Saturday, 7 February 2015

Kenangan Zaman Kanak-Kanak - Part 1..

Assalammualaikum..

Sebenarnya dah lama nak tulis pasal cerita ni..
Tapi aku rasa macam banyak je benda yang nak di tulis..
Tu yang duk KIV je..
Sekarang pun dekat ofis macam banyak keje sikit..
Nak BW pun macam tak berapa nak ada masa..
Kadang-kadang bukak je blog..
Tengok ramai yang update tapi tak sempat baca..
Balik malam tu la baru baca kalau sempat..
Aku pun ada room mate BFF..
So balik malam tu kadang-kadang bergossip je..haha..

Berbalik ke tajuk asal..
Aku dapat idea nak tulis pasal tajuk ni masa borak-borak dengan en.bf..
Dekat rumah aku, tak silap aku pernah mention..
Antara hiasan yang banyak dalam rumah adalah permainan..
Permainan kanak-kanak..
Dekat rumah aku tak de budak kecik lagi dah kan..
So memang rilek je la letak dekat mana-mana..
Kalau ada budak-budak yang datang geram je..haha..

Permainan-permainan ni semua kebanyakkan adalah permainan adik beradik aku masa kecik dulu..
Banyak permainan kita orang masa kecik aku dulu elok je sampai sekarang..
Lepas tu ada jugak yang ayah aku baru beli..
Ayah aku ni memang suka beli permainan..
Contoh beli lego..
Ada la yang akan pasang nanti..

Berbalik kepada pasal berborak dengan en.bf tadi..
Masa tu die cerita la pasal kecik-kecik die selalu main apa la..
 Setiap kali cerita pasal ni aku memang akan cakap aku jarang main permainan..
Adik beradik aku pun jarang main permainan..
Kalau ada pun, mainan yang ayah aku beli tu kitaorang akan main sama-masa sekali dengan ayah aku..
Lepas tu simpan balik..
Lepas tu semua tak kisah..hahaha..
Kalau ada pun mintak sekali 2 kot..
Tapi macam tak heran sangat je..haha..
Tu la banyak yang elok sampai sekarang..

Bila aku cakap macam tu..
Dan permainan memang banyak je dekat rumah..
Die pun tanya aku..
Habis kecik-kecik dulu aku buat apa?..
So baru la aku macam terfikir dan teringat apa yang aku buat masa kecik dulu..

Seingat aku, memang aku jarang main permainan sangat..
Sama la adik beradik yang lain..
Tapi kitaorang dulu selalu main dekat luar dan buat aktiviti dekat luar..
Aku kan duduk dekat kampung..
Rumah dulu pulak memang jauh sikit dari rumah lain..
Kawasan pulak besar giler..
Berapa ekar entah..
Sebelah kawasan rumah aku ladang sawit..
Rumah atas bukit sikit..
Dekat bawah tu ada tali air la..
Adik-beradik pun ramai dan rapat-rapat..
So ada geng la..

Antara aktivit yang aku ingat aku buat dulu..
Kitaorang suka imitate macam orang besar punya aktiviti..
Suka main masak-masak, main posmen, main bas-bas, main jadi orang gaji la, main jual-jual la..
Haaa benda-benda macam tu la.. 

Main masak-masak pulak bukan main dalam rumah dengan permainan beli tu ye..
Ni main dekat luar..
Lagi kalau ada sape-sape bakar sampah..
Pergh lagi la terbaik..
Peluang sangat ni..
Laju je carik tempurung segala..
Alas tempurung dengan batu bata..
Letak air segala dalam tempurung..
Haaa beria la petik segala daun, bunga, ranting..
Campak dalam tempurung..
Beria la main..

Kalau main posmen tu konon-konon macam hantar surat la..
Main bas-bas pulak sebab kecik-kecik dulu kalau pegi mana-mana kadang-kadang naik bas..
Akan ada tiket bas lama macam ni kan..


So kitaorang akan guna la kertas untuk buat tiket..
Lepas tu konon-konon akan naik bas..
Jual tiket dekat orang..
Haaaa macam tu la..

Kadang-kadang susun kerusi je konon-konon kerusi dalam bas..
Tak pun main dekat buaian..
 Dulu dekat rumah aku ada buaian macam ni..


Konon buaian ni adalah bas..
So buai la bas ni..
Bila buai tu macam bas tu bergerak la..
Nanti berenti amik orang..
Amik orang, konduktor bas akan tanya nak pegi mana lepas tu jual tiket..
Bila nak turun tekan loceng..
Then berenti la hayun buai tu..

Main jual-jual pulak kadang-kadang ada dua kategori..
Satu dekat dalam satu dekat luar rumah..hehe..
So akan buat duit dengan kertas..
Lepas tu amik la segala daun, batu, ranting ke untuk jadi bahan jualan..
Contoh daun pokok rambutan tu ikan, daun manggis ayam, ranting tu daging..
Main la jual-jual macam pegi pasar..

Senang kata banyak imitate orang tua..
Dulu kecik-kecik memang selalu ikut wan aku pegi pasar basah..
Pegi pulak naik bas..
So kita biasa tengok apa orang tua ni buat..
Lepas tu tiru apa die buat..hehe.. 

 Selain main sama-sama macam contoh dekat atas..
Aku pun selalu ikut wan aku kalau die buat keje die..
Wan aku ni ada kebun getah..
Kadang-kadang ikut die pegi kebun getah..
Tengok die kutik sekerap..
Tak pun die kumpul susu getah..
Bawak balik rumah..
Masukkan getah dalam bekas ayan nak bekukan..
Dan beku nak keping kan getah..

Dekat rumah aku ada mesin ni dulu..
Aku ni dah biasa dengan bau getah..
Sumber rezeki wan aku..

Memang ada la baju meroh getah..
Baju memang kuat la bau getah..
Lepas tu keras-keras sebab sisa-sisa getah melekat dekat situ..
Lepas aktiviti sume akan basuh tangan dengan limau kasturi..
Lepas tu pegi la jual sekerap ni dekat cina..

Sampai sekarang pun wan masih pegi jugak menoreh kadang-kadang..
Selain ada beberapa orang yang menoreh dekat getah die..
Jarang dah pegi jual dekat kedai..
Sekarang orang datang beli dekat rumah..hehe..

Selain tu..
Dekat rumah aku pun ada beberapa batang pokok koko..
Kadang-kadang makan buah koko..


Kalau ada lebih tu kadang-kadang wan aku jual koko..
So akan kopek koko yang dah masak..
Contoh macam dalam gambar dekat atas..
Lepas tu lerai-leraikan biji koko tu then jemur atas tikar sampai kering..
Dan cukup kering nanti wan aku jual la..

Disebabkan rumah dekat dengan ladang sawit..
Dekat sebelah je kan..
Suka jugak main dengan buah sawit..
Bila orang kait dan kutip sawit..
Lepas tu ada cicir-cicir tu kutip la main..

Tak pun kalau ikut wan pegi kebun getah..
Ada buah getah..
Beria la mengutip bawak balik..
Main batu seremban la..
Main dalam papan congkak ke..

Lagi aktiviti aku..
Wan aku pun ada kebun buah..
Ni dekat sikit dengan rumah..
Awalnya tak tanam pape pun..
Masa nak tanam tu selalu la kene bersihkan..
Lepas tu tanam pokok buah..
Tanam pisang, tanam durian, rambutan semua..
Sebut pasal pokok pisang..
Aku dulu suka kutip ulat pisang..
Saje entah pape..hahaha..

Kalau nampak dekat daun ada macam ni..


Besa nya ada ulat pisang la dalam tu..
So suka koyak kan daun macam ni..
Lepas tu bukak gulung tu..
Nampak ada ulat tu amik masuk kan dalam tempurung..
Kumpul banyak-banyak..
Tak de motif giler kan..
Tapi dah nama pun budak-budak..

Jadi aku memang banyak keluar kan..
Banyak main dengan aktiviti dekat luar..
Mak dengan wan pulak duk rumah..
So selalu la ikut dieorang..
Aku jarang sikit main dengan kawan-kawan rasanya dulu..
Ada pun dekat sekolah la..
Mak dengan wan pulak banyak masa nak layan aku dan bawak pegi mana-mana..

Kalau dekat rumah dulu banyak jugak musim aku selalu aktiviti dengan mak aku..
Ada masa pernah bunga straw popular..
Buat bungan straw la dekat rumah..


Pernah buat bunga dari botol plastik..
Botol minuman dah tak guna..
Potong-potong bakar dan bentuk kelopak die..


Amik dawai letak kan dekat bunga..
Lilit kan dengan tape warna hijau dan pasang daun..
Buat jugak pasu dari badan botol..
Isi batu bagi base die berat..
Susun la bunga dalam tu..

Ada jugak buat gelang dari kain perca..


Beli tiub die dekat kedai kain..
Lepas tu sumbat la tiub jernih tu dengan kain perca..
Bole la pakai sendiri..
Tak payah mak ayah susah-susah nak belikan aksesori kan..hehe..

Lagi satu..
Dulu ada jugak main benda dengan benang minlon..


Mak aku ada jugak la mengait dan pandai mengait buat alas meja ke sikit-sikit..
Aku masa kecik lagi tak de la mengait..
Tapi pegi amik lidi..
Buat mcm cross lepas tu lilit benang ni dekat lidi tu macam sarang labah-labah..
Boleh la buat macam key chain..
Kadang-kadang campur-campur benang 2 3 warna la..
Bagi lagi cantik konon..hehe..

Aku memang main dengan benda-benda semula jadi ni la..

Bila imbas kembali macam tu..
Baru la aku macam perasan yang aku memang banyak buat akitiviti luar..
Tu pasal la tak main permainan sangat..
Main kotor je..hehe..
Pape pun pengalaman tu bila fikir balik memang menyeronokkan..

Budak-budak sekarang mungkin dan ada pada zaman yang lain..
Aktiviti dieorang pun dah berubah..

Link-link dekat bawah tu sumber-sumber gambar aku..
Aku google je..
Tak de masa pulak nak pegi amik gambar satu-satu..
Insyaallah ada rezeki nanti kalau ada pegi aku share gambar..

Rumah lama aku dulu pun dah roboh..
Sekarang dah duduk rumah lain..
Tapi banyak jugak la kenangan yang aku ingat lagi..

Masa rumah tu ada dulu..
Tapi dah tak duduk sana..
Aku pernah pegi..
Memang berlari-lari aku tengok macam-macam..
Ye lah banyak giler kenangan membesar dekat sana..
Pape pun memang pengalaman berharga sangat..
Sebak ok tulis entry ni..hahaha..
Aku pun bersyukur sangat ada pengalaman macam ni masa kecik dan jadi sesuatu yang sangat bermanfaat untuk aku hidup..

Macam mana pulak kenangan zaman kanak-kanak korang?..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...