Sunday, 20 December 2015

Door Gift (Part 1) - Kacang Tumbuk, Daim & Beryl's..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Hari ni aku nak share pasal door gift..
Door gift ni banyak kali jugak berubah..
Selagi tak beli, selagi tu la duk bertukar..

Plan kitaorang nak bagi door gift candy je..
Lepas tu semua door gift sama je..
Tak kisah la sape pun jemputan..
Mula-mula akak aku nak sponsor door gift untuk kanak-kanak..
Tapi lepas tu mak tak setuju..
Disebabkan door gift aku nak buat pun candy, so sekali je la dengan kanak-kanak..
Budget door gift kitaorang memang kecik je..
So kene fikir dengan survey lebih sikit la sebab strict budget..
Tak nak lebih dari budget yang dah ditetapkan.. 

 1st sekali survey bekas..
Pasal bekas ni nanti aku buat entri lain..
Mula-mula sekali kitaorang plan nak isi dengan kacang tumbuk dan choclate cadbury choclairs dan/atau neap tray..
So start la survey harga untuk dua-dua ni..


Untuk kacang tumbuk aku carik dekat Mudah je..
Ada seorang ni quot aku dengan harga paling mura..

Mus - 0192596037..
rm23/kg untuk 10kg
Untuk tempahan lebih dari 10kg bole runding harga..
Bole dapat harga lagi murah..
Die dekat Shah Alam..
Tak silap aku kalau beli banyak die akan delivery free..
1kg kacang ni dalam 90 biji kot..

Lepas tu aku tak de survey lagi..
Mungkin ada yang lebih murah sekarang..

Untuk choclairs pulak..
Mula-mula aku hantar enquiry dekat web die..
Lepas tu ada representative die call ak..
Then die kata aku kene deal dengan supplier die..
Lepas tu supplier tu contact aku..
Discuss apa nak..


Sila klik untuk imej yang lagi besar..
So tu la harga yang die quot aku..
Die email je..
Delivery segala bole discuss dengan Jane..

Lepas tu aku ada survey harga coklat Daim..

Masa adik aku yang belajar dekat Perlis balik..
Die ada bawak coklat ni..
So ada satu pack 300gm tak bukak lagi..
Dekat luar pack ni ada tulis 45 biji..
Tapi masa bukak tu aku kira la dengan die..
Walaupun tulis 45 biji..
Tapi ada 50 ke 51 biji tak silap..
Ada extra..

Adik aku bagi tau..
Die beli dekat Langkawi 1pack rm
Kalau beli 3 pack rm52..

So kira-kira..
Ada dalam budget..
Tu kalau beli dekat Langkawi..
Memang murah la..
Yang jadi isu die kalau pegi sendiri tak tau limit berapa..
Kalau kene cukai kastam berapa..
Lepas tu belanja feri, sewa kereta segala..
Nak bawak balik kampung lagi..
Kesian pulak adik aku nanti..

So aku pun usha-usha la dekat fb dengan IG orang yang jual coklat dekat Langkawi..
 Aku survey tak banyak..
Tapi ni antara yang murah..

Contohnya aku nak beli 1800pcs..
Aku kene beli 36 pack 300g (50 biji/pack)..
So die quot aku rm738 untuk 36 pack..
Satu pack dalam rm20.50..
Postage die charge rm32+rm22..
Sebab banyak pack..
Kalau-kalau tak muat 1 kotak..
Tapi kalau muat satu kotak die akan pulangkan balik duit..
Harga semua ni harga bersih sampai pintu rumah..
Termasuk harga kastam segala..

Ni IG nya..
https://www.instagram.com/fcbyfera/
https://www.facebook.com/CoklatLangkawiByFera

Orangnya nice..
Rajin je layan dan jawab soalan..

Selagi tak beli memang duk usha je..
Nak dapatkan option paling ok..
Lepas tu kitaorang usha Beryl's..

Beryl's ni ada je yang jual online..
Tapi sebab kilang die dekat je dengan area rumah kitaorang..
So bole pegi sendiri je..

Masa pegi 1st time tak sempat pegi sebab da tutup..
Hari tu kitaorang pegi Kajang..
1st time pegi Kajang tu..
Tercarik-carik kedai..
Tu yang lambat..
1st time jugak nak carik Beryl's..
Jumpa kedai tapi da tutup..

So datang 2nd time..


Beryl's Seri Kembangan..




Kedai pertama kitaorang masuk..


Kedai kedua..
Depan-depan je dua kedai ni..

Ada 2 je yang aku rasa nak beli dan usha dekat sini..




3 gambar ni aku amik dekat google..
Tapi dah lupa link..
Maaf ye tuan blog..

Aku survey untuk Tiramisu Almond dan Tiramisu biasa..

Tiramisu Almond yang kotak biru tu ye..
Untuk tiramisu Almond ada 1 pack 300g tak silap..
Berat die ni kalau salah sorry la ek..
Sebab dah lama lepas tu da lupa..
Ikut budak yang jag, 1 pack ni ada dalam 50pcs..
1 pack rm19.10..

Untuk tiramisu biasa..
Untuk semua jenis..
Sama jugak 1 pack 300g ada lebih kurang 50 biji..
1 pack rm17.50..

Satu lagi aku survey Beryl's Love Shape Chocolate..


Sumber gambar 

Untuk yang ini ada 2 jenis..
Satu plain chocolate dan satu lagi ada almond..
Yang ni jual per kg tak silap..

 Untuk plain chocolate ada 120pcs/kg..
1 kg rm41.35..

Untuk yang ada almond ada 100pcs/kg..
1 kg rm44.50..

Tak silap kalau beli banyak-banyak ada diskaun..
Tu kene deal dengan SA dekat sana la..
Dan dieorang pun ada buat sale..
Terutamanya bila nak CNY..
Which is next month..:)

 Untuk info lanjut bole la call atau pegi kedai terus lagi senang..
Aku pernah email dieorang tak reply pun..
Aku call dieorang suruh deal direct dengan kedai je..
So senang pegi kedai je..

Ada 3 kedai dieorang..
Dekat Seri Kembangan, Bangi dengan Beryl's Chocolate Kingdom dekat Jalan Pudu..

Untuk info lanjut bole la tengok fb dan web dieorang..

Kalau ada salah silap dekat maklumat dekat atas maaf la ye..
Selain untuk door gift kahwin korang bole usha coklat-coklat ni untuk door gift birthday, atau apa-apa je event..
Tak finalize lagi..
Selagi tak beli tu kadang-kadang ada je idea..huhu..
Insyallah dah settle nanti aku share..
Selamat berhujung minggu..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...