Friday, 8 May 2015

Last Weekend - Labour Day, Weekend & Wesak Day..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..

Weekend datang lagi..
Hari Jumaat aku selalu tertido lepas maghrib lepas tu bangun malam..
Dah bangun tu menonton, online, buat la apa yang patut..
Confirm pagi nanti baru tido..
Esok pun tak pegi mana-mana..

Disebabkan tak de buat pape..
Lepas tu perasan yang last update sebelum panjang lepas..
Ada la update short entri untuk WW..
Tu memang entri penyelamat la..hehe..
Tapi blog ni tetap ada pengunjung..
Time kasih banyak la datang melawat..

So saje nak cerita pasal cuti panjang lepas..
 Cuti panjang tu memang sibuk sikit..
Sebabnya ramai yang balik dan ada dekat kampung dan berjalan sana sini..

Jumaat
...............................................................


Kitaorang balik kampung Jumaat tengah hari..
Sempat singgah makan nasi arab dekat Nasi Arab Damsyik untuk lunch..
Dan sampai rumah petang Jumaat..
Jumaat tu semua dah ada dekat rumah kecuali kakak aku..
Malam melepak je dekat rumah..
Malam tu makan chicken chop yang sepupu aku dengan anak die jual..
Kebetulan 1st May hari 1st dieorang berniaga..

Sabtu.
...............................................................


Sabtu pulak petang tu keluar dengan Hakim dengan Zack..
Hantar Hakim pegi gunting rambut..
Sementara tunggu die aku dengan Zack pegi kedai perabot..
Saje usha-usha perabot untuk bilik pengantin..
Sampai sekarang tak jumpa lagi perabot yang berkenan..
Oh silap..
Perabot nya banyak, tapi harga tak berapa nak cantik..
Kisahnya ayah ada beli dua katil..
Satu die bagi untuk letak dalam bilik aku..
Katil tu die tempah sekali dengan katil dalam bilik die..
Katil kayu, nak cari dressing table dengan almari die payah sikit..
Lagi loose item, so harga lagi mahal..huhu..
Banyak je yang aku jumpa matching dengan katil tu..
Tapi harga die kene fikir banyak kali..

Balik dari gunting rambut dan dengan usha kedai perabot..
Pegi rumah sepupu aku pulak..
Sepupu aku ni tailor dan ada bisnes andaman..
Lepas survey baju-baju nikah sebelum ni..
Aku decide nak tempah baju nikah dekat die je..
Pernah survey dekat SACC Mall, Jalan Plumbum Seksyen 7, Jalan TAR, dekat Sri Permaisuri dan online..
 Ready made mahal, kalau tempah lagi la mahal..huhu..
Paling kurang kene ada rm500, dan biasanya beribu..
Kalau nak jahit manik, letak lace segala lagi la mahal..
Untuk baju nikah aku nak buat baju simple je pun..

So datang nak discuss apa yang patut..
Datang tengok-tengok baju die pernah buat..
Lepas tu aku tunjuk gambar yang aku ada cari..
Die bagi anggaran harga kasar untuk bahan-bahan (kain chiffon, lace, manik dan upah jahit manik) dan upah jahit baju..
Die pun setuju nak pegi beli kain semua sama-sama..
Aku dengan en.bf memang tak reti nak beli..
So bawak la orang yang ada ilmu benrbanding kitaorang ni pegi..
Sebab ada tempat mahal, ada murah..
Kualiti kain die lebih kurang sama je..
Tapi sebab ada tempat,ada nama dan ekslusif, so harga jadi mahal..
Harga upah sepupu aku amik pun reasonable..
So Insyaallah buat dekat die je..

Sempat jugak tanya pakej mekap dengan pelamin untuk masa akad nikah nanti..
Pun menarik jugak harga yang die bagi..
Insyaallah amik dekat die je untuk akad nikah tu..
Sebab kitaorang memang tak de survey bridal pun..
Harga pun memang best price, so aku memang tak expect tinggi pun..

Sabtu malam kitaorang pegi rumah sepupu aku yang baru berniaga ni lagi..
Die saje ajak lepak dekat rumah..
Layan chicken chop pulak malam ni..
Beli satu share 3 orang sebab hari ni memang banyak makan..
Masak ikan sembilang salai, makanan kenduri ada sepupu aku kawen lagi..
Sedap lamb chop die..
Dah la aku memang peminat lamb..

Ahad
...............................................................

Ahad kitaorang pegi Seremban pulak..
Ayah aku tak de balik ni..
Ada keje dekat luar..
Tu yang aku banyak berjalan tu..
Pegi Seremban untuk beli barang adik-adik aku..
Kene pulak adik aku yang last tu nak carik kain songket untuk keje sekolah die..
So boleh la usha-usha kain..
Lagi hari Sabtu tu dah dapat harga kasar dari sepupu aku..
Dan nak usha kain untuk baju family nanti..
Sambil tu usha langsir..
Dari kedai kain 1 Malaysia, MK Curtain dan Jakel kitaorang berjalan..
Paling murah dekat Jakel..
RM 3 lebih semeter pun ada..
Tak tau la masa tu promosi hari buruh tu..
Harga lace pun lebih murah dari yang sepupu aku jangka..
Kalau dah beli nanti mungkin aku bole share details..

Isnin
...............................................................

Hari ni plan nak pegi gunting rambut..
Tapi bole pulak kedai tutup..
So pegi makan je la..
Petang tu dah balik KL..

So weekend lepas memang sibuk sikit la..
Tu balik awal dapat la rehat sikit..
Keje minggu ni pun rasa cepat je..

Selamat Malam..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...