Saturday, 28 February 2015

Water a.k.a Air..

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera..

Ingat lagi tak aku ada share gambar ni untuk WW..


Aku rasa semua orang tau pasal keperluan minum air ni..
Cuma praktis dengan tak je..
Untuk berat aku, aku perlukan 2.3L ke 2.5L air..

Selama ni aku rasa aku macam banyak jugak minum air..
Tapi tak konsisten..
Kadang-kadang tu sikit giler..
Macam mana aku tau?
Sebab botol air dekat atas meja kadang-kadang tak berapa nak luak pun..huhu..

Disebabkan dah tau kuantiti yang aku perlukan..
Dan cuba nak disiplin kan diri untuk minum dalam kuantiti yang sepatutnya secara konsisten..
Aku cuba praktiskan cara ni..


Sorry la gambar buruk..haha..
So ni la cara yang aku guna..
Biasanya aku guna botol air 500ml atau 600ml..

Aku masuk ofis pukul 9 dan balik pukul 6..
So aku akan pastikan aku habiskan satu botol untuk each quarter macam dalam gambar dekat atas..
So far its work..

 Jadi kalau aku guna botol 500ml, total die 1500ml..
 Kalau aku guna botol 500ml, total die 1800ml..

So at least 1 hari tu aku dah minum 1500ml ke 1800ml..
 Selebihnya aku akan topup untuk masa-masa lain..
Contohnya bangun pagi je aku akan minum air..
Berapa ml aku tak sure..
At least dah ada dekat situ..
Lagi aku akan minum waktu makan..
Dan waktu dah balik keje..
Lama lagi waktu sebelum tido tu kan..
Ada banyak jam lagi..
So memang akan minum air..
Insyaallah minimum 2L tu tercapai..hehe..

Dan benefit die aku rasa jugak..
Paling obvious ialah senang nak buang air besar..
Membuang beberapa kali sekali..
Kepada yang ada masalah sembelit tu bole la cuba..
Modal die cuma minum air je..
Tak payah beli pape..

Tapi kalau keluar macam payah jugak..
Sebab kita leka je..
Macam semalam aku cuba jugak la..
Turun dari rumah aku terus beli air mineral botol 1.5L..
Letak dalam kete..
Cuba nak habiskan satu botol tu..
Tak habis pun..
Sebab siang tu pg mall tak de la aku angkut botol tu..
Petang tu baru aku start minum..
Almost habis tapi tak habis..
Tapi malam dekat rumah aku minum lagi..

Tak silap aku pernah tau atau terbaca..
Jangan minum air banyak sangat waktu malam..
Nanti muka sembab..
Sebab tu aku pulun waktu siang..
Waktu siang pun kita aktif je..
So lagi reasonable untuk consume dalam kuantiti yang banyak..

All the best..
Selamat mencuba..:)

2 comments:

  1. WAHH..MMG BAGUS KLO BLH KONSISTEN NI

    ReplyDelete
    Replies
    1. So far konsisten..skrng kalau keluar pn bwk botol air dah letak dlm kerete..hehe..ingt nk tmbh liter lg..hehe..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...