Wednesday, 29 July 2015

Kisah Cat - Nippon Pecan..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..

Layan kan je la walaupun hari ni hari Rabu..
Dah post siap WW tadi..haha..

 Hari raya kesembilan hari tu kitaorang decide nak beli cat sikit dulu..
Hari tu ada survey dekat San Cora, Jotun, Delux, dengan Nippon..
Tengok harga tak de lah beza sangat..
Kalau ada beza pun puluh ringgit je..
So en.bf advice amik Nippon je..

Kedai cat San Cora tu cuti lama la pulak..
27hb baru bukak kedai balik..
Sebab ada cat die yang mura..

Adik aku pulak suruh beli cat dulu sebelum aku balik..
So sementara die cuti ni bole la die cat sikit-sikit..
So pegi kedai jual cat Nippon tu dengan adik dan en.bf.

 Sebelum pegi amik gambar rumah dulu..
Beli pun sikit je dulu..
Buat sikit-sikit la katakan..
Kalau tak karang bazir je kalau berlebih..


Ni total aku beli..
Beli cat Nippon Q-Shield untuk tiang..
Beli cat putih..
Lepas tu beli tool untuk mengecat sikit..

Balik tu singgah beli kertas pasir..
Asal nya wan ada beli 2 keping..
Tapi jumpa yang lagi kasar..
So aku beli lagi..

Balik tu beria aku, Luqman dengan wan gosok pintu dengan kertas pasir..
Pergh memang ponek..
Tiga orang pun tak siap lagi..
Baru sebelah pintu je buat..
Sebelah pintu pun tak siap lagi tu..hohoho..
Memang praktis yang elok untuk kuruskan badan la..
Berpeluh tak payah cakap la..
Patut la kalau upah orang cat mahal..


Aku pilih cat Pecan tu..
Masing-masing susah sangat nak decide..
Banyak sangat color yang cantik-cantik..
Tapi tak tau warna mana yang sesuai dengan rumah kita kan..

Nak sesuaikan dengan warna cat yang sedia ada..
Dan perabot-perabot yang sedia ada..

Sebagai rujukan korang bole la tengok dekat web Nippon ni..

Paling senang pegi je kedai..
Tak pun korang bole jugak download apps..


Bole la try main-main dengan apps ni..
Aku pun tak khatam sangat lagi..hehe..

Haaa hari tu pun ada promo sempena hari raya..
Tapi tak silap sampai hujung bulan ni je..
Ada la diskaun dari rm5 ke rm20 tak silap..
Tapi aku snap ni je..
Sebab tau korang suka ni kan..


Balik tu aku compare-compare harga yang aku dapat dengan harga dekat kedai jual San Cora masa 1st visit dulu..
Ada harga cat tu memang jauh lagi mura..
RM38 shj untuk 7liter..
Dan rm55 untuk special color..
Cuma pilihan warna tak banyak sangat..

Mungkin aku akan pilih cat ni untuk bahagian dalam..
Cat luar ni ok la beli yang tahan sikit..
Sebab terdedah dekat cuaca semua kan.. 

Ok tu je kisah cat setakat ni..
Aku memang buat slow and steady je..
Harap sempat la siap..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...