Saturday, 3 January 2015

Office vs. Personal..

Assalammualaikum..

Sekarang ni aku jarang update..
Agak sibuk sikit..
Ramai yang update achievement dan azam tahun baru..
Macam-macam azam menarik untuk 2015..
Lets work for that..
Macam aku ada share dalam post sebelum ni..
Aku ada sesuatu yang agak besar untuk diusahakan tahun ni..
Of course antara kekangan utama kita dalam banyak benda ialah duit dan masa kan..
So aku harap sangat aku mampu manage kewangan dan masa dengan sebaik-baik nya..

2 minggu sebelum ni..
To be exact dari Krismas sampai New Year..
Ramai yang cuti..
Terutamanya bos bos la..
Aku cuti sehari je..

Alhamdulillah ada jugak la benda yang aku dah siapkan..
Cost benefit untuk projek aku dah almost complete..
Dalam 90% complete dah rasanya..
Yang tak siap lagi tu sebab tunggu bos aku balik..
Benda dah siap tapi aku nak confirmkan dulu dengan die..
Aku try figure out tapi macam tak reasonable je..
Ni la bila orang orang teknikal buat keje finance..
Sebab nya cost benefit ni merangkumi CAPEX, OPEX, Life Cycle Cost (LCC)..
Nak kira OPEX dan CAPEX ok lagi..
So dalam process nak siapkan ni aku pun kenal la dengan benda-benda baru macam Weight Average Cost of Capital (WACC), Internal rate of return (IRR) dan Net Present Value (NPV)..




At least ada je benda baru yang aku belajar setiap hari..
Aku ni last belajar benda-benda ni masal form 3..
Lepas tu aku kan masuk sekolah teknik..
Lepas-lepas tu pun tak de pun belajar benda ni tak silap aku..
 Bagus jugak..
So untuk personal projek aku pun in term of untuk finance aku boleh apply benda ni..
Dah start apply pun..hehe..

Kisah nya pulak bila bos tak de..
Dekat ofis berapa ketul je ni..
Aku jadi kurang fokus..huhu..
Selalu distracting dengan benda-benda mengarut..
Kadang-kadang aku ada je bukak blog, email, fb semua tu..
Tapi kalau dulu kejap-kejap je la..
Penat buat keje, aku nak relak sikit aku bukak la..
Masa 2 minggu ni aku rasa sangat teruk..
Lagi-lagi dengan personal projek aku..
Aku online bukak fb atau cari benda pasal personal aku lebih dari biasa..huhu..
Sungguh unprofessional..
 So keje pun banyak tertangguh..
Patut bole buat lagi baik..huhu..

Jadi aku rasa bersalah sikit dekat situ..
Jadi aku sangat berazam dan cuba untuk apply sebaik mungkin untuk focus dekat tempat keje dengan urusan keje..
Dan hal-hal personal tu aku akan buat dekat rumah..

All the best untuk ni..
Selamat Berhujung Minggu..:)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...