Sunday, 30 March 2014

OTC, London Weight & Weekend with BFF..

Assalammualaikum..

Ni kisah minggu lepas..
Macam aku pernah update minggu lepas..
25hb tu birthday aku..
So on birthday aku dapat la voucher free pegi London Weight Management..
1st time aku pegi..
Aku dapat free untuk sauna, hot blanket dan ada machine..
Aku pegi 24hb pegi sorang je..
Macam biasa la mesti la die promote untuk pakej dieorang..
Tapi sejak intern ni berat badan aku memang beria naik pun..huhu..
Lagi-lagi dekat certain part..
Mungkin jugak sebab selalu keluar dengan budak-budak ni..
Kadang-kadang keluar dengan en.bf, Haziq atau Jie dengan Farez datang dekat area rumah aku makan..
Kesedaran tu memang sangat ada..
Naik pulak palin teruk dekat perut, peha, dan lengan..
Memang sangat ketara sebab bila pakai pakainan lama sangat obvious..huhu..
Harap sangat mampu turunkan berat..huhu..
Plan nak beli baju baru untuk pegi keje pun aku KIV dulu..
Tunggu berat turun kalau boleh..haha..

Ok next cerita pasal OTC pulak..
Minggu lepas ada Offshore Technology Conference (OTC) Asia dekat KLCC..
Aku pegi la untuk beberapa hari dan untuk beberapa sessi..
Penat betul jalan kaki sana sini..haha..
Fikir positif la elok sebagai excercise kan..hehe..
Aku ada la masuk technical session, panel session lepas tu lawat pameran..
Banyak booth dari company o&g international dan local..
Dieorang pun inform vacancy yang ada dekat company dieorang dan bole drop resume dekat booth..
Aku nak drop kan resume en.bf hari last tu (Jumaat) bole pulak tutup awal...
Aku keluar dari office pukul 3 lebih macam tu sebab tengok dekat online pameran tutup pukul 5 tapi rupenya pukul 4 dah tutup..huhu..
Nasib baik la pegi sebelum tu aku ada amik pamplet dari company..
Ada jugak la sikit knowledge yang aku dapat..
Aku masuk pun free je sebab masuk as student..hehe..


Booth yang ada dekat dari company local..

Tapi ada kisah nye jugak masa aku pegi OTC ni..
Jumpa junior aku dekat sana dan lunch dengan die..
Mostly tempat full sebab lunch hour..
Queue bukan main panjang lagi..
Sekali kitaorang pegi Bumbu Desa..
Makan nasi, rendang daging, ayam berlada dan tumis kangkung..
Air pulak jus carrot dan air kelapa..
Total rm6+.++..
Terbaik betul kan..
Memang dasyat la kalau keje dekat KLCC kalau nak makan..
Dekat tempat aku ni pun bole tahan jugak dasyat nye..
Sabar je la..
Belanja makan memang agak tinggi la sekarang ni..
Bulan kedua ni memang cuba untuk kurangkan..

 Dengan junior dekat Bumbu Desa..


Menu..

On weekend pulak Sabtu aku dengan en.bf pegi tengok show unit rumah yang en.bf beli..
Aku tak pernah tengok lagi sebab masa booking kan aku dekat Terengganu..
So far ok la unit tu untuk permulaan orang macam kami ni..
Tengok show unit tu bole la dapat idea sikit-sikit macam mana nak deco nanti..
Bole la plan nak deco, nak beli barang dan kumpul duit dari sekarang..
Sangat banyak yang perlu diusahakan..huhu..
Nasib baik la rumah tu tak besar sangat..
Nak beli perabot pun sikit je..
Kalau rumah besar lagi banyak la duit yang perlu untuk rumah tu nanti..huhu..

Dari tengok rumah kitaorang ke Bagan Lalang pulak..
Birthday treat dari Hendry..hehe..
Makan ikan bakar berempat..
Aku, en.bf, Hendry dan Hafez..
Syok lepak sama-sama..
Dari lepas maghrib sampai tengah malam lepak sama..hehe..
Catch up macam-macam benda..
Dari pasal kawan-kawan, keje, MH370, dan plan nak pegi holiday..hehe..
Dan dan masa tu jugak tengok tiket flight nak pegi bercuti sama-sama..
Suka betul pegi holiday..
Beria betul..hahaha..
Order bole tahan la..
Tapi just nice la untuk 4 orang..
Order air la bukan main banyak.
Sekarang kan panas..

Hari tu kitaorang pegi makan dekat Sea View..
Ok la jugak tempat ni..
1st time makan dekat sini..
Order siakap stim, ketam sweet sour, cencaru bakar, undang berlada, sotong goreng tepung, pahat masak berlada jugak tak silap dan nasi putih..
Air masing-masing 2 set..
Total rm 16+.++..
Ok la harga untuk 4 orang kan..
Cuma pegi weekend sangat ramai orang..
Makanan cepat jugak la sampai walaupun ramai orang..
Tak de lah lambat sangat..
Tapi air kedua yang kitaorang order lambat giler..
Sampai Hafez pegi dapur tanya pasal air pun lambat giler dapat..huhu..

Lepas tu masing-masing belum nak balik lagi..hehe..
Pegi kedai lain pulak nak minum-minum sambung sembang-sembang..
Biasa la jarang jumpa..
Sembang pasal masa sekolah dulu la..hehe..
Sampai rumah lambat jugak la..

Ahad pulak macam biasa bangun lambat la..hehe..
Tapi sekarang sejak keje bangun pun tak de la lambat sangat..
Mata cepat je terjaga.
Petang tu aku pegi treatment lagi..
Sambung treatment sebab masa pegi 1st time tu tak habis lagi..
Aku datang lepas office hour..
Kedai tutup pukul 9..
Tak sempat nak habis..

Sekarang ni ada satu benda yang tak best nyer..
Dekat rumah air kene catu..huhu..
Sepatutnya sampai 31hb..
Tapi dengarnya macam extend lagi bulan April ni..hukhukhuk..
Yang paling tak bestnyer bila sembang dengan orang lain rumah dieorang tak pernah tak de air pun..
Sabar je la..
Harap cepat la masalah ni selesai..

Tuesday, 25 March 2014

Happy Birthday to Me..

Asslammualaikum..

Just Short entry untuk diri sendiri..
Hari ni hari lahir untuk diri sendiri..
So far ok je..
Happy dengan kawan-kawan dan baru nak built career balik..
Sangat banyak benda yang perlu di rancang dan diusahakan..
Berusaha dan doakan yang baik-baik je..



Semoga tahun ni lebih murah rezeki..
So hari ni officially 27 tahun..:)

Wednesday, 19 March 2014

Fast update..Minggu ke-3 as Trainee..

Assalammualaikum..

Dah lama tak menulis..
Agak bz sekarang..
Ni dah masuk minggu ke 3 aku internship..
So far ok je..
Sangat banyak yang aku kene belajar..
Dan macam biasa kekuatan mental dan fizikal teruji..hehe..

Tapi nasib baik la ramai yang ada keliling aku..
Family makin dekat..
En.bf ada dekat sini, ada Haziq, Farez dengan Jie pun praktikal dekat Klang je..
Ada je jumpa dieorang..
Lepas tu selalu lepak dengan kawan-kawan jugak..
Weekend hari tu jumpa Hadi..
Melepak sampai pagi dengan die dan kawan-kawan die..
Masa duduk Terengganu sangat susah nak jumpa kawan-kawan kan..

So far aku syukur je ada dekat company ni..
Staff semua ok..
Dan macam biasa setiap cabaran aku amik sebagai posotif dan cuba sedaya upaya untuk sesuaikan dengan situasi dan jadikan hasil yang baik..
Housemate pun ok walaupun baru duduk sama..
Cuma masalah air la bosan sikit..
Lepas tu hari tu masalah jerebu la lagi..
Harap semua masalah ni cepat diselesaikan..
Dan aku makin ok dekat company ni..
Memang sangat banyak yang aku perlu belajar..
Dan ini adalah antara tempat tebaik untuk aku..:)

 

Sunday, 9 March 2014

New Chapter - Practical..

Assalammualaikum..

Lama dah tak update blog..
Sekarang ni internet payah sikit..
Maklumlah nak membiasakan diri dengan keadaan baru..
Banyak benda kene tune dengan keadaa baru ni..hehe..

Aku ada je online tapi sekejap-sekejap la..
Kadang-kadang pegi McD, rumah Haziq ke online..
Tapi biasanya bukak fesbuk, twitter atau pun email..
Ada jugak bukak blog..
Tapi tengok macam tu je la..
Tak dan la nak menulis kalau rushing-rushing..
Menulis ni biasa nya kene rilek-rilek..
Baru la bole bercerita ke apa kan..hehe..

Dekat ofis pun aku ada je online..
Tapi biasanya buat keje la atau waktu break bukak fb atau twitter catch up cerita kawan-kawan..
Bukak email kalau ada isu nak kene settle..
Sebab aku ada masalah dengan kolej berhubung result aku..
Aku kan fast track untuk course ni..
Course ni sepatutnya 7 semester..
Tapi aku buat 5 semester je..
Result display sampai semester 5 je..
Aku tak boleh tengok result untuk semester 6 dan 7..
Risau jugak kalau ada pape ke kan..
Buat nya ada subjek kene repeat ke..huhu..

 Dan ni jugak la punca aku online ni..
Haritu dah tengok result untuk each subject for every semester..
Tapi transcript pulak untuk sem 6 dan 7 tak boleh display..
So aku email kolej balik..
Hari ni Alhamdulillah semua dah settle..
Dan untuk tatapan semua yang mengikuti perjalanan aku dari awal lagi..
Susah senang aku untuk semua ni..
Ye aku tau ada orang lagi susah hidup die..
Tapi aku pun agak happy ni sebahagian dari hidup aku..

Untuk Diploma in Offshore Engineering aku ni aku grad dengan 3.87..
Ni belum la official lagi..
Sebab aku tengah praktikal kan..
Praktikal pun ada pointer..
Harap semua nya ok..
Dan aku syukur sangat dengan result aku ni..

Berbalik pulak pada cerita dekat ofis..
Alhamdulillah semua baik-baik je..
Walaupun aku agak pressure dengan expectation dekat ofis..
Sangat banyak yang aku perlu buat..
Banyak benda nak kene study dan catch up..
Tapi setakat ni orang sekeliling aku sangat membantu..
Leader aku pun agak baik..
Office mate pun agak ok..
Dan sangat banyak ruang untuk aku improve..
Sangat banyak benda yang aku perlu belajar dan improve in term of knowledge dan soft skill..

Dan apa yang menarik nya kedua-dua certificate yang aku ada sangat membantu..
Electronic Engineering dan Offshore Engineering aku memang sangat membantu aku..
Kedua-dua nya sama penting dan membantu satu sama lain..

Dan masa briefing pun Manager tu bagi tau yang die amik aku pun sebab apa yang aku buat..
Aku mampu amik risiko dan sebagainya..
Jadi aku pun syukur sangat buat benda ni..
Walaupun aku tak pernah rancang..
 Jadi orang dekat luar sana jangan la takut amik risiko dan jangan la berhenti belajar..

Rumah sewa dan housemate pun agak ok..

Dan aku harap sangat aku mampu laksanakan tugas dengan baik..
Jadi pekerja yang baik..
Jadi individu yang baik..
Doakan la yang baik-baik untuk aku..
Dan terima kasih banyak kepada semua yang tak berhenti sokong aku..
Keluarga, kawan-kawan dan sebagainya..
Perjalanan masih sangat jauh..
Semoga semuanya baik-baik..
Amin..

Saturday, 1 March 2014

Sharing - The truth of a seafarers life........

Asslammualaikum..

Saje nak share tulisan kenalan..
Selamat membaca..:)

2 all ma dear famz n frenz out der, diz note z dedicated 2 u all....
i might b a bad writer, coz datz not ma profession.....m a SEAFARER.

a lot of people out der, wen dey get 2 know dat ur a seaman...den diz r d thing wic strikes out from their mouth-1)do u drink(refering 2 alcoholic substance)
-2)do u njoy wit gal
-3)hw rich r u
it really sickenz me wen people ask diz kinda Q's. We Seafarer have our dignity n pride. 55% of worlds trade is carried out by us. without us the world's economy cant move efficiently. instead of praising us for moving the worlds economy, we r being condemned with such low minded questions.

we seafarers, are the real sacrificer. we leave our family,frenz,youthness,time,lover,entertainment,country for the sake of others. u may say dats ur job...yes it is our job, but y cant u realise dat we dothis job for u all.we do gain from it, but u all r d 1 who feels it more.....u can say otherz oso sacrifices, but the thing z dat we sacrifice through out our life, for all of us goodness. juz think n see wat will happen if all the seafarers joined 2gether n strike not 2 do our job for a week......the world will definitely struggle,economies will tumble, n dat will be the worst nightmare for the world.

we seafarers do have a heart....we know how to love n beloved,to trust n trusted,care n cared....most of the people think we only love money n enjoy out der without thinking of our famz, but the truth z we care for our family, more than any1 onshore.,,datz 10000% true....coz we care 4 them, we dare 2 take this job n live with this job.we might travel a lot, but our heart will remain home with our famz...coz we love them more than our life.

some people finds us as a bank to them...to their eyes, we r money making machine....it doesn't matter to them we live or not as long they get wat they need.....n some thinks we r merchandise seller. coz dey keep asking for this n that....we have a lot of frenz n we r allowed 2 bring luggage of 40kg onie.....so do think we can buy 4 all the merchandize...n wen u dun buy anything 2 dem, dey start accusing u as scanty......
some even says dat we r money minded...do u think onie seafarers d onie 1 with money mind, ur wrong, those businessmen n politicians are worst...dey onie knew money n nothing else....

we are actually unofficial diplomat for our respective countries.....we represent our country,culture,heritage to the eyes of the world......coz we sail wit multinational companies n fellow seafarers.....we promote our country, we show them the best of our country,culture...we compete positively 2 show dat our nation z d best by performing in our job....we educate others of our country...so we r the real patriotic countrymen......


so datz all for part 1 of a seafarers life............
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...