Tuesday, 23 June 2015

Puasa dan Makanan..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..

Ini kisah semalam dan pagi ni..
Semalam aku cuti..
Saje amik cuti sebab weekend tu balik kampong..

Tapi Ahad malam tu aku dah balik KL dengan en.bf..
Saje balik awal sebab nak rilek-rilek dekat rumah dan update seluar jeans..
Malam tu sampai KL dalam pukul 12..
Sampai rumah tengok room mate pun dah balik..
Ingatkan die balik lambat..
Terus pegi keje pagi Isnin tu lepas subuh..

Balik tu lepak-lepak la dengan die kejap..
Lepas tu ak lepak depan tv je..
Malas nak kacau die tido..
So sepanjang malam tu aku buat hal aku la..
Basuh baju sambil tu update pasal seluar..
Baju dah siap terus ampai..

Aku baru dapat weekend hari tu untuk seluar lelaki..
Baru dapat sikit..
Dekat owner die ada lagi banyak..
Dan owner die pegi UK minggu ni ada hal dan bawak lagi banyak..
So duduk depan tv, sambil online sambil buat keje..

Disebabkan ak tido lepas subuh..
Dah sah sah la bangun lambat..
Bangun tu aku lepak-lepak depan tv..
Pukul 4 aku ada appointment facial..
Saje time cuti santai-santai..

Konon masa sembang dengan room mate aku tu nak masak la..
Sebelum pegi facial tu aku dah masak nasi siap-siap pakai slow cooker..
Kenapa kene mention slow cooker?..
Sebab masaknye memang slow jadi kene masak awal..
Tapi plan macam tak jadi je..hehe..
Sebab aku bangun lambat kan..
Text room mate nasib baik ada rending die bawak dari kampong..
Lepas 2 jam lebih facial balik tu aku singgah kedai runcit beli kobis, sarding dengan kentang..
Bukak pintu rumah dah bau wangi nasi tadi dah masak..

So balik tu lincah-lincah la buat apa yang patut..
Rebus jagung, panaskan rendang, prepare untuk goreng kobis..
Sambil tu kitaorang kejekan manga..
Buat jeruk asam boi la..hehehe..

Disebabkan aku masak nasi tu lebih..
Rendang ayam pun ada lebih..
So kitaorang decide nak makan sahur..
Tambah lagi room mate aku ada beli popia..
Aku ada beli roti jala..
Memang full..huhu..

Malam dalam pukul 11 tu perut aku kenyang je rasa lagi..
Tapi kene tido gak..
Dah la hari ni 1st day keje..
Kalau lambat tido memang naya la..

Kitaorang bangun sahur pukul 4..
Tu pun room mate aku kata malas nak makan..
Nak makan simple-simple je..
Tapi aku ajak je makan nasi..
Tak nak bazir nasi dengan ayam tu..
Masing-masing makan laju-laju sebab nak tido balik..
Tido dalam keadaan perut yang kenyang..
Aku rasa macam ular sawa dah..huhu..

Memang pengajaran sangat..
Boleh apply macam ni kalau weekend je..
Kalau hari biasa kene masak sikit je..
Kalau tak memang gemok la jawap nya..

Semalam pegi facial saje timbang..
5 hari puasa ni berat turun lagi..:)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...