Tuesday, 31 March 2015

Welcome GST..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Aku terima benda ni dengan lapang dada dan positif..
Nak ke tak nak benda jadi jugak kan..
Tak kan nak stop and stare je.
Hidup kene teruskan jugak..

So aku amik benda ni sebagai cabaran..
Tak kan nak play safe sentiasa..
Once kita melepasi satu cabaran, Insyaallah kita akan pegi ke satu tahap yang lebih baik..

Aku percaya rezeki aku sentiasa dari Allah..
Bukan dekat tangan satu manusia pun..
So GST ni aku amik sebagai wake up call untuk aku berkerja lebih gigih dan berbelanja lebih berhemah..

Antara impak besar dalam tindakan aku ialah dari aspek makanan..
So lepas ni berbelanja lebih berhemah..
Utamakan keperluan dari kehendak..
Positif nya aku boleh lebih berjimat dan mengurangkan pengambilan makanan yang kadang-kadang tak perlu pun..

Ni pun salah satu cara untuk kita berbelanja lebih berhemah..
Macam weekend hari tu bila ada peniaga yang cakap..
Baik beli sekarang sebelum GST..
Dah GST nanti harga naik..
Aku jawap aku malas nak spend duit sangat sekarang sebab nak GST..
So kene ada banyak saving untuk permulaan hadapi GST..
Bukan nak spend beli banyak-banyak takut harga barang naik sebab GST..
Kene tau keperluan atau kehendak..
Kelat je muka orang tu dengar jawapan aku..

So aku doakan yang baik-baik je..
Malas nak semak-semak kepala fikir benda-benda negetif..

Monday, 30 March 2015

Sleep - Position & Time..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..

Sleep position..


Time?..

Aku pernah baca, masa tido paling baik ialah dari pukul 10 mlm ke 4 pg..
Semoga bermanfaat..:)

Sunday, 29 March 2015

Weekend - Boxer Perempuan Murah dan Promosi shampoo & deodarant Watson..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..

Semalam satu hari penat berjalan..
Memang kene settle kan beberapa benda dan beli barang..
Mula-mula konon nak bek kete park dekat Jelatek..
Tapi jalan jem menjengkelkan giler semalam, sudahnya nek train je dari rumah aku..

Cerita pasal boxer perempuan..
Aku memang mencarik boxer..
Sebab aku memang suka pakai..
Usha-usha dah lama gak..
 Nak mencarik harga yang murah..

Sebelum ni ada jumpa dekat Giant..
Sehelai dalam rm10 ke berbelas ringgit entah..
Malas nak beli lagi..
Ada pegi usha dekat kedai jual barang Thai dekat Giant pun tak de..

Dulu aku selalu beli dekat Watson..
Tapi hari tu carik-carik tak jumpa..

Hari Jumaat masa lunch aku saja la jalan-jalan dekat Nu Sentarl..
Nak pegi usha boxer punya pasal..hehe..
Pegi Sox World ada..
Ada 2 jenis..
Satu jenis rm13.90, satu lagi rm19.90 tak silap..
Then pegi Uniqlo pulak..
Ada jugak, tapi rm39.90 tak silap..
Dekat H&M pun ada..
Puh bole tahan jugak harga..

 Malas beli sebab aku rasa bole dapat dengan harga yang lagi murah..

Masa kitaorang dari Putra nak ke KL Sentral..
Nak ajak en.bf makan mee tarik dekat KL Sentral..
Dekat escalator nak sampai atas tu tetiba aku ternampak boxer perempuan..
Die dekat bahagian dalam..
Patut la tiap hari pegi balik keje tak nampak pun..
Lepas tu nampak pulak tanda harga dekat bahagian tu rm5 je..
Terus excited..hehe..
Tanya orang kedai tu memang rm5..
Semua free size..


Terus beli 2 helai..
rm10 dapat 2 helai..
Terbaik kan..haha..

Sape-sape yang berminat bole la usha dekat bahagian dalam dekat bahagian komuter..
Aku memang selalu beli boxer..
Sape-sape yang tak suka post ni maaf la ye..

Dari KL Sentral kitaorang ke KLCC..
Ramai nye orang..
 Lagi pun ada exhibition untuk F1..
 Orang nak shopping sebelum GST ke apa..
Dekat Chanel pun sampai beratur orang nak masuk..

Nasib baik la kitaorang memang dah pernah survey barang nak beli tu..
Dah ada detail..
Ramai orang dalam butik tu masa tu..
So tak payah nak start dari awal..
Terus mintak saiz, confirmkan dan bayar je..
SA pun tengah nak tukar shift masa ni..

Settle tu terus pegi Watson beli personal care..
Beli shampoo dan deodarant..
Beli yang ada promo..
Mula-mula deodarant tu amik yang 1 pcs je..
Sekali jumpa yang ni, bek la beli yang ni..
Sama la dengan shampoo..


Then pegi beli barang makanan pulak..
Topup pape yang patut..
Ni salah satunya..


Hari tu bila habis terbeli dekat myNEWS rm7 lebih..
Mahal giler..
Ni baru rm4.39 tak silap..
Compare dengan Yakult aku lagi suka Vitagen..
Satu sebab Yakult lagi manis aku rasa..
Lagi satu Yakult 80ml rm4 lebih, Vitagen 125ml pun rm4 lebih..

Hari Jumaat masa aku beli buah dekat MBG KL Sentral..
Harga best best jugak..
14 biji kiwi rm10..
Pear hijau 20 biji rm10..
Last week ada rezeki aku dapat buah ni..


Nangka sedap fresh dari kebun..

Hari ni pulak lepak dekat rumah je..
Masa biasa tengah hari ada aktivit sendiri, laudry dan lain-lain..

Selamat berhujung minggu dan selamat berbelanja..:)

Thursday, 26 March 2015

Lose almost 2kg in a week..

Assalammualaikum & Salam Sejahtera..


Semalam baru timbang..
Kurang almost 2kg dalam seminggu..
Looooog way to go..
Banyak lagi tempat yang nak kene trim ni..hehe..

Tuesday, 24 March 2015

WW - Happy Birthday to Me..:)

Assalammualaikum & Salam Sejahtera..


Today is 25th Mac 2015..
Happy Birthday to Me..
All the best for everything..:)

Lunch Treat - Melur and Thyme & Dolly..

Assalammualaikum & Salam Sejahtera..


Melur and Thyme, Nu Sentral


Melur & Thyme..
http://www.melurandthyme.com/

 Pegi ni sebab farewell Expert Engineer aku sebelum balik Schiedam..
Pada aku makanan die biasa-biasa je..
Mungkin sebab aku order mee goreng mamak je..
Specialty dekat sini itik katanya..
Tapi tak de sape order itik hari tu..
Dekat web tu ada menu..
Aku dengan bos aku siap bungkus sebab tak habis..

Tapi calamari, tiramisu durian dengan Crispy Chili Baby Crab die agak menarik..
Especially baby crab tu, recommended..

Kita orang pegi dekat Nu Sentral..
Dekat KLCC pun ada..
Interior dan dekorasi memang nice and comfortable..
Very cosy..
Boleh refer dekat web tu ye..
Malas nak letak gambar..
Kamera memang tak bawak..

Ada drama sikit hari tu..
Waiter die tertumpah air dekat baju bos aku..
Nasib baik boss aku cool je..
Manager die siap mintak maaf then kitaorang mintak tiramisu durian..
Dapat free..:)

Makan dengan minum untuk 5 orang..
 Plus order 2 set calamari..
Tiramisu durian free..
Total rm26+.++
 Exact value aku dah tak ingat..
Dah lama pegi..

...........................................................................

Dolly Dim Sum, Avenue K

Lunch treat on Friday dengan office mate..
Layan kan je la..
Lagi pun sekarang ni memang prefer makan benda-benda stim ni..:)

Tak de list menu pulak..
Tapi air dengan makanan die nice..
Ada yang kitaorang siap repeat order la..

Yang fail nya bila order chicken wing..
Sebab masa order tak perasan tu under stim..
So yang sampai nya chicken wing stim..
Masing-masing mula-mula tak sabar sebab membayangkan chicken wing rangup macam Domino ke..hehe..
Bila sampai tu selera masing-masing terus merudum..
Tak nak makan..
Aku yang habiskan..huhu..


Dim sum yang nice..
Recommended kalau nak makan dim sum..



Tempat sangat nice, comfortable dan cosy..
Nice view jugak dekat luar..
Tapi sebab kitaorang pegi waktu lunch memang agak panas..
Tambah dengan silau nya..
Sebab bahagian tepi tu dinding dengan atas die kaca je..
Tak de blind ke apa nak cover..
Petang sikit dah redup sikit ok la..
Malam mungkin lagi nice..
Mana tau atas nampak bulan dan bintang..hehe..

FB Dolly Dim Sum..
https://www.facebook.com/dollydimsum/photos_stream

Yang ni total makan dalam rm11+.++ tak silap untuk 3 orang..
Tak ingat berapa banyak kitaorang order..
Yang pasti lebih dari 5..hehe..

Sapa-sape yang berminat boleh la mencuba..:)

Friday, 20 March 2015

Diet & Buah Kiwi..

Assalammualaikum & Salam Sejahtera..

Fuhhh akhirnya hari Jumaat jugak..
Sebenarnya minggu ni aku rilek-rilek jugak la..
Sebab bos aku tak de pegi bercuti..
Cuti sekolah ni die cuti bawak anak-anak jalan-jalan..

So aku sebenarnya stress dengan keje-keje sendiri je..
Boleh tahan banyak jugak la nak kene buat dan study..huhu..
Biasa la beginner..

Aku rasa sekarang ni aku rajin update blog masa weekend ni..
Nak buat schedule entri aku malas..

Sejak minggu lepas aku memang ada kesedaran sikit nak ubah diet aku..
Maklumlah usia makin meningkat..
So aku cuba kurangkan makan benda manis, masin dan masam..
Bukan tak makan lansung ye.
Tapi cuba kurangkan..
Kalau nampak junk food, asam, coklat, ais krim, kek ke apa mampu jeling je la..
Tapi lepas berjaya mengatasi memang rasa happy..hehe..

Lepas tu aku banyak kan makan buah dan minum air masak atau air mineral..
Paling senang untuk jaga permakanan kita adalah dengan masak sendiri..
Tapi sebab aku jarang giler masak..
So aku pilih untuk makan benda yang belum di proses..
Tu la aku banyak kan makan buah..
Kalau air masak pulak kadang-kadang aku comsume lebih dari yang aku share hari tu..
 Boleh baca pasal air tu dekat SINI..
Sebolehnya aku tak nak minum air manis..
Kalau dekat rumah banyakkan minum air masak..
Kalau makan dekat luar aku biasa order air suam..
Kalau fast food ke aku beli atau bawak je air mineral..

Sebenarnya sebelum ni aku selalu je beli buah potong dekat KL Sentral..  
Ada je dekat Nu Sentral tapi malas nak jalan jauh..hehe..
Nasib baik la dekat KL Sentral baru bukak MBG..
So aku selalu la beli buah dekat situ..
Kalau pegi tu memang macam-macam buah yang menarik dan sedap bila tengok..
Macam-macam promotion pulak tu..
Tapi nak beli tak boleh tamak-tamak..
Beli satu jenis dulu..
Dah habis so beli buah lain pulak..
 Jimat pun jimat berbanding beli buah potong tu..
 
Aku akan makan buah waktu sarapan dan makan malam sekarang..
Rutin nya, pagi sebelum pegi keje minum vitagen dulu..
Sampai ofis aku makan buah..
Kadang-kadang aku beli jugak la kueh..
Tapi dah kurangkan la jumlah die..
Kalau dulu beli 5 biji kueh waktu sarapan..
Sekarang beli 2 biji je kalau terasa nak makan..
 
 Waktu lunch depend la..
Kadang aku makan roti je dengan pape..
Macam hari tu aku makan roti dengan sambal sosej..
Makan roti pun roti gandum..
Aku malas makan heavy sangat sebab aku keje pun duduk je kan..
Bukan nak guna tenaga sangat..

Malam pulak biasanya aku akan makan buah dan ayam goreng ke..
Kadang-kadang tu beli goreng pisang dengan keropok lekor ke..
Buah tu wajib ada la..
Kalau keluar makan dengan orang depend la..
 Kadang aku makan je nasi..
Tak de la aku tak makan lansung..
Macam lunch semalam aku makan je nasi beriyani dengan kambing..
Tapi malam tu makan buah dengan ayam je..

Setakat ni tak apa pun..
Tak de la rasa tak bertenaga ke apa..
Mengidam sangat nak makan ke..
Sebab setiap kali nak makan fikir manis, masin dengan masam tu..
 
Aku yang punya la suka makan kek ni pun mampu je kawal diri bila office mate beli kek lapis serawak..
Aku makan satu slice kecik je semalam..
Hari ni pun die nak habiskan aku makan satu slice kecik je jugak..
Kalau sebelum ni memang makan selagi boleh..hehe..
 
Pasal buah kiwi ni pulak..
Petang semalam aku beli kiwi.. 
12 biji rm10..
So beli rm10..
Balik tu makan la dengan room mate..
 
Macam mana korang makan buah kiwi?
Aku memang buang kulit kalau makan buah ni..
Dekat rumah pun sama..
So makan la untuk malam dan untuk bekal bawak pegi ofis hari ni..

Dekat ofis tadi boleh bos aku datang dan bagi tau..
Kalau makan buah kiwi tak payah buang kulit..
Makan sekali dengan kulit die..
Nutrition buah ni ada/banyak dekat kulit dan bawah kulit die..


Maka malam ni aku pun makan la dengan kulit die sekali..
Ok jugak la..
Walaupun macam pelik sikit makan 1st time macam ni..

Cuba lah amalkan banyak minum air masak dan amalkan permakanan yang sihat..
Korang akan rasa sendiri perubahan dia..

Thursday, 19 March 2015

Stress..

Assalammualaikum & Salam Sejahtera..

Emosi tak stabil..


  •  Hormon tak stabil - biasa la perempuan..:(
  • Report sangat banyak komen - Nak go through satu-satu pun malas..huhu..but I will..
  • Projek untuk tahun ni bole tahan mencabar kesabaran..

Bertabah lah..

Sunday, 15 March 2015

Its Sunday, Its Weekend..

Assalammualaikum & Salam Sejahtera..

Apa aktiviti korang minggu ni?..
Bulan ni memang banyak betul majlis kenduri kan..

Sabtu
......................................................................................

Semalam aku dengan en.bf pegi Seremban..
Pegi majlis kahwin class mate aku masa sekolah teknik dulu..
Sejak dah habis belajar memang susah giler jumpa budak sek teknik dulu..huhu..

Kitaorang gerak lambat..
Pukul 2 dari KL..
Janji nak jumpa Anis (geng 1 kelas dulu)..
Emy tak dapat datang pulak..
Dalam pukul 3 sampai..
Memang saje plan sampai lambat supaya majlis dah slow sikit so bole la lepak lama sikit dengan kawan-kawan..
Sampai-sampai tengok pengantin busy atas pelamin dengan kawan-kawan..
So malas kacau terus pegi makan dulu..
Punya la bersembang dengan Anis sampai pengantin dah pegi tempat nak amik gambar outdoor..
Sabar je dengan Anis sebab die duk tahan aku pegi jumpa pengantin..
Last-last pegi tempat dieorang shoot outdoor jumpa pengantin..

Balik tu terus gerak balik KL..
On the way dekat Lekas baru teringat ada bagi tau nak datang rumah P.Long dekat Senawang..
Tapi memang lupa giler..
Sebab gerak nak balik dari rumah pengantin pun dah pukul 5..
Sebenarnya plan nak tengok movie weekend ni..
 Tu yang laju je balik KL..

Macam biasa park dekat Jelatek nak pegi KLCC..
Sampai dekat TGVKLCC tengok ada movie kitaorang nak tengok (Run All Night) ada pukul 9..
Lambat jugak nak tunggu..
Lagi pun mesti habis lambat nanti..
So cancel tengok movie..
Nak pegi Dataran Mentari makan nasi Arab je..
Sebelum tu sempat singgah beli barang dekat Isetan.. 
So melepak la dekat situ..

Balik rumah tido awal..hehe..

Ahad
...................................................................................

Hari ni aku ada aktiviti untuk diri sendiri sebenarnya..
Janji pukul 12..
Sebelum keluar masukkan baju dalam mesin basuh dulu..


So mulakan hari dengan ini..hehe..

Lepas aktiviti mengeluarkan peluh macam giler..
Sebelum balik singgah beli apa yang patut..


Nampak ni dekat luar kedai masa jalan nak balik..
Boleh la try beli untuk lunch..
Grilled chicken wrap with Mexican sauce for lunch..


Singgah beli ni jugak..
Untuk dinner atau breakfast..


Tergoda nampak ni..
Beli la rm1 pisang goreng dengan rm1 keropok nipis untuk minum petang..

Sampai rumah ampai baju dulu..
Sebab ada 2nd trip untuk cadar, tuala dengan selimut pulak..
Then lunch sambil online sambil tengok berita 130..

Settle lunch..
Masa untuk ini pulak..


Semalam sempat grab ni dekat Isetan..
Total untuk tembikai, betik dengan 5pcs vitagen rm13.++ macam tu..
Ok la kan..
Sebab aku selalu beli buah potong dekat KL Sentral untuk dinner..
Buah letak asam la..
Tapi lepas ni decide makan buah sahaja..
No asam-asam lepas ni..

So sambil online dan tengok Nona..
Potong-potong buah..


TING sekarang dah ada buah potong..hehe..
Bekalan untuk breakfast dengan dinner..hehe..
 Tak tau la berapa lama tahan ni..hehe..

Sambil potong buah baju pun dah siap basuh..
So cepat-cepat pakai mask..
Settle pakai mask boleh la ampai baju..



So bole la lepak-lepak update blog, online, main candy crush lepas ni..
Jap lagi pun bole minum petang..

Semalam dah amik kasut dari en.bf..


Kasut Power rm79.90 yang aku baru beli masa pegi massage hari tu..
Kalau rajin petang ni bole la pegi taman keluarkan peluh lagi..hehe..

Weekend aku selalu nya macam ni la kalau tak balik kampung..
Sehari untuk jalan-jalan settlekan hal, jumpa kawan, pegi enjoy-enjoy ke..
Sehari la duduk rumah buat apa yang patut untuk diri sendiri..

Selamat Berhujung Minggu..:)

Update untuk dinner hari ni..


Whole grain and high nutrition bread dengan ayam goreng..
Seiring peningakatan usia, diet pun berubah..hehe..

Friday, 13 March 2015

Plug & Play Workshop..

Assalammualaikum & Salam Sejahtera..

Semalam aku ada Plug & play workshop..
Last minit aku tau aku kene join..
Sehari sebelum dah petang tu baru bos aku bagi tau aku, aku kene join..
Aku kene tolong team aku je sebenarnya..
Watak kecil je..hehe..
Kene tolong untuk buat MoM dan jaga masa je..
Dari awal aku memang tak pernah involve pun projek ni..
Pernah sebenarnya..
Tapi here and there je untuk aku belajar..
Tapi tak de tanggungjawap dekat mana-mana part pun..

So kesimpulannya, petang Rabu aku tau kene join dan bos aku pesan suruh aku datang awal hari Khamis..
Aku kan masuk ofis pukul 9..
Di sebabkan workshop start pukul 9..
Maka kene datang awal la..

Aku pun plan la nak datang awal..
Nak naik train pukul 748..
Paling lambat dalam pukul 815 aku dah sampai tempat aku..
Sebab selalunya aku naik train 848, paling lambat sebelum 915 dah sampai ofis..
Sebenarnya aku suka naik train waktu ni sebab orang tak ramai..huhu..
Kalau train pukul 800-830 tu ramai giler..
Padat macam sardin..
Nasib baik la company aku ni flexible sikit..

Aku keluar dari rumah 725-730 sempat la beli kueh segala..
Pak cik jual kueh tu siap tegur aku lagi, aku awal..
Sampai dekat station pun macam aku plan..
Tengok orang pun bole tahan ramai..
Sekali ada announce macam train delay je..
Disebabkan aku tak biasa naik waktu tu so aku rilek je..
Bos aku bole pulak call aku pukul 8 tanya aku dekat mana..
Aku dah cuak gak masa tu..hehe..
Alamak aku dah lambat ke..
Sekali bos aku mintak belikan mini oreo je..
Gelak die dengar suara cuak aku..haha..

Sekali nmpak train lega giler..
Bila train dekat..
Hamik ko, penuh giler..huhuhu..
Nak masuk sorang pun tak muat..
Nasib baik la train seterusnya tak lambat sangat dan tak berapa ramai..
Sampai KL Sentral terus laju-laju pegi ATM draw duit..
Duit nak beli mini oreo untuk meeting tak cukup..huhu..
Sudahnya 8 lebih aku sampai ofis..huhu..
Nasib baik la semua ok je..
Sempat jugak la aku makan kueh dengan yogurt..

Workshop ni adalah untuk Ex equipment dan melibatkan banyak pihak..
Melibatkan orang engineering, completion (yard) dan operation..

Untuk duduk sama-sama bincang apa masalah masing-masing dan macam mana untuk improve..
 Apa hakikatnya yang jadi dekat yard dan masa operation..
Walaupun watak aku cuma la untuk catat MoM, tolong boss aku inform department secretary pasal penyediaan lunch, tolong bawak air untuk lunch, inform tea lady buatkan kopi bila kopi habis, tolong tampal kertas masa nak buat workshop, tolong kemas kan bilik meeting bila workshop dah habis..
Tapi dengan watak-watak kecil ni la aku dapat join meeting ni..
So memang antara pengalaman yang sangat berharga untuk kenal dan jumpa mereka-mereka ni dan ada dalam meeting tu untuk dapat input dari dieorang..
 Bila nak buat MoM memang kene dengar betul-betul la kan..
Benda-benda baru tak pernah dengar pun take note, lepas tu cari ke..
Dapat lunch free, lepak dengan dieorang masa lunch borak-borak atau dengar pendapat dan pengalaman dieorang..
Dapay jugak join brain storming session masa workshop..
Sama-sama dengar, discuss dengan dieorang..
Key point nye ialah peluang..

Pape pun dengan drama kelakar waktu pagi..
Kokon-konon stress malam sebelum tu sebab kene buat MoM..
 Takut tak boleh capture..
Masa meeting tu sebab bos aku rilek je..
Aku ingat macam aku tak payah buat pun..haha..
Sekali pagi tadi team mate aku bagi tau aku boleh start buat dah..
Nasib baik la banyak gak aku take note dan ingat lagi..

Team mate aku nak hari Isnin..
Aku just dump je semua yang aku ingat..
Informed die nanti baca dan clarify kan balik apa aku tulis..hehe..
 By end of this day almost siap da..


Memang very looooooooooooog way to go..
Semoga rezeki aku murah untuk semua ni dan diepermudahkan..
AMIN..

Tuesday, 10 March 2015

WW - Serangga..

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera..


Serangga singgahan dekat kebun Haziq..

Last Weekend..

Assalammualaikum & Salam Sejahtera..

Sambung cerita weekend..
Padahal aku dah taip satu entri..
Tapi panjang giler..
Malas korang nak baca nanti..
Weekend ni aku nak rehat-rehat je..
Jumaat punya la lemau dengan sakit bahu..
Aku siap check SPA paling dekat dengan ofis nak pegi berurut..
Tapi ada satu option lagi..
Pegi massage dekat tempat aku biasa pegi..
So end up decide nak pegi tempat dekat rumah je..

Lepas balik keje..
Settle hal aku terus balik kampung..

Sabtu petang tu aku keluar dengan en.bf pegi tempat massage yang kitaorang biasa pegi..
Tempat reflexology aku selalu urut kaki..
Besa datang urut kaki je..
Masa tengok pakej sekali ada pakej untuk ..

urut kaki + ubat halia + urut bahu (badan)..
Total rm78.. 
Sejam untuk urut kaki..
30 minit untuk urut bahu..

En.bf amik untuk urut bahu je..
So rm30 untuk 30 minit..

Urut kaki dekat bawah..
Dah settle nek atas untuk urut bahu..
Pergh bukan men sakit lagi die uli badan aku..
Lebih lagi dekat bahu dengan pinggang aku..
Kuat giler tangan die..
Dah la kadang-kadang guna siku..huhu..

Lepas dah habis tu terasa lagi sengal-sengal die urut tu..
Tapi makin lama makin ok..
Best jugak la..
Bole repeat lagi..hehe..

Seterusnya pegi beli kasut sukan..
Usha-usha dekat Al-Ikhsan harga semua seratus lebih 2 ratus je..
Macam tak berbaloi je untuk aku..
Saje usha dulu.
Padahal masa tu dah plan nak beli dekat Power Bata..
Pegi Power memang dalam range yang aku budget la..
Ada yang rm59, rm69..
Aku amik yang running shoes rm80..
Kasut tertinggal dalam kereta en.bf..
Kalau ada nanti aku upload gambar..hehe..

Ahad pulak aku pegi rumah Haziq..
Asal nya nak pegi hantar pisang..
Dah pegi melepak la dekat sana..
Masa bagi tau nak datang tu bukan men lagi die bagi tau nak masak apa..
Siap ada buat ais krim kelapa la..

Die buatkan cekodok je..
Tapi rasa dan tekstur terbaik giler..
Ada resipi rahsia rupenya..hehe..
Nanti kalau rajin aku share..hehe..

Dah penuh perut aku jalan-jalan..
Pegi tengok pokok-pokok cili Haziq..
Pegi tengok kebun die dekat belakang..
Ada pokok kacang panjang die baru tanam, pokok kacang buncis die baru semai..
Ada pokok buluh madu segala..


Pokok-pokok cili..


Pokok cili lagi..
Lebat berbuah dah..
Tapi sekarang ada masalah sikit..
Tak tau sebab panas ke masalah tanah..
Tapi cili ni dah masak pun tetap warna hijau..
Bukan warna merah..


Pokok limau..
Bunga die banyak dan bau wangi..
Macam bau bunga melor pun ada..
Dah la pokok dekat belakang-belakang..
Kalau malam-malam terbau sure seram..haha..

Baru tanam pokok kacang panjang..
Tak lama lagi besar la ni..
Lepas tu sambung makan limau barli dengan rambutan..
Sebakul besar mak die bagi rambutan bawak balik..hehe..
Memang terbaik la..

 Balik ni pun macam biasa makan banyak giler..
Banyak sangat makanan sedap yang tak boleh ditolak..
Jumaat makan kari ayam dengan kentang..
Sabtu gulai ikan senangin dengan asam gelugor..
Isnin sambal ikan keli (ikan sembilang)..
Sehari makan dua tiga kali..huhu..
 Semalam balik KL awal jugak la..
Dekat kampung hujan lebat giler masa nak balik tu..
Alhamdulillah sejuk sikit..
Kalau tak panas kering giler..
Punya la dah lama tak hujan..
Ahad petang tu baru hujan..
Isnin tu pulak hujan lebat dan lama..
KL kalau panas pun at least petang ada jugak hujan..

Pagi ni nak pegi keje lemau giler..
Siap plan nak mintak MC lagi..
Tapi kuatkan jugak hati..huhu..
Dah tu boleh pulak masa nak pegi kerja kunci tertinggal dalam bilik..
Elok aku dah tarik pintu baru perasan..
Nasib baik ada housemate tak pegi keje lagi..
So mintak tolong die bukak kan pintu dengan grill rumah..
Memang nak suruh pegi keje sangat kan..haha..

Keseluruhan nya weekend balik kampung sangat best..:)
Sejak Hendry sign off tak pernah lagi jumpa die..
Bulan ni banyak kenduri..
Harap ada la rezeki nak jumpa..:)

Random Office..

Assalammualaikum & Salam Sejahtera..

Rindu nak menulis..
Last post pun untuk WW minggu lepas..
Esok dah Rabu..
Tapi ada jugak yang singgah melawat..
Dan ada jugak yang sudi email..

Tak banyak pun cerita menarik..
Macam biasa dekat ofis selalu sibuk..
Tapi Alhamdulillah report dah submit dekat technical writer..
So tunggu feedback die..
Sambil tu work on untuk beberapa supporting doc..
Sekarang ni oil n gas bole tahan tenat..
Harap-harap bole bertahan lagi..

Dan macam biasa..
Tiap pagi mesti ada masalah nak bangun pagi..
Meracau-racau dekat room mate aku malas nak pegi keje kalau nak pegi keje tu..haha..
Umu dah macam ni..
Dah belajar, dah keje bertahun pun tetap ada masalah ni..
So benda macam ni adalah normal..haha..

Bila ada masalah ni maka waktu lunch aku selalu la pegi tido dekat surau waktu lunch..hihi..
Sejam tu tido beria sampai mimpi-mimpi ok..
Dari pagi nak pegi keje tu, jalan nak pegi train, dalam train..
Dah plan nak pegi tido..
Giler lemau kan..
Nasib baik la bila dah start buat keje tu kadang-kadang cergas gak sikit..hehe..

Minggu lepas pulak apa masalah entah..
Bahu sebelah kanan aku sakit giler..
Tak pasti la sebab salah tido, stress, postur badan tak betul ke..

So minggu ni aku amik cuti hari Isnin..
Boss pun ok je..
Khamis Jumaat tu memang berhempas pulas aku buat report nak bagi Don tengok..
Sempat la jugak email die hari Jumaat petang..
Tapi die tak sempat jugak nak review betul-betul lagi..hukhuk..
Harap minggu ni die sempat la tengok-tengok report aku..


Tak sabar nak siapkan projek ni..:)

Tuesday, 3 March 2015

WW - Cili dah Mula Berbuah..

Assalammualaikum & Salam Sejahtera..


Best je tgk bila dah keluar hasil kan..

Monday, 2 March 2015

1st Anniversary..

Assalammualaikum & Salam Sejahtera..

Setahun dulu..


Kenangan 3 march 2014..
1st day aku dekat company sekarang..

Hari ni..


3 March 2015..
Pejam celik dah setahun aku dekat company sekarang ni..

Rasa kejap je masa..
Sangat banyak yang aku belajar..
Dan sangat sangat sangat banyak lagi yang aku perlu belajar..
Aku mengharapkan rezeki untuk belajar lebih banyak benda formal dan informal..

Ni jugak la company yang paling lama aku bertahan..
Setakat ni semua nya berjalan dengan baik..
Setiap hari banyak jugak surprise..

Sabtu hari tu keluar dengan en.bf..
Masa call die sampai tu die bagi tau awal-awal nak belanja aku makan..
Belanja anniversary katanya..haha..
Memang aku syukur sangat dengan rezeki ni..
Terima kasih banyak dekat en.bf, family dan BFF..
Semua ada sumbangan dalam hal ni..


Happy anniversary untuk diri sendiri..:)
Bulan March ni antara bulan bermakna dekat aku..
Fuhhh tak sabar giler nak siapkan report dan projek..
Tadi pun senior aku dah inform nak mintak aku tolong projek die..
Semoga cepat la siap projek pertama dengan baik, lepas ni lebih baik dalam semua benda melibatkan kerjaya aku..
AMIN..

Sunday, 1 March 2015

Tupperware - Bottle..

Assalammualaikum & Salam Sejahtera..

Sape-sape agent atau jual tupperware atau tau orang yang jual tupperware..
Aku nak beli botol air tupperware..


Rasanya aku nak beli yang botol 2L, eco bottle spring 500ml dan eco bottle brush tu..
Aku ada 1 botol tupperware..
Dah guna lama dah..
Dulu beli dengan office mate aku masa keje dekat TI..
Kakak die jual..
Sekarang budak tu dah duduk dan keje dekat Johor..

Aku pulak tak de kenal mana-mana agent atau terperasan mana-mana stokis..
Sebenarnya ada tapi dekat kampung la pulak..
So ni nak beli lagi..

So sape-sape yang tau atau nak deal dengan ak boleh la contact aku dekat komen..
Tapi aku lagi prefer dekat email..
 Kalau boleh yang keje boleh COD dekat aku dekat KL Sentral..
Thanks..:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...