Tuesday, 11 November 2014

When Less is Always More..

Assalammualaikum..

Aku sebenarnya suka dengan concept minimun atau less is more..
Ada benda yang sangat simple dan ringkas tetapi impak nya besar..

Contoh nya kalau dalam mendeko..
Ada benda yang simple dan murah tapi nampak kelas, elegen dan mahal..
Bila die datang dengan less effort tapi sesuatu memang best..

Jauh nye la intro die menyimpang..
Sebenarnya aku nak cerita pasal makanan best masa atas kapal hari tu..

Masa sampai memang kitaorang terus pegi ada tempat berkumpul ni..
Dekat situ bole kata tempat masak..
Disebabkan size atas kapal tak ramai..
Dan ada isu dengan generate electric..
So dieorang memang storage barang dan masak dekat situ..


Tengok-tengok gambar terjumpa gambar dekat atas ni..
So dieorang ada open galley..
Abaikan 2 kain atas palang depan tu..
Boleh nampak sinki belah kiri, peralatan dapur dan belah kanan depan tangga ada pinggan, cawan segala kan..

Masa sampai dan safety briefing dekat sini dieorang bagi air mineral..
Then cook die tanya nak kopi ata teh ke..
Semua tak nak..
Siap ada yang bersuara pasal kebersihan lagi..
 Dieorang tak faham pun..

Lepas safety briefing captain tu tanya nak makan ke tak tengah hari tu dengan dieorang..
Kalau nak dieorang masak..
Masing-masing macam konfius je..
Then die bagi tau yang most of them are Pakistani..
So tak de isu dengan makanan..
Sebab ada satu kapal lagi tu operate by Brazillian..
 So atas kapal dieorang serve non-halal food..
Ada pork..
So kalau naik bawak roti je la..

Bila dengar je Pakistani dan halal..
Terus masing-masing excited..
Request nasi beriyani..hehe..
So set time untuk keje masing-masing dan akan kumpul balik untuk makan tengah hari..

Sampai waktu makan datang dekat meja tengok dieorang dah siap setting..
Sebenarnya dieorang akan masak beriyani hari Ahad..
Tapi demi request dari kitaorang..
Sampai meja beriyani menunggu..:)


Walaupun terhad dan banyak kekangan tetap jugak nak bagi sesuatu yang baik kan..
Siapkan susunan sudu, alas (walaupun tisu dekat dapur je), gelas kaca ..
Memang menyentuh ye effort tu..


Memang terbaik ye beriyani die..
Makanan die memang sedap-sedap..
Best beriyani and ice-cream ever..
Layanan pun sangat baik..
Nampak je nasi luak captain die suruh refill cepat-cepat nasi tu..

Lepas makan nasi die hidangkan ice cream pulak..


Pakai mangkuk macam mangkuk sup tu je..
Elok jugak la sebab besar kan..
Memang puas la makan..
Ice cream siap ada syrup, kacang dengan buah lagi..

Then dieorang siapkan keluarkan coke dan 7 up la..
 Sangat nice..
Makanan dan layanan pun terbaik..
Cook ni sebenarnya die cook cruise dulu..
Patut la masak dan presentation meletop je walaupun tu je yang dieorang ada..

Effort tu la yang buat kita terharu..
Seboleh mungkin cuba untuk kreatif untuk present sesuatu dekat orang..
Tak pernah pun terfikir nak jadikan tisu tu alsa ke apa..
Pape pun usaha die memang bagus dan berjaya..
Tak semestinya mahal, gah tu bejaya menambat hati orang kan..

How nice they are aku tak perlu nak explain lagi la..
Tu memang akui sejak dulu lagi..
Walaupun macam-macam tanggapan negetif dekat dieorang..
Dah balik KL tu masa online terus message Hendry..
Aku admit yang makanan dieorang best, patut la ko gemok..haha..

2 comments:

  1. Naik kapal ni utk apa ye?? Sbb sy pom selalu naik kapal utk survey report. Biasa naik kpl komerisal n gov. Pnh naik kapal vietnam dulu. Kt pntry ada gantung katakk. Haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Site visit berkaitan dgn projek skrng..mcm sy more on electrical, so tgk electrical room, control room, dll..Kapal ni kapal lama..nak convert/upgrade..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...