Wednesday, 30 April 2014

Long Journey..

Assalammualaikum..


Long way to go dalam hidup ni..
Plus long weekend this week..hehe..

Sunday, 27 April 2014

CPUV (Cost-per-unique-visit) Campaigns..

Assalammualaikum..

Macam biasa setiap hari Isnin aku akan check akaun Nuffnang aku..
Biasanya bila bosan-bosan tepu buat keje aku online la..
Saje nak release..
Lepas tu sambung buat keje balik..

Masa check akaun aku tadi terkejut pulak aku ada ni..


1st time aku dapat ni ye..
Terkejut pulak aku..huhu..

Walaupun aku jarang update blog sekarang tapi ada jugak la yang singgah blog aku ni..
Aku pun buat blog ni asalnya untuk sharing pape info dengan orang yang baca..
Kalau dapat earning tu kira bonus sampingan la..
Value pun tak de la banyak sangat pun..

Pape pun terima kasih banyak dekat sesiapa yang menyumbang kepada earning aku ni..:)

Saturday, 26 April 2014

My Lunch, My Tea, My Dinner..

Assalammualaikum..

Nampak tak punya la malas nak balik rumah takut bosan..
Dari lunch, tea sampai la dinner aku dekat sini..
Lepas ni balik bole terus tido..hehe..

Sekarang ni aku memang dinner awal..
Kecuali kalau aku ada plan nak makan dengan orang..
Nak pegi tempat tu satu hal..
Biasa nya memang lambat sikit la..
Kalau aku sendiri je memang lepas balik keje terus beli makanan dan terus makan..


Mee kari yang banyak minyak + lime juice..huhu..
Kali ni aku tak mintak hot..
Aku just bg tau tak nak ais je..
Baru la dapat air segelas..
Kalau tak dapat 1 cup je..
Sikit giler..
Malas nak order nasi lagi sebab lunch dah makan nasi..
 

Set die sekali dengan dessert..
Aku pilih la ice kacang with gula melaka..
Ada 3 pilihan..
Tapi haritu masa aku tanya waiter die recommend yang ni so aku pilih yang ni lagi la..
Nampak coklat lava die pun macam sedap jugak..
Tapi next time la kot..hehe..

Esok macam banyak je benda nak kene buat..
Nak pegi beli barang untuk bakal aktiviti aku..hehe..
Lepas tu tadi sepanjang online macam-macam pulak update terbaru yang aku tau..hehe..

Maklumlah orang tak de smart phone, tak de internet..
Update benda terbaru ni memang lambat sikit la..hehe..
Tapi aku tak kisah pun..
Happy je hidup macam ni..hehe..

Salah satu update terbaru ialah sepupu aku baru dapat baby petang tadi..
Nampak die update dekat facebook..
Then aku terus message die..


Baby boy baru b.wan..:)
Die ajak datang tengok baby die..
Kalau rajin aku pegi la DEMC esok tengok baby die..

So malam ni tido puas-puas esok nak ke sana sini..
Isnin dah keje..huhu..
Nasib baik ada cuti sehari next week..
Dan semalam boss aku bagi tau aku bole swap cuti hari khamis tu ke hari Jumaat kalau aku nak..hehe..

Rasanya aku tak banyak bercerita pasal aku intership/praktikal ni kan..
Tadi sebelum keluar..
Masa dekat rumah ada jugak la aku fikir nak update pasal tu..
Sebab tengah cari idea nak tulis pasal apa..
Dah lama tak update sampai kene fikir idea nak tulis apa..
Tapi nanti la aku share..
So far company dan staff sangat ok..
Banyak jugak kot yang aku belajar..
Memang tadi aku ada fikir nak share kan apa yang aku belajar..
Tapi tu la kalau nak tulis benda-benda teknikal ni memang amik masa sikit la..

Kalau dulu masa belajar dan sentiasa ada internet lain la..
Bila bosan atau sambil study bole la aku update dan share benda teknikal sikit-sikit..
Ni memang tak la..
Dekat ofis pun bayak jugak keje sekarang..
Nak update pun macam tak sempat je..
Lagi pun kalau nak update dekat ofis amik masa yang lama jugak la..
So memag susah sikit la..
Insyaallah ada masa nanti aku share..:)
Sekurang nya ada jugak la benda ilmiah sikit yang aku share..hehe..


Weekend minggu ke 17 - 2014..

Assalammualaikum..

Hujung minggu datang lagi..
Sekarang ni sangat jarang update blog kan..
Tapi aku tengok ada je yang singgah blog aku ni..
Terima kasih sangat la kepada yang sudi baca blog ni..
Tak de la menarik sangat pun kan..hehe..

Semalam tidur awal jugak la..
Tak de benda nak buat plus penat keje siang tu kot..
 Kalau hari keje pukul 8 lebih pun aku dah tido kadang-kadang tu..
Bila weekend memang nak qada' tidur la..
Tapi bila dah bangun lepas tu tak de benda nak buat macam bosan pulak..
Tambah hari ni en.bf keje, Farez dengan Jie keje..
Haziq pulak busy dengan kekasih hati..hehe..

Sekarang ni walaupun aku tido lambat tapi bangun awal jugak la..
Tak de la macam dulu..
Kalau tido lambat sampai ke petang aku tidur..

Bangun tadi da plan nak pegi Old Town White Coffea untuk lunch sambil buat keje..
Biasa la kalau hidup sorang ni..hehe..
Sementara nak pegi tu aku buat apa yang patut dulu..
Biasa la bermalas-malasan dekat rumah..
Breakfast buah dan nestum, pakai mask, lipat baju, buat jus..
Then dah tak de benda nak buat aku pun bersiap la nak keluar..
Sambil tu aku dok komple dekat en.bf bosan duduk rumah tak tau nak buat apa..huhu..
Housemate masing-masing kalau weekend keluar tak pun ada hal masing-masing..
Nak tengok TV pun walaupun ada astro tapi TV dekat rumah tu makin teruk..huhu..
 Internet pulak tak de..
Lagi la bosan..

So tadi aku pun datang la sini..
Lunch sambil guna internet..


Order Lunch set je..
 BBQ Chicken + ice lemon tea..
Tapi macam menyesal je order hot ice lemon tea..
Tapi cawan kecik je..huhu..

Sebenar aku dah beberapa kali tanya en.bf kalau nak join kelas aktiviti fizikal..
Nak join kelas aerobik atau Zumba ke..
Asalkan ada aktiviti yang bermanfaat la..
Rindu sangat nak ber aerobik macam dulu..
Sekarang ni memang tak de aktiviti lansung..
Makan je banyak..

So guna internet ni beria la aku google sana sini..
Kalau ada benda nak buat tak de lah aku bosan sangat kalau sorang-sorang kan..
Ada je la aktiviti..
Dan finally aku macam dah jumpa aktiviti yang sangat sesuai..hehe..
Apa aktiviti nya?..
Nanti aku share..

So have a nice weekend!!!..
 

Wednesday, 16 April 2014

Shopping Sayur..

Assalammualaikum..

Ingat tak aku pernah share pasal rutin ni sebelum ni?
Boleh baca dekat SINI..

Sebenarnya aku agak suka dengan jus ni..
Aku panggil jus je la ek..
Salah satu sebab nya ialah die fresh juice..
Blen semua benda tu mentah then minum..

Lepas tu aku rasa jus ni sangat membantu penghadaman aku..
Selalunya aku minum dua hari sekali..
Aku siap bawak mesin jus buah tu masa pindah hari tu..hehe..

Selalunya aku amik semua bahan tu dekat rumah..
Haritu ada la beli dekat pasar malam dekat rumah..
Aku beli 2 set..
Harga bole tahan jugak kot..

Bali tu aku buat jus semuanya then letak dalam bekas simpan dalam peti sejuk//
Nak minum senang..
Setiap pagi sebelum pegi keje dan malam aku minum..

Tapi sebab beli 2 set je..
Kejap je dah habis la..

Semalam en.bf ajak pegi beli barang..
So aku beli la bahan untuk buat tu 4 set terus..hehe..
Senang blend semua lepas ni senang la nak minum..

Beria punya la berat bawak timun 4 biji, carrot 8 biji, limau nipis 4 biji..
Beli buah epal hijau dan merah..
Beli lemon lagi untuk slice letak dalam air..

Kesihatan sangat kan..
Jom amalkan cara hidup sihat..:)

Tuesday, 15 April 2014

Bersiaran dari sini - Old Town White Coffea Bangsar South..

Assalammualaikum..

Ini kali kedua sebenarnya aku datang sini..
Nak guna internet punya pasal..huhu..
Maklumlah dekat rumah tak de internet..
Lepas tu sekarang ni macam banyak keje sikit dekat ofis..huhu..
 Biasa la beginner macam aku ni effort kene lebih..huhu..

Sekarang ni aku rasa direction aku makin jelas..
Dan memang banyak benda keje belajar..huhu..
Lagi company aku tu macam high expectation je..
Peluang yang ada ni gunakan la elok-elok kan..huhu..

Masa 1st time hari tu sebenarnya aku datang waktu weekend..
Hari Ahad bangun lambat lepas tu macam tak tau nak buat apa..
Malas kacau orang lain..
So aku decide nak study sikit..

Keje yang aku buat sekarang ni more on Power Electronic..
Aku ni walaupun back ground Electronic Engineering tapi memang tak pernah belajar pasal Power Electronic ni..
Jadi teraba-raba nak merangkak-rangkak la aku..huhu..
Contact lecturer aku masa dekat U dulu la..
Bayangkan dah berapa tahun tinggalkan USM..
Tetibe contact lecturer balik..huhu..
 Lagi pu dulu ingatkan electronic ni memang boleh dilupakan..
Tapi sekarang sangat bermakna..hahaha..
Even dekat office pun bila orang tanya leader aku akan kata aku background Electronic Engineering..
Walaupun aku internship ni untuk Diploma aku in Offshore Engineering..
 Tuhan tu memang sebaik-baik perancang kan..

Nasib baik la aku teringat Ikin budak Electrical..
Mintak advice die..
Sekali die kata hsband die ajar benda ni tak silap..
Masa buat Master dulu pun husband die fokus buat benda ni..
So aku pun mintak la tolong kalau ada notes, buku, papers atau apa-apa yang boleh aku membantu aku pasal keje aku ni..

Masa 1st time hari tu aku saje je nak online sebab bosan dan nak  reply email husband Ikin..
Aku pun gigih la naik LRT turun dekat Taman Jaya nak pegi A&W nak guna internet..
Sekali lepas order masa tanya dekat counter bole pulak tak de internet..
Internet dekat situ problem..
Sabar je la..

Lepas habis makan aku pegi dekat AmCorp Mall..
Sebab masa dalam train aku macam ada nampak McD punya signage bukan main besar lagi..
1st time aku masuk dalam tu..
Tapi tak jumpa pon..
Atau memang tak de ke aku tak tau la..
Aku pun jalan laju je..
Sebab mall die macam tak berapa best je..hehe..

Last aku naik je la LRT nak balik..
Sekali fikir baik la aku pegi dekat Old Town White Coffea dekat rumah je..
Tapi agak selesa la online dekat sini..
Plug pun banyak je..
Cuma masa hari tu tak ramai sangat..
Tapi malam ni bukan main ramai lagi..
Bising giler..huhu..


Gambar weekend hari tu..


Duduk tepi tingkap ada plug..
Siap ada view dekat luar lagi..
Nice je..:)

Malam ni pulak aku datang sini sebab nak download buku yang hubby Ikin bagi..
Die emailkan dekat aku dekat office tadi..
Tapi disebabkan Khamis ni dateline ada report aku kene submit..
Aku pun merajinkan diri la download buku tu simpan dalam laptop aku..hehe..
So dekat rumah kalau malam bole la baca..

Ni pun aku dengar nasihat Sen..
Die banyak kali advice aku study dekat rumah..
Supaya lagi cepat belajar..
Kalau nak stayback ke memang aku tak rajin la..
Dekat office aku tu kalau aku balik pukul 6 memang antara yang terlambat la..
Pukul 5 pun dah ramai yang dah balik..
Lagi pun kalau dekat office cepat penat gak..
Macam formal sikit kan..
Dekat sini macam relax sikit..

Aku pun rajin nak datang malam ni sebab tengah hari tadi tak makan pun..
Aku makan 2 biji buah plum je yang aku bawak dari rumah tengah hari tadi..
Yang pelik nya tak rasa lapar pun..
Sebab banyak keje kot..hehe..

Tapi ada satu benda menarik jugak weekend hari tu..
Walaupun macam rasa membazir dan penat je pegi Taman Jaya tu tapi tak dapat guna internet..
Beria dah beli set dekat A&W bagai..
Tapi ada hikmah nye jugak..
Masa nak balik jalan dari AmCorp Mall nak pegi LRT aku nampak agak ramai orang jogging dekat ada padang dekat situ..
Wah macam menarik ni..hehe..
Nanti weekend bole lah exercise dekat sana..
Haritu punya la beria nak cari fitness centre nak join Zumba atau erobik untuk mengisi masa lapang dan menguruskan badan..
Haziq siap advice pegi jog dekat taman KLCC la..
Dekat rumah ada je tempat riadah..
Bosan nanti bole la pegi sana..hehe..

Beria tulis blog oline ni..
Padahal datang nak buat keje..
Kembali la ke tujuan asal..hehe..


Gigih study sorang-sorang dekat sini..
Ajak Jie dengan Farez datang sini teman..
Tapi tadi Jie call malas nak datang..
Tap pelah..
Sorang-sorang pun ok je..
Plus dekat je dengan rumah jalan kaki je datang tadi..:)

Sunday, 13 April 2014

Seliper iPANEMA..

Assalammualaikum..

Macam biasa inilah seliper pilihan kitaorang..
Aku dengan en.bf memang akan beli seliper ni la..
Termasuk la sandal..
 Kalau berminat tu cuba la cari post pasal seliper atau sandal iPANEMA aku..hehe..
 Dan setakat ni aku memang setia lagi..hehe..

Aku memang suka sebab seliper die selesa..
Dari dulu lagi memang seliper ni la yang aku beli..
Tak ingat dah seliper yang keberapa dah ni..
Lepas settle pasal kasut memang pegi beli seliper la..

Seliper ni memang senang je..
Naik je la dekat atas sekali..
Dekat My Stadium tak silap nama kedai tu..
Lepas tu settle..hehe..

Aku ada jugak rasa nak beli sandal macam sebelum ni..
Sebab memang agak senang la..
Kalau seliper ni memang seliper sangat kan..
Tapi bila sandal die macam pakai pegi keje pun masih nampak ok..hehe..

Tapi disebabkan macam aku cerita sebelum ni..
Setiap sen tu sangat bernilai rasanya..
Kita pilih yang paling murah je la..hehe..
Harga sandal almost 2 kali ganda dari harga seliper..
So beli seliper je la..
Lagi pun dah beli kasut jalan-jalan kan..hehe..


Kali ni aku pilih base color die warna gelap..
Bila kotor pun tak de hal..
Beli sebelum ni warna cerah bila dah selalu pakai akan kotor dekat certain part..
Terutamanya dekat tumit, jari dan tulang kaki..
Aku memang tak rajin nak basuh seliper..
Walaupun Farez pernah kutuk-kutuk aku pemalas, seliper hitam malas nak basuh..
Tak de hal la..haha..
The best solution ialah beli base gelap..hehe..


Tapak belakang..
Memang tak licin..
Grip sangat bagus..
Walaupun dekat tempat basah..hehe..

Hari ni dah pakai seliper baru..hehe..
Sandal dah macam bole buang je walaupun berat hati..hehe..
Tapi salah satu sebab nak beli baru ialah sandal tu dah haus..
Licin bila jalan dekat tempat licin..huhu..
Demi keselamatan aku beli la yang baru..:)
Lagi pun dah lama jugak tak beli baru..

Ingat kan nak beli iPANEMA Brazil macam en.bf jugak..
Tapi die pun macam tak rela je..haha..
Lagi pun corak-corak bunga ni lagi sweet..hehe..

So seliper ni aku memang sangat recommend..:)
Harga untuk yang ini ialah rm 3+.++..
Selain dekat KLCC aku pernah beli dekat Mid Valley jugak..
Dekat tingkat atas jugak..
Dan tak silap aku dekat Al-Ikhsan pun kadang-kadang ada jugak jual iPANEMA ni..

Kasut Kerja & Jalan-Jalan..

Assalammualaikum..

Ok mula-mula kita cerita pasal kasut kerja dulu..
Ni la motif utama keluar semalam..
Cari kasut untuk di pakai pegi keje..
Dan macam aku cakap sebelum ni..
Bila nak beli tu kene la multi purpose..
Bole pakai pegi keje dan jalan-jalan..:)

Lepas tu boleh pulak pegi KLCC kedai kasut sangat limited untuk yang aku mampu..
Ye aku tau banyak je kedai yang jual kasut..
Tapi tu semua luar kemampuan aku..

Disebabkan aku nak beli kasut, seliper dan kalau ada rezeki lebih nak beli pakaian..
Kasut tu paling mahal antara benda lain..
Sebab seliper tu aku dah bole agak dah..
Maka memang kene beli kasut dulu sebelum beli benda lain..
Baru senang nak budjet untuk beli barang lain..

Turun naik kedai kasut yang sesuai kitaorang masuk..hehe..
Bila ada kasut yang aku berkenan tapi saiz pulak tak de..
Bila ada kasut yang aku berkenan, ada saiz tapi condition kasut pulak kurang baik..
Tinggal last pair lepas tu bila aku jalan-jalan kejap je dah tanggal stripe die..
SA tu pun faham..
Bila aku tak jadi beli die pun rilek je..

Aku sebenarnya ada sepasang kasut da pakai pegi keje..
Beli dengan Haziq masa sebelum aku keje hari tu..

 Cuma kasut simple lebih kurang macam dalam gambar dekat atas ni..
Kasut H&M yang murah je..
Design sama je..
Tapi kasut aku ada bulu-bulu..hehe..

Aku suka je kasut tu..
Plus memang pakai kasut tu je tiap hari pegi keje..
Mula-mula memang melecet habis la kaki aku..
Tapi bila dah lama-lama memang selesa sangat..

Lagi satu yang aku suka pasala kasut ni..
Sangat sesuai nak di sesuaikan dengan macam-macam pakaian..
Part tu memang terbaik..
Pakai dengan baju kurung, jeans atau office wear ok je..

Tapi masalah nya tu je la kasut aku sepasang..
Bila hujan kasut tu basah je..
Aku pakai sandal iPANEMA aku je la pegi keje..
Walaupun tak de siapa bising..
Tapi tapi macam tak berapa nice je..
Tu la plan nak beli kasut baru tu..

Aku pun bole la tukar-tukar pakai pegi keje..
Ada variasi sikit pun ye jugak..

Selepas gigih berusaha..
Maka end up dengan kasut ni..:)


Bole di pakai ke pejabat dan jalan-jalan kan..hehe..
Mula-mula ada kasut lain yang aku berkenan..
Tapi tak de saiz pulak untuk warna yang aku nak..
Warna macam ni senang nak matching dengan banyak baju..

Cuma tapak die ni aku tak pasti sikit..
Harap jangan la licin..

Aku beli kasut ni dekat C&K..
Banyak jugak pilihan yang design agak menarik..
Cuma pegi hari Sabtu orang memang agak ramai la..
Sa yang entertain aku pun very nice..

Mula-mual aku datang ada yang aku berkenan..
Tapi tak de size..
Ada size untuk pattern lain tapi warna merah..
So agak susah nak matching nanti aku rasa..
Aku kalau pasal kasut ni memang kalau serous nk beli baru aku akan mintak..
Kalau saje-saje memang tak la..
Menyusahkan SA je nanti..
Sebab kasut display memag tak kan muat..
Memang kene mintak size..

Bila aku bagi tau nak jalan-jala dulu die ok je..
Kalau aku tanya pendapat pun response die agak membantu..

Tapi bila dah jalan-jalan tak jumpa jugak yang sesuai..
Aku datang balik jumpa yang aku beli ni..
SA yang sama jugak entertain aku nicely..:)
Maka inilah kasut keje dan jalan-jalan aku lepas ni..:)

Cerita Weekend - 12/4/2014..

Assalammualaikum..

Weekend ni aku tak balik kampung..
Bila tak balik kampung haruslah ada plan dengan kawan-kawan..
Ada satu plan ni dah pending lama..
Finally malam tadi dah berjaya di laksanakan..hehe..

Disebabkan tak balik weekend ni aku pun keluar la semalam beli barang..
Ada beberapa barang keperluan yang aku nak beli..
Sebenarnya aku plan lama dah nak beli pakaian untuk pegi keje,,
Ye lah sebab aku bukan banyak sangat baju keje pun..
Masa keje dekat TI dulu aku pakai jeans dengan t-shirt je..
Maklumlah duduk dekat production je..
Pakai smock je sepanjang masa..
Jadi tak kisah pun dekat dalam tu pakai jeans dengan t-shirt je..

Dekat tempat sekarag ni memang duduk dekat ofis je..
So pakaian tu agak formal jugak la..
Tapi more on casual jugak la..

Jadi aku pun nak beli beberapa pakaian la untuk pegi keje..
Ada jugak la pegi usha-usha sebelum ni dengan en.bf, denga Haziq..
Pegi sorang-sorang pun ada..hehe..

Tapi macam biasa la..
Benda ni selalu terjadi..
Masa pegi survey macam-macam yang berkenan..
Tapi bila masa nak beli..
Punya la payah..
Punya la beria compare harga dengan design, material baju..
Compare berbaloi ke tak beli..
Biasa la orang tak berapa nak ada wang ni memang macam ni..hehe..
Banyak benda kene fikir sebelum decide nak beli..hehe..

Tapi up to this point..
Aku decide aku nak beli kasut dan seliper..
Nanti aku share cerita pasal kasut ni..

Satu hari siang semalam aku pegi cari kasut, seliper dan ada jugak la survey baju dengan en.bf..
Dapat la aku sehelai seluar untuk pakai pegi keje semalam..
Harga murah je seluar tu RM5+.++ je..
Tu yang beli je..hehe..
 Tiap-tiap hari nak pakai pegi keje kan..
Tu la beli banyak sikit..
Ada la pilihan sikit..
 Tak de la bosan..

Aku rasa perempuan memang kene ada banyak jugak baju..
Kalau lelaki senang sikit..
Lepas tu aku memang beli selalu consider baju yang agak casual..
Kira macam bole pakai pegi keje dan jalan-jalan..
Sebab aku selalu jugak la pegi jalan-jalan lepas balik keje..
Jadi tak de la nampak jaggal sangat kalau bole beli yang casual tu..
Aku pun lagi selesa pakai..

Dan kisahnya pulaktak jadi nak beli baju..
Nak beli kasut je dulu sebab nak tunggu badan aku kecik sikit dulu..hehe..
Tengah usaha nak turun kan berat badan..
Kalau beli sekarang lepas ni aku kurus kira macam tak best la kan..
Motivasi sangat kan nak kurus..haha..

Memang sampai lenguh kaki la en.bf follow aku semalam..
Nasib baik pegi tempat tak berapa besar sangat..
Tak de lah jauh sangat nak pusing-pusing..
Lagi pun consider part of exercise la tu..hehe..

 Pelik betul bila pegi OTC hari tu jalan-jalan je dah penat giler..
Terasa betul kepenatan tu..
Tapi bila nak beli barang tak de pulak rasa penat..
Lincah je jalan-jalan tu..haha..

Aku macam biasa la kalau pegi beli barang naik train je..
Kete en.bf park dekat rumah aku..
Balik tu dinner sekali dengan Jie dan Farez..
En.bf tak follow pun aktiviti malam tu..
Hari ni die ak keje..

So misi lepas ni ialah menguruskan badan dan mengumpul semula duit untuk beli baju..hehe..
Dah lama jugak tak beli baju rasanya..
Selalu beli kasut..
Sebab selalu pakai setiap hari jadi cepat rosak..

Sunday, 6 April 2014

Durian Crepe by Durian Durian..

Assalammualaikum..

Ni cerita masa last day aku pegi OTC hari tu la..
Masa Haziq teman kan aku pegi KLCC..
Masa lepas makan aku ni bole pulak teringin nak makan ais krim..
Dessert la konon nya..
Patut la gemuk..haha..
Makan je tak sudah-sudah..
Dah tu makan benda mengarut je..
Benda mengarut yang banyak lemak..hoho..
Ais krim la, kek la..

Lepas tu aku bole pulak tertanya Haziq pasal durian crepe..
Aku memang tak pernah makan lagi..haha..
Punya la dah lama benda ni famous kan..
Lepas tu Haziq terus ajak aku pegi dekat Ground Floor dekat depan Guardian tak silap kiosk die..
Dekat area Cold Storage..
Haa dekat situ la kiosk Durian Durian ni..

Haziq belikan durian crepe yang ada 6 pcs..
Total rm 13.50 tak silap..
Haziq makan 2 pcs aku makan 4 pcs..hehe..
Haziq baru lepas makan ayam penyet so kenyang lagi..
So aku la yang makan banyak..

Rasa die sedap je..
Cuma aku rasa harga agak mahal la..
Ke memang harga durian crepe macam ni..
Masa aku tanya dekat housemate aku..
Die bagi tau ada yang murah dekat Mid Valley..

Khamis lepas masa aku nak pegi bank dan dinner dengan Hawa aku teringat la pasal durian crepe yang housemate aku kata mura tu..
Tapi tak jumpa pun..
Kalau ada 1 kiosk tu pun rm12 untuk 6pcs..
Tak silap aku tu yang paling sikit la..
Dan masa carik tu jumpa Durian Durian ni lagi dekat depan KFC tak silap..
Aku beli yang 2 pcs je kali ni..
Sebab nak makan pun lepas dinner..
So kenyang sangat lagi kan..
Sebiji sorang pun dah cukup..
 Kalau 2 pcs rm4.50..

Aku yang peminat durian ni memang suka la..
Sedap je rasa..


Durian crepe yang gebu dan sedap dari Durian Durian..
Kalau ada suggestion durian crepe yang sedap boleh la share-share ye..
I memang peminat durian..:)

Terengganu Yang Telah Ku Tinggalkan..

Assalammualaikum..

Memang banyak kenangan dekat Terengganu ni..
Kadang-kadang rindu jugak la..
Rindu dekat kenangan dekat sana..
Sangat belajar yang aku belajar dekat sana..

Nasib baik la Farez dengan Jie ada dengan aku..
Walaupun tak de lah dekat sangat..
Dieorang dekat Klang aku dekat Bangsar tapi ok la..
Bole kata tiap minggu la jumpa dieorang..

Gambar-gambar ni aku amik masa aku amik barang dekat sana sebelum pindah KL..
Tapi lepas ni aku akan datang sana lagi..
Insyaallah bulan Oktober ni untuk present praktikal..
Sekurang-kurang nya aku tau aku akan pegi sana lagi..
Lepas tu memang entah bila la aku akan datang sana lagi..

Sama macam Penang la..
Bila dah habis..
Nak datang sana malas giler kalau saje-saje je..
Lepas hantar jubah konvo memang aku tak de datang sana lansung lagi..huhu..

 Tshop tempat slalu beli barang..



 Dekat traffic light Perwaja..
Mula-mula duduk sana aku duduk dekat Taman Perwaja..


 Pintu Gerbang..
Sempadan Teregganu Pahang..

Dekat sini la masa banjir kawasan yang naik air agak teruk..
Dekat sini la aku meredah banjir..hehe..

Insyaallah bulan Oktober atau konvo nanti aku datang lagi..
Tak pun kalau aku ada keje perlu datang sini ke..
Tak de lah duduk Terengganu lagi lepas ni..:)

Deko-deko..

Assalammualaikum..

Semalam aku balik kampung..
Sekarang ni rajin jugak la singgah jalan-jalan kedai barang-barang rumah..
Punya la lama nak plan tu kan..haha..
Lagi lepas aku tengok show unit hari tu ada la idea sikit-sikit..
Jadi bole la start plan nak buat apa utuk rumah tu..
Jadi survey-survey la apa yang patut sebab nak agak harga..
Bila dah tau apa nak buat dan harga senang la nak simpan duit..

Nasib baik la rumah tu tak besar sangat..
Jadi memang beli barag sikit je la..
Bila macam tu lagi la kene plan betul-betul..
Hall dan dining pun sangat kecik..
Kalau sofa pun bole beli satu set je..
Sama la dengan set meja makan..
Dan kalau memang nak gunakan ruang dengan sebaik-baik nya the best solution ialah guna built in cabinet..
Bila nak guna built in cabinet tu rasanya banyak guna modal..
Kene la menyimpan dari sekarang..
Maklumlah duit masing-masing tak berapa nak banyak..huhu..

Sambil tu kitaorang selalu la pegi survey dekat kedai barang-barang rumah atau kalau pegi mana-mana macam hotel, boutique ke....
Bole la dapatkan idea lepas tu bole la pegi survey barang..hehe..

Ni salah satu hasil survey kot..hehe..
Gambar ni dah lama sebenarya..
Tapi baru ni ada kesempatan nak upload..hehe..

 
Susunan katil..

Built in cabinet, cermin dan kerusi..

 Pintu bilik, air-cond dan lampu dinding..

Sangat simple dan sangat kemas dekorasi bilik ni..
Yang penting selesa..


Ni gambar toilet pulak..

 Shower..

 Sink and toiletries..

Toiletries..

Toiletries lagi..
Nak tunjuk dalam box tu ada cotton bud..

Satu yang aku suka pasal toilet ni..
Tak perlu pakai heater ke apa..
Sebab untuk air die centralize aku rasa..
Jadi ada air panas dekat shower dan sinki..

Satu lagi yang aku suka pasal rumah kalau korang perasan memang xde toiletries atau apa-apa barang penjagaan diri dalam bilik..
Sebab semuanya dekat toilet..
Dalam bilik cuma ada baju dan tempat untuk tidur je..
Segala perfume, deodarant, alat-alat penjagaan diri semua dalam toilet..
Aku suka jugak la concept ni..
Jadi bilik tak de la semak sangat..

Jadi sekarang ni jalan-jalan cari idea la kitaorang..hehe..

Thursday, 3 April 2014

Engineering & Technology Magazine (E&T)..

Assalammualaikum..

Hari ni aku nak share satu lagi benda..
Short entry je la..
Sebab update blog ni pun dekat ofis..
Bole guna internet lepas pukul 5..
Aku pulak balik pukul 6..
Sementara balik tu bole la update sikit..hehe..

Aku nak share pasal Engineering & Technology magazine..
Ni pun officemate aku yang introduce..
Actually die suruh aku baca dan study benda yang mention dalam satu artikel..
Related dengan apa yang kitaorang tengah buat..

Pada aku majalah ni sangat elok untuk info-info berkaitan engineering..
Aku pun tak tau pulak dekat mana die dapat..
Tak tanya pun..hehe..
Mungkin ada dekat kedai majalah..

Tapi kalau tak,ada jugak online..
Ni contoh cover page majalah ni..


Yang latest ni front page pasal Mars..
Dan ni link online..

Kalau yang minat engineering dan technology bole la check link dekat atas..:)


Tuesday, 1 April 2014

5:2 Diet..

Assalammualaikum..

Semalam dah masuk bulan kedua aku dekat sini..
Banyak sangat yang aku kene improve untuk lebih baik..
So 2nd month ni untuk align balik hidup dekat ofis dan personal life..

Salah 1 nye adalah masalah berat badan dan kewangan..
Alhamdulillah praktikal ni ada allowance..
Tapi kos hidup dekat ofis dan KL ni pun bole tahan kan..
Masing-masing pun tengah nak bina hidup..
Sangat banyak guna duit..

Ofis aku ni dekat KL Sentral..
Kos makan memang agak tinggi..
Nasib baik dekat area rumah banyak orang jual makanan..
Banyak pilihan dan harga agak ok..

Jadi aku memang berusaha nak kurang kan berat badan disamping cut cost belanja..
Hari Isnin hari tu aku puasa..
Untuk dua-dua sebab dekat atas la..
Lepas tu tadi sembang dengan officemate pasal aku puasa hari Isnin hari tu..
Die kata ada diet 5:2..




Apa diet 5:2 ni?
Sila la baca dekat bawah..
Sangat interesting..
 Ia adalah diet 2 hari puasa dan 5 hari lagi makan..
Memang dah lama digalakkan dalam Islam untuk puasa sunat Isnin Khamis..
Dan keberkesanan perkara ni diperakui oleh barat..

Memang akan terus praktikkan benda ni..
Sesiapa berminat memang bole praktikkan dangan sangat mudah..
All the best..

Source:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...