Thursday, 25 June 2015

Seminggu Ramadhan 2015..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..



Sekejap je dah seminggu puasa kan..
Cepat betul masa berlalu..
Mungkin jugak sebab sibuk je..
Sibuk dengan keje dekat ofis dan hal diri sendiri..

Post ni nak cerita pasal juadah berbuka..
Sejak puasa, selain buka dekat weekend hari tu..
Ada dua kali masak dekat rumah..
Surprise jugak sebab masak kali ni..

Puncanya sebab dalam minggu ni..
Balik keje je aku dengan room mate akan beli makanan dekat bazar dekat rumah ni..
Tapi aku rasa makanan agak mengecewakan dan menyedihkan..huhu..

Biasanya aku akan beli satu makanan berat dan satu lagi makanan ringan..
Makanan ringan tu macam kueh ke apa la..

Aku pernah beli nasi ayam kukus, nasi tomato, dan nasi hujan panas..
Tapi tapi tapi..
Macam aku cakap dekat atas la..huhu..

So hari ni aku dengan room mate decide nak masak je..
 Kebetulan barang lebih beli hari Isnin haritu ada lagi..
Kitaorang risau kalau nasi lambat masak je sebab pakai slow cooker..

Balik tadi lalu jugak la beli kueh sikit..
Sampai rumah cepat-cepat masak nasi..
Lepas tu siapkan pape yang patut..


 Nasib baik la aku balik awal jugak..
Pukul 4 lebih dah keluar dari ofis naik train pukul 5..
Sebelum pukul 6 dah sampai..



Sempat la masak ni untuk buka hari ni..
Nasi sempat masak..
Cepat gak masak, pukul 6 lebih dah masak..
Goreng sardin dengan kentang..
Lepas tu goreng kobis campur telur..
Semua barang ni beli Isnin hari tu..

Lagi puas hati masak sendiri..
Cuma masalah nya nak control kuantiti makanan tu..

Hari Isnin haritu masak nasi satu cawan setengah..
Masa buka kenyang giler, nasi tak habis..
Bangun sahur tu makan nasi lagi..

Hari ni pulak masak nasi satu cawan je..
Habis masa buka..
Tapi kenyang giler..
Sampai sekarang rasa kenyang..
Nak makan karipap dengan ada bubur tadi pun macam dah tak de space je perut ni..huhu..
Tapi kene habiskan jugak..
Tak bole membazir..

So lepas ni bole kurangkan kuantiti beras..
Mungkin 3/4 cawan je untuk 2 orang..

Hurmmmm sebab sempat je masak lepas balik keje bole la makin rajin nak masak..
Boleh la usha-usha resipi yang menarik..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...