Wednesday, 23 December 2015

Wedding Preparation - Pengalaman Wedding Dress..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Haaaa dah tengok ke gambar wedding dress/baju pengantin WW tadi..hehe..
 Agak-agak mood nak cabut, nanti aku cabut la gambar tu..
Memang tak konfiden nak share dekat public..

Ok berbalik kepada tajuk..
Ni kisah tak plan pun sebenarnya..

Weekend lepas kitaorang pegi butik orang yang handle katering untuk majlis kitaorang..
Ada discussion untuk finalize apa yang patut untuk majlis nanti..
Aku suka dengan orang yang in charge ni so far..
Biasa nya kalau ada apa-apa die yang organize kan untuk kitaorang..
Ni nanti cerita masa review katering nanti la..
Selagi tak majlis tak settle lagi kan..

So Sabtu kitaorang pegi butik die..
1st time datang butik die..
Sebelum-sebelum ni jumpa dekat luar je..
Paling selalu contact thru SMS/call atau whatapp je..

Sebelum ni pun die pernah je ajak kitaorang datang tengok baju..
Tapi kitaorang ni je yang tak datang..
Tu yang beria carik orang untuk buat baju tu..

Masa kitaorang datang weekend tu die tengah discussion dengan satu customer lagi..
Tak silap customer tu punya majlis dalam bulan ni jugak..
So sementara tunggu discuss tu die suruh aku tengok-tengok baju..
Aku pun tengok je la..
Tapi cantik-cantik jugak bajunya..
Semua die buat sendiri..
Tak de gambar nak tunjuk..
Sebab memang tak ingat masa tu..

Masa customer lagi seorang tu dah settle discussion..
Kitaorang pulak discuss dengan die..
 Nak finalize benda sikit-sikit je pun..

Dah settle discussion, die ajak aku tengok baju..
Walaupun die dah tau aku dah ada baju..
Lepas tu die saje suruh aku cuba baju yang ada..

Ada la 3 helai baju aku cuba..

1st sekali baju dress warna merah..
Dress sequin-sequin segala..
Fuh kemain..
Tapi tak de gambar pun..
Masing-masing sibuk bagi komen..
Tak teringat pun nak amik gambar..

Baju ke dua warna peach..
Dress ber layer-layer..
Siap dengan veil panjang..
Masa pakai nampak ok je..
Tapi dalam gambar nampak macam gemok..
Gambar die dah terdelete pulak..huhu..
Masa ni ada amik gambar..
Tu pun teringat nak suruh en.bf amik kan..
Kalau tak nan hado..huhu..

Dua-dua baju merah dengan peach ni lengan die agak pendek..
So nampak tak kene sikit aku pakai..

Last sekali baju putih yang dalam gambar entri sebelum ni..
Ok jugak rasanya pakai baju ni..
Tengok dekat cermin ok..
Dalam gambar pun ok..


Gambar dari depan..


Close up sikit detail..

Yang baju putih ni lengan baju die pun just nice..
 Hantar gambar-gambar dekat adik aku..
Mak aku kata baju ni sesuai untuk potong kek..
Adik-adik aku pun kata cantik je baju ni..

Sepanjang pengalaman..
Ni la 1st time aku cuba baju pengantin..
Pada aku memang tak best pakai baju pengantin ni walaupun nampak ok..

Baju die bukan main berat lagi..
Ye la berlayer-layer kan..
Dengan satin, lace, chiffon, manik-manik nya..Fuhhh..
Lepas tu memang tak selesa. sebab ikut cutting lepas tu dengan kain yang bermacam jenis tu..
Kalau pakai tshirt walaupun ikut saiz badan tapi selesa je..
Sebab kain pun lembut je kan..
Lepas tu nak jalan pun bukan main susah lagi..huhu..
Memang kene jalan sopan-sopan..
Pergerakkan pun sopan-sopan je..
Macam en.bf kata masa dekat sana..
Aku ni dah la ganas..hahaha..
I is tak reti nak ayu-ayu ni ok..huhu..
 Kalau tak sopan mau rabak baju-baju ni aku rasa..
Yelah sebab die ada kain chiffon yang nipis je..

Lepas tu dengan labuh, meleret-leretnya..
Semak dekat kaki aku..haha..
Tu lagi aku rasa semak tu..
Nak pakai kasut pun kene ada orang hulurkan untuk pakai..
Sebab nak bongkok-bongkok pakai sendiri memang susah la..
Kalau baju putih ni pun..
Rasanya nak duduk bersila memang payah..
Kene duduk atas kerusi aku rasa..

 Nak pakai baju ni pun kene ada orang tolong..
Tiga-tiga baju aku try ni zip dekat belakang..
Nak pakai dengan bukak memang kene ada orang tolong la..
Macam baju merah tu ada butang bungkus lagi dekat belakang..
Dah la ada butang dekat atas kain chiffon nipis je warna kulit..
Sebab baju tu nak nampak macam shoulder off..
Memang tak tercapai la tangan nak pakai sendiri..

Lagi satu bila kene pakai kasut tinggi..
Nak kisah baju, nak kisah kasut lagi..
Aku kalau ada pakai kasut bertumit pun dengan pakaian aku selesa..
Dengan seluar, dengan baju kurung ke..
So tak payah fikir pasal pakaian..
Tu belum lagi dengan mekap, dengan aksesori segalanya..hahaha..

Ntah pape je kan aku..
Orang-orang dekat butik tu duk la bagi komen positif..
Lagi satu dieorang selalu cakap nak nampak comey memang macam tu la..

Aku rasa orang lain ramai je yang suka pakai macam ni..
Nampak sweet, ayu dan sopan..
Pergerakkan pun sopan je..
Tapi aku struggle dengan benda-benda ni..haha..

Memang dalam kereta nak balik tu cakap dengan en.bf yang aku syukur sebab untuk nikah aku tempah kurung mini je..
Untuk risepsi pulak aku tempah kebaya je..
Rasanya lagi senang dari pakai dress ni..hehe..

Aku rasa tak de lagi baca pasal pengantin mengeluh pasal benda-benda ni..
Semua nampak hepi dengan excited je selalunya..

Balik tu pun bagi tau en.bf awal-awal..
Nanti masa majlis die kene la selalu ada dengan aku..
Kot-kot die kene tolong aku dekat tangga nak naik stage pelamin nanti ke..
Masa jalan kene pegang die lebih ke..
Maklumlah dengan baju, kasut, aksesori nya lagi..hew hew hew..

Baju dekat atas ni orang ni offer aku pakai masa potong kek..
Aku pun tak tau lagi nak amik ke tak..
Sebab malas nak tukar-tukar baju..
Tengok la nanti macam mana..

Masa berbual dengan orang yang tolong aku pakai baju ni..
Aku ada tanya-tanya harga baju..
Not bad jugak harga..
Tak silap die kata start dari rm280 je untuk tempah..
Kain mungkin sendiri..
Dan mungkin basic je tak termasuk lace, manik..
Sape-sape yang berminat aku bole share contact..:)
Tapi untuk detail harga kene discuss sendiri la..
Sebab benda-benda macam ni depend on negotation individu tu..

Tadi check email tengok ada email yang satu lagi kad dah siap..
Email tu dekat Spam..
Nasib baik hari ni check Spam..
Padahal email tu dapat dari Isnin lagi..
Insyallah esok on the way nak balik kampung pegi amik..

Awal Jan nanti fitting baju nikah dengan risepsi..
Harap semua ok la..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...