Sunday, 14 June 2015

Air untuk Kehidupan..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Haritu sempat snap gambar botol air dekat ofis ni..
Dah lama beli..
Masa keje dengan 1 st company dulu..
Office mate ajak share beli..
Ada promo ke apa entah masa tu..



Botol air 1 liter..
At least akan minum 2 botol air ni..
Sekarang ni kadang-kadang kene refill lagi lepas habis 2 botol..



Ni pulak botol dekat rumah..


Botol ni aku amik dekat rumah..
Tak pasti la beli atau dapat free..
750 ml..

Kalau dekat rumah dengan botol ni aku akan minum 3 botol..
So total at least ialah 2250ml..

Dulu nak beli satu lagi botol tupperware ni..
Aku siap dah order dengan kawan aku..
Tapi berbulan-bulan nak dapat..
Macam-macam alasan..
Terus cancel..
Kadang-kadang deal dengan kawan-kawan ni lagi payah..

Pagi bangun tido akan minum dulu..
Balik dari ofis pun sampai pukul 8 malam akan minum lagi..

Kalau keluar lunch biasanya tak order air pun..
Dah balik ofis baru akan minum..
Kalau pegi makan ramai-ramai aku akan order air panas yang light-light je..
 Memang dah kurang sangat minum benda manis..
Tapi masih minum lagi..
Kadang-kadang rasa la sesedut dua dekat orang lain tu..

Kalau pegi mana-mana aku akan bawak botol ni..
Siap bole letak dalam handbeg lagi..
Kalau ada tempat refill, refill la..
Kalau tak, masa minum atau makan order air mineral la..

 Bila dah jadi rutin memang tak de masalah..
Lagi pun cara macam ni lagi proper..
Kalau dulu rasa dah banyak minum air..
Tapi sebenarnya tak banyak sangat pun..
Macam ni senang nak sukat..

Lagi satu..
Kalau dulu banyak minum benda manis..
Kalau tak minum air gas pun tapi order milo, tropicana orang, mango lassi la dan lain-lain la..
Walaupun tak de gas, tapi kandungan gula die tinggi..

Garam, gula, benda masam ni la yang perlu diberi perhatian..
Serbuk-serbuk perasa yang menyedapkan makanan dekat junk funk segala tu memang kene amik berat..
Garam dekat fries la..
Berhati-hati la dengan benda-benda sedap ye..

Banyak kan la makan buah dan benda-benda yang belum di proses..
Selamat mengamalkan permakann yang sihat..:)

2 comments:

  1. bagusnya ..konsisten minum air putih..
    lya sehari, rsanya x ckp pon 8 gelas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pkai botol la mcm tu..
      klu pki gelas sy pn ssah nk agak..
      lg satu consume air ikut berat kita..
      so bole la check dulu berapa jumlah yg perlu..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...