Thursday, 30 April 2015

Aku & Sen - Mei 2015..

Assalammualaikum & Selamat Sejatera..

Rasanya aku tak share lagi kisah ni..
Just a quick entri sebagai kenangan..

Sen dah balik dari Bintulu..
Tapi sejak die balik tak sempat lagi jumpa..
Oh pernah jumpa..
Die datang masa lunch hour dekat office aku sebelum balik Perak..
So disebabkan die nak hantar anak sedara die balik UiTM dan ada hal dekat Putrajaya..
So nak jumpa la..

Die datang KL hari Ahad..
Memula nak jumpa Ahad..
Tapi sebab die ada hal Isnin..
Maka kita jumpa hari Isnin lepas keje..

Lepas keje kitaorang jumpa dekat LRT Setiawangsa..
Mula-mula yakin nak amik aku dekat Jelatek..
Sekali hujan masa tu, jalan pun jem..
Dah tunggu die sambil buka dekat tangga LRT Jelatek..
Aku naik train balik pegi LRT Setiawangsa..
Sebelum balik singgah dekat AU2 aku buka puasa..

Malam tu die tido dekat rumah aku..
Melepak dengan die share pasal persiapan perkahwinan aku..
Nasib baik la rumah aku ada bilik kosong yang tak de orang ganti lagi..
Maka bole la die tido situ dengan happy nya..

Dan kebetulan sangat..
Masa die datang tu aku ada masalah kesihatan sikit..
Dah baring dah masa tu..
Sekali aku bangn pegi bilik die ajak die teman aku pegi hospital esok..
So untuk pertama kali sepanjang aku ada dekat company sekarang aku MC..

Pagi Selasa tu pukul 8 aku inform bos aku bagi tau aku MC..
Then sambung tido balik..
Dah puas tido, baru masing-masing bangun..
Sebab akan ada hari yang panjang dengan Sen..
Mula-mula pegi lunch..
Then pegi klinik..
Lepas tu pegi Chow Kit..
Destinasi seterusnya pegi Plaza Low Yat sebab Sen nak bateri laptop die problem..
Then pegi Plaza Berjaya sebab service centre untuk Lenovo (laptop) dah pindah dekat situ..
Balik balik Low Yat untuk dinner..
Last sekali kitaorang pegi Ulu Klang sana tengok rumah Sen..
Die baru beli rumah tu..
Sebenarnya proses dah lama..
Dari tahun lepas lagi masa die dekat Bintulu..
Isnin tu baru dapat kunci..
Banyak lagi nak kene kemas dan renovate..

Lepas tu memang balik rumah la..
Dah seharian kat luar..
Aku dah la keje Rabu..
Lambat balik, ltak cukup tido memang aku lemau giler nanti..

So ni la kisah dengan Sen..
Tak tau lagi bila nak jumpa..
Till we meet again..:)

Late Nite with Cadbury..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..

Ni la padahnya kalau tadi balik keje tertido..
Malam ni memang tak bole tido la kan..
Ok sebenarnya bole tido..
Tapi sebab esok adalah cuti..
Maka memang tahan je mata dari tido..
Sampai memang tak mampu tahan lagi..hehe..

Padahal aku tido kejap je tadi..
Bangun tu potong-potong buah beli semalam..
So makan tu je la..
Kisahnya semalam aku beli buah tembikai potong besar gak la..
Murah je, satu potong 3 ringgit lebih je..
Malam semalam potong separuh bawak pegi ofis untuk breakfast dengan lunch..
Risau gak sebab takut tak habis sebab banya..
Esok dah nak balik kampung..
Tapi bangun tadi dah potong-potong, dah makan sikit..

Biasa la bila tak tido..
Tinggal sorang je dekat rumah..
Semua dah balik kampung..
Online, tengok tv..
Lepas tu bosan-bosan makan..huhu..
 Lepas makan buah tadi masak maggi kari pulak..

Lama sikit, makan buah balik..
 So memang tak payah risau buah tu tak habis ke apa..
Tadi pun berenti makan sebab nak tinggalkan untuk breakfast esok..
Kalau tak fikir memang habis la aku makan sorang-sorang..hehe..

Bosan tak de cerita best dekat TV (Padahal bukan tengok sangat pun)..hehe..
Masuk bilik pulak..
Lepak-lepak online atas katil..
Bosan-bosan teringat pulak coklat aku dapat tadi..


Mula-mula dah amik satu..
Dah habis makan dekat ofis tadi..
Sekali lead aku bagi lagi dua..
Then datang senior aku bagi aku suruh habiskan je..haha..

Kalau dekat ofis memang selalu macam ni..
Kalau ada makan-makan, ada lebih, memang selalu aku la dapat untuk bawak balik..
Alasan die aku bujang..
Balik karang tak payah susah-susah beli makanan..

Mendapat pulak sekarang ni ada officemate aku tengah pregnant..
Die pulak memang tengah mood makan sekarang..
Memang banyak la makanan die bagi..

Macam hari ni..
Plan nak makan buah je untuk breakfast dan lunch..
1 tupperware besar aku bawah tembikai tu..
Lepas tu ada beli kueh..
Sampai ofis, jumpa die dekat pantry..
Soh aku habiskan nasi lemak sambal sotong die..
Tapi nasi lemak tu sedap..
Semua nasi lemak berlauk die rm4..
Petang pulak die bagi aku ada pastri inti mushroom dari Swiss Oven..

Isnin hari tu die beli lebih tak habis bagi aku..
Ada buah mata kucing sekali..
Tu la bekal buat buka puasa dekat tangga LRT Jelatek sementara tunggu Sen sampai..hehe..
Aku duk cakap sedap..
Tadi die bagi lagi..
Dan bermacam-macam makanan yang die beli lebih, dia akan bagi aku..

Semoga murah rezeki..
Lagi banyak kita bagi, lagi murah rezeki kita..
Ni la yang dinamakan rezeki dari bermacam bentuk..
Tu tak masuk lagi coklat dengan segalam makanan ringan dekat ofis..

WW - Salt & Sugar..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Bubur tanpa garam..
Kopi tanpa gula..
Yes i manage to do that..



Gambar dari..

Sunday, 26 April 2015

Kisah Weekend - The Curve, Fast & Furious dan Shisha..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..

Macam mana weekend korang?..
Malas nya nak pegi keje esok kan..huhu..
Kan best kalau duduk dekat rumah je..
Tapi minggu depan ni best la sikit sebab minggu gaji dan keje sampai Khamis je..
Aku memang counting the day je nak cuti 4 hari ni..
Ye lah tak silap March dan April tak de public holiday kan..
Memang tepu la dengan keje..

So macam biasa..
Sabtu adalah hari yang penat tapi menghiburkan dan Ahad adalah hari untuk diri sendiri dan santai..
Semalam kitaorang plan keluar nak pegi tengok wayang je..
Nak tengok Fast & Furious..
So aku pun usha la cinema yang masih available lagi..
Maklumlah cerita dah lama kan..
Tengok dekat TGV dengan Cathay Cineplexes ada lagi..
Macam biasa en.bf ajak pegi KLCC..
Tapi aku ajak die pegi The Curve la pulak..
Ada nak jumpa orang pun ye..

Semalam memang gerak lambat..
Saje bagi en.bf tido lama sikit..
Sebelum gerak contact Hadi..
Tapi masing-masing tekak nak makan benda lain, nak pegi tempat lain..
So sila bawa haluan masing-masing..hehe..

Sampai The Curve memang blur-blur je la..
Aku pernah datang IKEA sekali dan The Curve sekali je untuk pegi makan..
Sampai-sampai memang pegi beli tiket wayang dengan cari tempat makan la akn..
Punya la macam treasure hunt dah kitaorang dalam tu..huhu..
Nak cari Cineplex dengan tempat makan..
Kene tengok map dengan tanya orang la..
Punya la sengal masing-masing kan..
Finally jumpa jugak cinema, beli tiket, makan, jumpa orang, menonton dan balik..
 Nak balik pun tak jumpa kereta..hahaha..
Carik kereta dekat building ni..
Padahal sebenarnya parking dekat building sebelah..
Sabar je la..

Walaupun dah tayang lama..
Tapi masih ramai penonton..
Sekarang kan orang musim tengok Avengers..hehe..
Tapi aku rasa menonton dekat GSC dengan TGV lagi ok kot..
Ada jugak orang bising sebab tak de subtitle..
Dekat Cathay movie die memang tak de subtitle ek..

 Ok cerita pasal Fast & Furious..


Pada aku cerita die ok je..
Ada yang lagi best sebelum ni..
Aksi die pun aku rasa macam melampau je..
Bak kata lead aku..
Macam tak logik je..
Over macam cerita tamil da..haha..
Tapi masih boleh layan la..
Kereta mantap-mantap..hehe..

Habis movie mall pun dah nak tutup..
Tengok Hadi ada call masa menonton..
Then die call lagi ajak lepak..
Turun naik carik kereta pulak..haha..
Nasib baik la bayar pakai TnGo..
Nak keluar dari mall pun merangkak..

So lepas tu melepak la jumpa Hadi dekat Sunway..
Dah lama tak jumpa..
Tu yang lama melepak..
Cerita pasal keje, kawan-kawan, isu semasa, eh eh die pun dah tunang..
Nak kawen lagi awal dari kitaorang..haha..
Sampai rumah memang dah lewat pagi la..
Dah lama tak de late nite life ni..hehe..

Hari ni pulak memang duduk rumah je la..
Ada keluar kejap tadi pun sebab ada aktiviti untuk diri sendiri..
So laundry, lipat baju, online, uruskan hal-hal nak majlis nanti..
Besa weekend aku survey, baca review, cari vendor, update doc ke..
Mana tau ada perubahan, update ke apa..

Sebenarnya siang tadi Sen call nak datang KL..
Nak hantar anak sedara die balik UiTM lepas tu nak jumpa..
Aku macam malas nak keluar..
Nasib baik la die cancel dan datang esok.. 

Malam ni bole la tido awal..
Esok nak keje..
Selamat Malam..

Friday, 24 April 2015

Engagement a.k.a Bertunang..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..

Finally its weekend..
Sekarang ni kalau weekdays memang tak berapa rajin nak update..
Sibuk dekat ofis pun ye jugak kadang-kadang..
Balik tu memang BW, layan fb, menonton, membaca ke..
Senang kata aktiviti santai je la..
Minggu ni pun malam aku selalu tido awal berbanding sebelum ni..

Genap seminggu dah..
So cerita la sikit pasal bertunang ni..
Knowing us, memang se simple yang boleh la..

Actually pasal nak kawen ni initiate dari bulan 12 tahun lepas tak silap..
Hujung tahun lepas..
Januari en.bf datang jumpa family aku officially for this matter..
Plan nak jumpa family en.bf on February..
Tapi March baru jumpa sebab mak en.bf pegi umrah end of February..
Awalnya plan majlis tunang ni on March..
Tapi sebab delay dan nak dapatkan tarikh..
Finally it is happen on April..

Nasib baik la memang buat simple giler..
 Senang jugak la nak manage tarikh..
Kitaorang memang buat majlis ringkas dan sangat kecik..
Penat jugak la nak fight untuk ni..huhu..
Tau la orang tua..
Lagi pun aku ni 1st dalam keluarga..

So sebelah aku agak ramai la..
Mak, ayah, P.Long, M.Long, Atok, Wan, Atok Sedara 2 orang, nenek saudara..
Kebetulan dekat rumah ada adik aku tiga orang..
Belah en.bf memang die, ayah dengan mak die je datang..
Sebab malas nak ajak sape-sape so dieorang je lah datang..
Pagi sebelum datang tu mak die call la Along die..
Bukan main bising lagi Along sebab tak bagi tau die..haha..
Lepas majlis baru la mak die call adik beradik yang lain inform..
Belah aku pulak.
Seminggu sebelum tarikh mak dengan wan dah inform sedara mara..
Yelah buat dekat rumah..
Karang tetibe tak sengaja terdatang ke tak pasal pulak kan..
So baik inform awal-awal..

Preparation untuk majlis?..
Kita orang cuma beli cincin tanya dan cincin tunang..
Beli jugak cincin untuk kakak aku dan kain pasang untuk die..
Aku pakai baju raya entah tahun bila dengan shawl adik aku je..
Tak de hantaran segala pun..

Jumaat malam gerak pun lepas keje..
Pagi Sabtu tu tolong mak masak sikit..
Total semua tak sampai 20 orang pun..
 Mak masak sambal udang, rendang ayam, sayur campur dengan ada beli kueh-kueh..

Plan majlis memang tengah hari..
Rombongan en.bf sampai dalam pukul 12..
Bincang-bincang sikit, sarung cincin dan lepas tu makan..

Drama?..

Ada jugak la..
Sebab aku nak buat ringkas..
Tapi orang tua ni suka nak buat macam kebiasaan..
Tak ajak sedara nanti kecik hati la..

Aku tak nak beli baju baru, tapi dieorang bising suruh beli..
SMS, call aku cadangkan nak sewa baju la..
Tetap aku reject..
Hari Jumaat tu aku pegi jugak la beli jubah dress..
Tapi tak pakai pun hari Sabtu sebab kene reject dengan dieorang..
Pakai la baju lama..
Tak pe, i ok je..

Ada jugak la mekap sikit..
Sebab M.Long dah prepare siap-siap barang die..
Tau sangat anak buah die ni kan..haha..

Then masa awal-awal tak cakap pun kene beli cincin dengan kain untuk kakak aku..
Dieorang ni suka bagi tau sikit-sikit..
Aku pulak tak suka macam tu..
Aku suka sekali discuss..
Dan setuju then buat..
Tak suka nak discuss banyak-banyak kali..
Kejap ubah itu ini..
Kejap tambah itu ini..
Susah aku nak plan/budget duit..

Orang tua ni pulak suka buat macam kebiasaan..
Lepas tu bagi contoh orang tu buat itu ini..
Die pun nak buat jugak..
Aku pulak memang malas ikut orang ke apa..
Aku suka buat macam mana aku suka..hahaha..
Nasib baik la en.bf dengan mak ayah die ok je..
Siap happy dan kata Alhamdulillah sebab senang giler..hahaha..

Pape pun semua nya dah selesai most of macam aku wish..
Majlis tak sampai setahun..
Sejak en.bf datang jumpa family hari tu dah start survey..
Sebab senang nak budget dan allocate duit..
Duit tak berapa nak ramai memang macam ni la..hihi..
Banyak vendor yang dah di kenal pasti, dah pegi jumpa..
Dah inform mak pun..
So lepas ni bole la start bayar duit booking..

Again, mungkin banyak jugak drama nanti sebab orang tua suka ikut tekak die..
Suka nak buat macam orang..
Aku selalu cakap..
Mak ada 7 orang anak..
Wan ada 8 cucu..
Kalau aku tak nak buat la dekat yang lain..

Kebetulan 2 minggu sebelum majlis aku haritu family aku pegi merisik untuk adik lelaki aku..
Majlis tunang die pun dekat-dekat majlis aku nanti..
Macam aku memang tak nak buat hantaran..
So untuk adik aku nanti bole la dieorang all out..hehe..


Untuk majlis ni BFF aku pun tak tau..
Tapi lepas majlis aku bagi la tau Haziq..
Siap send gambar lagi..
Takut die tak percaya pulak..hehe..
Sedih jugak la die sebab aku tak inform awal-awal..
Tapi of course la die happy untuk aku..

Ahad tu jumpa Hendry..
Dah naik keje aku call die nak bagi tau..
Tapi masa keluar tu die dah perasan aku pakai cincin..
Malas nak tanya kita orang je..
Ok die memang cool..hehe..

Apis pulak sampai hari ni merajuk sebab tak bagi tau awal-awal..haha..
Ala die pegi merisik bini pun berahsia dengan kitaorang..
Padan muka..

Room mate dengan Sen memang tau la..
Arghhh rindu Sen..
Sen kata aku dah start survey barang berapa tahun dah..haha..
Damn je die..hahaha..

Untuk persiapan majlis tu perlu ke aku share dekat blog ni untuk B2B lain?..
Tengok la pada tahap kerajinan aku..

Thursday, 23 April 2015

Puasa - Vitagen & Plum..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..

Hari ni aku puasa..
Minggu ni rasanya tak de lagi keluar pegi lunch..
Biasanya waktu lunch pegi tido dekat surau je la..hehe..

Dah janji nak jumpa en.bf hari ni..
Buka puasa sekali..
Die tak puasa pun..

Sampai rumah pukul 6 lebih aku balik rumah dulu..
Mandi segala..
Lepas Maghrib, dah azan baru turun..
So buka la dengan ni dulu..


Ok buah tu sebenarnya aku makan 2 biji..
Mula-mula amik sebiji tak cukup..
Makan sebiji lagi..hehe..

Buka tadi makan nasi putih dua, lala masak pedas dengan telur bungkus..
Lauk tu masing-masing untuk seorang makan..
Air order ABC, air suam, air kosong dengan nescafe tarik..
Total semua rm18..
Ok la kan..

Esok dah Jumaat..
Tak sabar nak tido lama, bangun lambat..:)

Tuesday, 21 April 2015

WW - Engagement..

Assalammualakium & Selamat Sejahtera..



18.04.2015..

Monday, 20 April 2015

Monday without Blues..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..

Hari ni aku cuti..
Dari bulan lepas tak de cuti umum ke apa..
So aku decide la nak amik cuti hari ni..
Weekend ni aku balik kampung..
Malam semalam balik KL..
Sampai pun dah lambat..
So bole la rilek-rilek hari ni..

Sampai mandi bagi segar sikit lepas tu kemas-kemas barang..
Sempat lagi borak-borak kejap dengan room mate..
Disebabkan room mate aku keje hari ni..
Aku suruh la die tido..
Tutup lampu aku online la kejap..
Dah off laptop aku habiskan membaca dengan lampu henfon..
Boleh la asal bole habis baca..hehe..


Menghabiskan baca Gelap..
Dah start baca dari Jumaat malam masa tapi tak sempat habis dekat rumah..
Haruslah bawak balik untuk habiskan baca..hehe..

Ada banyak novel FIXI yang adik aku baru beli..
Balik nanti bole la baca lagi..
Seperti biasa buku-buku ni untuk melayan mata sebelum tido..hehe..

Hari ni bangun memang lambat..
Pagi dah bangun tapi layan mata lagi..
Pukul 2 lebih baru aku betul-betul bangun..
Tu pun sebab nak basuh baju segala..
 Masak bubur sambil tu alas perut dengan vitagen dan buah..
Dah petang turun bawah beli ikan sambal dan minum petang..
Kalau tak entah bila la nak turun lagi..
Beria beli pisang goreng, keledek goreng dan popia..

Naik atas melepet depan tv sambil makan..
Sambil tunggu bubur masak hancurkan ikan..


Asingkan isi ikan sambal lepas tu hancurkan..


Makan isi ikan dengan bubur..
Masa kecik-kecik dulu selalu makan macam ni..
Tapi budak kecik sekarang makan benda yang canggih-canggih..
Dulu kecik-kecik makan bubur je macam ni je..
Bubur tu memang kosong giler..
Garam pun tak letak..
Memang mengharapkan perasa dari ikan semata-mata..

Best nya hidup santai melepak je dekat rumah macam ni..
Tak sabar nak cuti lama minggu depan..
Cuti hari Buruh sampai Wesak empat hari bertutut-turut..

Sunday, 19 April 2015

Journey with Clon~cleanse - Week 1..

Assaammualaikum & Selamat Sejahtera..

Review dari produk Cosway - colo cleanse..
Ni dari pengalaman aku..
Setiap orang badan masing-masing adalah berbeza..
So benda ni akan react berbeza..

Day 1..

Malam sebelum tido aku makan 2 biji..
Bangun pagi ok je..
Tak de la perut memulas ke apa..
Cuma angin je perut masa baru bangun tu..

Dalam train rasa perut semacam gak..
Tapi tak memulas pun..
Sampai ofis aku busy sikit pagi ni..
Dalam pukul 11pg aku turun pegi toilet..
Ok membuang macam biasa..

Lepas lunch hour dalam 2 lebih nak turun pegi surau aku pegi toilet dulu..
Perut tak memulas pun..
Cuma rasa nak membuang..
Banyak jugak la membuang..
Cuci usus aku kot..

Aku agak happy dengan produk ni..
Membuang tanpa rasa memulas..
Natural gitu..hehe..
...........................................................................................
Day 2..

Amik 2 biji lagi..
1st 5 days ni memang decide nak amik 2 biji sebelum tido..
Awal-awal cuci baik-baik dulu..hehe..

Pagi ni bangun perut dah rasa semacam je..
Tapi tahan je..
Maklumlah bangun nak pegi keje pun dah lambat..

Masa bersiap pun kruk kruk gak perut..
Sekali nak keluar dari rumah nak pegi keje room mate call bagi tau komuter problem..
Ada gak rasa nak half day sebab perut macam memulas gak masa tu..
Teruskan je keluar rumah sebab dah lambat..huhu..

Sekali masa tunggu lift memang memulas..huhu..
Dah pusing belakang masa ni nak balik rumah..
Boleh pulak lift dah sampai..
Tak pe kita teruskan je..
Sebab still rasa bole handle..
Sempat lagi la singgah beli mee goreng..

Sampai ofis memang pegi membuang..
Sebelum lunch 2 kali membuang dengan jaya nya..hihi..
Lepas lunch masa pegi surau pun membuang lagi..
Ok jugak la sebab walaupun memulas still boleh handle..
 ...........................................................................................
Day 3

Aku still consume 2 biji lagi..
Bangun tido terasa gak nak membuang..
Tapi bole handle lagi..

Sampai-sampai ofis tetiba pagi ni ada 2 meeting..
Ada 2 vendor datang..
Layan kan je la..
Tak sempat nak on PC terus masuk meeting room..
Dan nasib baik perut behave je..
Lepas meeting bole pulak banyak keje nak kene buat..

 Hari ni membuang dua kali..
Sekali dekat ofis..
Sekali lagi dah balik rumah..

Day 4..

Still consume 2 biji lagi..
Masa ni pun membuang 2 kali gak..

Day 5..

Masih lagi consume 2 biji..
Hari Jumaat ni aku balik kampung..
Petang lepas ofis sampai malam baru sakit perut.
Tapi still boleh tahan lagi..
Dah sampai rumah dalam 9 lebih baru membuang..
Malam tu aku tertido so tak makan pun..
Pagi-pagi tu still membuang lagi..

Sabtu malam aku makan 2 biji..
Sebab Sabtu makan dengan banyak nya..hehe..
Biasa la dekat rumah kan..
 Dari pagi ke tengah hari tu memang membuang la..

Ahad malam aku start makan sebiji je..
Hari ni pun bangun lambat..
Belum rasa kesan die lagi..

So far aku rasa benda ni ok la untuk cuci usus..
Tapi yang penting kene amalakan makanan secara sihat..
Minum banyak air dan makan benda sihat..
Banyak kan makan buah..
Kurangkan makan benda masin, manis dan masam..
Paling mencabar bila balik rumah la..
Banyak sangat makanan yang sedap..

Wednesday, 15 April 2015

WW - Tauhu Bunga..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Nyum..nyum..nyum..

Tuesday, 14 April 2015

Vitagen..Vitagen..Vitagen..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..

Hari tu ada readers komen pasal vitagen..

Hi mila..dah singgah blog ni terbaca pulak part vitagen tu huhu..anyway sape2 nk bli vitagen blh order dgn sy..sy adalah pengedar brdaftar vitagen..hrga murah..dijamin fresh dr kilang. Sekitar kl & brdekatan kg.baru Sms @ wsap 012-9518535 # tq mila..tumpang iklan ye:-)

Hi mila..dah singgah blog ni terbaca pulak part vitagen tu huhu..anyway sape2 nk bli vitagen blh order dgn sy..sy adalah pengedar brdaftar vitagen..hrga murah..dijamin fresh dr kilang. Sekitar kl & brdekatan kg.baru Sms @ wsap 012-9518535 # tq mila..tumpang iklan ye:-)

Harga macam menarik..
Contact nak beli..
Tapi tak da masa nak amik la pulak nak amik walaupun dah booking..huhu..
Finally mintak kawan en.bf je tolong amik kan..
Hari ni baru dapat..

 

Sape berminat bole la contact ye..
Baru dapat tadi dah settle 2 botol..
Satu aku minum sendiri, satu lagi bagi orang..
Yeay dah ada stock breakfast..
Untuk breakfast tak payah pening kepala da..

Sunday, 12 April 2015

Cosway - Colo~Cleanse..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..

Ni la benda yang aku beli lepas aktiviti tadi..
Sebenarnya Haziq recommend aku suruh beli Fiber-up..


Semalam aku google la ape kebendan ni..
Nampak macam menarik gak..
So semalam aku google la stokis Cosway terdekat..
Eh ada dekat rumah la..
Dekat tempat nak buat aktiviti pulak tu..
So bole la pegi usha-usha..

Masuk kedai tu aku terus usha-usha sendiri..
Tenang sikit nak tengok-tengok..
Sekali jumpa fiber-up ni..
Sebelah die pulak ada colo-cleanse..
Belek-belek macam menarik je..

Finally aku decide beli colo-cleanse..





 Satu kotak ni ada 30 tablets..



 Info pasal produk ni..



Kaedah penggunaan..

Ok jugak la sebab tablets..
Senang nak makan..

Satu kotak ni aku beli dengan harga rm21..
Harga member katanya..
Dapat harga ni walaupun aku non-member..
Layan kan je la..
Kalau harga sebenar (non-member) rm26 ke rm29..
Aku pun tak ingat..

Tak cuba pun lagi..
Malam karang la nak cuba..
Kalau rajin nanti aku share.. 
Tak pun bole la usha review pengguna lain..
Google je..
Sape berminat bole la pegi stokis Cosway..




Weekend - Wedding Apis, Jakel, PD & Bagan Lalang..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..

Apa aktiviti weekend korang?
Semalam aku pegi kenduri BFF dekat Seremban..
Pegi kenduri, makan harus la banyak..
Lagi kalau makanan sedap..

Best jugak la jumpa kawan-kawan..
Tapi memang pegi kejap je..
Sebab sampai pun dah lambat..
Orang katering tu pulak cepat giler kemas barang-barang die..
Nak lepak lama pun tak de mood..

Lepas kenduri kitaorang pegi Jakel pegi beli kain kejap..
Memang cepat-cepat pegi, pilih dan bayar je..
Tak sempat nak pilih-pilih sangat pun..
Walaupun masa tu ada happy hour..
10 minit je happy hour untuk kain terpilih..

Dah settle kitaorang sempat pegi PD kejap..
Last minit plan en.bf ajak..
Masa sampai cuaca pun ok je..
Keinginan nak mandi tu memang sangat membuak..
Tapi tak bawak baju..huhu..
Tak dapat la nak mandi..
Jalan-jalan je la sepanjang pantai..

Nak balik ke KL singgah makan dekat Bagan Lalang..
Mula-mula berenti dekat Medan Ikan Bakar PD..
Tapi nampak macam kurang menarik..
Orang ramai, tengok makanan atas meja orang lain pun macam kurang menarik je..
Guna tandas je..hihi..
So decide pegi tempat dah biasa..
Pegi Bagan Lalang je la..

Sampai Bagan Lalang macam dah lambat gak..
Orang ramai giler..
Maklumlah Sabtu malam Ahad..
Ok pun simple giler..
Nasi putih, seekor cencaru bakar, sotong 2 ekor untuk goreng tepung dengan sayur campur goreng untuk seorang makan..
Aku order air suam..
En.bf order nescafe 'o' tarik..
Total semua rm31..
Walaupun ramai tapi tak de la lambat giler makanan sampai..

Hari ni macam biasa duduk rumah..
Laundry dan sebagainya..
Tu pun bangun dah lambat tapi kene bagun gak sebab ada aktiviti hari ni..
Balik tu aku ada beli benda..
Nanti aku share..

Satu hari yang sibuk semalam..
Penuh dengan aktiviti dan makanan..
Hari ni melepak je dekat rumah..
Layan mood nak keje esok..hukhuk..

Friday, 10 April 2015

Hectic day - Upload report and Deliverable Items..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..

Punca nya malas nak tido la ni..
Plan nak menonton movie Youve got Email..
Cerita lama saje tengok balik..

Minggu ni aku rasa memang lemau sikit..
Ke tiap-tiap hari memang lemau..haha..
Hari rabu lagi aku ingat dah hari Khamis..
Minggu ni aku rasa agak produktif..
Walaupun biasa la ada hari yang kita akan produktif ada hari lemau je..

Awal-awal lagi hari ni bekal buah bole pulak tertinggal..
Dah turun bawah baru teringat..
So tukar plan..
Beli nasi goreng dan sambal kerang..
Buah untuk dinner..
Sampai ofis terus pegi makan..
Lapar kot..huhu..

Lepas tu start buat keje yang plan nak buat hari ni..
Dalam pukul 10..
Lead panggil ada hal..
Bermula la episod busy yang tak di sangka untuk hari ni..

Lead aku ajak jumpa technical writer..
Discuss pasal report aku..
Dan nak upload dekat system..
Wow how fast it is..
 Technical siap shake hand dengan aku lagi wish congrats..

Nak upload tu kene make sure semua ok..
Then jumpa PIC..
PIC pulak half day hari ni..
So rushing-rushing la..
Settle pasal report..
Nak sambung buat keje..
Ada team mate aku tanya pasal beberapa benda..
Die refer dekat report aku untuk current project die..
So anything aku kene la menjawab..
Bertanggungjawab la dekat every word and sentence yang ada dalam report tu ye..haha..

Tetibe lead aku panggil lagi sekali..
Soh upload document..
Again..
Benda tak proper arrangment as it suppose tu upload..
Aku baru 1st time upload doc kot..hukhuk..
Again kejar masa PIC half day..
So aku nak upload layout dan schematics..
Choose untuk upload dari CAD je..
So kene make sure semua dalam drawing betul..
Disebabkan ada benda-benda yang tak berapa ok..
Kne betulkan..
PIC nak pegi makan..
So aku betulkan la dulu..

Plan nak tido, pegi Mid la hari ni cancel la..
Kene prepare drawing..
So alang-alang nak upload..
Aku decide nak upload SPIL dengan technical specification (datasheets) sekali..
Discuss dengan lead aku..
Ok bole upload..
Benda dah ada kan..
So upload je..
Kene comment ke belakang kira..

Asal ada dekat tempat aku je..
Team mate aku ajak discuss..

Tetiba jugak lead panggil ada masalah dengan cover page yang dah upload..
Ok jumpa sape-sape yang ada untuk betulkan..
Boleh pulak server tak ok..
So tak bole upload..
In between manager aku pulak panggil..
Nak explaination pasal former projek aku dekat slide die..
Lama jugak la dengan die..

Balik tempat aku discuss lagi dengan team mate..
Masa pun nak dekat pukul 5..
Manager aku siap berenti dekat meja suruh balik..
'Just go back, its Friday'..
Ok aku ada nak siapkan keje sikit..
Nanti cuti 2 hari dah lost track..
Monday kalau blues payah nak track nanti..hihi..

Lead aku masa lalu pun siap sound lagi..
'Scott dah suruh balik, balik la, kenapa ada dekat sini lagi'..hahaha..
Discuss sikit dekat team mate lagi..
So aku pun blah..

Kene kuar awal jugak hari ni..
Petang ada aktiviti..
Balik rumah online, makan buah segala aku siap bole terlelap..
Terjaga bila room mate balik..
So boleh la pakai mask.
Dah terjaga, esok Sabtu..
Ingat senang ke nak tido balik..:)

Room mate aku habis mandi..
Die komplen pasal saluran dekat shower..
Sejak dua menjak ni memang air macam bertakung sikit amik masa..
Kitaorang syak sebab rambut..

Masa pegi tandas tadi..
Terdetik pulak nak check..
Amik apa yang patut..
Guna tenaga sikit nak bukak penapis die..
Sekali aku tengok sleut die dah banyak..
Tak de lah banyak rambut..
Just hilangkan selut tu je lah..
Bau die pun bole tahan la..
Nak nama saluran dekat shower kan..
Settle aku pasang balik tengok air macam dah ok je..
Hopefully dah ok..

Kalau keje-keje perlukan sedikit tenaga, bau kurang menyenangakan, panas, tempat tak selesa ke..
Aku memang tak de hal la..
Pegi bengkel welding pun aku pernah..
Siap pernah cuba oxy-ace welding, arr, grinding segala..
Walaupun aku plaing lemau dekat situ..
Tapi ok la..

Balik bilik inform room mate yang tengah mamai-mamai dah tido..hehe..
Then google pasal jurutera wanita..haha..
Apa motif entah..
Ok sebelum melalut lagi banyak dengan entah apa lagi aku tukang malam-malam buta ni..
Aku patut berenti dan tido..
Esok nak pegi Seremban wedding BFF..
Lepas tu ada nak carik barang..
Rindu nak jumpa kawan-kawan..
Tengah malam buat Hendry siap call pasal nak jumpa esok..

Have a nice weekend..:)

Tuesday, 7 April 2015

WW - Water a.k.a Air..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Aku tak tau sejauh mana berkesanya tips ni..
Tapi bole la cuba..

Untuk mengelakkan water retention atau gemuk air..
Elakkan minum selepas pukul 8 malam..
Kalau nak minum dari pukul 8 ke waktu nak tido paling banyak satu gelas je..
Tu pun kalau dahaga sangat..
Untuk basahkan tekak..
Kalau waktu siang minum la berapa litter pun yang korang nak..:)

Monday, 6 April 2015

Breakfast & Lunch..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..

Nak share breakfast dan lunch aku untuk esok..


Sebenarnya stok buah dah out of stok last week lagi..
Tapi disebabkan weekend ni balik kampung so tak de lah nak beli Jumaat tu..
Dekat kampung pulak kebetulan mak ada beli sebiji tembikai hari Sabtu..
Aku dah siap potong-potong letak dalam tupperware boleh pulak tertinggal..
Dah gerak nak balik baru teringat..
Malas nak patah balik..
Pasrah je lah..huhu..

So hari ni balik keje tadi singgah la MBG..
Tengok-tengok apa yang best..
End up beli betik je..
Dah lama jugak tak makan betik..
Memang kene rotate ye..
Kalau tak memang bosan..
Lepas tu kalau beli banyak kene make sure buah tu tak masak sangat, bole tahan 2 3 hari..
Jangan tengok mura, tamak beli banyak-banyak..

Kos untuk sebiji buah betik dekat atas tu cuma rm3..
Tu jugak la kos breakfast dan lunch aku esok..:)

Kalau ada stok buah memang aku bawak ofis untuk breakfast dan lunch..
Kalau cepat habis, kadang-kadang aku keluar gak lunch..
Tapi malam aku makan buah gak balik..
Kira makan makanan berat sekali je sehari..

So far aku dah kurang almost 3kg..
Tadi measure pinggang dah kurang 2.5 inch almost 3 inch..
Makin semangat la jugak..
Walaupun aku sekarang dalam fasa nafsu makan bole tahan membuak..
Tapi cuba kawal sebaik mungkin..
Dan ye kadang-kadang memang susah nak kawal..huhu..
Tapi hati kene cekal..

Contohnya hari Sabtu hari tu..
Kitaorang on the way nak balik kampung singgah makan dekat nasi Arab Damsyik..
Turun je dari kereta aku tanya en.bf die nak makan apa..
Ajak die share dan die ok je..
So share la nas..
Masa makan tu memang betul-betul menikmati la nasi arab, kambing dan ayam die yang sedap tu..
Siap tanya lagi en.bf kalau die nak tambah nasi..
Nasib baik die cakap tak..
Padahal sendiri yang rasa nak makan lagi..haha..
 So pasrah je walaupun teringin gak lagi..
Tu aku kata hati kene cekal untuk orang yang berselera macam aku ni..

Sampai rumah en.bf bagi moist choc cake yang super sedap pulak..
Tapi tabahkan je hati makan slice kecik je..huhu..

Setakat ni aku cuba consume makanan yang sihat..
Jom banyakkan makan buah dan minum banyak air putih..
 

Saturday, 4 April 2015

Drama Melayu..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..

Weekend ni adalah minggu kitaorang balik kampung..
En.bf keje pulak hari ni..
So sementara tunggu die ni bole la update blog..
Kadang-kadang ada je idea nak update..
Tapi sebab malas tu yang tak tulis pun..

Idea nak tulis pasal drama melayu ni datang bila aku tengok drama yang tayang dekat slot Akasia TV3 pukul 7-8 petang tu..
Balik keje besa sambil makan malam kitaorang tengok la..

Aku amik cerita ni sebagai contoh je..
Cerita lain mungkin ada masalah ni jugak tapi aku tak ingat spesifik sangat..

Pada aku ok je kalau nak tengok drama melayu sebagai hiburan..
Aku tulis ni sebab nak improvement dekat drama hasil tangan orang melayu..
Cuma aku rasa kadang-kadang drama melayu ni tak realistik..
Yang membawa kepada pengaruh negetif dekat orang yang tengok..
Dan apa yang dipaparkan memang tak real dengan kehidupan sebenar..
So mesej yang disampaikan adalah salah..

Contoh nya dramaAkasia..
Watak heroin seorang Arkitek muda..
Seorang arkitek mudak siap ada bilik sendiri dekat ofis..
Kereta tu pada aku bole di terima lagi la..
Rumah die pulak duduk sewa dengan kawan, rumah bujang interior, perabot segala bukan main lagi..
Makan tempat best-best..
Dan cara die act sebagai arkitek bila berhadapan dengan client pun aku tas pasti betul ke tak..

Adakah kehidupan sebenar arikitek muda macam ni?

Pada aku banyak yang overact..
Aku kalau tengok, rasa best nya jadi arkitek..
Seronok nya jadi arkitek, bole hidup macam ni..
Hakikatnya majoriti nya macam tu ke?..

Jadi mesej kepada masyarakat adalah salah..
Budak yang tengah belajar ke akan tersalah sangka dan tak dapat gambaran sebenar..
Sepatutnya guna la medium ni untuk educate masyarakat..
Tak pun papar kan la realiti sebenar..
 Kalau tak orang high expectation sangat..
Tapi hakikatnya tak macam tu..

Mungkin ada yang bole hidup macam tu..
Tapi bukan majoriti..

Aku pernah tengok video pasal drama melayu..
Tak silap die ada mention yang benda-benda macam ni akan buat orang fikir hidup ni senang..
Ye lah asyik di momok kan dengan hidup yang senang, bergaya, mewah..
Tapi hakikatnya tak la se senang tu..
Jadi membawa la kepada macam -macam masalah macam MLM segala..
Sebab semua nak hidup senang dengan cara yang senang..
Kalau aku jumpa video tu nanti aku upload..

Ni padangan peribadi aku je..
Mungkin aku salah..
Dan ada masalah-malasah lain lagi jugak yang aku perasan..

Friday, 3 April 2015

1st Report..

Assalammualaikum..

Sekarang ni aku memang tak berapa rajin nak update..
Mood malas makin menjadi-jadi..
Tapi aku nak abadikan jugak la benda ni dalam blog..

Selepas lebih setahun aku dekat company sekarang..
Akhirnya report aku setel jugak dengan technical writer hari ni..
So tadi dah bagi tau lead aku untuk continue check untuk technical part..

Actually dah 2 kali aku go through dengan technical writer..
Sekali dulu sebelum aku blank sekejap tahun lepas..
Then bila aku balik semula aku study detail..
So amik masa lagi..
Buat financial analisis sikit, study detail sikit dan prepare beberapa doc..
Berbulan jugak la..
So by end of the day..
Hari ni aku dah settle dengan Don..
Tapi process die memang loooooong way to go lagi la..

Technical writer akan check more on presentation report, grammar dan lain-lain..
Lead dan engineering akan check more on technical..

So aku agak happy la hari ni..
Dalam masa yang sama tak sabar/cuak nak tau feedback untuk the next stage..
Semoga semuanya baik-baik je..


Memang agak banyak yang aku belajar sepanjang setahun ni..
Aku pun dah start dengan projek lain dari last week..
Berapa lama la lagi aku ada dekat tempat sekarang..hurmmm..

Wednesday, 1 April 2015

WW - Kuih Sepit..

Assalammualaikum & Selamat Sejantera..



Kuih Sepit dalam bekas 5.5 Liter..
Puas giler makan..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...