Thursday, 21 May 2015

Last Weekend - San Cora & Nippon Paint..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..


Ni cerita weekend lepas..
Esok dah Jumaat..
Dah nak sampai weekend balik..
Baru nak cerita pasal weekend lepas..
Tak pe lah layan je la..

Weekend lepas aku balik kampung..
Sampai rumah pun dah malam..
Malam tu lepak-lepak kejap..
Then siap-siap nak tido..

Pagi-pagi lagi dah kene kejut sebab nak discuss pasal kenduri nanti dengan ayah..
Sekarang ni balik kampung selalu untuk settle kan hal-hal macam ni lah..
Kejap je bincang dengan ayah sebab ayah aku tu jenis yang senang je..
Yes or No je..
Kalau ye, dia akan ye..
Kalau die dah cakap tak, payah la citer die (taip ni teringat kenangan lama..hehe..)..

Lepas tu Mak aku pegi kenduri dengan wan..
Aku ajak Luqman keluar..
Konon nya nak pegi gunting rambut..
Sekali kedai favorite aku tutup..
Tutup lagi ke memang dah tutup terus..huhu..

So ajak Luqman pegi kedai cat dekat Bahau..
Nak survey apa yang patut..
 Punya la banyak kedai cat, tapi banyak yang tutup..
Hari Ahad memang tak banyak kedai yang bukak ke?

Nasib baik la ada nampak satu kedai ni bukak..
Tu pun dekat Mahsan..
Terus singgah..
Nasib baik la perempuan yang jaga tu sangat nice..
Consultation bagus..
Aku memang tak reti pasal cat ni..

Dekat kedai die kitaorang fokus dekat dua jenis cat ni..
Nippon Paint dan San Cora..
Tak pastilah kalau die ada cat lain..
Aku nak cari cat untuk bilik dan hall..
Kebetulan adik aku pulak nak survey harga untuk cat luar..
Die plan nak cat rumah dekat Seremban..

Ni harga yang aku dapat dari die..

Untuk cat undercoat rm68 untuk 18liter.. 
Tak pasti brand apa..
..........................................................................
Nippon (5 liter)

Bahagian dalam

Gred 1 - rm120 keatas
Gred 2 - rm90 ke atas

Bahagian luar

Gred 1 (5 tahun) - rm130 ke atas..
Gred 2 (2 tahun) - rm100 ke atas..
..........................................................................
San Cora (5 liter)

Bahagian dalam

Gred 1 - rm90-rm130
Gred 2 - rm40-rm70

Bahagia luar

Gred 1 (6 tahun) - rm100-rm120
Gred 2 (3 tahun) - rm75-rm100


Kesimpulan yang aku bole buat ialah harga cat San Cora lagi murah berbanding dengan Nippon..

Untuk cat dalam ni tak kisah sangat..
Tapi tips die nak bagi cat jangan cepat rosak ialah jangan lekat kan perabot dekat dinding..
Kalau perabot sentuh dinding boleh/memang cat akan rosak..
Kalau cat luar pulak tu sebab terdedah dekat cuaca dan segala anasir tu yang ada tahun tu..

Lepas beria pung pang pung pang die bercerita pasal cat gred 1 dengan 2 ni..
Sekali die bagi tau..
Kalau untuk cat dalam yang berisiko rendah dan untuk orang yang suka tukar cat luar 2 3 tahun sekali..
Baiklah amik cat yang rm38 je..
Tak silap brand San Cora dan 5 liter jugak..
Aku tak pasti sangat..
Sebab nya tak tulis..
Tulis harga je..
Benda pulak dah lama..
Cuma cat yang rm38 ni pilihan warna die tak berapa banyak sangat..
Tak banyak die cakap..
Tapi bila tengok katalog banyak jugak aku tengok..
Ada jugak dalam 15-20 warna tak silap..
At least warna basic tu ada..
Lepas tu ada dua warna special dalam katalog tu..
Warna special tu rm55..
Haruslah rm38 lagi berbaloi kan..

Ok dah settle pasal ni..
Aku tanya cat Nippon Momento pulak..
Yang ni aku tak ingat harga die berapa..
Dan tak de tulis..

Tapi orang tu lagi recommend aku pakai cat San Cora..
San Cora Italia..
Ada 4 series untuk San Cora Italia ni..
Ada Italia Uno, Italia Uni+, Italia Due, Italia Wow..

Kenapa die cadangkan San Cora?
  • Tekstur dinding tak kasar macam guna Momento tapi still ada effect dan tekstur. so untuk certain kes ok la. tapi mungkin ada yang suka ada tekstur..
  • cat die ada effect yang menarik mengikut pencahayaan..
  • Harga lagi murah (tak silap)..
Die siap tunjuk lagi dinding yang die cat dengan cat San Cora..
Cantik jugak la aku tengok..
Tapi aku tak tengok pulak contoh Momento..
Sebab duk sibuk tengok San Cora je..
 Harga die untuk 1 set..

7L - rm400
5L - rm200..

Aku rasa agak mahal..
Tak tau la cat ni memang semahal ni atau dekat kedai ni je mahal..

Contoh San Cora Italia Series..




Sumber gambar

Aku prefer gold dan silver sebab aku rasa sesuai dengan rumah aku..hehe..
Ada jugak video..



So at least aku dah dapat harga kasar..
Dan bergantung dekat citarasa masing-masing suka yang mana..
Sebab tak pernah beli cat dan survey harga cat..
Of course kene survey lagi..
Nanti boleh la compare-compare kan..
Nanti akan survey-survey dekat KL..
Dan suruh adik aku survey dekat Seremban dan PD..
Sape-sape yang ada pengalaman dan knowledge tu kalau sudi share-share la pengalaman ye..

2 comments:

  1. waa..gud idea..nnti lya nk msuk rmh bru cnfirm nk kena survey2 jugak..selain tu cat PAR pon ok kan,,.k skarang dh xde?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cat PAR tak survey lg..tp hari tu mak ad sebut cat PAR dgn ICI Paint..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...