Wednesday, 14 January 2015

Plug and Wire..

Assalammualaikum..

Hari ni hari Rabu..
Tapi tak de idea la pulak nak buat Wordless Wednesday punya entry..
So aku nak share sesuatu yang bermanfaat sikit la hari ni..
Selalu cerita merapu je..
Sekali sekala share benda ilmiah sikit ok gak kan..

Sebenarnya idea nak share ni benda ni dah lama..
Biasa la bertangguh je..
Lagi pun benda ilmiah ni kene la study sikit..
Kalau cerita berkaitan diri tu senang sikit..
Tulis based on experience sendiri je..

Masa study untuk keje aku ada baca pasal benda ni..
So boleh la share..
Keje ni dah siap..
Tapi kene tunggu online dekat rumah la baru buat entri ni..
Email link apa-apa yang patut so boleh la share sikit-sikit..
Sumber pun memang dari online..
Tapi tak pe lah..
Korang kalau nak carik tak de la rajin sangat pasal benda-benda macam ni..
So share dekat blog aku ni..
Kalau ada datang melawat terbaca ok la..
Lagi pun boleh gak jadi sumber rujukan aku..

Dulu masa belajar aku suka gak share dekat sini kadang-kadang kan..
So kalau terlupa ingat dekat sini bukak je la blog sendiri baca..
 Tak payah menggagau carik dekat web satu-satu balik..
Tapi kalau dekat ofis aku memang buat summary dan folder proper la sikit apa yang aku dah study..

 Mukadimah cukup panjang..
Tapi mesej utama tak deliver jugak lagi..haha..

Ok sebenarnya aku nak share sesuatu yang dekat je dengan diri kita..
Benda yang kita guna setiap hari..
Mungkin ada yang dah tau..
Kalau tak tau boleh la tau ye..

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/63/Euro-Flachstecker_2.jpg

2 pin plug..

http://p.globalsources.com/IMAGES/PDT/B1055915242/Plug.jpg 
3 pin plug..

 Rasanya semua orang cukup familiar dengan 2 benda ni kan..
Plug 2 pin dan 3 pin..
Semua orang pernah guna dan deal dengan dua benda ni..

Meh tengok dalam die pulak..

 


2 pin plug..

http://physicsnet.co.uk/wp-content/uploads/2010/06/plug-pic-1.jpg

3 pin plug..

Sape pernah bukak kepala plug ni atau pernah tengok wire die?
Obviously beza antara 2 plug ni ialah satu 2 pin dan satu lagi 3 pin..
Dan 2 pin ada 2 wire dan 3 pin ada 3 wire..

3 pin plug, 3 wire ada wire LIVE, NEUTRAL dan GROUND..
Apa fungsi 3 wire ni?..

Live wire (electricity), a wire with a flow of electrical current..
The neutral wire carries electricity from an outlet back to the service panel..
Earth/ground wire is an additional wire for safety, it is used to ground metal parts of devices and electrical wiring so thay can't become "live" (dangrous to touch)..
Earth/ground is connected to the ground (groundig rods or other grounding electrodes in the soil)..

Earth and neutral wires are usually connected together in some part of the electrical wiring (which means that neutral wire is roughly at ground potential)   
The reason that some plugs come with three pins is that they are "grounded." This means that the third pin connects directly through a series of wires to the ground outside of the building. In case of an electrical problem, you don't want the electricity seeking to ground inside your home, as this could cause a fire; it is safer to have it grounded outside.

Read more : http://www.ehow.com/facts_7431987_difference-three-pin-electrical-plugs_.html
The reason that some plugs come with three pins is that they are "grounded." This means that the third pin connects directly through a series of wires to the ground outside of the building. In case of an electrical problem, you don't want the electricity seeking to ground inside your home, as this could cause a fire; it is safer to have it grounded outside.

Read more : http://www.ehow.com/facts_7431987_difference-three-pin-electrical-plugs_.html
The reason that some plugs come with three pins is that they are "grounded." This means that the third pin connects directly through a series of wires to the ground outside of the building. In case of an electrical problem, you don't want the electricity seeking to ground inside your home, as this could cause a fire; it is safer to have it grounded outside.

Read more : http://www.ehow.com/facts_7431987_difference-three-pin-electrical-plugs_.html

The reason that some plugs come with three pins is that they are "grounded." This means that the third pin connects directly through a series of wires to the ground outside of the building. In case of an electrical problem, you don't want the electricity seeking to ground inside your home, as this could cause a fire; it is safer to have it grounded outside.

Read more : http://www.ehow.com/facts_7431987_difference-three-pin-electrical-plugs_.html
The reason that some plugs come with three pins is that they are "grounded." This means that the third pin connects directly through a series of wires to the ground outside of the building. In case of an electrical problem, you don't want the electricity seeking to ground inside your home, as this could cause a fire; it is safer to have it grounded outside.

Read more : http://www.ehow.com/facts_7431987_difference-three-pin-electrical-plugs_.html
The reason that some plugs come with three pins is that they are "grounded." This means that the third pin connects directly through a series of wires to the ground outside of the building. In case of an electrical problem, you don't want the electricity seeking to ground inside your home, as this could cause a fire; it is safer to have it grounded outside.

Read more : http://www.ehow.com/facts_7431987_difference-three-pin-electrical-plugs_.html
http://www.kevinboone.net/cable_selection_webimg6.gif

Ini la 3 wire yang diterangkan dekat atas..
Biasanya plug 3 pin, 3 wire ni digunakan oleh peralatan yang menggunakan arus elektrik yang banyak..
Bila banyak takut ada leakage yang membahayakan tu la ada EARTH/GROUND..
Contoh macam peti sejuk, mesin basuh, periuk nasi dan lain-lain yang consume power yang besar..

Macam mana pulak dengan 2 pin plug dengan 2 wire?..
 Plug 2 pin hanya mempunyai 2 wire iaitu wire LIVE dan NEUTRAL..
Maksudnya die tak de wire /EARTHGROUND..
Biasanya plug 2 pin ni untuk peralatan yang tak menggunakan jumlah elektrik yang banyak..
Sebab tu tak memerlukan EARTH/GROUND..
Even kalau ada masalah pun (kebocoran arus contohnya) die hanya bagi mild shock sahaja..

Satu aku suka sangat ingatkan..
Aku selalu jugak nampak benda ni..
Kalau korang nak cabut plug ke..
Tolong la tutup suis die dulu..
Kalau nak yang guna 2 pin pun kalau boleh guna 3 Pin Plastic Plug Guard Keys For 2 Pin Plug ni atau adaptor tu..
Ngeri je aku tengok kalau cucuk-cucuk guna pen la nak masukkan plug 2 pin dekat socket 3 pin..


http://www.e-market.com.my/image/cache/data/products/network-components/3PIN-TO-2Pin-1_(1)-800x800.jpg

Ada jugak plug 3 pin tapi 2 wire..


Kalau ada sape-sape nak tukar plug 2 pin ke 3 pin boleh tengok dekat sumber aku yang pertama dekat bawah..
Yelah kadang-kadang guna 3 pin lagi senang kan..

Kalau ada tersalah maklumat atau teguran adalah dialu-alukan..
Mana tau aku tersalah share info ke..
Pape pun semoga info ni bermanfaat dekat korang..

The reason that some plugs come with three pins is that they are "grounded." This means that the third pin connects directly through a series of wires to the ground outside of the building. In case of an electrical problem, you don't want the electricity seeking to ground inside your home, as this could cause a fire; it is safer to have it grounded outside.

Read more : http://www.ehow.com/facts_7431987_difference-three-pin-electrical-plugs_.html
 Sumber

4 comments:

  1. waa.. penuh perincian penerangan..
    lya mmg xpernah ambik tahu mde2 ni..tahu guna aje.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..hr tu keje ada study benda ni..so share la..
      Lagi pun benda ni kt guna hr2 kn..
      Kdg2 snggah sini ada info sekali sekala ok gak kn..hehe..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...