Sunday, 6 December 2015

Weekend - Masak Lemak Ikan Kembung, Beryl's dan Alamanda Putrajaya..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Apa aktiviti korang minggu ni?..
Aku punya aktiviti macam biasa je la..
Sehari keluar..
Sehari lagi 'me time' melepak dekat rumah je..

Cerita dari Jumaat malam..
Jumaat malam tu sambil baring-baring aku terlelap..
Masa ni dah siap mandi dengan makan..
Kalau duduk atas katil, baring-baring memang layu je mata kan..
Tu yang terlelap tu..
Tapi tidur-tidur ayam sebab kadang-kadang terjaga fon bunyi..
Then reply mesej..
Terjaga tidur balik..
Punya la mengantuk..

Dah sebelas lebih dekat pukul 12 aku bangun..
Macam biasa la online sambil menonton tv..
Dekat pukul 3 ke 4 pagi baru aku tido balik..

Sabtu memang dah plan nak keluar dengan en.bf..
Biasa la ada je alasan nak keluar kan..haha..

 Dah tido lambat..
Bangun pun lambat la..
Pukul 11 macam tu memang aku bangun..
Bangun, cuci muka lepas tu turun beli barang mentah dekat kedai runcit dekat bawah nak masak..


3 menu aku masak semalam..
Kacang buncis goreng, sotong goreng tepung dengan masak lemak ikan kembung campur tomato..:)

Dah sebut-sebut nak masak masak lemak ikan..
Tapi aku tak berapa yakin..
Tak pernah masak lemak sendiri lagi..huhu..

Masa dekat kedai runcit tu..
Mula-mula amik sotong..
Tapi tak nak buat sambal sotong..
Sebelum ni dah pernah masak sambal udang..
Jadi plan nak buat sotong goreng tepung..

Dah amik sotong..
Lama aku berdiri dekat depan tempat ikan segala tu..
Nampak ayam, rasa nak buat kari ayam..
Tapi sebab dah amik sotong..
Tak berapa ok kalau makan makanan darat dengan laut sekali kan..
Cuba untuk elakkan..
Walaupun kadang-kadang aku pun terkucil jugak..huhu..

Finally amik ikan..
Cuba je la buat masak lemak ikan..
Take it as a challenge..
Tak cuba tak tau kan..

Mula-mula aku masak yang senang dulu..
Goreng kacang buncis dulu..
Lepas tu goreng sotong..
  Last sekali baru masak ikan..


Ni la main dish nya..
First time cuba masak sendiri..
Kalau dekat rumah ada je tolong mak masak..
Lagi pun mak ada tolong kan..

Mula-mula wasap adik aku, zack macam mana nak masak..
Tapi die busy la pulak..
Ada program..
Lepas tu aku google je la..
Sekali tengok kene ada serai dengan asam keping..
 Aku ingat kene ada serai kalau masak lemak ayam je..
Asam keping tu memang aku tak teringat..

Lepas tu wasap zack..
Memang kene ada serai dengan asam keping..
Asam keping mungkin bole di maafkan sebab aku letak tomato.. 
Tak bole jadi ni..
Tak complete nanti..
Turun balik beli serai dengan asam keping..

Dah jerang santan segala tak pasti bila nak masuk kan ikan..
Call zack..
Sekali die tak angkat..
Redha je la aku masukkan..
Dari awal masak tu sampai siap memang banyak kali aku rasa..
Alhamdulillah hasil terbaik..:)

Dari turun beli barang pukul 11..
Masak 2 lauk..
Lepas tu turun lagi sebab tak beli serai dengan asam keping..
Pukul 1 lebih semua lauk siap masak..
Tak lama pun nak masak kan..

So semalam kitaorang pegi Seri Kembangan..
Nak usya coklat dekat kilang Beryl's..
Sebelum ni ada pegi..
Tapi masa kitaorang sampai tu dah tutup..
Kitaorang sampai pukul 530 masa tu..
Tu semua sebab sesat la tu..hehe..
Kali ni dah tau tempat..
So semalam datang lagi..
Nanti kalau rajin aku share..


Hasil rembatan semalam..
En.bf dekat situ awal-awal lagi memang dah terliur tengok banyak coklat..
Awal-awal dah bagi tau nanti nak beli sikit..
Lepas dah settle baru la kitaorang membeli..

Tiramisu tu sedap jugak la..
Pahit dekat luar, manis dekat tengah lepas tu ada almond dekat tengah..
Dark choc tu pun sedap aku suka..
Strawberry tu pilihan en.bf..
Total berapa belas ringgit entah..
En.bf yang bayar so aku tak tau..

Kejap je kitaorang dekat sini..
Lepas tu ke Alamanda Putrajaya pulak..
Sebab dah dekat area tu..
Malas pulak nak masuk KL balik..

Dekat sini awal-awal aku nak usha cadar..
Sebab aku suka tengok cadar dekat Parkson KLCC dengan Nu Sentral..
So masuk la Parkson die..
Memang sekarang tengah ada offer..
Cuma tak de cadar yang aku suka..
Dekat Parkson Alamanda Putrajaya ni ada brand Akemi, Jean Perry, Novelle, Madison tak silap..

Lepas tu mencari seliper untuk en.bf..
Ni tak berjaya..
Dari Parkson, Al-Ikhsan, Puma, Adidas, Nike, Bata..
Tak berjaya..
So sad..huhu..
Moh la kita balik..

Balik tu singgah minum dekat Auliah..
Minggu lepas teringin nak makan kebab..


Here it is..
Kebab ayam..
Tapi kali ni kurang mantap macam sebelum ni..
Rasa pun masin sikit..
Amik ni share 2 orang..
Siang tu dah makan beria..
Malam makan simple je..
Tapi lepak dekat Auliah ni yang tak best nya..
Shisha bukan main banyak..
Lepas tu ada group arab belakang kitaorang ni duduk entah macam hape..
Bukan main sempit lagi aku..
Lepas tu kejap terlanggar..
Bila aku pandang buat tak tau je..
Dengan bising nya..
Biadap kata en.bf..huhu..

Tu la kisah semalam..
Walaupun selalu malas nak taip..
Tapi selalu end up dengan ayat berjela..hahaha..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...