Wednesday, 4 November 2015

When He is Away - Canada (Part 1)

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Ni kisah lama..
Tapi untuk kenang-kenangan memang bole la abadikan dekat blog ni..
Part of pengalaman kehidupan aku dengan die..
Nanti sendiri bole baca balik..

Selalunya lepas balik keje kitaorang akan on the phone..
Kalau dekat ofis selalunya akan sms dan whatapp je..
Kalau ada hal bole la kol..
Tu pun cakap sekejap je la..
So ada satu hari tu en.bf bagi tau yang die kene pegi Canada..
Sebelum Raya Haji tak silap..
Tapi itu ini segala..
Pegi awal October..

Bila dah dapat tiket flight die pun share la itinerary flight die dengan aku..
Sebab aku la tukang hantar dan jemput die kan..
Then fikir nak letak mana kereta die..
Dulu aku pakai kereta die masa dekat Kemaman tak de hal..
Sebab rumah landed..
Parking depan pintu rumah je..
Ni duduk flat..
Dah la kereta jauh, nak parking pun susah dekat rumah aku ni sebab orang double park..

Weekend sebelum die pegi sempat la beli baju panas dengan back pack..
Sebab bila check suhu dekat tempat die nak pegi ni bawah 10 deg. cel..
Sebelum tu dah survey..
Dulu pegi Europe baru lepas spring..
Suhu belas-belas je..
Pakai t-shirt lengan pendek je die aku tengok gambar..
Kalau tak pun die pakai jaket biasa je..
Lagi pun baju ni bole claim balik dekat company..
 Based on survey sebelum tu dekat The Travel Store paling ok..
Staff pun sangat nice dan friendly..
Masa pegi kebetulan ada promotion 50% untuk back pack..
Terjebak beli jugak..huhu..

Sehari sebelum pegi tu kitaorang dari kampung..
Ada la discuss sikit pasal majlis kitaorang nanti dengan family aku..
Nak masuk kereta nak balik tu aku rasa macam tak sedap badan..
Pening kepala, perut sebu dan kadang-kadang rasa mual..
Tapi sempat jugak la dinner sama malam tu..
Balik memang lemau sebab pening kepala..

Esok tu pukul 5 pagi aku dah kene bangun..
Pukul 6 pagi die akan amik aku..
 Pukul 7 pagi die dah kene ada dekat air port..
Flight pukul 8 setengah tak silap..

Pagi tu aku dah siap-siap pakai baju keje duduk dalam kete baring je..
Pening dengan mual aku tak ok lagi..
Tapi masa lalu dekat area rumah die, die panggil aku suruh tengok progress die..
Bangun kejap tengok lepas tu sambung tido balik..
Dah sampai KLIA baru bangun..
Masa ni aku dah inform bos aku nak half day..
Bos reply kalau ada cuti lagi, nak cuti pun tak pe..hehe..

Dah parking aku suruh die ajar aku cara nak bukak bonet depan kereta die..
Sebab nanti die nak suruh aku check air..
Dekat Kemaman dulu tak pernah check pun..
So tak reti..
Kalau ada pun check, time Hendry turun..
So Hendry yang check kan angin tayar, air segala kot..huhuhu..
Die ajar la macam mana nak bukak dan check air..
Nak bukak bonet depan tu pun terkial-kial..
Lepas berjaya sekali rasa dah tau..

So cepat-cepat masuk dalam untuk die check in..
Travel kali ni die naik Cathay Pacific Airways..
Check in untuk ke Hong Kong dan Vancouver je..
Sebab die akan transit dekat Hong Kong..
Lepas tu ke Vancouver sebelum ke destinasi seterusnya..
Lepas check in kitaorang pegi sarapan kejap..
Lepas sarapan die terus masuk..
 Dan aku pun balik..

On the way balik jem sikit lepas tol Sg. Besi walaupun dah pukul 10..
Sampai rumah aku inform guard nak park kereta seminggu sebab owner die outstation..
Pak guard tu suruh tukar kad lepas 3 hari..
Takut kereta kene clamp lepas 3 hari..
Bawak kereta masuk dalam, nampak petak kosong aku terus parking..
Maklumlah time macam ni banyak la sikit petak kosong sebab orang dah pegi keje kan..

Naik atas aku terus tukar baju, silent kan fon..
Tido dengan aman nya..
Malam sebelum tu tak dapat tidur sangat, bangun pulak pagi..
 Memang lemau..
Tapi tido siang kan..
Sejam dua je pun dah puas..
Bangun-bangun tengok ada missed call nombor ofis..
Bangun tu dah segar sikit, fikir bole la pegi ofis..
Jimat cuti half day..
Rupenya HR yang call untuk confirmkan info..

Sampai ofis dapat whatapp dari en.bf..
Die dah sampai Hong Kong..
Nasib baik la senang nak dapat internet dekat airport..
Seterusnya en.bf naik flight ke Vancouver pulak..

Dalam pukul 6 pagi esok tu aku tengok ada wasap....
Die inform yang die dah sampai Vancouver..



Hotel Days Inn dekat Vancouver..
Dekat sini la dieorang duduk sebelum ke next destination..
Baru lepas hujan masa ni..

Tak di jangka hujan konon masa ni..
Sekali amik hujan..
Sejuk la sikit..

On sambung next part la..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...