Tuesday, 15 December 2015

Weekend Dec 2015..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Mood malas melanda..
Biasa la tu kan..
Nak mengabadikan kisah hujung minggu lepas je..

Hujung minggu lepas aku balik kampung..
Gerak awal jugak..
Nak pegi amik kad dekat Shah Alam lepas tu balik kampung..

Mak call malam sebelum tu yang Sabtu petang ayah ada reunion dengan kawan die..
Reunion dengan kawan-kawan sekolah die dekat UiTM Shah Alam..
Tapi malas nak tunggu sampai petang..
Tu yang nak cepat-cepat sampai Seremban sebelum mak gerak..
Nasib baik la mak dekat rumah Seremban je..

Masa amik kad Alhamdulillah la kad ok je..
Walaupun ada defect sikit-sikit..
Asalkan content ok, ok je la..
Bole je nak request nak reprint..
Tapi kitaorang malas nak reprint ke apa..
Malas nak tunggu lagi..
Dah nak start menjemput..
Kad ni pun bole je guna..
Kalau re print nanti pun bertambah banyak pulak..
Buat semak je..
Ni nanti aku cerita..

Elok sampai Seremband pukul 12 lebih macam tu..
Mak nak gerak lepas zohor..
Sempat la amik kad untuk mak bawak dan masukkan dalam envelope..
Saje nak amik lebih letak dalam kereta ayah..

Mula-mula plan nak makan dekat Nasi Arab Damsyik, Paroi..
Tapi sebab dekat rumah mak ada bawak lauk kari daging dari kampung dengan laksa..
Harus la tak boleh dilepas kan..
Makan-makan tu dah kenyang..
Tak jadi la nak makan nasi arab..
Terus balik kampung..
Tapi nak sampai tu ajak en.bf makan cendol dekat bus stand Kuala Pilah jap..


Cendol jagung yang sodap..hehe..
Nak beli apam balik dekat stesyen bas ni jugak..
Kedai bukak tapi pak cik tu tak de pulak..
Tanya orang kedai sebelah P.cik tu pegi sembahyang kot..
So rezeki hari tu makan cendol je la..
Sape-sape datang Kuala Pilah wajib cuba ni tau..

Balik tu melepak dengan Dik Ta..
Sejak die balik lepas SPM ni la 1st time jumpa die..
Ada orang tempah buat potrait atau lukisan sekarang..
Tu la yang die buat sambil-sambil duduk rumah ni..
Die ada nak keje..
Tapi aku suruh die rehat-rehat je dulu..

Malam tu aku dengan die lipat kad dengan masukkan kad dalam envelope..
Die lipat lepas tu aku masukkan kad..
Sekali banyak jugak kad lebih yang aku dapat..
Ada dalam 50-70 jugak tak silap..
Yang lebih ni tak de sampul..

Disebabkan petang lepas borak-borak dengan Adik Ta tu kitaorang dah tido..
Bangun tu baru melipat kad..
Malam tu memang cergas je la kitaorang kan..

Sambil-sambil ni kitaorang fikir design untuk door gift..
Post dekat group wasap family..
Mintak pendapat lain..
Macam mana la hasil die nanti..haha..

Malam sikit tu kitaorang tengok tv dekat dapur..
Ternampak pulak ada lebih kuah kari daging siang tadi banyak giler..
Dik Ta nak buat roti jala pulak..
Aku yang mula-mula bolayan je idea die..
Sekali lepas tengok die beria bancuh tepung segala..
Tak pasal aku terjebak..






Masing-masing 1st time buat ni..
Alhamdulillah hasil agak memberansangkan..
 Rasa pun sodap..hehe..
Pukul 5 pagi aku tido masa ni..
Dik Ta tido lepas Subuh..

Esok tu masing-masing memang lambat la bangun..
Mak pun dah balik..
Yeay mak masak siakap 3 rasa..
Memang sodap la..
Lepas makan kitaorang keluar jalan-jalan..

Pegi kedai buku untuk beli barang lukisan Dik Ta sikit..
Nak usha tempat tempah rubber stamp jugak..
Tapi tak jumpa..
Kalau ada pun amik tempah untuk buat logo dengan tulisan je..
Yang fancy-fancy tak de..
Lepas tu kitaorang pegi Era Nona..
Saje usha barang untuk hantaran adik aku nak tunang bulan depan..

Next pegi Mr.DIY pulak..
Saje nak usha rubber stamp comel-comel yang murah..
 Ok dekat sini memang ada..
Ala yang budak-budak kecik selalu main tu..
Memang murah..
Ada yang seringgit lebih, 3 ringgit lebih..


Hasil dekat Mr.DIY..
Jalan-jalan ternampak envelope murah..
rm1.50 ada 25pcs..
Aku amik 3 baru rm4.50 dapat 75 envelope..
Envelope die nipis sikit dari yang aku dapat..
Tapi memang ok sangat je nak guna..

Lepas tu ternampak scrub badan tu..
Harus beli jugak..
Seringgit lebih je tu..
Sebelum ni aku ada tengok dekat Watson sampai rm8 lebih tak silap..
Mahal rasanya tak jadi beli..

End up petang tu dengan minum-minum petang..


Ice cream cake, ABC biasa dan ABC special..
Share makan 3 orang..
Kek dengan ABC die memang sedap..
Ni kitaorang makan dekat Hailam Kopitiam..
Total rm25 lebih tak silap..

Sebelum balik tu singgah tukar duit syiling..
Sampai rumah aku pun masukkan kad dalam envelope beli tadi..
Nanti senang mak nak agih-agihkan..
Sekali bila kira-kira balik..
Tambah dengan yang dah bagi mak dengan en.bf, kad kitaorang dapat lebih dalam 1++..
Walaupun sebelum-sebelum tu ada kata nak reprint..
Tapi fikir balik memang malas la..

Sambil tunggu en.bf datang..
Sempat la layan Gegar Vaganza..

Walaupun Selangor cuti hari Jumaat..
Tapi die keje pegi site..
Nak balik Jumaat malam pun die tak nak..
Isnin sepatutnya Selangor cuti lagi..
Tapi awal-awal pagi Isnin die dah gerak pegi Pasir Gudang..
Tak tau la lagi bila balik..
Sebab lepas tu nak ke Lumut pulak..
 
Sepanjang nak balik KL tu asyik hujan, berenti balik lepas tu hujan..
Sampai rumah sambung balik menonton Gegar Vaganza sambil lipat baju..
Sambil menonton room mate SMS bagi tau die sambung cuti sampai hari Isnin..
Malam tu tido aku pasang kipas satu je..
Sejuk tido sebab hujan je kan..

Akhir kata..
Tahniah Nana jadi juara Gegar Vaganza..:)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...