Monday, 30 June 2014

1st Puasa KL 2014..

Assalammualaikum..

Hari ni aku 1st puasa bulan Ramadhan dekat KL..
Kalau puasa bukan bulan Ramadhan tu dah selalu la sejak aku duduk sini..
Tapi bila Ramadhan lain sikit la suasana nya kan..
Sebab ada bazar dan suasana persiapan nak raya..

Semalam semua adik beradik ada masa buka puasa..
P.Long sekeluarga pun ada balik..
So agak meriah la buka puasa ramai-ramai..
Makanan pun bila dah ramai-ramai tu agak banyak la..
Banyak tu sebab ramai yang bawak makanan..
Mak masak kueh sepang je..
Kakak bawak Pizza dan tau fu fa..
Mak Long pulak buat cucur badak..
Wan buat rendang dengan beli lemang..
 Jadi banyak la makanan nye..
 Sampai ke malam sendat perut..hihi..

Malam semalam balik lambat..
Pukul 11 lebih gerak dari kampung..
Sampai Kuala Pilah nampak kereta dah bersusun je..
Terus ajak en.bf ikut jalan dalam..
Keluar dekat Tg. Ipoh nampak banyak kereta lagi..
Pukul 12 dah masa ni..
Masuk pulak jalan dekat Sri Menanti..
Nasib baik la keluar dekat Sri Menanti tu jalan ok sikit..
Bersusun jugak la kereta tapi berjalan je..
Dekat Paroi terus masuk Lekas..
Tak sanggup nak masuk PLUS..
 Sampai rumah pukul 1 lebih..
Dalam pukul 2 baru tido..

Kunci jam nak bangun sahur pukul 4..
Jam bunyi memang capai je kurma sebiji dekat sebelah katil lepas tu minum air..
Then sambung tido balik..
Pukul 8 baru bangun nak pegi keje..huhu..
Punya la malas nak bangun pegi keje..
Tapi bangun jugak la..

Dekat ofis nasib baik la banyak keje..
Kejap je rasa masa berlalu dan dah nak balik..
Bulan puasa ni boleh balik awal sejam..
So pukul 4 macam pukul 5 sebelum ni..
Ramai dah balik..
Aku ni yang datang pukul 9 balik pukul 5..
Masa ni memang ofis dah lengang je..

Turun je dari LRT ingatkan ada bazar..
Sekali pegi macam pasar malam biasa Isnin Jumaat je..
2 kali pusing tak tau nak beli apa..
Beli pedal ayam je..
Jalan nak ke rumah tu pun ramai jugak la yang jual makanan..
Sudahnya aku beli nasi putih dengan ikan keli sambal je..
Jalan depan sikit aku beli sayur sebab kedai yang aku beli nasi tu tak de pun jual sayur..
Jadi buka tadi aku makan tu je la..

Alhamdulillah la..
Cuma variasi makanan yang di jual tak berapa banyak..
Aku suka beli kueh sebenarnya kalau bulan puasa..

Sambil buka nanti teringat kenangan puasa dekat Terengganu dulu dan lepas-lepas..
Cakap pasal Terengganu semalam masa on the way balik KL sempat call Hendry..
1st time kapal die anchorage..
Tapi tak turun pun..
Bukan main lagi sahur sotong fresh katanya..hehe..

Saturday, 28 June 2014

World Cup 2014 - Brazil vs Chile..

Assalammualaikum..

Siapa peminat World Cup?
Honestly aku memang bukan la peminat tegar WC ni..
Tak de la specific minat mana-mana team pun..
Kalau tanya pasal bola atau pemain tak de yang aku kenal sangat pun kecuali nama-nama famous..
En.bf peminat bola tapi aku tak pernah pun bersembang pasal bola dengan die..

Cuma dari dulu aku minat Brazil kot..
Dari zaman Ronaldo gemuk dulu..
Tapi bukan la peminat tegar..


Untuk tahun ni pun aku tak pernah tengok WC pun..
Kalau weekday tu tak de la aku rajin nak stay up malam-malam nak tengok..
Lagi siaran pukul 12, 3 dengan 6 tak silap..
Baik la aku tidur..

Semalam sebab tak de orang dekat rumah..
Mula-mula tengok Running Man dengan Luqman..
Lepas tu die nak tengok bola..
Aku sambil online depan TV ni pun tertengok la Brazil vs Chile..
Sambil tu tunggu nak sahur..

Kira ni la 1st match yang aku tengok..
Tengok pun macam tu je..
Menarik jugak la sampai penalty..
Dan kemenangan berpihak kepada Brazil 3-2..
Rezeki tuan rumah agak nya..
Nak ulas banyak-banyak aku tak pandai..


Pape pun sambil WC ni Ramadhan tu lagi penting..
Sesuatu sangat kan semua ni..

Salam Ramadhan 2014..

Assalammualaikum..

Esok Insyaallah 1st Ramadhan untuk tahun ni..
1st Ramadhan hari Ahad..
Dapat la balik kampung nak buka puasa 1st Ramadhan dengan family..

Aku ni dah plan banyak kali nak apply cuti tapi tak apply pun..
Ingat kan nak cuti hari Isnin..
Tapi en.bf tak boleh pulak cuti hari Isnin..
Ada client die nak datang..
So apply cuti pun tak approve..

Tahun ni pun aku puasa balik dekat KL..
Dua tahun sebelum ni aku puasa dekat Terengganu kan..
Kalau balik tu ada jugak la buka puasa dengan family, en.bf ke..
Tapi bila duduk KL ni lagi senang la nak balik kg, nak plan bukak puasa dengan en.bf, Haziq, dan lain-lain..
Tapi tak dapat buka dengan Hendry la..
Lepas raya baru die balik..
Tahun ni pun aku akan ada pengalaman berpuasa dekat company sekarang..
Harap cuti raya nanti best la..hehe..

Memula aku ajak en.bf balik malam semalam..
Balik lepas keje..
Tapi sebab die banyak keje pulak..
Weekend tak masuk keje, Isnin client nak datang..
Lepas tu ada orang order roti..
So balik Sabtu pagi..
Tu pun janji balik pukul 11 pagi tapi pukul 12 baru sampai rumah aku..
Pukul 4 macam tu kot baru sampai rumah..

Pagi tu die nak tunggu orang datang amik roti..
Lagi pun nak keluar KL tu pun banyak kete..
Ada tempat yang macam slow sikit..
Sampai dekat Seremban makan dulu..
On the way nak balik kampung tetiba nampak ada orang jual berenti kejap..
Memang dah lama teringin nak makan durian..
Hari ni baru dapat..

Balik ni mak, ayah, adik ta dengan Zack tak de dekat rumah..
Semalam dieorang pegi Perlis, malam ni tido rumah Seremban, esok baru balik kampung..
Hari tu amik Zack sebab lepas exam..
Ni amik Wafi pulak dekat Perlis..
Elok la dua orang tu cuti masa puasa sampai raya nanti..
Bole tolong apa yang patut dekat rumah..hehe..

Semoga Ramadhan kali ni lebih baik dari sebelum ni..
Salam Ramadhan untuk semua umat islam..
Aku doakan dan wish yang baik-baik untuk semua..



Wednesday, 25 June 2014

Dinner, Kasut Kerja dan Gift..

Assalammualaikum..

Ni kisah kelmarin..
Kisah Isnin lepas..

Macam yang aku bagi tau walaupun en.bf balik hari Ahad tapi tak sempat pun nak jumpa dia lagi..
Hari Ahad tu die tido dari pukul 12lebih tengah hari sampai la pukul 10 malam..
Penat sangat katanya..
Even ajak pegi makan pun die tak nak..
Lagi pun bila dah bangun die nak kemas barang, basuh baju, amik kereta..
Esok tu pun dah kene pegi office..

So die ajak jumpa hari Isnin..
Lagi pun ada hal nak discuss..
Seminggu die tak de ada benda pulak yang kene catch up balik..
Aku pulak masa tu lupa nak amik contact number nak update..
So kene la tunggu die balik..

Malam tu pegi makan je dekat Pizza..
Aku pun dah lama rasa nak makan Pizza tapi tak berkesempatan nak pegi lagi..
Biasa la sambil makan borak-borak..
Seminggu tak jumpa kan..haha..

Lepas dah kenyang kitaorang pegi carik kasut..
Padahal masa dekat ofis lagi dah bagi tau nak cari kasut..
Kasut keje aku dah terkopak tapak nya..
Sekarang pegi keje pakai sandal iPANEMA je..
Nasib baik la tak buang lagi..
Tu pun dah lambat..
Berborak lama sangat pukul 930 baru gerak carik kasut..hihi..

Memang cari cepat-cepat je..
Aku memang nak carik yang murah je..
Yang senang nak pakai..
Yang senang nak jalan laju-laju bila lambat pegi keje..
Yang murah sebab bila rosak pun tak ralat sangat hati..
Ada pegi 2 3 kedai..
Aku ni memang fail arrangement Sunway Pyramid tu walaupun dah pegi berapa kali..
Tu pasal dah lambat nak carik2 dekat map segala memang malas..
Tapi harga bole tahan lepas tu design die pun aku tak berapa sangat..
Bila ternampak je H&M terus masuk dan pegi tempat kasut..
Nasib baik la aku pernah datang sekali..
 Memang straight je la pegi dekat tempat kasut..
Tengok-tengok, try terus amik yang ni..


 Gambar ni aku amik dekat web je..
1st day pakai pegi ofis memang rabak kaki aku..
Sama macam yang dulu..
Dah lama nanti baru ok harapnya..
So memang aku dah stand by sandal..
Bila dah melecet memang aku tinggal kan je kasut dekat ofis.

Simple je kasut ni kan..
Murah pun murah..
Ni link dia..

Lepas keluar dari Sunway Pyramid pegi minum lagi..
Punya la panas kan..
En.bf ajak pegi minum air buah..
Layan kan je la..

Malam tu pun dapat gift dari en.bf..
Biasa la kalau masing-masing pegi mana-mana..
Ada la beli gift sebagai kenangan..:)

Tuesday, 24 June 2014

WW - CPUV Nuffnang..

Assalammualaikum..


Ada 3 on going CPUV sekarang..
Alhamdulillah untuk setiap sen..


Sunday, 22 June 2014

Reward untuk Diri Sendiri..

Assalammualaikum..

Semalam dan hari ni memang hari aku bermalas-malasan je dekat rumah..
Balik semalam memang tido je lepas tu online sambil tengok TV..
Sembang-sembang, chit-chat online dengan kawan-kawan sampai pagi..
Bangun pun lambat..
Memang tak de plan nak buat pape pun hari ni..
Nak rehat-rehat recover balik badan..
Sakit-sakit badan dengan aktiviti masa team building..
Dah lama tak guna tenaga sebanyak tu..

Alhamdulillah pagi tadi pun en.bf dah selamat sampai sini..
Dari Jumaat haritu tak dapat contact die..
Pagi tadi dapat call die dah dekat KLIA..
Die pun penat sangat dan jetleg..
Tak sempat pun lagi nak jumpa die..
Kalau ada masa nanti nak ajak die pegi massage la..

Bangun tadi alas perut kejap dengan 2 biji kurma..
Semalam housemate aku bagi tau kettle tak bole guna..
Dah la tu je satu-satu nya kettle yang ada dekat rumah..
Macam mana pulak nak masak air nak buat nestum lepas ni..huhu..
Sambil makan kurma aku bawak tapak kettle tu pegi depan TV..
Aku bukak tapak die ok je..
Mana tau ada wyre dah tercabut ke..
Lepas tu aku bukak pulak kepala plug..
Sama la mana tau ada wyre yang longgar atau fuse dah malfunction ke..
Semua ok je..
Pasang semua balik aku try balik..
Alhamdulillah ok dah..

Nasib baik tak give up terus..
Masa tu dah bagi tau en.bf yang kettle aku dah rosak..
Nak ajak beli baru la sebab nanti susah nak masak air nak buat breakfast..
Aku pakai memang dah lama..
Dari aku matrik lagi..
Dalam 7 ke 8 tahun macam tu la..
Masa problem tu fikir mungkin memang dah tak ok kot sebab dah lama sangat guna..


Lepas tu aku sambung tido lagi sampai la ke petang..
Penat tido tu yang keluar ni nak makan dan lepak-lepak..
Manjang tido dan melepet je lesu jugak kan..

So reward diri sendiri dengan makanan sedap..


Teringat nak makan ni tadi..
Dah 2 hari aku tak makan nasi..
Semalam pun makan fries dengan sandwich je lunch dengan dinner..


Dessert..

Perfect weekend for me..
Tak sabar jugak nak jumpa en.bf..

Saturday, 21 June 2014

Bad News from Kemaman..

Asslammualaikum..

Sape pernah baca pasal pengalaman aku masa banjir dekat Kemaman tahun lepas?
Masa tu Kemaman memang banjor teruk..
Sape-sape nak baca bole baca dekat SINI..

Aku rasa aku memang ada banya kenangan dekat Kemaman..
Sebab dekat sana memang kitaorang hidup sama-sama..

Disebabkan aku banyak aktiviti fizikal je dekat PD..
Jadi aku memang tinggalkan phone dekat dalam beg dekat bilik..
Sekarang ni pun tak de sape nak contact aku pun..
En.bf away sampai sekarang tak balik lagi..
Kalau contact pun thru email je..
Ada jugak la yang contact aku..
Tapi tak de la urgent sangat..
So aku bole je reply atau call kemudian..
Kalau time easy je waktu malam macam masa dinner dan pegi bar aku bawak je la..

So balik dari aktiviti pagi tadi aku tengok ada 2 missed call dari budak dekat Kemaman dulu..
Lepas dah siap-siap, sementara tunggu yang lain siap aku call la budak tu balik..
So housemate die yang angkat..
Aku memang kenal je dengan budak rumah dieorang ni..
Pernah je pegi rumah dieorang nak guna internet..
Senang kata aku agak biasa jugak la dengan dieorang..

Dan sangat surprise budak yang angkat tu inform yang budak N9 yang agak rapat dengan aku tu dah tak ada..
Dalam erti kata lain dah meninggal dunia..
Terkejut jugak la aku masa tu..

Lepas dah habis die ada je call aku..
Dan paling last aku rasa kitaorang contact last week..
Masa minggu Ada Subsea Asia tu..
Bila tau class mate aku nak datang aku ada la contact jugak budak yang aku kenal..
Ada SMS tanya khabar masing-masing..
Arwah pun bagi tau yang die akan exam dan dah dapat tempat praktikal..
Tu la last kitaorang contact..

Arwah meninggal dalam perjalanan nak balik kampung lepas habis exam..
Tak silap kejadian ni 19hb malam..
Ni sem last arwah dan akan praktikal lepas ni..
Disebabkan housemate die tau aku dengan arwah agak rapat sebab tu la dieorang call aku untuk inform..
Takut aku tercari-cari pulak leps ni..

Tu pun dieorang kata bagi tau agak lambat..
Tak pelah sekurangnya dieorang ada inisiatif nak bagi tau aku..
Tu pun aku dah terima kasih sangat..

Lepas aku dah end call..
Memang teringat la kenangan dengan arwah..
Arwah yang aku kenal sangat nice..
Kami agak rapat sebab sama-sama orang N9 dan die adalah super junior aku masa dekat teknik dulu..
Beza kami 7 tahun tak silap..
Die sebaya dengan adik aku yang dekat Unimap..

Banyak kenangan aku dengan die yang aku nak tulis..
Tapi tak pe la..
Biar la semua tu aku simpan sendiri je..

Dieorang pun call aku sebagai usaha untuk mintak maaf bagi pihak arwah, kalau ada salah silap, terlebih dan terkurang dan kalau ada hutang ke..
AlFatihah untuk arwah..
Semoga tenang di sana..
Amin..
Sayu sangat hati masa menaip entri ni..

Team Building 2014 - Eagle Ranch Resort..- The Resort..

Assalammualaikum..

Ni review aku untuk resort ni..
Sorry la tak banyak gambar..
Disebabkan aktiviti fizikal banyak..
So tak bawak kamera pegi mana-mana pun..

Pada aku resort ni agak nice..
Untuk team building la maksudnya..
So company kalau nak buat team building agak di galakkan la..
 Kalau nak buat family day pun ok rasanya..
Kawasan resort ni pun agak bersih..

Aku recommend ok untuk aktiviti fizikal sebab dekat resort ni memang banyak kemudahan untuk aktiviti yang berkaitan..
 Crew dieorang yang handle aktiviti ni pun terbaik..
Untuk company local yang ramai local pun ok..
Even company ramai expatriate pun ok sebab dieorang mampu berkomunikasi dengan baik dalam bahasa inggeris..

View pun sangat cantik..
Masa malam tu memang ada company kitaorang je di samping yang datang individually..
Tapi hari Sabtu ada dua company lain lagi..
Ramai sikit la..
Cuma sebab banyak aktiviti kitaorang tak explore sangat la..

Kitaorang stay dalam Bandwagon..
Sebenarnya bilik ni untuk 2 orang je..
Ada 2 kati single dalam ni..
Cuma untuk bilik aku kitaorang duduk 3 orang..
Ada resort ni sediakan 1 extra bed..
Tak guna pun extra bed tu..
Kitaorang alihkan meja antara katil tu lepas tu rapatkan je katil..
Boleh la tido ber 3..

Kalau tengok gambar dekat web tu dalam bilik ni ada tangga naik ke atas..
Macam ada loteng dekat atas..
Aku tak naik pun..

Ada jugak bilik lain sebagai option lain untuk yang nak duudk dekat sini..
Cuma pada kitaorang makanan dekat sini tak berapa best sangat la..
Nasib la aku macam tak selera sangat nak makan banyak-banyak..
Amik banyak jenis dengan small portion je buat rasa..

Keseluruhannya aku agak berpuas hati la dengan tempat ni..
 Dan aku recommend korang yang suka aktivit lasak untuk pegi..
Kalau small group pun ok jugak rasanya nak pegi..
View cantik, kemudahan pun bagus..


Aku amik gambar ni dari dalam bas sebelum balik..

Again..
Link untuk resort ni..

Team Building 2014 - Eagle Ranch Resort..- Day 2

Assalammualaikum..

Ok sementara masih segar dalam ingatan tulis je la..
Kalau tak nanti dah malas..
Ok untuk hari ke dua..

Biasa la masing-masing dah penat di hari pertama..
So tido beria la kan..
Tak beria sangat jugak la..
Mungkin sebab penat dan mungkin jugak sebab tido dekat tempat baru..

So aktiviti pagi ni mula pukul 9..
Pukul 7-9 ialah breakfast..
Kitaorang turun dalam pukul 8..
Lepas makan naik balik pakai kasut..

Dekat pukul 9 turun untuk rope course pulak..
Best jugak la..
Keep on motivate diri teringatkan masa dekat Terengganu dulu..
So semuanya menyeronokkan je..

Habis aktiviti tu kitaorang ada telematch pulak..
Aku memang tak berapa la dengan benda-benda ni..
Layan kan je la..

Habis telematch balik bilik bersiap-siap untuk balik..
Bas gerak pukul 12..
Dalam bas ada dieorang sediakan lunch..
1 box tu ad coslow, fries dan sandwich..
Lepas tu ada mineral water..

Dalam bas haruslah sunyi sepi je..
Tak de tenaga dah masing-masing..
Semua dalam pejalanan tidur je..
Aku sedar masa sampai Bangi..
Lepas tu tak boleh tidur dah..
Turun je bas memang laju-laju nak naik train dan sampai rumah..

Sampai rumah memang aku keluarkan semua pakaian,,
Banyak aktiviti air jugak kan..
So banyak la baju yang basah..
Tu pun ada aku dah sidai..
So sampai tu aku mandi, masuk baju dalam mesin basuh dah tido..

Badan memang penat dan lebam-lebam la..
Keseluruhannya memang sangat seronok la..
Dieorang ni pun pada aku agak fit walaupun umur dah banyak..
Dieorang ni pun sangat easy dan menepati masa..
Banyak yang aku belajar dua hari ni..


Lagi view dari bilik aku.
Gambar ni macam kelam-kelam je sebab aku amik ni dah lewat petang..


Again..
Link untuk tempat ni..

Team Building 2014 - Eagle Ranch Resort..- Day 1

Assalammualaikum..

Hari ni aku baru balik dari Team Building..
Team Building ni buat on 20-21 June..
Dua hari je dekat Eagle Ranch Resort..
Mungkin sebab minggu depan dah puasa..
So rushing sikit la..
Kitaorang ni follow je la plan dieorang..

Dua hari sama ni memang sangat berharga..
Banyak habiskan masa sama-sama dengan dieorang..
Harap nye lepas ni makin akrab la..
Dan banyak jugak yang aku belajar pasal dieorang dari team building ni..

Semalam memang bangun awal la..
Malam sebelum tu dah siap packing-packing..
Sampai ofis naik atas dulu..
Dieorang ada sediakan breakfast McD..
Sharp pukul 8 memang nak gerak la..
Tu pun lambat sikit sebab ada yang terlewat dan die call suruh tunggu kejap sebab dah dekat..
Kalau tak memang kene tinggal la..

Sampai sana dalam pukul 10 pagi..
Sampai-sampai je ada minum dengan makan sikit..
Lepas tu divide kepada 3 group..
Create nama group dan sorakkan..

Lepas tu dah start aktiviti obstacles nama nya..hehe..
Ada 5 halangan..
Team mate sangat membantu..
Semua pun semangat dan sangat fit..
Sebab company engineering ke apa..haha..
Team kitaorang 1st team dan dapat no.2 masa ni..

Lepas tu ada sea rafting pulak..
Ada 3 stage untuk aktiviti ni..
1st stage kene build sea rafting pakai buluh, tali dan barrel..
2nd stage kene mendayung ke tengah laut amik bendera..
Last sekali kene bukak balik semua susun elok-elok dan bagi bendera..
Dan kitaorang dapat no 1 masa ni..:)

Lepas tu kitaorang check in, lunch dan rehat-rehat jap..
Nak tido kejap pun tak berapa sempat..

Pukul 3 pulak ada Eagle Extreme..
Ha yang ni memang extreme..huhu..

1st sekali ktaorang kene ikat barrel dekat buluh..
 Lepas tu kene bawak barrel ni kemana-mana..
Dah la berat giler..
Dalam barrel ni ada air ye..
Lebih 50kg kot..
Ada yang kata almost 100kg..huhu..
Nasib baik la team mate aku ni bole tahan gagah jugak..
Mula-mula sekali kene tracking dalam hutan..
Lepas dah keluar dari hutan pegi pulak dekat tempat obstacle tadi..
Kene buat beberapa course..
Ada kene panjat tembok, lalu bawah kawad la..

Seterusnya kene bawak barrel ni dalam laut at certain kedalaman dan across beberapa distance..
Keluar dari laut kene pegi tempat archery pulak..
Dari laut tu selain kene bawak barrel kene bawak tayar lori jugak sampai dekat tempat archery..huhu..
Tayar lori tu pun dah ckup mencabar..
Lagi kene bawak barrel yang berat giler tu..huhu..
Nasib baik la masing-masing gagah..

Sampai tempat archery kene shoot 5 kali baru boleh contine..
Dah settle ke pokok durian pulak..
Ada kene panjat tali dan kene touch botol dekat atas tu..
Last sekali sampai dekat padang tempat mula tadi kene angkat kayu berat alihkan kayu tu dari satu hujung ke satu hujung lagi..
 Bersama lelaki-lelaki gagah ni team aku dapat 1st place..:D

Sebenarnya lepas dah habis aktiviti Eagle Extreme ni free and easy..
Nak balik bilik pun ok je..
Tapi dieorang nak beraktiviti lagi..
Betul-betul spend masa bersama nampaknya..hehe..
So lepas tu semua pegi main Go Kart..
Lepas habis Go Kart kitaorang pegi main Volley Ball pantai pulak..
Akhir sekali untuk petang tu ialah aktiviti di swimming pool..

Punya la bertenaga masing-masing..
Guna kan masa sebaik-baik nya..


Dah pukul 7 macam tu masing-masing balik bilik prepare untuk dinner pulak..
Malam tu kitaorang ada BBQ..
 So masa dinner kitaorang sembang-sembang..
Share pengalaman keje, hidup masing-masing..
Kebanyakkan dieorang memang dah ada experience keje lama..
Kitaorang pun dari umur, negara dan budaya yang berbeza..
So sangat nice la..
Satu meja aku tu je ada dari Filipina, Egypt, France dan of course Malaysia..
Even Malaysian pun dan merantau dekat banyak negara..

Lepas dinner kitaorang ke Bar dekat tempat tu..
Ada yang nak minum dan sambung chit chat lagi sambil tengok TV..
Tak semua la join masa ni..
Ada yang dah masuk tido awal..
Ada tu memang plan nak tengok World Cup..
Aku pun masuk bilik awal..
Tak larat la nak lama-lama..

So ni la total aktiviti hari pertama..
 Banyak kan aktiviti 1 hari je..
Aku pun excited jugak la sebab bole bakar lemak..
Dah lama tak beraktiviti fizikal..
So layan kan je la..

Nanti aku sambung aktiviti kedua dan review pasal tempat ni ye..


Gambar dari bilik aku..:)

Sambil-sambil tu bole usha link ni pasal tempat ni..

Thursday, 19 June 2014

Wordless Thursday..

Assalammualaikum..

Tetiba Wordless Thusday..
Layan kan je la..

Tak sempat nak update la..huhu..
Sekarang ni banyak pulak keje dekat ofis..
Semalam nak blog walking pun tak sempat..




Demam WC kan..
Tapi aku bukan peminat mana-mana ye..


Tuesday, 17 June 2014

Home: Loan - Part 1..

Assalammualaikum..

Sambung lagi cerita pasal rumah..
Dah survey rumah, dah book unit..
So step seterusnya ialah apply loan..

Ni pun depend dekat rumah yang kita beli..
Kalau subsale (beli rumah dah siap) dari owner bole submit je mana-mana bank yang kita suka tak silap..
Tapi kalau beli dari developer ia bergantung kepada developer..
Maksudnya bergantung dekat pakej developer yang korang offer..

Masa subsale dulu memang submit je dekat mana-mana bank..
 Tapi bila beli dari developer bergantung pada pakej yang developer bagi..
Ada developer yang ada panel bank, ada yang absorb sekali laywer fee..
So ni memang bergantung dekat pakej developer..

Macam rumah yang en.bf beli..
Ada 5 panel bank tak silap..
  •  Maybank
  • RHB
  • CIMB
  • Affin Bank
  • HSBC
Yang last tu aku tak sure..
Tak silap la, sebab benda dah lama..
Aku pun tak berapa ingat..
Sebaik nya pegi la dekat panel bank sebab dekat panel bank ni memang ada pakej special dengan developer tu..

Aku pernah experienced pegi dekat Maybank..
1st time aku pegi sendiri sebab nak dapatkan information dulu..
Then kali ke dua aku datang dengan en.bf..
Masa pegi memang dieorang ada internal document antara developer dan bank..
Contohnya macam BLR - X%..
Aku pun dah lupa X tu kita panggil apa..

Kalau bukan panel bank die ikut berapa yang bank bagi tak silap..
Tapi kalau macam dengan panel bank, memang X tu dah tetap untuk developer..
Semua detail pun memang bank dah ada dalam system bank..
Kalau nak tau korang apa pakej yang ada bole la bagi tau nama developer dan projek..
 Masa kitaorang pegi ni memang die siap print out kan dan review satu-satu dengan kitaorang..
Maklumlah tak berapa nak tau sangat..
Kalau ada tak faham atau tak tau tanya je..
Malu bertanya sesat jalan kan..:)

So masa aku pegi 1st time aku mintak la doc yang bank perlu untuk kita apply loan..
Then aku pun inform la en.bf suruh die prepare..
So tak payah pegi keje dua kali kan..
Masa ni pun aku cuti tak silap..
a. For salary earners
  1. IC
  2. 6 month payslip
  3. Latest EPF statement
  4. Account statement (CIMB 6 month)
  5. Employee confirmation letter
  6. Title
  7. Booking form
  8. Other saving
 Bawak copy je untuk semua ni..
Macam payslip dan account statement ni depend dekat bank..
Ada yang nak 3 bulan ada yang nak 6 bulan..
Harga rumah dan berapa jumlah loan ni dapat masa balloting haritu..
Masa jumpa lawyer tu die bagi la value rumah dan bawak la masa apply loan..

Aku rasa aku share sampai sini je dulu..
Nanti aku sambung lagi..
Dah taip panjang-panjang dah sebenarnya..
Tapi kalau post panjang-panjang pun korang bukan rajin sangat pun nak baca kan..
Nanti sambung part 2..

Harap apa yang aku share ni bagi manfaat dekat korang..
Kalau ada salah silap harap tegur..
Kalau ada nak tambah maklumat ke sangat di alukan..

Dinner - Epal, Asam & Jagung..

Assalammualaikum..

Sekarang ni kan tengah usaha nak kawal makan..
Maklumlah aktiviti fizikal tak start lagi..
Tak sabar nak mula..
Sambil-sambil tu kene la kawal makan dulu..

Macam biasa nak kawal makan bukan la senang..
Lagi dekat rumah ni banyak jugak la makanan sedap dan murah..
Tiap pagi dan petang ramai jual makanan..
Kalau pagi ada kueh, mee, bihun, nasi lemak dan lauk-lauk..
Petang pun ada macam-macam..
Paling mantap ada nasi kukus dan nasi minyak..
Bayangkan nasi minyak dengan ayam masak merah yang sedap dan arca sayur rm5 je..
Nasi kukus pun..
Tu yang hari tu badan aku naik beria..
Tiap petang aku makan nasi minyak atau nasi kukus die kot..
Dah kenyang tak tau buat apa tido..
Kalau tak tido pun melepet tengok TV..

Tu tak termasuk lagi kalau Isnin dengan Jumaat ada pasar malam..
Wajib beli keropok lekor, pedal ayam..
Lepas tu nasi minyak atau nasi kukus..
Kadang-kadang beli kueh bagai la..

Kalau balik kampung pun lagi la..
Semua makanan macam tak bole miss..
Bukan setakat tak miss..
Siap makan dua tiga kali lagi..hohoho..

Kalau keluar pun sama jugak..
Agenda utama haruslah pegi makan kan..
Nampak kan kecintaan aku terhadap makanan..

Sedar je diri..
Cuma susah betul nak tahan..

So sekarang start kurangkan sikit makan..
Kalau makan pun berpada..

Balik tadi sempat beli dua-dua ni..


Dah lama nak beli buah sejak stok habis..
Biasa ada epal Fuji je..
Tadi nampak ada epal ni terus beli..
Ada jual asam pulak lagi..
Memang pembuka selera la..

Dekat Groceries ada nampak epal yang sedap..
Tapi harga macam mahal je..
RM2 sebiji..

Ni jelah dinner untuk makan ni..
Dua biji epal makan dengan asam..


Epal ni sangat rangup walaupun kecik-kecik je..
Siapa tengok gambar ni tak payah telan air liur sangat ye tengok gambar ni..
Makan epal sekali dengan asam ni memang terbaik..
Kalau tak betul-betul bukan setakat dua biji..
Entah berapa biji pun bole habis..

Sambil tu beli jagung sekali..
Tu je la dinner untuk malam ni..
Apa dinner korang malam ni?
Mesti sedap-sedap kan..

Monday, 16 June 2014

Penat..Penat..Penat..Isnin yang Lemau..

Assalammualaikum..

Dari hujung minggu lepas penat tak habis-habis..huhu..
Apa bole buat..
Bila penat bertimpa-timpa..haha..
Tak sempat nak hilang penat ada je benda kene buat..
Harap hari ni bole tidur lena..
Recover balik tenaga..

Tido semalam aku kunci jam pukul 4..
Nak bangun sahur nak puasa hari ni..
Nasib baik la air dengan kurma dekat je dengan katil..
Mamai-mamai tu sempat la makan sebiji kurma dengan teguk air..
Sebelum tido tu saje letak dekat je..
Jauh-jauh memang malas la nak bangun..

Bila masa nak bangun pegi ofis punya la malas giler..
Selalu kalau malas bangun pun tapi bila dah mandi rasa ok je..
Ni tak, lepas mandi pun rasa malas giler..
Rasa nak sambung tido balik je..

Sementara siap sebelum pegi keje sempat online kejap..
Happy je tengok ada email dari en.bf..
Die inform yang die dah sampai..
Sebelum tu tak de internet nak email katanya..

Dekat ofis pun rasa lemau giler..
Jem je kepala buat keje..
Ada la progress sikit..huhu..
Walaupun rasa macam banyak je lagi keje..

Dekat ofis tadi pun dapat jugak la 1 email lagi dari en.bf..
Happy sikit hati..
Macam ni la bila berjauhan..
Lemau sebab die tak de pun ye jugak kot..
Berapa kali dah fikir nak amik leave..
Tapi tak amik jugak..
Macam tak sampai hati je..huhu..
 
Sambil tu fikir-fikir pasal minggu ni..
Jumaat Sabtu ada Team Building Department..
Tadi dah dapat tentative dengan t-shirt..
Tengok macam best je..
Dah la Family Day hari tu tak pegi..
Pegi la kali ni..
Sekurangnya ada sikit kenangan aku dekat company ni dengan dieorang..
Lagi pun semuanya free je..

Ingat kan nak tolong amik kan kereta en.bf..
Lepas tu nak amik die balik nanti..
Tengok la macam mana..
  Memang doa banyak-banyak supaya sema urusan baik-baik je..

Sunday, 15 June 2014

Weekend yang Penat..

Assalammualaikum..

Weekend ni aku memang agak penat sikit..
Ke sana sini seorang diri..
Tak pe lah..
Aku gagah je..hehe..
Dan Alhamdulillah semuanya baik-baik je..

Sabtu siang aku lepak-lepak je dekat rumah..
Bangun pun lambat sebab Jumaat tu dah penat kan..
Memang tu pun la motif aku..

Lepas Isyak aku aku dah kelar rumah..
Gerak nak hantar en.bf pegi KLIA..
Dia kan nak away untuk seminggu ni..

Konon on the way nak makan dulu..
Tapi disebabkan rasa macam lambat je dan takut tak sempat..
Tak pelah..
Carik je la makanan yang ada dekat dalam tu..

Sampai park dekat sebelah terminal tu.. 
Dalam pukul 9 lebih tak silap..
Lepas tu suruh en.bf check in dulu..
Nasib baik la die bawak barang pun tak de lah banyak sangat..
Ada 2 beg pack je..
Satu hand carry ada laptop, satu lagi baju die..
Nasib baik la haritu beli beg pack tu..
Kalau ada rezeki lepas ni nak beli bag travel la..

Sambil die check in aku check schedule flight die on board dekat situ..
Masa tu dalam pukul 10 lebih tak silap ak..
Flight die pukul 1155..
So sempat la makan..
Finally kitaorang makan dekat medan selera je dekat level 2..
Makan nasi beriyani..
Sedap jugak la set die walaupun harga agak mahal..
Maklumlah KLIA kan..
Mula-mula nak makan McD tapi tak jumpa pulak..
Malas pulak kitaorang nak cari-cari buang masa je..

Lepas makan semua dah dalam 11 lebih die dah ready nak masuk tempat berlepas..
Aku pun nak gerak balik..
Dah 12 lebih masa tu..
Masa masuk parking tu pakai Touch n Go..
Ada la balance berapa belas ringgit..
Sekali aku dah turun nak keluar touch kad tu tak bole keluar..huhu..
Unavailable balance..
Sabar je la kan..
Nasib baik la tak banyak kereta masa tu..
Aku reverse balik dan naik atas balik..
Memang kering je la tengah-tengah malam sorang-sorang masa tu..kikiki..
Kene la settle kan sendiri..
Park balik dekat level tadi..
Aku pegi ke level ada jejambat nak ke terminal tu..
Masa kedai 1st aku jumpa sebelum bridge tu aku terus tanya..
Rupenya ada kedai untuk topup Touch n Go sebelah kedai tu je..
Nasib baik la bukak lagi dan tak susah nak cari..
 So kalau jadi macam aku nanti jangan risau ye..hehe..

Lepas tu aku pun gerak je la turun balik..
Alhamdulillah dapat keluar..
Masa topup pun saje topup lebih sikit..
Sebab nak balik kampung..
So masuk tol PLUS then keluar dekat Senawang..
Lepas tu ke Kuala Pilah..
Nasib baik ada jugak la kereta walaupun dah pagi..
So jalan tak de la sunyi sangat..
Sampai rumah dalam pukul 2 pagi tak pun lebih sikit..
Mak tak tidur lagi masa ni..
Die pun dalam pukul 12 baru sampai dari Johor hantar adik aku dah habis cuti sekolah kan..

Aku tak kisah pun kalau kene pegi mana-mana pukul berapa ke..
Aku larat  dan berani je..
Asalkan kereta ok..
Risau kan kalau orang lain yang suka amik kesempatan je la..

Aku ok je..
Cuma penat je lah kan..
Sebenarnya sementara en.bf tak de ni die nak hantar kereta die pegi bengkel..
Nak cat bumper sebab ada langgar tayar lori dekat hiway dulu..
Siang semalam die call owner bengkel tu tak berangkat pulak..
Kira tawakal je la ni..
 Aku siap kunci jam la nak bangun awal..

Memang rezeki agaknya..
Aku pun memula nak call lambat sikit..
Terbangun awal pagi tu try je call number yang en.bf bagi masa dekat airport..
Sekali berangkat pulak..
Anak die angkat kata bengkel tak bukak hari ni, bapak die pulak pegi toilet..
Aku kata nanti aku call balik..
Tengah baring-baring sekali uncle tu yang call balik..
Uncle tu bagi tau tak bukak tapi die bole la bukak bengkel kejap kalau aku nak hantar kereta..
Die suruh datang pukul 10..
Syukur sangat..

Masa aku keluar bole pulak adik aku tak de..
Pegi ikut ayah aku cat apa entah..
Ah sudah sape pulak yang nak temankan aku..
Aku try call uncle tu balik kalau bole hantar lambat sikit..
Tapi tak bole sebab die nak keluar..
Call la p.long aku sebab aku tau die ada nak datang..
Nasib baik die dapat tolong..
Walaupun sepatutnya die datang rumah aku lambat sikit..
Ada nak pegi majlis dulu..
So aku bawak kereta en.bf, sepupu aku follow..

Dah sampai area tu aku park tepi jalan..
Sebab aku tak tau pun bengkel dekat mana..
Call uncle tu tanya direction atau kalau bole amik aku ke..
Sekali uncle tu suruh aku aku tunggu je nanti die on the way dari rumah die pegi saing sekali je..
Alhamdulillah Tuhan permudahkan..
Dapat hantar kereta, senang nak pegi bengkel..

Balik tu aku tido je sementara mak aku pegi kenduri anak jiran depan rumah kawen..
Petang tu bangun lepak-lepak sambil nak siap-siap la..
Biasa balik lambat malam..
Ni sebab kene balik sendiri kene la balik awal..

Aku tau jalan memang jem hari ni..
Nak naik bas pun jem jugak kan..
Sudahnya ayah aku hantar pegi Seremban ikut Jelebu..
Mula-mula mintak adik aku hantar tapi die nak tido je..
Satu malam tak tido tengok World Cup..
Jauh sikit tapi tak jem..
Dieorang hantar aku pegi KTM Senawang..

So naik train la balik KL..
Memang harap nak balik awal..
Bole rehat sebab esok nak keje..
Lepas tu takut lambat je..
Maklumlah naik public transport..

Ni la peneman dalam train..


Aku baru baca beberapa chapter..
Tapi agak menarik la novel ni walaupun penulis die aku tak kenal sangat..


Dua novel ni adik aku baru beli..
Mak aku kata dieorang beli kononnya die cuti sekolah bosan dekat rumah..
Macam menarik je aku pun culik la bawak balik KL..

Pape pun aku syukur sangat walaupun banyak benda kene buat weekend ni tapi Alhamdulillah semuanya agak di permudahkan..
Berbaloi jugak balik ni..
Dapat makan gulai rebung campur udang emak yang sangat sedap..
Dapat makan maggi yang aku teringin nak makan..
Masih menunggu khabar en.bf yang away..
Semoga die elok-elok je dekat sana..

Saturday, 14 June 2014

Jumaat Penat yang Menyeronokkan..

Assalammualaikum..

Biasanya orang happy sangat kalau hari Jumaat kan..
Ye la memang happy sangat sampai malas giler nak buat keje dah..

Pagi tadi pun aku siap apa yang patut..
Lepas tu discuss dengan boss aku..

Ceritanya minggu lepas ex-classmate aku bagi tau aku yang dieorang nak datang KL semalam..
Ada exhibition katanya..
Masa aku pegi toilet dekat ofis jumpa leader aku borak-borak dengan die..
Die tanya pasal lunch..
Aku pun bagi tau la yang nak pegi lunch dekat KLCC lunch hour tu..
Jumpa budak-budak ni..
Mungkin akan masuk office lambat sikit..
Lepas tu die kata tak pe, pegi je..
Pegi exhibition tu sekali pun tak pe. ok je..

Aku pun memang happy je la dengar..
So balik lambat pun tak pe..
Jumpa dieorang lunch sama dan lepas tu lepak-lepak dekat taman KLCC..
Dieorang sebahagian hidup aku masa dekat Terengganu dulu..
Susah senang sama-sama..

Aku pegi jugak la dekat exhibition tu dengan budak-budak ni..


Subsea Asia 2014..
Tapi tak best sangat pun..
Tak banyak sangat booth..
  Kecik je tempat die..
Cuma agak ok la sebab banyak company yang aku tak pernah dengar aku jumpa masa exhibition ni..
Aku jalan-jalan kejap je..

Dalam pukul 3 aku dah balik ofis..
Aku tinggalkan handbag dekat ofis je..
Bawak wallet, handphone, badge dengan touch n go je..
Jadi kene la pegi ofis balik..
Kalau tak aku dah balik terus je..hehe..

Balik tu aku ajak en.bf pegi makan Ikan Bakar..
Die pun ok je..
Maklumlah die akan away seminggu lepas ni..
Mungkin akan balik Ahad depan..
Ok la sebab aku ada Team Building Jumaat dan Sabtu..
Jadi masa die balik aku dah balik la..

So ke Bagan Lalang la kitaorang malam semalam..
Macam biasa kita orang pegi Restoran Bayu Malam..
Order cukup la untuk kitaorang berdua..
Ikan siakap bakar, kailai ikan masin, sotong goreng tepung dan nasi..
Memang puas hati..
Terutamanya sotong goreng tepung, feveret aku..
 Total semua dalam 5+.++ je..
 Memang aku lagi prefer la dari makan Kenny Rogers, Bumbu Desa..
Yang macam ni aku lagi puas hati..
Cuma macam jauh sikit la..

Balik tu sempat la bergossip dengan roomate aku..hehe..
Die pun tengah sibuk buat preparation untuk kawen bulan 10 ni..
Walaupun aku penat semalam..
Tapi semuanya menyeronokkan..
Jumpa ex classmate dekat Terengganu, dinner Ikan Bakar dengan en.bf..
Late night and late morning dekat rumah..

Malam ni pun late night and late morning jugak..
Nak hantar en.bf pegi air port..
Esok nak hantar kereta die balik kampung sebab nak hantar pegi bengkel sementara die tak de ni..
Semoga semua dipermudahkan dan berjalan lancar..:)

Thursday, 12 June 2014

Pots-1..

Assalammualaikum..

Kalau tengok tajuk ni korang ada clue tak apa benda nya?..
Honestly aku pun 1st time tau semalam..

Semalam aku keluar dengan en.bf lepas balik keje..
Sebab ada nak jumpa orang untuk bakal aktiviti aku..
Jadi nak jumpa orang tu, tau detail dan sebagainya..
En.bf pun tak de minggu depan..
So ada la benda yang kitaorang nak settle kan..

Lepas tu aku pun ada nak bagi travel adapter dekat die..
Kebetulan pulak pagi semalam aku ada meeting dengan vendor..
Banyak jugak gift dieorang bagi salah satunya travel adapter..
En.bf pun ada satu..
So saje pass kala en.bf nak guna yang baru..:)

Lepas tu aku ajak die pegi Sunway Pyramid ajak makan J.Co..
Hari tu kan die teringin sangat nak makan..hehe..
Kecewa sangat..
Si kitaorang beli la yang Sharing dengan 2 biji donut..

Lama jugak la lepak borak..
Macam-macam benda la borak..
Pasal keje, family, pape kalau masa die tak de nanti ke..

Lepas tu aku saje la jalan-jalan sikit..
Dah lambat la jugak masa ni..
Dalam pukul 9 ke 9 lebih entah..

Naik escalator tetibe nampak ada kedai yang ada barang aku nak cari..
Saje singgah tengok-tengok nak compare harga..
 Sekali ada barang yang aku tengok harga die macam ok..
Terus beli..

Lepas tu saje la kitaorang jalan-jalan..
Nak jalan cari dekat mana tempat nak keluar pegi dekat kereta..hahaha..
Memang jujur kitaorang ni memang fail kalau pegi Sunway Pyramid..
Tiap kali pegi kene tengok map la..

Tengah jalan-jalan tetiba nampak macam ada promosi best je..
Aku pun berenti la saje tengok-tengok..
Memang ada gak rasa nak beli baju untuk pakai pegi keje..

Hari tu sementara aku tunggu aku saje jalan sorang-sorang dekat Parkson Nu Sentral tengok banyak jugak yang cantik-cantik..
Banyak je promosi, sale aku tengok..
Tapi bila tengok harga..
Walaupun lepas discount masih agak mahal..
Sekarang macam masa yang tak sesuai je nak beli baju dengan harga yang agak tinggi..
Sebab nak turunkan berat badan..
Nanti kalau dah kurus rugi la beli saiz besar-besar kan..kikiki..
Kalau nak beli pun carik tak mahal sangat..

Bila tengok promosi macam ok, aku pun belek-belek la..
Harga memang agak murah sebab discout sampai 70%..
Harga asal rm8+ kalau lepas discount baru dalam rm2+ macam tu..
Memang murah la kan..
Kualiti kain pun macam ok je aku tengok, corak pun ok jugak la..
Tu yang menarik minat aku..

Plus SA die sangat nice..
Masa die approach aku awal-awal pun memang ok..
Lepas tu suruh aku try..
Amik banyak-banyak untuk try pun die tak kisah..
Nak suruh carikan saiz, corak ke memang ok je die..
Aku siap pakai baju yang aku try tu carik baju lain dengan die..hehe..
Walaupun masa tu dah lambat gak tapi die layan je..

Last aku beli sehelai tapi yang discount 50%..
 Sebab masa tu die siap dah turunkan nak tutup pintu..
Nak pilih-pilih pun aku malas..

Banyak jugak la baju yang aku macam berkenan gak untuk pegi keje..
Harga pun agak ok..
Plus SA sangat nice..
So kalau korang nak tengok-tengok ok jugak la..
Cuma saiz macam limited sikit la..
Dah sebulan lebih promosi..


 Ni la kedainya..

LG1-89, Sunway Pyramid, NO.3 Jalan PJS 11/15, Bandar Sunway, Petaling Jaya., 46150, Petaling Jaya, Selangor, 46150

Disebabkan masa yang limited aku pun macam tak familiar sangat dengan kedai dan brand ni..
Ni pun 1st time aku datang..
Tapi aku agak recommend la untuk pegi..

Selamat bershopping..:)
 

Tuesday, 10 June 2014

Home: Balloting..

Assalammualaikum..

Ni cerita pasal rumah..
Aku share untuk panduan bersama..
Mungkin ada yang cari maklumat dekat internet ke..
Sekurang nya ada benda berguna yang aku share dengan orang yang baca blog aku ni..
Korang pernah dengar tak apa-apa berkaitan ballot, ballotting day ke..
Masa ni kitaorang ada received email dari developer information untuk beli card ballot..
What is that?..
Tak pernah dengar pun..
So apa lagi..
Menggoogle la aku baca sana sini untuk tau dah faham pasal benda ni..
Sebelum ni kalau nak beli just pegi launching yang developer anjurkan..
Tak pun pegi dekat booth yang ada dekat pameran hartanah, shopping complex, rumah contoh ke..
Tak pun pernah je cari rumah subsale dekat mudah..
So ni memang pengalaman pertama kitaorang..
En.bf pulak banyak depend dekat aku punya study je la..
So apa-apa aku info akan inform dekat die..
 Dia akan bertindak mengikut arahan je..hehe..
Gandingan mantap kan..
Tu pasal la aku keje pun aku dekat bahagian researh (new technology development) dan die bahagian projek..haha..

Ballot ni kalau kita mengikut kamus ialah pengundian..
Atau berkaitan dengan undi, pengundian, undian..

Bila dapat email dari developer ni die inform hari untuk beli card ballot..
Untuk beli card ballot ni kene prepare cheque rm 3k untuk satu unit rumah..
Kalau nak beli 2 unit rumah kene la prepare 2 cheque tak silap..
Masa untuk prepare cheque ni ialah seminggu..
Cuma tak silap aku en.bf tak sempat pun nak prepare cheque ni..
Die call developer dan dieorang bagi tau bole jugak bawak cash je..
 Dan card ni terhad kepada 3000 keping je tak silap..
Masa ni 1st come 1st serve..
Tak semestinya dapat dah buat cheque 3k ni dapat beli ye..
Nasib baik la rumah en.bf macam agak dekat je dengan tempat nak beli card ni..

Memang aku suruh die pegi awal pagi la..
Seawal 8 ke 9 pagi tak silap..
Gigih kan on weekend bangun awal..
Karang card dah habis tak pasal pulak..
Aku ni pun selain keje aku menggoogle pasal ballot ni..
Aku pun google la pasal projek yang en.bf nak beli ni..
Kitaorang ni bukan banyak duit..huhu..
Lagi masa tu memang struggle..
Rm 3k tu pun rasa besar sangat..
Tapi berusaha je la apa yang termampu..huhu..
Berusaha dan bertawakal..

Dan agak awal jugak la en.bf dapat beli..
Sambil-sambil tunggu turn tu die ada la borak-borak dengan yang lain..
Ada tu yang die jumpa nak beli rumah ke-11..
Amboi tak menahan betul..
Kerdil nye rasa..huhu..
Aku ingat lagi masa en.bf call dapat beli card ni aku dengan Hendry masa tu..
Hendry shore leave tak silap..

So simpan la no ballot yang dah beli tu ye..
Balloting Day die pulak minggu depan tu..
So dalam masa seminggu ni aku study lagi dengan en.bf unit mana yang ok..
Ada 3 option dengan square feet yang berbeza, nak level mana, view mana yang ok..
Dekat dengan lif, pump room, matahari naik segala la..
Study je mana yang mampu..
Kitaorang pun pengalaman pertama kali, knowledge pun setakat yang kitaorang stduy dan baca je la..

Balloting Day pulak ialah hari undian..
Datang la ikut masa yang dah di tetapkan..
Lepas tu dieorang akan cabut satu-satu nombor..
Siapa nombor nya yang kene panggil die akan bawak dekat tempat lain tak silap untuk pilih unit yang die nak..

Ada 4 unit blok total semua..
Tapi 1 blok tu die dah jual dekat VVIP, developer member dan staff..
Best giler kan..
Dah la VVIP segala..
Dapat pulak beli awal dengan harga yang murah..
Sabar je la..
Sape yang kene panggil awal nombor die memang untung la..
Dapat pilih unit yang die suka..
Of course la akan pilih yang murah kan..
Beza setiap floor 5k tak silap..
So harga akan increase bila level makin tinggi..
Dan dari 1 blok ke 1 blok..
Contohnya blok pertama paling tinggi 400k..
Blok kedua level paling rendah start dengan 405k..

En.bf pulak nama die kene panggil lambat sikit..
Masa tu die dah meracau-racau dekat sana..haha..
Aku dekat Terengganu masa ni..
Dah la malam tu tidur lambat ber SMS, ke call dengan die..
Gigih je die bangun awal nak pegi beli rumah..
Aku ingat die tak kacau aku tidur pun..
Sekali memang die call dengan SMS aku update apa yang terjadi..
Tanya pendapat aku bila die nak pilih unit..
 Alhamdulillah dapat jugak la die unit yang kitaorang prefer..
Cuma harga la agak tinggi sebab die dapat blok yang ke 3 da masa tu..
Cuba je la..
Tak cuba tak tau..

Masa ni pun dengan tak de henfon ada camera atau camera..
So kene tengok harga satu-satu dan tulis atas kertas je la..
Manual sangat kan..

Lepas pilih unit akan jumpa lawyer..
Masa ni ada dua lawyer developer..
So dieorang akan bagi tau detail harga dan pakej..
Harga dengan pakej ni berbeza mengikut masa kita beli..
Tengok apa yang dieorang offer masa kita nak beli tu la..
Bila dah dapat harga bole la bawak doc tu untuk apply loan..
Harga unit yang kita beli akan tolak la 3k masa kita beli cheque tu..

Pada aku sangat banyak yang kitaorang belajar masa ni..
Memang struggle la orang baru macam kita orang ni nak beli..
Lagi nak compete dengan orang yang dah keje lama..
Kitaorang ni baru la berapa tahun keje..
Saving pun berapa la sangat..
Ni datang beli rumah ke-11 segala..
Bertabah je la..
Setakat ni, ni je lah yang aku nak share..
Kalau ada salah silap sorry la sangat..
Benda ni pun dah lama..
Tahun lepas punya cerita..
Lagi pun yang pegi beli card, pegi balloting day ni en.bf..
Apa yang aku share ni dari pengalaman dan perkongsian en.bf dekat aku..
Semoga apa yang aku share ni boleh membantu korang yang nak beli rumah..
All the best..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...