Monday, 12 January 2015

Train & Ragam Manusia..

Assalammualaikum..

Ni kisah minggu lepas sebenarnya..
Tapi sekarang baru ada masa nak tulis..
Aku ni memang la pengguna public transport..
Atau dalam kata lain aku ni memang pengguna public transport yang kerap la..
Aku pegi balik keje memang guna public transport..
Kalau aku keluar dengan en.bf pun kalau tempat tu senang guna public transport kitaorang lagi prefer untuk guna public transport..
Park dekat mana-mana station yang dekat then naik train je senang..
Kalau aku perlu balik sendiri pun aku ok je naik train atau bas..
So memang tak de masalah..
Lagi pun aku memang suka jalan kaki..
Ada la alasan nak bakar lemak kan..hehe..

Berbanding dengan masa naik LRT dulu..
Aku rasa bila naik komuter ni aku lagi drama..
Antara drama yang paling buat aku menyirap ialah pasal ladies coach..
Aku memang bengang kalau ada lelaki yang naik coach ni..



Ada 3 jenis orang kot yang aku kenal pasti..
Aku malas la nak racist..
Tapi ada 1 bangsa ni kebarangkalian untuk buat hal tu adalah tinggi..
 Selain dari bangsa-bangsa asing ni..

1 ni jenis yang memang tak peka..
Dah tengok tempat yang tak ramai beratur..
Saingan macam kurang..
Tak pedulik apa lepas tu buat tak reti je masuk dan ada sekali dekat situ..
Kalau cakap pun entah die faham ke tak..
Tak pun macam ada satu bangsa ni..
Bila kita dah tegur pun die buat tak tau je..
Nak jugak ada dekat situ..

Yang kedua ni pulak biasanya local..
Masa beratur tu memang die dah sedar awal-awal pun..
Memang dah tau coach perempuan..
Tapi nak jugak duduk dekat situ..

Macam aku pernah jumpa 1 family ni..
Ayah die seorang je lelaki..
Dah sedar pun ladies coach..
Ada tampal sticker dekat tempat tunggu tu kan..
Tapi sebab perempuan ramai..
Saingan kurang so nak jugak naik dekat situ..
Masa nak masuk tu orang siap tegur lagi..
Tapi tetap masuk..
Orang jeling-jeling pun buat tak tau je..
Bila dah lapang siap berebut lagi nak duduk..
Tak de muka ke apa..hoho..

Last sekali ni ada tu bila tak sempat die naik je..
Die memang dah sedar awal-awal lagi..
Sama ada die memang nak turun dekat station seterusnya..
Atau die naik dekat coach tu lepas tu pegi dekat coach lelaki..
Kadang-kadang ada station yang train berenti kejap je..
Platform pendek je..
Mungkin tak sempat..
 
Orang buka suka hati nak bengang..
Tapi tahap kesedaran dan respect dekat orang tu la..
Mentaliti sangat benda-benda macam ni..
Cuma kalau ada polis bantuan jaga bila kene halau tu memang bagus je rasa..
Again, kalau yang tak sempat naik ke apa..
Tersilap naik ke..
 Lepas tu pindah tempat lain..
Macam tu ok je..

Ye la biasanya kalau peak hour train macam sardin..
Bila berhimpit-himpit sebab tu la buat ladies coach tu..

Lagi satu last week pernah ada masalah train komuter dekat KL Sentral kan..
Balik tu tengok ramai giler orang..
Nasib baik la ada option dekat rumah aku ni boleh naik star..
Cuma leceh sikit la..
Dari KL Sentral kene pegi Masjid Jamek..
Lepas tu naik Star balik rumah..
Selain dari leceh kene tukar train..
Tambang pun lagi mahal..
Tu aku malas..

Dalam star tu ramai-ramai orang  time peak hour ni..
Boleh pulak ada 2 orang budak perempuan cina ni..
Memang la orang ramai berhimpit-himpit..
Boleh pulak la berpeluk-peluk mesra..
Dengan suara-suara macam hape die bila bercakap bisik-bisik..
Nasib baik aku tak faham..
Tapi walaupun tak faham..
Bernanah telinga aku ni dengar suara macam gersang die tu..
Bangla-bangla tu pun tengok je..
Tapi macam tak de rasa..
Aku dari elok dieorang ada dekat sisi aku terus aku belakang kan dieorang..

Kalau nak drama pun tak payah la dekat public..
Ko pegi la drama dalam bilik..
Tak de sape heran atau annoying pun..

Tak boleh ke bila dekat public tu hormat orang sikit..
Cuaba la rasional dan jaga perangai..
Act macam orang normal naik train hormat orang..
Benda bukan susah pun..

Tapi tu la manusia..
Macam-macam perangai kan..
Please try to behave and rational..
Please respect others..:)

6 comments:

  1. hehehehehee...
    ingat kan kes-kes ni berlaku masa mula2 coach wanita tu diperkenalkan je.. rupa-rupanya sampai sekarang masih ada yg tak paham-paham ekk...

    sedehhh... :p

    ReplyDelete
  2. hihi.. biasalah.. kdg2 dah terangan dinyatakan..tp dgn selumber buat jgk.. sama dgn kes tmpat larangan merokok.. tp selumber merokok ... dekat signboard lak

    ReplyDelete
  3. Susah kalau xde kesedaran dan x malu. Nk ikut benda yg simple ni pun mcm susah je wpun dan di tulis besar2. >.<

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...