Tuesday, 6 January 2015

Demam Denggi dan Mata..

Assalammualaikum..

Ingat tak aku pernah cerita pasal roomate aku yang kene denggi?
Hari Sabtu hari tu die balik kampung dan bagi tau yang die positif denggi..
Hospital Kuala Pilah tak admitted pun..
Aku pun tak tau kenapa..
Dr. suruh datang lagi esok tu je untuk amik darah lagi..
Padahal bacaan platelet dalam darah die dah 5+ instead of 200..

Tapi malam tu die pegi Salam Senawang..
Die ada insurans so admitted dekat sana je..

Ahad Apis ada melawat die dan share dengan aku yang platelet darah die turun lagi sampai 3+..huhu..
Aku pun sedih tengok die..
Dah la die ada masalah lain yang menyebabkan die stress dan kurang semangat..
 Aku tak dapat la nak balik kampung..
Sebab weekend ni pun memang kene balik ada hal..
Mungkin masa tu nanti bole melawat die..
So aku call je la die setiap hari tanya khabar..
Kadang-kadang orang sakit ni perlukan sokongan..

Semalam pagi tu aku text die..
Die tak reply, then aku call die..
Die tengah tido, so aku malas la nak kacau die..
Petang tu die text aku bagi tau yang die demam balik..
 Aku pun terus call die..
So die bagi tau yang suhu badan die naik balik..
Lepas tu mata die tak nampak..
Bukan la tak nampak blank hitam terus..
Tapi kabur..
Even nak baca mesej pun tak boleh..huhu..
Terkejut aku dengar sebab 1st time dengar..
Wan aku dulu pernah kene denggi dan aku pernah jaga die..
Tapi tak perasan pulak pasal ni..
Dan die akan jumpa Pakar Mata hari ni..
Terus call Apis..

Balik tu pun aku google la..
Dan aku ada jumpa yang demam denggi ni boleh menyebabkan komplikasi pada mata..
Boleh baca dekat sini untuk info lebih lanjut..
So denggi memang boleh menyebabkan penglihatan jadi kabur..
Kalau tak dapatkan rawatan yang betul akan jadi lebih teruk..

Tadi aku call die pun die kata demam dah ok..
16hb nanti akan pegi check balik..
Sama-sama la doakan roomate aku sihat seperti sediakala..
Sama-sama la jugak jaga kebersihan supaya tak terkena denggi..

2 comments:

  1. Assalam kamila,
    moga semuanya selamat AMIN

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam..
      hr ni die dah discharge..
      tp MC lg sbb mata kabur lg..
      16hb kne pg pakar balik..
      hrap semuanya ok..AMIN..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...