Tuesday, 10 November 2015

Survey Baju Nikah - Summary

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Layan kan je la kesimpulan aku ni..
Ni kesimpulan aku untuk hasil survey dalam masa yang singkat je..
Dan ni pun hasil pendapat dan penilaian peribadi aku..
 
Aku survey tu memang melibatkan segelintir designer je..Ramai lagi designer dekat Malaysia ni..Lagi pun aku survey dalam masa seminggu je.. Tu pun tak de la serious sangat.. Kalau lagi lama, lagi serious.. Mungkin senarai tu lagi panjang kot..hehe.. Macam yang korang biasa dengar, baca dekat blog, tengok dekat tv ke..Tersangat ramai designer kan..Antaranya:
  • Aleng Tohara
  • Rizman Ruzaini
  • Hatta Dolmat
  • Alia Bustamam
  • Lynda Rahim
  • Cosry
  • Jovian Mandagie
  • Rizalman Ibrahim
  • Salikin Sidek
  • Innai Red
  • Rumah Kebaya
  • Fuzana Mokhtaza
  • ButtonmyButton
  • MixModa-Azamoffboutique
  • Dan ramai lagi - sorry kalau aku tak ingat.. 

Yang aku survey tu pun untuk harga minimum..Range harga adalah sangat besar..Bergantung kepada material dan perincian baju..Ada jugak harga yang aku pernah dengar, atau dapat dari kawan aku.. Tapi aku bukan sumber pertama, aku malas pulak nak share.. Takut aku ada tersalah faham, tersalah dengar ke.. Ada jugak yang aku pernah pegi dan jumpa, tengok-tengok baju dieorang tapi tak discuss detail, terus tanya baju yang aku berkenan..So aku tak share jugak la..Too specific..
 Kalau ada designer yang korang suka tu contact je dieorang untuk dapatkan info..Mana la tau korang bole commit pakej dieorang.. Tak salah pun nak tanya..Ada je designer yang dah ada nama, hasil keje bagus tapi harga die tu korang masih bole commit lagi..Mengikut pengalaman aku dieorang punya response pun cepat je..Kalau tanya macam-macam pun dieorang rajin je jawab..

Bila contact dieorang ni waktu malam kadang-kadang dieorang tak rajin sangat nak reply. Mungkin dieorang akan reply esok tu.. So tak payah la nak sentap sangat.. Dieorang pun manusia biasa je..Nak ada masa sendiri atau mungkin sedang sibuk..Biasanya kalau wasap cepat je dieorang reply..Kalau by email mungkin lambat sikit..Yelah kita nak bukak email pun jarang-jarang kan..Notification pun lambat..Aku tak pernah call dieorang..Sebab aku prefer text yang aku bole simpan dan rujuk balik..Bole share gambar ke..

Kalau korang memang suka designer tu, suka hasil keje dieorang. harga ok..Bole la jumpa face to face untuk discuss detail sambil tengok hasil keje dieorang..

 Mungkin lagi bagus kalau korang da ada budget dan design. Tapi macam kes aku, aku tak de spesifik budget. Design lagi la tak de. Nak google aku malas, nak selak majalah lagi la aku malas. Aku tak pernah pun beli majalah berkaitan pengantin ni.. Aku mengharapkan dieorang ni je.. Warna apa yang sesuai dengan kulit aku dengan pasangan dan design macam mana yang sesuai dengan bentuk badan aku..Lepas tu aku suka design simple je sebab baju tu aku nak pakai lagi..Jadi aku perlukan designer yang ada kemahiran tu lebih sikit la..Biar die yang tolong fikirkan untuk aku..hehe..

Bila discuss tu, discuss la se details yang mungkin..Unless kalau korang memang ada budget lebih dan fussy..Kadang-kadang ada designer ni tak pemurah sangat..Setiap kali mintah tambah, maka kos nya pun bertambah la..Tapi ada jugak designer yang kalau setakat mintak sikit-sikit tu die bagi free je..Tak de extra charge pun..

Rasanya korang akan dapat pakej yang lagi murah kalau buat banyak baju dekat designer yang sama.. Tapi ni bergantung pada designer tu jugak la sama ada pemurah ke tak..Macam kitaorang, orang yang buat baju risepsi kitaorang offer pakej yang menarik untuk baju nikah aku.. Tapi aku rasa macam nak cuba dekat orang lain jugak..Kalau tak jumpa dan malas nak fikir, aku get back dekat die je..hehe..

Ni je kot yang aku ingat setakat ni..
Kalau aku ingat nanti aku update..

Apa yang aku share ni memang general info je..
Untuk korang dapat rough idea..
Kalau ada yang nak share pengalaman dan info tambahan sangat dialu-alukan..
Kalau ada nak tanya aku pape pun bole je email aku..

Pendapat, citarasa, kemampuan kita tak sama kan..
 Senang kata aku dengan pasangan berbeza dengan orang lain..
So pandai-pandai la korang dengan pasangan korang nak pilih yang terbaik..

Semalam aku dah settle kan baju nikah aku..
Dah jumpa, dah amik ukuran, tinggal nak bayar je lagi..
Kitaorang bawak cash, tapi die tak nak cash..
Die prefer bank in terus..

Janji nak jumpa pukul 6..
Tapi die ada keje..
Die nak ubah pukul 830..
Kitaorang dah sampai masa tu..
Nak pegi Jalan Ampang lepas tu..
So die sampai 630..
Jumpa dekat Starbucks je..
Aku tak de pegi butik die pun..
 Die amik ukuran aku pun dekat situ je..
Aku memang tak de hal la..

Bagi tau apa yang aku nak..
Send gambar baju nikah dengan samping en.bf..
Borak-borak sikit then settle..
Senang je..
Pandai la die nak pilih material dan design macam mana nanti..
Siapa la pilihan hati kitaorang tu kan..hehehehe..

Salah silap dalam entri ni aku mintak maaf sangat..
Harap bermanfaat dekat orang yang singgah blog aku ni..
Aku share sebab die tak terhad kalau korang nak buat baju nikah je..
Mana tau korang nak tempah baju custom made untuk apa-apa ocassion..
Untuk dinner, majlis aqiqah anak ke..
Tak de hal..
Siapkan duit je..hehe..

Related:

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...