Monday, 17 August 2015

Last Saturday - Door Gift & WH Floral..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Sebelum makin malas..
Meh la cerita pasal Sabtu lepas..
Sabtu lepas kitaorang saje jalan-jalan untuk door gift..
Kalau ikutkan nak settlekan hal baju..
Tapi orang yang kitaorang nak tempah baju tu away 2 minggu masa aku call hari tu..
Minggu ni baru balik..
Jadi Sabtu tu kita buat benda lain la..

So saje la usha-usha pasal doog gift..
Sebab benda lain tak banyak pun nak buat..
Tinggal nak siapkan duit je settle kan..

Sejak akhir-akhir ni aku try recap balik apa aku dah survey sebelum ni..
Nak compare sikit-sikit untuk confirmkan..
Kalau ok bole la beli..
Lagi pun untuk door gift tak de la beli awal-awal..
Sebab plan nak buat makanan..
 Nak pasang box tu makan space..
Lepas tu kalau jadi pape dekat makanan tu risiko pulak..
Benda ni pun aku nak assign dekat adik aku yang sekolah seni tu tuk settle kan..
Tunggu la die habis SPM..
Duk rumah lepas habis nanti banyak keje nak buat tolong kakak die ni..hehe..

1st tempat kitaorang pegi ialah ke satu vendor door gift ni..
 Aku tengok dekat fb, dekat instagram macam ok je..
Gambar-gambar produk dieorang macam cantik je..
Tapi tak pernah display harga..
Nak tanya banyak-banyak kali dekat online aku malas..
Karang nak kene snap gambar type itu ini nak tanya..
Jumpa je senang..
Face to face boe tanya macam-macam..
Response pun cepat je..

Nak pegi tu aku tak buat appoinment pun..
Pakai redah je..
Hasil survey adalah agak mengecewakan..
Bila tengok depan-depan kualiti produk biasa-biasa je..
Harga pulak agak mahal..
Ke mahal..
Cuba mencari perkataan yang sesuai..haha..
Atau aku je yang expect tinggi..
Tapi sebenarnya dia biasa-biasa je..

Kelakar jugak bila survey-survey barang ni..
Ada tu yang quot harga tak masuk akal giler..
Padahal modal kecik je aku rasa..
Contohnya box dengan isi bole dapat dalam rm1-rm2..
Tapi pegi quot orang sampai rm4.50/pcs..

Ada jugak yang jual barang dengan rm40/kg.
Sedangkan orang lain jual dalam rm22 - rm25 je per kg..
Mark up lebih ke kak?.. 

Destinasi ke dua adalah ke WH Floral..
Tempat ok kita bole reveal nama..
Untuk share dengan orang..
Kalau aku rasa tak ok tu aku malas la..
Nanti kata aku menjejaskan reputasi die pulak..

Sambung pasal WH Floral..
WH Floral ni dekat Seri Kembangan..
Cuma nak pegi tempat die tu aku rasa better guna Waze..
Unless korang dah biasa dengan area situ..
Dekat tepi jalan besar tu ada je sign board die..
Cuma kalau tak biasa takut tak perasan la..
Dah keluar jalan besar masuk jalan biasa tu banyak je sign board..
Kedai die dekat kasawan industri..
So jalan memang teruk..
Bertabah je la..



Kedai nya..
Kitaorang park dalam kawasan ni..
Masa ni dah petang..
Tu gambar kelabu asap kot..hehe..







Ni dekat level bawah..
Macam-macam ada dekat bawah ni..
Banyak barang rumah la kot..
Aku rajin snap bunga je..haha..
Lepas tu dah malas..

Dekat bawah ni ada jual pasu, bunga, bakul, hiasan dekat dapur..
Banyak pilihan..
Cuma harga tu aku tak pasti sangat..
Sebab aku jarang tengok harga bunga ni..
Tak de la pegi SSF ke apa tengok..
Belum masa nye lagi kot..haha..

Dekat belakang memang ada seksyen bakul, box segala..
Tapi tak snap gambar..
Apa kitaorang buat masa tu entah..kuikui..

So siapa yang nak buat bekas hantaran bole la cuba pegi dan compare dengan jalan TAR atau Nilai..
Kitaorang tak buat hantaran so tak amik port sangat..
Cuci mata je..

Apa yang aku tau harga pasu die ada yang macam murah..
Harga bunga pun..
Tapi kalau nak kata kedai ni memang murah aku tak pasti..

Lepas tu naik tingkat atas..
Dekat sini ada bahagian perkahwinan..
Again, tak amik gambar..
Amik gambar seksyen ni je..



Untuk balkoni dan taman..
Ada bat-batu, pokok dan kayu-kayu..

Dekat orang yang berdiri tu la banyak untuk aksesori perkahwinan..
Ada jual pasu, kotak-kotak door gift, bunga telur, lace, paper crepe, alas dulang hantaran segala..

Aku usha harga box je..
Sebab jumpa benda yang sama dekat sini..
Tapi harga die sedikit mahal beberapa sen berbanding dekat Nilai dan Jalan TAR..
Dua tempat tu aku pegi dah lama..
Tak tau la harga da naik ke apa..
Beza sen pun aku perasan kan..hahaha..

Tu pasal nak komen-komen harga bunga dekat bawah tu aku tak pandai sangat..

Pada aku tempat die selesa, kemas dan bersih..
Orang tak ramai sangat masa aku pegi ni..
So tak semak sangat..
Bila tak ramai pekerja die siap berlebih untuk entertain kita..
Compare dengan Nilai dan Jalan TAR..

Kalau korang nak usha lebih..
Ni web site die..
Ni fb..

Sebenarnya nak datang sini nak tengok kalau-kalau bole beli barang hiasan rumah..
Untuk hall dan bilik pengantin nanti..
Tu banyak snap gambar bunga..
Tapi tak de idea jugak lagi..
Kalau malas memang soh sepupu aku yang in charge pelamin nikah tu je settle kan..hihi..
Lagi pun ni optional..
Settlekan yang besar-besar dan penting-penting dulu..:)

Lepas tu kitaorang pegi makan dan Ampang Point tengok barang lain..
 Rasanya hal door gift ni dah settle..
Tinggal nak beli je..
Kitaorang punya memang simple dah low cost je..

Balik tu pulak singgah Kayu Nasi Kandar jumpa kawan satu rumah en.bf dulu..
Duduk dekat rumah aku je rupenya die..

Tu la cerita Sabtu lepas..
Selamat menjamu mata dengan gambar bunga..haha..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...