alhamdulillah hari ni dah masuk keje balik..
Walaupun malas giler..
Walaupun malam semalam tido pukul 3 pagi..
Silap pukul 3 pagi sampai rumah..
So hari ni memang lemau giler dekat ofis..
Lepas tu semua orang pun lemau..haha..
Semua orang malas..

Bangun pagi tadi ok lagi..
Gigih gak la walaupun tak berapa cukup tido..
Sekali nak tengah hari tu memang tak menahan la..
Ngantuk giler..

Nasib baik la hari ni puasa..
Tak de nak pegi lunch ke..
So pukul 12 laju-laju turun bawah pegi surau..
Letak kepala terus lelap walaupun ada orang berborak dalam tu..
Tapi masa pukul 1 jaga tu aku tengok ramai giler pulak orang tido dekat surau..
Monday blues dengan lemau macam aku ke semua?..haha..

Tapi masa sampai tu ada surprise sikit pulak..
Sampai-sampai dekat meja tetiba eh ada box apa pulak atas meja..


Dieorang bukak hamper lepas tu distribute..
Ada dapat air grape la..

Petang-petang sikit sebab dah lemau sangat aku turun pegi KL Sentral kejap..
Pegi PTPTN nak bukak akaun SSPN..
Masa aku belajar dulu tak compulsory pun kene bukak akaun SSPN ni..
So ni bukak untuk buat saving..
Lagi sekarang ada promosi cabutan bertuah tu kan..


Dah petang tak ramai sangat..
Tapi masa aku masuk tadi tu pun sorang je staff yang entertain..
Lepas tu ada la datang sorang dua lagi..

Aku bole kata tiap bulan datang PTPTN ni sebab dekat je dengan ofis..
Sejak buat penukaran ujrah dekat sini dan buat pembayar tiap bulan..
Memang aku datang sini terus je..
Senang kalau ada pape hal bole terus tanya je..

Minggu lepas aku ajak en.bf pegi PTPTN untuk buat penukaran ujrah..
Die pun memang dari belajar dulu memang ada masalah dengan PTPTN..
Sebab pakai PTPTN sekejap je lepas tu guna scholar lain..
Tapi tak bole.
Lagi pun efektif 1 Julai ni dah ada law baru..
Untuk buat penukaran Ujrah kene settle kan tunggakkan dulu..
Kalau nak check korang bole je call PTPTN, lepas tu bagi no IC..

So hari ni aku datang untuk bukak akaun SSPN..
Senang je proses die..
Isi 1 muka surat borang..
Minimum deposit rm20..
Bagi IC nanti dieorang fotostat kan..

 Budak yang entertain aku ni pun dah biasa dengan aku..
Masa Ujrah aku dulu pun die yang buatkan..
Aku ni datang tak tau pun kene ada no. ic waris semua..
Tak de simpan pulak dekat fon baru ni..
So esok bole je call die..
Tak pun pape masalah bole je call die..

So ni lah kisah 1st day keje lepas cuti lama..
Lemau sangat..hehe..
Nanti aku share kisah raya sikit..
Tapi tak de la gambar outfit raya ke..
Sebab memang tak beli baju raya pun tahun ni..

Wednesday, 22 July 2015

WW Tapi bukan Wordless..

Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera..


Masing-masing tengah mood raya lagi ke?..
 Aku masih dekat kampung lagi..
Tapi kejap je rasa masa berjalan..

 Raya ni aku tak berjalan sangat pun..
Banyak lepak dekat rumah je..
Ada pegi rumah sedara sikit..
Lepas tu pegi rumah Apis..
Kebetulan die dekat rumah mertua die lagi..
Sebelum die balik Mambau atau Nilai baik la pegi dulu..
 Lain-lain memang aku lepak dekat rumah je..

Makan memang tak hingat..
Banyak sangat benda sedap kan..
Tak mampu nak halang diri dari makan semua tu..huhu.. 
Dengan rendang, kuah kacang sampai la ke kueh raya yang manis-manis..
Sabar je la kan..huhu..

Tapi pegi raya rumah orang masih mampu tahan diri dari minum air manis..
Macam tak de nafsu dah nak minum benda manis-manis..
Biasa mintak air kosong je..
Minum la banyak mana pun tak de hal..
Lagi banyak minum lagi elok kan..:)

Cuti raya lama ni pun sempat la aku jalan-jalan usha beberapa benda..
Sambil-sambil cuti, ada jalan-jalan sikit..
Selit-delit jugak untuk persiapan majlis..

 Hari tu pegi rumah sepupu aku dengan adik-adik aku ada la usha-usha baju..
Dulu dah ada pegi..
Tapi alang-alang pegi rumah die ada usha lagi..



Sepupu aku ni memang amik pakej andaman perkahwinan dan tempahan menjahit..
Semua baju dekat atas ni dekat rumah die..
Die yang jahit sendiri..
Die pun buat dekat rumah je..
Baju raya mak dengan adik aku memang buat dekat die je..

In shaa Allah baju nikah aku nanti buat dekat die je..
Baju perempuan family aku jugak..
So tu yang aku, adik dengan sepupu aku saje usha-usha hari tu..
Harga memang la jauh lagi murah dari dekat luar..
Dulu kitaorang dah usha..huhu..
Lagi pun nanti pegi beli kain dengan die..
So lagi la senang..

Sape yang berminat nak riki harga nak contact details die bole la email..

Semalam pulak aku dengan en.bf pegi usha cat..
Ada pegi tanya dekat Nippon, Jotun dengan Dulux pulak..
Nak pegi San Cora hari tu bole pulak kedai tutup..
Isnin depan baru bukak..
Usha harga cat untuk dalam dan luar.
 
Balik tu usha-usha dengan en.bf..
Die kata cat luar rumah aku elok lagi je..
Tak perlu cat pun..
Ada kene touch up sikit-sikit je..
Sama la dengan bahagian dalam..
So mungkin buat minor je dan bilik aku je la..
Lepas tu bole la fokus dekat langsir je kalau macam tu..
Save sikit..hehe..

Esok pun ada nak uruskan benda lagi..
Hari ni lepak duduk rumah je..
Bukak blog ramai update pasal raya..
Tapi disebabkan cerita raya tak de sangat..
Cerita la pasal benda lain kan..hehe..

Kalau aku rajin nanti aku share pasal cat..

Wednesday, 15 July 2015

Selamat Hari Raya 2015..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Sekarang ni tengah menunggu en.bf..
Menunggu tapi dari ofis tadi tak dapat call die..
2 hari ni die sibuk buat test apa entah dekat site..
Bertabah la..

Malam ni kitaorang akan balik kampung..
 Esok aku dah start cuti..
Dari semalam ofis dah makin kosong dan masing-masing punya mood keje pun dah kelaut..
 Start hari Isnin pun masing-masing dah sibuk cerita pasal raya..

Raya ni aku dengan en.bf akan cuti sampai 26hb..
Isnin 27hb baru start keje balik..
Sekarang ni sampai Sept dalam misi nak menghabiskan cuti tahun yang ada 12 hari lagi..

Sepanjang cuti ni ada la aktiviti yang kitaorang dah plan..
Kebetulan ada yang cuti sem dekat rumah..
So busy jugak la sikit..

Pape pun aku nak wish SELAMAT HARI RAYA..
MAAF ZAHIR BATIN dulu..
Takut dah balik kampung sibuk-sibuk, dengan nak cari internet nya..
Entah berapa lama blog ni tak update nanti..

Dan ini la ucap Selamat Hari Raya paling awal untuk tahun ni yang aku dapat..


 Semoga selamat dekat laut..
Tak pernah raya sama lagi..
Last entah tahun bila..
Cepat balik, bole pegi holiday sama nanti..:)

Sunday, 12 July 2015

Weekend - SPCC & Murni Discovery..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Apa aktiviti weekend korang minggu ni?..
Rasanya ramai yang shopping weekend ni..
Jalan jem, mall penuh..
Maklumlah weekend last sebelum raya kan..

Semalam aku dengan en.bf pegi Sunway..
Pegi sana sebab nak amik daging salai..
Aku mintak tolong mak belikan daging salai..
Sebab office mate aku nak..
Nak buat rendang untuk jamuan raya nanti..
Kebetulan mak nak datang Sunway untuk hal adik aku..
So jumpa dekat sana je la senang..


Kitaorang sampai dalam pukul 4..
Majlis ni pukul 3 sampai pukul 5..
Ok jugak la sampai lambat..
Sebab awal-awal tu ada function apa entah..
Aku sampai tu baru nak umumkan untuk ketegori yang adik aku masuk..
 Alhamdulillah ada la rezeki die sikit..

Lepas habis majlis dieorang terus gerak pegi Johor..
Hantar adik aku balik..

Kitaorang pulak sambung jalan-jalan dekat Sunway sementara buka puasa..
Banyak la sale aku tengok..
Orang pun bukan main ramai membeli..
Aku pun dapat la beli seluar keje sehelai dekat Parkson..

Semalam kitaorang buka dekat KFC luar Sunway je..
Tu pun buka minum air dengan coklat dulu dalam kereta..
Ramai nya orang..
 Malas nak semak-semak..


Kitaorang melepak je la dekat sini..
Kebetulan aku pun selsema dengan demam sikit semalam..
Beli vitamin c je untuk kurang kan selsema..

Balik tu lepas mandi cepat je tumbang nya..
Selsema, badan panas, badan pun sakit-sakit..
Banyak kali jugak la aku terjaga tido malam tadi..
Siang tu baru lena sikit..

Disebabkan hari ni cuti..
Tak de plan pegi mana-mana..
So bangun lambat la..


Petang ni aku ada appointment rawatan dekat sini..
So rilek-rilek la dekat sini..
Balik tu singgah kejap beli ubat batuk dengan selesema..
Malam tadi tido tekak dah gatal..
Asyik la terbatuk-batuk..



Lepas maghrib tadi baru la keluar cari makanan dengan room mate..
Ke Murni Dicovery..
Sebab masing-masing nak makan ala western..
Tapi order jugak Nasi goreng Lamb Chop..
Kenyang giler sebab ada nasi goreng..

Weekend yang santai..
So sekarang nak makan ubat dan tido..
Nasib baik beli ubat mengantuk tadi..
Harap malam ni tido lena..
Sebab esok nak keje..
Ada 3 hari lagi nak keje sebelum cuti panjang untuk raya..:)

 

Thursday, 9 July 2015

Ramadhan 2015 - Iftar with BFF..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Ini kisah Rabu lepas..
Benda tak rancang pun..
Memang short term plan je ni..

Masa buka Selasa tu room mate bagi tau yang die nak buka dengan ada kawan die esok tu..
Disebabkan aku malas nak buka sorang-sorang dekat rumah..
So Rabu tu aku ajak en.bf buka puasa sekali..
Kebetulan masa dekat ofis ada borak-borak dengan office mate aku..
Die bagi tau nak pegi buka puasa hari ni dekat Barbarian Grill..
Bagi tau aku pasal Laman Grill la..
Kitaorang kalau belah S.Alam ni meman fail..huhu..

Aku pun pegi la tanya dekat Barbarian Grill..
Sekali dah full..
Sekali aku teringat ada satu tempat pernah pegi dengan Haziq denagan en.bf..
Harga pun ok..

Aku carik contact number..
Call tak berangkat..
So mesej dekat fb je..
Available dan terus booking..
Mula-mula booking untuk 2 orang..
Lepas tu tak pasal booking untuk 4 orang..
Confident je..haha.
Sebab dalam kepala nak ajak Haziq dengan Hadi..

Wasap Hadi die tak dapat pegi..
Last minit sangat..
Wasap Haziq, die nak tanya kawan die dulu..
Balik keje tu Haziq kata die bawal Mabel, kawan die sekali..
See, cun untuk 4 orang kan..hehe..

Sebelum keluar confirmkan dengan kedai tu untuk 4 orang..
Dan suruh Haziq pegi dulu..
Sebab aku rasa macam lambat je..
Petang-petang faham-faham la jalan..

Maka hari Rabu hari tu berbuka la dekat sini..


Don's Warung, Plaza Damas..
Dekat dengan rumah Haziq so senang nak deal..


Buffet..
Makanan tak de la banyak sangat..
Tapi rasa die not bad la..
Paling win masa kitaorang datang ni cekodok dengan mini chicken chop die..


The food..
Gambar belah kiri makanan aku la tu..
Amik lauk dengan kueh-kueh dulu..
 Lepas dah rasa baru amik nasi sikit..
Bubur dekat sini pun sedap..



Ada disediakan ini jugak ruang solat..


So kalau ada yang nak pegi sementara puasa ni bole la pegi..
Kalau bukan bulan puasa nak lepak je pun bole..
Aku tengok waffle die macam sedap je..

Aku suka tempat ni sebab restoran die cosy je..
Toilet pun bersih je..
Kawasan sekeliling pun tak semak sangat..
Nak contact, nak booking pun senang..
Hantar mesej cepat je reply..

Ni fb kedai ni..
https://www.facebook.com/DonsWarong?fref=ts 

Kitaorang melepak sampai pukul 10 macam tu..
Jarang lepak sama..
Lepak sama memang best la berborak kan..


Last but not least nampak die dekat meja sebelah..
Kenal ke?..hehe..

Nak buka apa hari hari ni ye..hurmmmm...

Tuesday, 7 July 2015

WW - Ajaib

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..





Sambungan dari Ajaib..
Baru lagi baca..
Nice jugak buku ni..
Tergelak-gelak aku baca sampai terjaga room mate yang tido dekat sebelah..

Monday, 6 July 2015

Kamila bundle - Jeans Lelaki dah upload..

Assalammualaikum & selamat sejahtera..

Jeans yang dapat last weekend aku dah upload semalam..
Bole la usha usha.
Kalau berminat bole la call/sms atau what app..

Harga masih bole nego lagi..
Nak jual mura-mura je clear kan stok..
Kalau nak pakai raya akan post khamis ni..

So bole la usha fb..
Ada link fb dekat tepi tu..

Weekend Balik Kampung Ramadhan 2015..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Tajuk tu layan kan je la..
Dah petang ni malas aku nak fikir sangat setakat tajuk..
Lagi-lagi balik keje hari Isnin..
Balik rumah tingkat 9 naik tangga pulak tu..
Memang best kan..

Petang-petang time-time macam ni memang ramai dekat lift..
Aku memang lemau la nak tunggu lepas tu kene berebut-rebut..
Lagi pun kira exercise la..
Weekend ni pun balik bukan main lagi makan kan..
So kalau exercise tu memang tak de hal la..

Aku balik kampung hari Jumaat malam lepas buka..
Kisah hari Jumaat tu bole tahan jugak..
Tengah hari tu ikut office mate aku pegi Pertama Complex die nak hantar seluar untuk alter..
Of course la lalu Sogo kan..
Dapat pulak waktu lunch..
Pergh bukan main ramai lagi orang..


Ni dekat level bawah..
Level lain pun orang bukan ramai lagi..

Petang tu pulak aku ajak buka dekat Kenny Rogers..
Rindu dengan Texas Tortilla Wrap..
Sedap lagi menyihatkan..hehe..
Tapi en.bf nak makan kfc..
Pegi la kfc dekat rumah aku..


 Ingatkan ada orang tu tipu aku kata kfc penuh..
Ramai orang tak puas hati dengan statement die tu kan..
Sekali amik..
Pukul 7 masa tu bukak je pintu orang beratur sampai ke pintu, tengok meja pulak almost full..

Kitaorang pegi Domino je la sederet..
Tu pun betul tinggal 1 meja kosong..
Aku duduk jaga meja, en.bf pegi order..

Apa nak heran..
Malaysia kan..

Lepas buka memula plan nak pegi Masjid Jamek jumpa room mate lama..
Tapi tak jadi..
 So terus balik rumah.
On the way wasap adik aku..
Pergh menu buka ni memang mantap..



Gulai ikan dengan mangga dan pucuk ubi..
Memang payah nak jumpa dekat tempat lain la kan..



Malam tu makan ni..
Ada pulak pudung jagung lagi..
Harus makan jugak.hehe..

Esok nya masing-masing duduk rumah je..
Tak de pegi mana pun..
P.Long ada datang so borak-borak dengan die sementara tunggu mak dengan wan balik..
Masak je menu buka..
Dengan ada beli dekat sepupu aku..


Popia, kambas goreng dengan telur, sambal udang masak sendiri..
Paru sambal dengan perut campur rebung beli dekat sepupu aku..
Ada nangka..
Semua memang terbaik..
Tak de satu pun yang mengecewakan..

Wan balik terawikh malam tu bawak kueh sepang dengan bubur lambuk lagi..
Aku tak larat dah..
Tapi tengah malam sikit makan lagi nasi dengan sambal udang, perut dengan kambas..

Home made punya makanan memang terbaik la..

Sabtu mak dengan ayah pegi Johor hantar Zack balik..
Petang tu aku pegi massage kejap..
 Sebelum pegi massage pegi booking untuk buka dekat Pizza..
Boleh pulak booking terus order, terus kene bayar..
Dah la aku datang dengan en.bf..
Mana la tau orang lain nak order apa kan..
Macam tak praktikal je..

So petang tu buka Pizza dengan wan, Jo dengan Luq..
Sempat teman wan beli baju raya die..
Lepas tu singgah beli durian 5 biji rm10..

Sampai semalam dah pukul 1 pagi..
Pagi ni kunci jam bole tak dengar..
Nasib baik tak terbabas jauh..

So target sampai raya nak buka simple-simple ringan-ringan je..
Hari ni beli Tortilla wrap dengan buka buah-buah je..
Banyak buah ada dekat rumah..
Semalam bawak nangka dari rumah..
Ada durian Hawa bawak dari rumah Apis..
Buah epal hijau beli last week pun tak habis lagi..

Selama Berbuka Puasa..:)

Wednesday, 1 July 2015

Ramadhan 2015 - Sosej & Cendawan..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Hari ni pun masak lagi..
Patut hari ni ada plan buka dekat luar tapi cancel..
So memasak lagi la hari ni..

On the way balik duk fikir nak masak ap..
Nak buat nasi goreng la, sup ayam la, telur rebus masak kari la..
Tapi bila memikirkan sosej goreng mee semalam ada lagi..
So habiskan mee dulu..
Pegi kedai runcit beli bunga kobis sikit, carrot dan cendawan..
 Total semua rm 3.30 je..

Dekat KL Sentral tadi pun sempat beli epal hijau..
Ada promo rm10 untuk 20 biji..
Tapi aku beli rm5 je..

So balik cepat-cepat masak nasi..
Lepas tu habiskan goreng popia..
Lepas tu potong buah..
Dah siap tu siapkan bahan-bahan untuk masak..

Lepas buka baru masak..
Kebetulan room mate pun balik lambat..





Ni la hasil untuk hari ni..
Sosej masak apa entah..
Dengan cendawang goreng tepung..

Memang lagi puas hati masak sendiri kan..
Jimat pun jimat..
Esok rajin lagi ke tak nak masak..hurmmmmm..:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...